MCR napisał(a):Focus Kombi czy też 307SW dużo większe nie są, ale mimo wszystko miewałem problemy z zawracaniem (chyba na Kithirze).
Ponieważ kiedyś wreszcie trzeba będzie zmienić środek transportu na wakacje , swego czasu rozważałem zakup jakiegoś większego pojazdu, typu WV Caddy, Fiat Scudo... Po odwiedzeniu Kithiry wiem już że nie ma to najmniejszego sensu
MCR napisał(a):plan wygląda następująco
Plan wygląda rewelacyjnie
Czerwiec to chyba całkiem niezły miesiąc na greckie wyspy, woda już ciepła a dzień długi. Właśnie krótki dzień to jedyny minus wyjazdów wrześniowych. Ze względu na obowiązki zawodowe mojej Pani jak na razie czerwiec na wyjazd zupełnie odpada... ale myślę, że kiedyś ten stan rzeczy ulegnie zmianie i pojedziemy gdzieś sobie na cały miesiąc
MCR napisał(a):Nie, nie Mnie chodziło o kopalnie siarki na północy
Ok, już wiem.
W temacie tej opuszczonej kopalni jest dokładnie tak jak napisałeś.
Szutrówka w tamtym kierunku jest dość kiepska, ale powoli i ostrożnie spokojnie można jechać. Co kawałek są jakieś rozwidlenia, ale stoją drogowskazy więc łatwo jest trafić. Za placykiem z "parkingiem" był zakaz wjazdu, sądziłem że na wyrost, ale jak szliśmy w dół stwierdziłem że jednak nie... stromo jest, to fakt, ale to jeszcze można by przeżyć, gorzej że droga jest w złym stanie, zniszczona. Myślę, że Skodą byłby bbb ciężko, o ile w ogóle niemożliwe by zjechać i potem podjechać. Mz - 4x4 i to najlepiej ciut wyższe niż osobówka, no albo quad.
MCR napisał(a):Panda ma z 60 koni i silnik 1.1 zdaje się. No ale jest chyba lżejsza od Skody
Tak, jest lżejsza o jakieś 100 kg
+ nasze bagaże i różnica robi się istotniejsza bo waga to jedno a niższy prześwit - drugie.
Nieraz już musieliśmy odciążać auto z pasażera a i z bagaży się zdarzało
MCR napisał(a):To mam nadzieję, że będę mógł się pochwalić zdjęciami w lipcu
Koniecznie
MCR napisał(a):Pozostaje więc poszukać noclegów na Kimolos, wyspa wprawdzie specjalnie komercyjna nie jest, ale jakieś studia się znajdą
Na pewno się znajdą, coś tam widzieliśmy.
Na pewną są w Aliki, ale myślę, że w porcie czy w Chorio można znaleźć coś fajniejszego.
Będąc na Kimolos KONIECZNIE odwiedźcie plażę Prassa (mimo, że najpiękniejsza i najbardziej znana - dojazd szutrem )
MCR napisał(a):tymczasem zapraszam do moich fotorelacji na "konkurencyjnym" forum
Czytaliśmy i oglądaliśmy od rana
Super rewelacyjne fotki i super rewelacyjne miejsca , dzięki za linki
Na Peloponezie odwiedziliśmy praktycznie te same miejsca, + najwyższy szczyt
Na Kithirze widzieliśmy trochę więcej plaż, ale potwierdziło się to, że nie ma sensu poszukiwać tam pozostałości antycznych... Za to Paliochorę mieliśmy bez ograniczeń i na wyłączność , świetne miejsce, podobnie jak wylot tego wąwozu do morza...
Dotarliśmy do młynów Milopotamos i wbrew pozorom woda w strumieniu wcale nie była lodowata, skoro udało mi się popływać to 20 stopni mieć musiała
I we wrześniu w ogóle tam nie wiało
Z tej wyspy mamy wspomnienia chyba najlepsze z możliwych, pod każdym względem...
Z Cykladzkich wysp bardzo spodobała się nam Folegandros, trzeba będzie kiedyś o niej pomyśleć . Santorini, wiadomo, komercja, ale raz zobaczyć trzeba . Nie mamy ambicji by być na wszystkich greckich wyspach, ale kto wie czy tak się nie stanie
Trochę jeszcze za wcześnie na planowanie tegorocznego września, ale po tej "uczcie" stwierdziliśmy zgodnie, że pomysł na Turcję/Grecję chyba jednak jeszcze poczeka... i znów będą tylko greckie wyspy
PabloX napisał(a):Miałem ostatnio dłuższe przerwy w przeglądaniu forum i ani się zorientowałem, że to już koniec relacji... pięknej relacji, za którą bardzo Wam dziękuję... bo przypomniała mi, że istnieje jeszcze świat poza Chorwacją
Miło, że do nas zagladnąłeś
Dzięki za te słowa...
Parafrazując to co napisałeś, to chyba głównie dlatego jeszcze jesteśmy na cro.pl, bo inne relacje które tu podczytujemy przypominają nam, że istnieje jeszcze świat poza Grecją
Twój wątek widziałem, ale dzięki za link.
Po tylu latach ciekawe jest to co się pamięta i co się w danych miejscach zmieniło.
Zresztą... nas ciekawi wszystko co jest związane z Grecją a sensownie pokazane i napisane