Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże-I znów One...wyspy Grecji

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.03.2014 19:18

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):I ja dziękuję, że mogłam pomyszkować z Wami :P ,
jak kiedyś mnie wywieje w tamte strony, Wasze relacje posłużą mi jako świetny przewodnik :D ,

ciekawi mnie bardzo :oops: , co wymyśliliście na majówkę i na wakacje :wink: :papa: .

Tony już wie :wink:

Ja też chcę :cry: :cry: :cry: :wink: .

kulka53 napisał(a):Aga, Włochy Włochami, góry górami, Chorwacja Chorwacją... ale grecki skok w bok naprawdę warto wykonać. Jak nie autem, to doświadczenie w lataniu już macie :cool:

Pozdrawiamy :)

Tak mówisz 8O :wink: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.03.2014 19:31

Dymek nad górami i śmigłowcową akcję ratunkową, oglądaliśmy na Peloponieze - tyle, że ze znacznie większej odległości...
Z bliska :) za to obserowaliśmy ćwiczenia na Iżu. O mały włos, jeden ze zrzutów wody nie wylądował wprost na jednym z jachtów snujacych się po Jadranie :lol: . Na szczęście dla załogi, nie trafiony :wink: ,ale gdyby woda miała wylądować w ogniu, to :roll: ...
Ale po to są przecież ćwiczenia, żeby podczas prawdziwej akcji trafiać do celu :)

kulka53 napisał(a): Mamy nadzieję, że może kiedyś to co napisaliśmy i pokazaliśmy przyda się komuś z Was w planowaniu własnych wakacji

Też mam nadzieję :) , że się przyda :!:
Peloponez przecież częściowo wykorzystałam :D , na Cylkady też przyjdzie czas. MUSI przyjść! Dlatego już teraz z utęsknieniem czekam na kolejne Wasze relacje, bo przecież nie wiadomo, która z wysp"wyjdzie" nam w pierwszej kolejności :wink: . A że co do części noclegowej :wink: sposób zwiedzania preferujemy podobny (tyle, że "zdziadzenie" postępuje i wyjątków zapewne będzie więcej), toteż właśnie Wasze relacje są dla nas szczególnie cenne 8) :!:
Życzymy więc udanej majowej eskapady, a po niej czekamy na kolejne inspiracje :D

Dziękujemy i pozdrawiamy,
Danka i Grzesiek :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.03.2014 22:29

... i ja również z Wami dotarłem do końca relacji.
Wielkie dzięki za te piękne chwile, które mogłem spędzic dzięki Wam na Cykladach i nie tylko.
Z niecierpliwością czekam na majowe wspomnienia wakacyjne.
... na mnie Cyklady muszą jednak minimum rok zaczekac. W tym roku Lefkada.
Pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.03.2014 22:44

Wielka , wspaniała przygoda z wyspami greckimi :D
Szkoda , że już się skończyła ta część ( bo przecież będą kolejne 8) ) , a na następne trzeba będzie poczekać . Pociechą jest to , że do maja już tak daleko nie jest .

Bardzo dziękuję za możliwość podróżowania z Wami

Pozdrawiam
Piotr
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 12.03.2014 23:27

I ja również dziękuję i czekam na kolejne przygody. :)
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.03.2014 08:04

kulka53 napisał(a):Mamy nadzieję, że może kiedyś to co napisaliśmy i pokazaliśmy przyda się komuś z Was w planowaniu własnych wakacji

No nie wiem, nie wiem... W sumie nie napisaliście czy pokazy gaszenia śmigłowcem są co dziennie czy co tydzień tylko... :wink:

Czyli Włochy na maj odpadły ze względu na niepewną pogodę?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.03.2014 09:29

mysza73 napisał(a):Ja też chcę :cry: :cry: :cry: :wink: .

Już za chwileczkę, już za momencik... :wink:
mysza73 napisał(a):Tak mówisz 8O :wink: .

Mówimy oboje :)
Zresztą, pojedziesz to się przekonasz :)
dangol napisał(a):Dymek nad górami i śmigłowcową akcję ratunkową, oglądaliśmy na Peloponieze

Niestety, w GR pożary są częstym zjawiskiem :?
Niedawno natknąłem się na informację, że Serifos płonęła w lipcu, a w tym samym czasie były poważne pożary na Krecie i Rodos.
dangol napisał(a):po to są przecież ćwiczenia...

Ćwiczenie czyni mistrza w każdej dziedzinie :)
dangol napisał(a):Dlatego już teraz z utęsknieniem czekam na kolejne Wasze relacje, bo przecież nie wiadomo, która z wysp"wyjdzie" nam w pierwszej kolejności :wink:

Będziecie mieć większą możliwość wyboru :) .
Ale coś mi się wydaje że silną pozycję na ten pierwszy raz ma w tej chwili Amorgos :roll: :cool: :wink:

Zdziadzienie postępuje u każdego, ważne by się mu jak najdłużej nie dać :) . U nas jak na razie poskutkowało odpuszczeniem urlopów poświęconych głównie na górskie wędrówki oraz tym, że jak już śpimy w tym aucie, to niech chociaż w miarę ciepło będzie i na głowę nie kapie podczas śniadania :wink: .
No i tym, że nie zdecydowaliśmy się na wakacje gdzieś na północy (Norwegia, Szwecja). To już by trzeba było pojechać czymś co bardziej przypomina kamper niż Skoda :wink: , ale czegoś takiego na pewno nigdy mieć nie będziemy.

kmichal napisał(a):... i ja również z Wami dotarłem do końca relacji.
Wielkie dzięki za te piękne chwile, które mogłem spędzic dzięki Wam na Cykladach i nie tylko.
Z niecierpliwością czekam na majowe wspomnienia wakacyjne.
... na mnie Cyklady muszą jednak minimum rok zaczekac. W tym roku Lefkada.

Dzięki za miłe słowa :)
Cyklady nie zając... a z Lefkady z pewnością także będziesz bardzo zadowolony :idea:

piotrf napisał(a):Wielka , wspaniała przygoda z wyspami greckimi :D
Szkoda , że już się skończyła ta część ( bo przecież będą kolejne 8) ) , a na następne trzeba będzie poczekać . Pociechą jest to , że do maja już tak daleko nie jest .

Bardzo dziękuję za możliwość podróżowania z Wami

I my dziękujemy za miłe towarzystwo :)
Wyspy greckie, po bałkańskich górach (tych czarnogórskich głównie), są tym co najbardziej nas oczarowało, są naszą największą urlopowo-wakacyjną przygodą. Mamy nadzieję, że ta przygoda będzie trwała jeszcze długo i że wystarczy nam czasu i chęci by się tu nią z Wami dzielić :)
razpol napisał(a):I ja również dziękuję i czekam na kolejne przygody. :)

Dzięki... i oby to były tylko przygody w sensie pozytywnym :idea: :)
DarCro napisał(a):No nie wiem, nie wiem... W sumie nie napisaliście czy pokazy gaszenia śmigłowcem są co dziennie czy co tydzień tylko... :wink:

Jeśli bardzo Ci zależy by takowe zobaczyć, zawsze można łatwo się o to postarać :wink:
Efekt śmigłowcowy wielce prawdopodobny, za inne skutki nie odpowiadamy :lol:

DarCro napisał(a):Czyli Włochy na maj odpadły ze względu na niepewną pogodę?

Dokładnie tak.
Jest za zimno i za mokro. Może nie zawsze, ale 2 próby już nam wystarczą.
A rezygnacja była tym łatwiejsza, że bardzo spodobał się nam pomysł na wiosenną Grecję :) .

Opisywany i pokazywany przez Gosię "frape" włoski wrzesień także dość mocno mnie rozczarował. To był ten sam termin, mniej więcej tak samo daleko na południe, a pogoda do greckich wysp raczej nieporównywalna. Znalazłem gdzieś dane pogodowe, z których wynika że suma rocznych opadów w Messynie jest ok. 2 x wyższa niż we Wrocławiu 8O, a to przecież samo południe Włoch. Może letnie miesiące są tylko słoneczne, nie zaprzeczam, ale wtedy na pewno się w te tłumy nie wybierzemy.

Tak całkiem maja we Włoszech nie skreślamy, może jeszcze kiedyś coś zaplanujemy, ale jeśli już to gdzieś znacznie dalej na południe niż do tej pory.

Pozdrawiam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.03.2014 09:38

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja też chcę :cry: :cry: :cry: :wink: .

Już za chwileczkę, już za momencik... :wink:

...piątek z Pankracym zacznie się kręcić.

:mrgreen:

Czy poczciwa skodzinka przygotowana na kolejne wojaże czy coś nowego będzie?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.03.2014 11:21

Vjetar napisał(a):Czy poczciwa skodzinka przygotowana na kolejne wojaże czy coś nowego będzie?

Za 2 tygodnie myślę, że będzie już przygotowana :) , znaczy po przeglądzie i wymianie tego co niezbędne.
Rozrząd (po raz 1), klocki (po raz 2) - to raczej na pewno. A co jeszcze - wyjdzie w praniu :mrgreen:

Coś nowego będzie jak zaczną to produkować :wink: , bo na razie takiej wersji jak sobie umyśliłem jeszcze nie ma. Prawdopodobnie pojawi się na przełomie 14/15, więc może na przyszły maj będzie nówka nieśmigana :cool:
No chyba że coś innego wymyślę do tego czasu :) .

W każdym razie pewnie zaprezentujemy tu nowy nabytek gdy się w rodzinie pojawi :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.03.2014 11:39

Na zakończenie relacji jak zawsze jeszcze parę zdań podsumowania :)

Podczas tego miesięcznego wyjazdu we wrześniu 2013 roku przejechaliśmy 5200 km. Całkowity koszt podróży zamknął się w kwocie 6200 zł, w tym:

- benzyna i opłaty drogowe - ok. 2700 zł
- noclegi – równe 0 zł :)
- promy – ok. 2600 zł
- jedzenie – ok. 700 zł
- zwiedzanie i zakupy na miejscu – ok. 200 zł

i był zawyżony o ok. 200 zł przez awarię termostatu (zwiększone spalanie) oraz o ok. 200 zł przez zwyżkujący pod koniec sierpnia kurs euro. Po powrocie dodatkowe, kolejne 200 zł kosztowała wizyta w warsztacie (wymiana dziwnie poczerniałego płynu hamulcowego i termostatu).

W przedwyjazdowych założeniach było odwiedzenie 5 wysp i plan ten zrealizowaliśmy z nadwyżką zawijając po drodze jeszcze na szóstą (Efstratios), co okazało się świetnym pomysłem. Po prawie pół roku od powrotu wciąż wspominamy ten wyjazd jako bardzo udany :idea: , dopisała nam pogoda jeszcze lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. Deszczu wprawdzie się nie obawialiśmy, ale meltemi – jak najbardziej, a tym razem może poza dwoma-trzema dniami wiatr nie utrudniał nam wcale życia. Podobnie jak komary, które zawsze, za każdym razem gdzieś tam się pojawiały w mniejszych lub ogromnych ilościach :? - teraz nie było ich ani razu :)

Z tych 6 wysp najmilej wspominamy Limnos. Nie spodziewałem się tego, że właśnie ona najbardziej zapadnie mi w pamięć, ale tak się właśnie stało. Wspaniałe puste plaże, nietrudne drogi, kilka ciekawostek... czuliśmy się tam jak w raju :cool: i zdecydowanie jest to miejsce do którego chciałbym jeszcze kiedyś wrócić. Podobnie na Efstratios... ale to już nie Skodą :wink: .
Dość dobrze wspominamy też Naxos...jest to wyspa na której każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno miłośnik „kurortów”, jak i tacy ludzie jak my nie są skazani na porażkę. Wyspa zachwyca krajobrazami, jest co zwiedzać, ma piękne plaże – można powiedzieć, że jest uniwersalna, a na dodatek można przeznaczyć na nią jeszcze raz tyle czasu co my, a i tak będzie tam co robić.
Paros i Antiparos, no cóż....nie oczekiwaliśmy za wiele i też nie zostały naszymi ulubionymi wyspami :wink: . Mimo to mają oczywiście swoje zalety i mocne punkty. Dolina Motyli, prześliczna Naoussa i okolice, jaskinia Antiparos – to właśnie one.
Serifos... może gdybyśmy ją odwiedzili jako pierwszą, wtedy właśnie ona zostałaby hitem tych wakacji?. Może tak, może nie, tego się już nie dowiemy. Co prawda nie ma tu za bardzo co zwiedzać, ale te bardzo ładne plaże, wspaniałe krajobrazy, przepięknie położona stolica, połączone z prawie żadnym zagospodarowaniem turystycznym – czy można chcieć czegoś więcej na spokojne i leniwe zakończenie urlopu? :D
No i oczywiście Ateny :) , nie mógłbym zapomnieć o tym, że tym razem wreszcie troszeczkę oswoiliśmy sobie to molochowate miasto. Jeden bardzo udany dzień który mu poświęciliśmy to trochę mało, ale na pewno będą jeszcze okazje by odwiedzić to co uważam że trzeba – czyli muzea.

Grecja ma wszystko czego oczekujemy, czego potrzebujemy by połączyć ciągłe odkrywanie czegoś nowego ze swobodnym, spokojnym odpoczynkiem z dala od tłumów. Ma wspaniałą wrześniową pogodę i cudownie ciepłą i czystą wodę, ma piaszczyste plaże. Dawniej nie rozumiałem jak można „zakochać” się w jakimś kraju, wciąż chcieć do niego wracać, jeździć ciągle w to samo miejsce, nie mieć potrzeby poznawania niczego innego, nowego. Teraz trochę już to rozumiem jak to jest znaleźć swoje miejsce na ziemi :roll: :cool: .
babeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) babeczka » 13.03.2014 12:35

Trochę patosu nigdy nie zawadzi :). Pozdrawiam :D i czekam na nastepną relacje.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.03.2014 14:13

promy – ok. 2600 zł...

To 2/3 mojego zesżłorocznego budżetu na wakacje. 8O
Dlatego wysp muszą u mnie długo poczekać...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 13.03.2014 16:01

DarCro napisał(a):Dlatego wysp muszą u mnie długo poczekać...

pozycje 1. i 3. bolą.

Ale poza tym wyspy są "the best" :!: :)

W Chorwacji byliśmy na kilkunastu, greckim dorobkiem na razie się nie chwalimy. :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.03.2014 19:08

I ja dziękuję za kolejne, piękne karty w tej relacji - jak wrócicie z majowych wojaży - może relacja dojdzie do 500 stron ? :)

Relacje na Cropelce są niesamowite - część z nich należałoby wydać jako przewodniki v.2.0, a Wasze na pewno byłyby "na pudle"

:boss: :papa:
stefanos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stefanos » 14.03.2014 14:43

Gratuluję kolejnej ,,odyseji" i dziękuje za wspaniałą relacje. Mam też logistyczne pytanie ,dlaczego nigdy nie tankujecie w Macedonii? Paliwo jest tam najtańsze z całej trasy. Pozdrawiam stefanos
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 383
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone