anubis2423 napisał(a):Super się zapowiada zasiadam do lektury
Kilka dni temu laureatka nagrody Nike powiedziała "Polacy, czytajcie ksiażki" więc i ja napiszę podobnie "Cromaniacy, czytajcie relacje". Dla nas największą przyjemnością jest to gdy Cromaniak zamarzy sobie aby zobaczyć pokazane przez nas miejsca na własne oczy.
Wskazane miejsca jeszcze przed nami.tony montana napisał(a):Zdjęcia z muzeum - eksponaty przypominają mi trochę Cypr i wioskę Omodos na przedgórzu Gór Troodos - tam też były takie domo-piwniczki z muzealno-działającymi jeszcze niekiedy narzędziami i przedmiotami.
Na Rodos z kolei podobny klimat miała wioska Emponas, na zboczach Atavyros (1215 m n.p.m)
http://goo.gl/maps/8s0gv
Tam też kupiliśmy pyszne wino, tylko jedno dojechało (doleciało) do domu
A przy okazji gdyby ktoś miał okazję zakupić (co prawda ani greckie ani cypryjskie, jeno włoskie)
Primitivo di Manduria - DOLCE NATURALE - to polecam
Mały sklepik z różnościami w słoikach był, wina nie zauważyłam. Ale to z pospiechu. Bo wcześniej się rozdzieliliśmy i zgubili. Utknęłam w muzeum na dłużej. Za dużo było zakamarków.
A to włoskie wino jest wytrawne?
PabloX napisał(a):Za rok może i my powrócimy do wakacji w Grecji, po prawie 10 latach przerwy
Bardzo mi się podoba Wasz plan z koroną wysp... 75... my byliśmy póki co na czterech
To szmat czasu, my nie planujemy tak długich przerw.
Cztery greckie wyspy - to całkiem dobry początek. Po pierwszym epizodzie mieliśmy 0, po drugim 0, dopiero za trzecim razem zwiedziliśmy Lefkadę (dość pobieżnie), przejechaliśmy Eubeję i zwiedziliśmy Skiros.
Po tym roku bilans wzrósł do kilkunastu.
longtom napisał(a):Bardzo mnie ten motyw zafascynował.
Czyli tak jak i mnie. Bardzo lubię przyglądać się freskom w prawosławnych świątyniach. Są takie dosłowne. Musiały obrazować pismo święte, historię życia Chrystusa bo lud był niepiśmienny.
Na wcześniejszym zdjęciu pokazałam drabinę do nieba. Diabełki każdego próbują z tej drabinki ściągnąć.
DarCro napisał(a):Ja sie pochwalę: zdobyłem Koronę Polskich Wysp
Jesteś tego pewny?
Możesz się upewnić tutaj