longtom napisał(a):Piękne, mimo pogorzeliska, miejsce.
O ile piękniejsze byłyby greckie wakacje z 4x4.
Pożary były niewiele wcześniej, sądzę że wczesnym latem, bardzo mało jeszcze było śladów odradzającej się roślinności.
Uprzedzając fakty powiem, że spędzimy na tej plaży chwilę, co prawda na sam dół nie zjechałem, ale tak do połowy
.
Piękniejsze też, ale o ile łatwiejsze byłyby wakacje...
4x4 wg mnie nie jest niezbędne do poruszania się po takich traktach, nam zwykle wystarczyłby większy prześwit i może trochę większe koła, choćby "czternastki" .
W każdym razie 4x4 nie zaszkodziłby z pewnością... pracuję nad tym
DarCro napisał(a):Kupę osób by chciało w Grecji mieszkać...
Podobnie jak w Chorwacji
Wystarczą jedne wakacje i już wyobraźnia podpowiada mały kamienny domek ozdobiony bugenvillą z widokiem na Jadran
Rzeczywistość zwykle okazuje się brutalna...
Ten domek na fotce może i ma niezły widok, może nawet ma dociągniętą wodę
, ale na pewno nie było do niego dojazdu... i głównie to miałem na myśli. Nawet w
raju (podatkowym) jakim jeszcze do niedawna była GR nie zawsze musi być tylko rajskie
eystrasalt napisał(a):Osób, patrzących na Grecję przez pryzmat wolnego od trosk urlopu, bo wakacje w Grecji to jednak coś innego niż grecka codzienność. Podobnie rzecz ma się z Chorwacją i innymi krajami, których powierzchowność, nawet najlepiej poznana, nas zachwyca.
Dokładnie... wystarczy parę butelek rakiji opróżnionej z "gościnnym" chorwackim gospodarzem i już niektórzy widzą siebie, spędzających resztę życia wśród serdecznych przyjaciół
eystrasalt napisał(a):Grecja mimo wielu swoich zalet ma jedną zasadniczą wadę: mieszka w niej za dużo Greków
Co do Greków to faktycznie różne opinie można usłyszeć i samemu mieć. Nam trudno mieć jakieś wyrobione zdanie, bo z Grekami tak naprawdę mamy niewiele do czynienia
, staramy się być jak najbardziej samowystarczalni. Z tego co zaobserwowałem, okazują nam coś pomiędzy obojętnością a życzliwością i zaciekawieniem. Za wiele do zarzucenia im nie mamy... nie wyganiają nas z plaż na których nocujemy
a to najważniejsze. Wydaje mi się, że są dumni ze znaczenia swego kraju w historii Europy, (w czym poniekąd przypominają nas
), a przekonanie o tym, że wiele im się należy, więcej niż innym, bierze się z faktu bardzo trudnej historii jakiej ich ziemie doświadczyły. Sam fakt, że wiele historycznie greckich terenów nie leży w granicach Grecji (znów podobieństwo do nas) na pewno jest czymś co nie do końca akceptują i o co mogą mieć pretensje do Zachodu.
Ale też z drugiej strony... każdy jest kowalem własnego losu
eystrasalt napisał(a):Prawdopodobnie jakiś dowcipny turysta lub tubylec chciał dać komuś (Wam) do myślenia
Może nudziło się któremuś robotnikowi podczas wyczerpującej pracy przy odbudowie wieży
eystrasalt napisał(a):Super są te "postindustrialne" zdjęcia
Dzięki.
Będzie ich jeszcze trochę.
Pozdrawiam