Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) - Cyklady 2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.02.2013 11:05

piotrf napisał(a):Kolejna , wspaniała relacja dobiegła końca .
Trochę szkoda , ale jak sam Pawle napisałeś - każdy koniec jest początkiem czegoś nowego .
Podobnie jak Danusi , Twoja ( Wasza ) relacja sprawiła mi wielką przyjemność i dostarczyła wielu wskazówek dotyczących planowania trasy naszego , odłożonego z różnych względów na "kiedyś" wyjazdu w tamte rejony .

Bardzo Wam dziękuję za możliwość wirtualnego wędrowania po nieznanych mi jeszcze ścieżkach i życzę kolejnych wspaniałych wakacji

Dzięki Piotrze za miłe słowa :idea:

Mam nadzieję, że to "kiedyś" nie będziecie musieli zbyt długo czekać...
Co prawda Grecja nie zając :wink: , ale jak się tak odkłada i odkłada, różnie może jeszcze być.
Dlatego staramy się realizować jak najwięcej naszych zamierzeń nie szczędząc na to urlopowego czasu i środków :roll:

darek1 napisał(a):Drogi kolego Kulka życie jest krótkie. Jak Was z Lidią stać finansowo to trzeba korzystać z niego pełnymi garściami. Tylko Wam można pozazdrościć. Pozdrawiam mniej mobilny i anty górski turysta Darek1.

I tutaj Darku pełna zgoda... :idea: życie jest krótkie i szkoda byłoby go spędzić tylko w pracy i domu, ewentualnie na urlopie ciągle w tym samym miejscu.
Czy nas na takie wyjazdy stać :roll: , hmm... wciąż chęć poznania czegoś nowego jest zwyczajnie silniejsza niż zaspakajanie innych bardziej konsumpcyjnych potrzeb, które po prostu staramy się minimalizować :)
Fatamorgana napisał(a):Jestem nieustająco pełen wrażeń oglądając Wasze relacje i opisy.
Dziękuję za tą bogatą dawkę emocji.

Dzięki Fata :)
Pierwsze słyszę, że nasza relacja dostarcza emocji :cool: , ale jeśli tak, tylko możemy się cieszyć :D

Pozdrawiamy :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2013 13:05

Oglądam, czytam ... Bez emocji ;)

:lol:

Szkoda :/

Trzeba będzie od początku sobie przejrzeć :)

Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.02.2013 19:50

Miłe Kulki

Dziękuję za kolejną porcję wrażeń, tym razem wyspiarsko-promowo-cykladzko-białomiasteczkowo-plażowo :)

Te 316 stron całości .... robi ogromne wrażenie, tym bardziej, że mnóstwo u Was porad i ciekawych informacji oraz po prostu boskich zdjęć - jak dla mnie wcale nie jest ich za dużo! :)

Będę jeszcze nieraz wracał do Waszych relacji

Trzymam kciuki za Italię - ta, wiem, że jest następna w kolejce

DZIĘKI!!

:mrgreen: :papa: :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.02.2013 21:52

weldon napisał(a): Oglądam, czytam ... Bez emocji ;)

:lol:

Szkoda :/

Trzeba będzie od początku sobie przejrzeć :)

Będę Ci w tym towarzyszyć, tylko greckiej ostatniej części, żeby zrobić spis treści. Jedyne czego się obawiam to to, że "zamarzy mi się mały biały domek, z niebieskimi drzwiami i niebieskimi okiennicami, na dziewiczej wyspie, w malowniczej wiosce, nieopodal dzikiej plaży" i nie będę mogła się zdecydować czy piasek ma być biały, czy zielony, z małymi kamykami czy kolorowymi skałami. Ale to chyba już niewielki problem.

tony montana napisał(a):Miłe Kulki

Dziękuję za kolejną porcję wrażeń, tym razem wyspiarsko-promowo-cykladzko-białomiasteczkowo-plażowo :)

Te 316 stron całości .... robi ogromne wrażenie, tym bardziej, że mnóstwo u Was porad i ciekawych informacji oraz po prostu boskich zdjęć - jak dla mnie wcale nie jest ich za dużo! :)

Będę jeszcze nieraz wracał do Waszych relacji

Trzymam kciuki za Italię - ta, wiem, że jest następna w kolejce

Ja bardzo lubię dużo rozmaitych zdjęć bo to pozwala mi pobyć dzięki temu w miejscu opisywanym w relacji, poczuć to miejsce no i też robię (robimy) dużo zdjęć. Żadne z nas nie myśli wtedy po co ich aż tyle.
Cieszę się, że się podobają. Ale to że są w miarę dobre to dzięki wszystkim nauczycielom z tego forum. Wątek fotograficzny to jeden z moich ulubionych.

Italia (w przewodnikach i podrukowanych mapkach) czeka, jest już plan, są wyznaczone cele, mamy sporo czasu ale ja bardzo lubię tak w ostatniej chwili się naczytać, żeby nie ostygła świeżość spojrzenia.

Pozdrawiamy greckim słońcem i zapraszamy na kolejne relacje w przyszłości.
Kulki
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 02.03.2013 23:36

Finis coronat opus. Ale to nie jest prawda, przecież pojawi się ciąg dalszy, co chyba wszystkich cieszy.
Nie chcę się zachwycać co by ich nie zawstydzać :lol: , ale powiem tylko, że każdą relację Pawła i Małgosi można odlać w brązie i pokazywać niczym wzorzec metra z Severe. :D

Pzdr
K2
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.03.2013 10:54

K2 napisał(a):Finis coronat opus. Ale to nie jest prawda, przecież pojawi się ciąg dalszy, co chyba wszystkich cieszy.
Nie chcę się zachwycać co by ich nie zawstydzać :lol: , ale powiem tylko, że każdą relację Pawła i Małgosi można odlać w brązie i pokazywać niczym wzorzec metra z Severe. :D

Dzięki Krzysiek :idea:

Dla nas ważne i istotne jest, by jeśli coś zaczynamy, sprawnie doprowadzić "dzieło" do ostatecznego "końca" .

Ale masz rację, ten cytat nie ma tu zastosowania, bo ani to nie jest dzieło :) , ani też (jak na dziś) nie jest to koniec tego wątku. Obyśmy tylko znów mogli pojechać, a wtedy jak zawsze postaramy się co nieco Wam pokazać i opowiedzieć :) .

Ale czy odlewać w brązie.... :roll: , może lepiej nie bo po tysiącach lat nowe cywilizacje (o ile nasza nie doprowadzi do samozagłady) będą się musiały głowić nad odcyfrowaniem jakichś dziwnych starożytnych hieroglifów z XXI wieku :wink: :lol: .

Swoją drogą ciekawe co po naszej wirtualnej forumowej rzeczywistości pozostanie choćby za 100 lat :roll:

Pozdrawiamy :)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 05.03.2013 22:41

kulka53 napisał(a):Niestety, Kleftiko nie widzieliśmy. Nie ma szans by dotrzeć tam od strony lądu (choć myśleliśmy że może....)

Świetna relacja, którą dopiero teraz znalazłem. Dla mnie wyjątkowa z dwóch powodów - po pierwsze od 8 lat corocznie jeździmy do Grecji (z Wrocławia do Włoch + przeprawa promowa), po drugie w tym roku na Milos robimy podejście nr2. Ze względu na Palioremę (w zasadzie ta plaża "kopalniana" to Thiafes) do której nie dotarliśmy w 2012, po drugie Kimolos i Skiadi :)
Wracając do tematu - Kleftiko można zobaczyć od strony lądowej, prowadzi tam całkiem dobrze oznaczona ścieżka licząca sobie około 3km :)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 06.03.2013 09:38

kulka53 napisał(a):Długo też zastanawialiśmy się do czego służą takie dość duże, niewysokie okręgi, czasem z kamieni, czasem wylane z betonu, całkiem jeszcze porządne. Były na każdej prawie działce, ale jakoś nie mamy zdjęcia, w miarę dobrze widać je z góry na tym:

Obrazek

To miejsce do młócenia zboża - bardzo popularne na Cykladach - http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82ocarnia
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.03.2013 22:00

MCR napisał(a):Świetna relacja, którą dopiero teraz znalazłem. Dla mnie wyjątkowa z dwóch powodów - po pierwsze od 8 lat corocznie jeździmy do Grecji (z Wrocławia do Włoch + przeprawa promowa), po drugie w tym roku na Milos robimy podejście nr2. Ze względu na Palioremę (w zasadzie ta plaża "kopalniana" to Thiafes) do której nie dotarliśmy w 2012, po drugie Kimolos i Skiadi :)
Wracając do tematu - Kleftiko można zobaczyć od strony lądowej, prowadzi tam całkiem dobrze oznaczona ścieżka licząca sobie około 3km :)

Witam, miło widzieć kolejnego sąsiada - grekomaniaka :) , dzięki za miłe słowa :D

Byliście na Milos samochodem? 8O , a ja myslałem że to tylko my mamy takie "durnowate" pomysły :lol:
A prom z Włoch to Ankona - Igoumenitsa, czy Patras? czy może jeszcze jakoś inaczej?
Z ciekawości spytam też, dlaczego w taki sposób do Grecji?
No i jakie inne Cyklady i w ogóle greckie wyspy odwiedziliście?

Dzięki za info o Kleftiko, lepiej dowiedzieć się późno niż wcale... choć w tym wypadku sam nie wiem czy lepiej :roll: :wink: . Pewnie już na Milos się nie wybierzemy by to sprawdzić.
Szliście tą ścieżką? Skąd się ona zaczyna?

Tak przypuszczaliśmy, że te okręgi muszą mieć jakieś zastosowanie rolnicze... ale bardziej pasowały nam jako suszarnie, papryki czy pomidorów. Ale że młocarnie :roll: to raczej nie. Z opisu zdjęcia z linka wynika, że Grecy młócili "osłami" :wink: , a niektóre z tych okręgów były tak małe, że osioł ledwo by się zmieścił, może mieli też jakiś inny sposób :roll: . W każdym razie widzieliśmy je tylko na Kimolos.

Pozdrawiamy serdecznie :)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 06.03.2013 22:17

kulka53 napisał(a):
Byliście na Milos samochodem? 8O , a ja myslałem że to tylko my mamy takie "durnowate" pomysły :lol:

Przy podróży zeszłorocznej auto zostało w Atenach, na wyspach poruszaliśmy się wynajętą pandą :)

kulka53 napisał(a):A prom z Włoch to Ankona - Igoumenitsa, czy Patras? czy może jeszcze jakoś inaczej?
Z ciekawości spytam też, dlaczego w taki sposób do Grecji?
No i jakie inne Cyklady i w ogóle greckie wyspy odwiedziliście?

Najczęściej Ancona-Igoumenitsa, choć raz była to Wenecja-Igoumenitsa. Dlaczego? W Metsovie mamy dobrą znajomą, która mieszka tam od lat :)
A dlaczego promem? Jest po prostu szybciej (jeśli uwzględnić czas spędzony na łajbie jak początek urlopu) i jest to jedyny "normalny" przejazd jeśli chcesz korzystać z tranzytu przez kraje UE. A że jestem ogromnym miłośnikiem greckiego wina i corocznie przywoziłem ten trunek z rejonów Nemei - innego sposobu nie ma (nie licząc Bułgarii i Rumunii).

Jeśli chodzi o wycieczki "wyspiarskie", to:
- Zakytnhos,
- Kefalonia,
- Lefkada,
- Aegina,
- Poros,
- Thassos,
- Kithira (planujemy wrócić, ze względu na nieodwiedzoną Antikithire),
- Elafonisos,
- Mykonos + Delos,
- Anafi,
- Santorini,
- Ios,
- Folegandros,
- Sikinos,
- Milos (tutaj również powrót - Kimolos :) ),

+ znaczna część kontynentu (z Peloponezem na czele)

kulka53 napisał(a):Dzięki za info o Kleftiko, lepiej dowiedzieć się późno niż wcale... choć w tym wypadku sam nie wiem czy lepiej :roll: :wink: . Pewnie już na Milos się nie wybierzemy by to sprawdzić.
Szliście tą ścieżką? Skąd się ona zaczyna?

Byliście obok niej :) zaczyna się mniej więcej 1,5-2km na południe od Agios Ioannis Siderianos

tutaj https://mapy.google.pl/?ll=36.666156,24 ... 545,-0.013 ścieżka jest dobrze widoczna

kulka53 napisał(a):Tak przypuszczaliśmy, że te okręgi muszą mieć jakieś zastosowanie rolnicze... ale bardziej pasowały nam jako suszarnie, papryki czy pomidorów. Ale że młocarnie :roll: to raczej nie. Z opisu zdjęcia z linka wynika, że Grecy młócili "osłami" :wink: , a niektóre z tych okręgów były tak małe, że osioł ledwo by się zmieścił, może mieli też jakiś inny sposób :roll: . W każdym razie widzieliśmy je tylko na Kimolos.

Pozdrawiamy serdecznie :)

Fantastyczna relacja!:)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.03.2013 19:31

MCR napisał(a):Przy podróży zeszłorocznej auto zostało w Atenach

Rozumiem, to podobnie jak "wczasuje się" na Cykladach KOL (i przygniatająca większość innych je odwiedzających :wink: )

MCR napisał(a):jest to jedyny "normalny" przejazd jeśli chcesz korzystać z tranzytu przez kraje UE.

To fakt, przez RO i BG nie dość że dalej, to i autostrad w tym kierunku brak :?

Poprzedniego roku, 2011, jadąc latem do Grecji zaraz za Bratysławą zorientowaliśmy się że nie zabraliśmy jednego paszportu :oops: 8O :? . Nie byliśmy pewni jak będzie wyglądać przejazd przez granice serbskie i macedońskie, dlatego jadąc wyznaczoną trasą zastanawialiśmy się jak to zrobić by w miarę konieczności bezboleśnie przejechać przez Rumunię i Bułgarię. Na szczęście nie było takiej potrzeby, dowód okazał się zupełnie wystarczający :)

MCR napisał(a):Jeśli chodzi o wycieczki "wyspiarskie", to:

Rzeczywiście, pokaźna "zdobycz" :cool:
8 lat to jednak kawał czasu :roll:

Nasza dużo krótsza lista to:
-Lefkada
-Kefalonia
-Skiros
-Eubeja (właściwie tylko przejazdem :? )
-Kithira (kiedyś tam wrócimy :idea: )
-Milos
-Kimolos
-Mykonos+Delos
-Tinos

no i też dość sporo miejsc na lądzie.

Liczę, że w tym roku uda się ją o kolejne pozycje powiększyć :wink: :idea:

MCR napisał(a):Byliście obok niej :) zaczyna się mniej więcej 1,5-2km na południe od Agios Ioannis Siderianos

Tak myślałem że to będzie właśnie tam :)
Gdybyśmy o niej wiedzieli, na pewno byśmy nie odpuścili.
A nie wiedząc, nie zależało nam aż tak bardzo by się tam dostać, liczyliśmy że może jednak popłyniemy na wycieczkę... no ale ostatecznie nie poukładało się :)

Pozdrawiam
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 07.03.2013 20:31

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Przy podróży zeszłorocznej auto zostało w Atenach

Rozumiem, to podobnie jak "wczasuje się" na Cykladach KOL (i przygniatająca większość innych je odwiedzających :wink: )

W zasadzie to pierwszy raz pozostawiliśmy tak auto, ale było to celowe, W 2011 byliśmy na Folegandros, Sikinos i Santorini, tam okazało się że na małe wyspy to albo quad, albo małe auto takie jak właśnie Panda :) ideałem jest Panda 4x4

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):jest to jedyny "normalny" przejazd jeśli chcesz korzystać z tranzytu przez kraje UE.

To fakt, przez RO i BG nie dość że dalej, to i autostrad w tym kierunku brak :?

Poprzedniego roku, 2011, jadąc latem do Grecji zaraz za Bratysławą zorientowaliśmy się że nie zabraliśmy jednego paszportu :oops: 8O :? . Nie byliśmy pewni jak będzie wyglądać przejazd przez granice serbskie i macedońskie, dlatego jadąc wyznaczoną trasą zastanawialiśmy się jak to zrobić by w miarę konieczności bezboleśnie przejechać przez Rumunię i Bułgarię. Na szczęście nie było takiej potrzeby, dowód okazał się zupełnie wystarczający :)

Nie testowałem, choć faktycznie gdybym przejazd i powrót traktował inaczej jak wyłącznie tranzyt, to kto wie. Albania piękna jest :)

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Jeśli chodzi o wycieczki "wyspiarskie", to:

Rzeczywiście, pokaźna "zdobycz" :cool:
8 lat to jednak kawał czasu :roll:

Nasza dużo krótsza lista to:
-Lefkada
-Kefalonia
-Skiros
-Eubeja (właściwie tylko przejazdem :? )
-Kithira (kiedyś tam wrócimy :idea: )
-Milos
-Kimolos
-Mykonos+Delos
-Tinos

no i też dość sporo miejsc na lądzie.

Liczę, że w tym roku uda się ją o kolejne pozycje powiększyć :wink: :idea:

W tym roku stawiamy na Kythnos, Serifos, Sifnos i Milos z Kimolos. Przy czym (niestety) podróż samolotem :(

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Byliście obok niej :) zaczyna się mniej więcej 1,5-2km na południe od Agios Ioannis Siderianos

Tak myślałem że to będzie właśnie tam :)
Gdybyśmy o niej wiedzieli, na pewno byśmy nie odpuścili.
A nie wiedząc, nie zależało nam aż tak bardzo by się tam dostać, liczyliśmy że może jednak popłyniemy na wycieczkę... no ale ostatecznie nie poukładało się :)

Pozdrawiam

Patrząc na "Waszą" Milos dotarliście tam, gdzie ja nie miałem odwagi - kopalnie siarki. W zasadzie to podpytałem faceta w wypożyczalni aut jak tam dojechać, okazuje się że faktycznie nawet Pandą można (chyba do tych opuszczonych kamieniołomów), ale dalej - Ty pisałeś o jakimś zakazie wjazdu - nawet nie próbować bo jest stromo. Jedynie 4x4 można na sam dół (z "parkingu" pozostaje jakiś kilometr). Potwierdzisz/zaprzeczysz?:)

Kolejna sprawa to Embourios - nie dojechaliście, a z mapy wynika że są tam dwie drogi - "Wasza" z Agia Marina w dół i druga, jakieś 4km dalej. Stromo, czy Panda sobie poradzi?

Profitis Ilias odpuszczamy, jednak zastanawiam się na północno-wchodnią częścią - do samego Vani dojechać się nie da, aczkolwiek w pobliże ponoć prowadzi przyzwoita szutrowa droga. Kojarzysz jakiej faktycznie jest jakości?

Kimolos - tutaj celem jest wyłącznie Skiadi i z tego co widzę, to jest dorga z Chory (kawałek asfaltu, później szuter). Pytanie o jej nachylenie, auto z wypożyczalni więc nie szkoda, ale czy silnik sobie poradzi?:)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.03.2013 10:56

MCR napisał(a):na małe wyspy to albo quad, albo małe auto takie jak właśnie Panda :) ideałem jest Panda 4x4

Masz rację :)
Na wyspy to tylko małe autka, Skoda też do wielkich nie należy, tylko trochę tego 4x4 brakuje :wink:
Nie bardzo wyobrażam sobie penetrowania wysp długim i niskim kombi :roll:

MCR napisał(a):Nie testowałem, choć faktycznie gdybym przejazd i powrót traktował inaczej jak wyłącznie tranzyt, to kto wie. Albania piękna jest :)

Może warto spróbować :)
Kilka dni w Czarnogórze albo w Albanii to całkiem niezły pomysł... choć Grecja i tak jest THE BEST :idea: :cool:

MCR napisał(a):W tym roku stawiamy na Kythnos, Serifos, Sifnos i Milos z Kimolos. Przy czym (niestety) podróż samolotem :(

Super plan :idea:
Bez auta to promy jednak trochę taniej wychodzą...
A kiedy wyjazd?
Rezerwujesz kwatery na tych wszystkich wyspach, czy tylko na niektórych a pozostałe "z doskoku" na 1 dzień?
Czy może w ciemno?
No chyba że Wy bardziej kempingowi? :roll:

MCR napisał(a):Patrząc na "Waszą" Milos dotarliście tam, gdzie ja nie miałem odwagi - kopalnie siarki. W zasadzie to podpytałem faceta w wypożyczalni aut jak tam dojechać, okazuje się że faktycznie nawet Pandą można (chyba do tych opuszczonych kamieniołomów), ale dalej - Ty pisałeś o jakimś zakazie wjazdu - nawet nie próbować bo jest stromo. Jedynie 4x4 można na sam dół (z "parkingu" pozostaje jakiś kilometr). Potwierdzisz/zaprzeczysz?:)

Hmm, zależy które kopalnie masz na myśli :roll:
Ale chyba o te na południowym zachodzie, w rejonie Kleftiko.
Tam z pewnością nie można wjeżdżać. Był zakaz, którego w pierwszej chwili nie zauważyliśmy, ale też nie byłem pewny, czy obrałem właściwą drogę. Był nawet szlaban, tyle że otwarty. Zatrzymałem się, tuż za nami stanęła jakaś terenówka. Spytałem czy możemy zjechać tam w dół, a facet pokręcił głową i powiedział że to teren kopalni.

MCR napisał(a):Kolejna sprawa to Embourios - nie dojechaliście, a z mapy wynika że są tam dwie drogi - "Wasza" z Agia Marina w dół i druga, jakieś 4km dalej. Stromo, czy Panda sobie poradzi?

Do samego Embourios nie dojechaliśmy, ale zjechaliśmy nad samą zatokę do Rivari skąd dalej jest po prostu płasko. Rzeczywiście, mocno stromo tam było a po szutrze wiadomo, gorzej się podjeżdża. Nie wiem jakie silniki mają Pandy, ale nie sądzę by były znacząco słabsze od naszego :cool: , a my na pokładzie mamy zwykle sporo bagażu. Myślę, że w tym momencie było go co najmniej 150-200 kg, tak więc 2 kolejne osoby. Powoli, ale podjedziesz na pewno :D

Tak przy okazji przypomniała mi się taka sytuacja. Wieczór, już ciemno. Właśnie kończyliśmy obiad przy plaży Agios Ioannis gdy nadjechał samochód, wiekowy, może i 40 letni Ford, typowy dla Grecji - z kabiną i paką z tyłu. W Fordzie - gromada kilkunastu młodych ludzi 8O , postali, pośmiali się i może po 10 min powskakiwali na pakę i ruszyli z powrotem. Nie wiem czy zjechałeś na te plażę, ale ten kilometr dojazdu od klasztoru jest naprawdę kiepski. My musieliśmy się ostrożnie wtaczać, a ten obładowany grat nie miał z tym większych problemów. No ale oni jechali pewnie tylko do Adamas a my w perspektywie mieliśmy inne wyspy i powrót do Wrocka :wink: :lol:

MCR napisał(a):Profitis Ilias odpuszczamy, jednak zastanawiam się na północno-wchodnią częścią - do samego Vani dojechać się nie da, aczkolwiek w pobliże ponoć prowadzi przyzwoita szutrowa droga. Kojarzysz jakiej faktycznie jest jakości?

Szczytu bym nie odpuszczał, nam się tam bardzo podobało.
Pamiętam wpis z księgi pamiątkowej w kapliczce, ktoś dojechał na samą górę Matizem :cool:
My pewnie też byśmy dali radę sforsować ten stromy zakręt, ale skoro byliśmy już blisko, wolałem ten ostatni kawałek podejść.

Nie wiem jaka jest droga do Vani. Spróbować możesz, najwyżej zawrócisz. Gdybyśmy mieli jeszcze jeden dzień więcej, pewnie byśmy wylądowali na plażach zatoki Agathia :cool:

MCR napisał(a):Kimolos - tutaj celem jest wyłącznie Skiadi i z tego co widzę, to jest dorga z Chory (kawałek asfaltu, później szuter). Pytanie o jej nachylenie, auto z wypożyczalni więc nie szkoda, ale czy silnik sobie poradzi?:)

Na Kimolos ani jedna, ani druga droga do Skiadi nie jest problemem. Większych przewyższeń nie ma a jakość szutru na obu taka sama czyli raczej ok.
Wracaliśmy do Chory i jest to lepszy bo krótszy wariant, choć asfalt kończy się właściwie już w Chorze.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 08.03.2013 11:47

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):na małe wyspy to albo quad, albo małe auto takie jak właśnie Panda :) ideałem jest Panda 4x4

Masz rację :)
Na wyspy to tylko małe autka, Skoda też do wielkich nie należy, tylko trochę tego 4x4 brakuje :wink:
Nie bardzo wyobrażam sobie penetrowania wysp długim i niskim kombi :roll:

Focus Kombi czy też 307SW dużo większe nie są, ale mimo wszystko miewałem problemy z zawracaniem (chyba na Kithirze).

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):W tym roku stawiamy na Kythnos, Serifos, Sifnos i Milos z Kimolos. Przy czym (niestety) podróż samolotem :(

Super plan :idea:
Bez auta to promy jednak trochę taniej wychodzą...
A kiedy wyjazd?
Rezerwujesz kwatery na tych wszystkich wyspach, czy tylko na niektórych a pozostałe "z doskoku" na 1 dzień?
Czy może w ciemno?
No chyba że Wy bardziej kempingowi? :roll:

od 15 czerwca na pełne 3 tygodnie, zaflooduję trochę ale plan wygląda następująco

01. 15/06 - sobota - Wrocław -> Ateny (Pireus)
02. 16/06 - niedziela - Pireus -> Kythnos
03. 17/06 - poniedziałek - Kythnos
04. 18/06 - wtorek - Kythnos
05. 19/06 - środa - Kythnos
06. 20/06 - czwartek - Kythnos
07. 21/06 - piątek - Kythnos -> Serifos
08. 22/06 - sobota - Serifos
09. 23/06 - niedziela - Serifos
10. 24/06 - poniedziałek - Serifos
11. 25/06 - wtorek - Serifos -> Kimolos
12. 26/06 - środa - Kimolos
13. 27/06 - czwartek - Kimolos -> Milos
14. 28/06 - piątek - Milos
15. 29/06 - sobota - Milos
16. 30/06 - niedziela - Milos -> Sifnos
17. 01/07 - poniedziałek - Sifnos
18. 02/07 - wtorek - Sifnos
19. 03/07 - środa - Sifnos
20. 04/07 - czwartek - Sifnos
21. 05/07 - piątek - Sifnos -> Ateny (Pireus)
22. 06/07 - sobota - Ateny -> Wrocław

uwzględniając rozkłady promów w 2012, więc "wszystko się może zdarzyć" :) Jeśli chodzi o noclegi to faktycznie w większości rezerwuję (szczególnie na wyspach a już na pewno kiedy prom przypływa późnym popołudniem). Jeżdżąc po kontynencie większość jednak w ciemno. Trudno planuje się takie podróże - sam doskonale wiesz że 50km drogi to może być 30 minut, mogą też być 3-4 godziny :) zazwyczaj w każdej większej miejscowości coś znajdowałem, a jeśli nie to kawałek dalej problemu z tym nie było :)

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Patrząc na "Waszą" Milos dotarliście tam, gdzie ja nie miałem odwagi - kopalnie siarki. W zasadzie to podpytałem faceta w wypożyczalni aut jak tam dojechać, okazuje się że faktycznie nawet Pandą można (chyba do tych opuszczonych kamieniołomów), ale dalej - Ty pisałeś o jakimś zakazie wjazdu - nawet nie próbować bo jest stromo. Jedynie 4x4 można na sam dół (z "parkingu" pozostaje jakiś kilometr). Potwierdzisz/zaprzeczysz?:)

Hmm, zależy które kopalnie masz na myśli :roll:
Ale chyba o te na południowym zachodzie, w rejonie Kleftiko.
Tam z pewnością nie można wjeżdżać. Był zakaz, którego w pierwszej chwili nie zauważyliśmy, ale też nie byłem pewny, czy obrałem właściwą drogę. Był nawet szlaban, tyle że otwarty. Zatrzymałem się, tuż za nami stanęła jakaś terenówka. Spytałem czy możemy zjechać tam w dół, a facet pokręcił głową i powiedział że to teren kopalni.

Nie, nie :) Mnie chodziło o kopalnie siarki na północy :) wg mapy droga dochodzi na sam dół aż do plaży, Ty pisałeś że mijając Zefire jechaliście kilka km na wschód aż do jakiegoś zakazu wjazdu. Patrząc na mapę wydaje mi się, że może to być "biały placyk" czyli pewnie pozostałości kopalni.
https://mapy.google.pl/?ll=36.69387,24. ... .741,0.012

Teoretycznie dalej jest droga, ale wygląda mi na mega stromą

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Kolejna sprawa to Embourios - nie dojechaliście, a z mapy wynika że są tam dwie drogi - "Wasza" z Agia Marina w dół i druga, jakieś 4km dalej. Stromo, czy Panda sobie poradzi?

Do samego Embourios nie dojechaliśmy, ale zjechaliśmy nad samą zatokę do Rivari skąd dalej jest po prostu płasko. Rzeczywiście, mocno stromo tam było a po szutrze wiadomo, gorzej się podjeżdża. Nie wiem jakie silniki mają Pandy, ale nie sądzę by były znacząco słabsze od naszego :cool: , a my na pokładzie mamy zwykle sporo bagażu. Myślę, że w tym momencie było go co najmniej 150-200 kg, tak więc 2 kolejne osoby. Powoli, ale podjedziesz na pewno :D

Panda ma z 60 koni i silnik 1.1 zdaje się. No ale jest chyba lżejsza od Skody :)

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Profitis Ilias odpuszczamy, jednak zastanawiam się na północno-wchodnią częścią - do samego Vani dojechać się nie da, aczkolwiek w pobliże ponoć prowadzi przyzwoita szutrowa droga. Kojarzysz jakiej faktycznie jest jakości?

Szczytu bym nie odpuszczał, nam się tam bardzo podobało.
Pamiętam wpis z księgi pamiątkowej w kapliczce, ktoś dojechał na samą górę Matizem :cool:
My pewnie też byśmy dali radę sforsować ten stromy zakręt, ale skoro byliśmy już blisko, wolałem ten ostatni kawałek podejść.

Jak się wyrobimy czasowo to kto wie :) widoki widziałem i na pewno warto :)

kulka53 napisał(a):Nie wiem jaka jest droga do Vani. Spróbować możesz, najwyżej zawrócisz. Gdybyśmy mieli jeszcze jeden dzień więcej, pewnie byśmy wylądowali na plażach zatoki Agathia :cool:

To mam nadzieję, że będę mógł się pochwalić zdjęciami w lipcu :)

kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):Kimolos - tutaj celem jest wyłącznie Skiadi i z tego co widzę, to jest dorga z Chory (kawałek asfaltu, później szuter). Pytanie o jej nachylenie, auto z wypożyczalni więc nie szkoda, ale czy silnik sobie poradzi?:)

Na Kimolos ani jedna, ani druga droga do Skiadi nie jest problemem. Większych przewyższeń nie ma a jakość szutru na obu taka sama czyli raczej ok.
Wracaliśmy do Chory i jest to lepszy bo krótszy wariant, choć asfalt kończy się właściwie już w Chorze.

Pozostaje więc poszukać noclegów na Kimolos, wyspa wprawdzie specjalnie komercyjna nie jest, ale jakieś studia się znajdą :)

tymczasem zapraszam do moich fotorelacji na "konkurencyjnym" forum :)

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,981 ... 610,0.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,127 ... 404,0.html
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 09.03.2013 00:24

Miałem ostatnio dłuższe przerwy w przeglądaniu forum i ani się zorientowałem, że to już koniec relacji... pięknej relacji, za którą bardzo Wam dziękuję... bo przypomniała mi, że istnieje jeszcze świat poza Chorwacją :wink:

W rewanżu zapraszam na skromną relację z innej greckiej wyspy (dwóch wysp, ściśle mówiąc) :D

Kreta A.D. 2002
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 316
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone