kulka53 napisał(a):To był udany, pełen pozytywnych, dobrych wrażeń dzień. Jak na razie wszystko się nam na tym wyjeździe dobrze udaje, układa po naszej myśli. Oby tak było cały czas...
I oby tak:
kulka53 napisał(a):c.d.n.
Piękne widoki
kulka53 napisał(a):To był udany, pełen pozytywnych, dobrych wrażeń dzień. Jak na razie wszystko się nam na tym wyjeździe dobrze udaje, układa po naszej myśli. Oby tak było cały czas...
kulka53 napisał(a):c.d.n.
janusz.w. napisał(a):Gratuluję szczytowania
Ciekawa ta kapliczka, ale bałagan obok niej już nie...
Piękne widoki, a i wysokośc n.p.m. poważna No i ten luz na szlaku, rewelacyjna sprawa
PabloX napisał(a):Na Santorini też jest szczyt nazwany Profiti Elias.
longtom napisał(a):Na zachód słońca.
Na początku wycieczki narzekałeś, że widoczność nie najlepsza.
Ale z góry widoki jednak rozległe i piękne mieliście.
frape napisał(a):tak sobie patrzę na te Wasze słoneczne, ciepłe górskie pejzaże i aż żal ściska, że za oknami tak zimno i śnieżnie - lata chcę
Spartę widzę a Mistry, żeście tam z góry nie dostrzegli?
dangol napisał(a):Gdziś przczytałam, że wcześniej w miejscu gdzie stoi kapliczka, była świątynia Apolla wybudowana przez Spartan.
Piękna, widokowa wycieczka, dobrze że delektowaliście się tymi widokami, zamiast pędzić tak, jak ten młodzian, którego opis trasy wykorzystaliście planując wędrówkę...
weldon napisał(a):
I oby tak:kulka53 napisał(a):c.d.n.
Piękne widoki
kulka53 napisał(a):Grecy wyraźnie mieli słabość budowania na górskich szczytach , aż dziw, że teraz nie ma w nich zamiłowania do górskich wędrówek, jakie drzemie w bardziej północnych narodach. Czyżby osławiony, stereotypowy brak chęci do przemęczania się?
frape napisał(a):Z drugiej strony trochę im się nie dziwię jak cały czas w lecie mają takie temperatury to kto by tam jeszcze się po górach męczył. Ale fakt faktem, że jak gdzieś na Bałkanach w górach - gdzie nie dało się wjechać samochodem, spotykaliśmy kogoś to na 99% byli to Polacy
frape napisał(a):Dlatego zupełnie nas nie zdziwił fakt, że spotkaliśmy się pod Olimpem
babeczka napisał(a):Bajeczne widoki
razpol napisał(a):Kapitalna wycieczka, fascynujące widoki. Jestem pod wielkim wrażeniem. Podziwiam, gratuluję i czekam na cd.
weldon napisał(a):Nie da się ukryć, że prawdą jest, że Turcy bardziej dbali o greckie zabytki
My do Tirynsu nie dotarliśmy. Cóż, nie wszytko się dało, ale pobyty w Nafplion, w Koryncie i wspomniane przez ciebie Mykeny, czy Epidauros, faktycznie, większe wrażenie robią.
Inna sprawa, ze u nich trochę tego jest i byle czym nie podskoczą
dangol napisał(a):Jadąc z Myken do Nafplionu, przejeżdzaliśmy obok wykopalisk Tirynsu. Być może gdyby nie okrutny żar, jaki lał się wtedy z nieba, zdecydowalibyśmy się (tzn. ja zmusiłabym Grześka) na zwiedzanie. Odpuszczone, teraz dzięki Wam zobaczone , mogę uznać że "zaliczone".