Widzę, że trochę nawaliłam z tymi zdjęciami. Nie zrobiłam paru ważnych. Ale trafiliśmy w tym samym czasie co kilka przepychających się wycieczek z przewodnikami. To mocno utrudniało robienie zdjęć. Bo trzeba było poczekać na chwilkę spokoju. Uznałam wtedy, że i tak udało się co nieco.
Muzeum w Olimpii ma swoją
stronę internetową. Znajdziemy tu opis rzeźb pokazanych również przez nas.
Najważniejsze z nich to marmurowa rzeźba Porwanie Ganimedesa (w bardzo dobrym stanie)
Zeus i Ganimedes
Mnie się bardzo podoba "uśmieszek" Zeusa.
Hermes z małym Dionizosem
Nike dłuta Paioniosa (w najgorszym stanie)
Rzeźba Nike była umieszczona na wysokim postumencie i podstawie trójkąta. Postument pozostał na swoim miejscu w pobliżu rumowiska kolumn pozostałego po świątyni Zeusa.
Nike
W osobnej sali są eksponowane dwa ogromne zespoły rzeźb ze Świątyni Zeusa. Zachodni fronton świątyni Zeusa ukazuje walkę pomiędzy Lapidami z centaurami na weselu tesalskiego władcy Pejritoosa. Na wesele zostali zaproszeni goście centaury. Jak sobie trochę popili zaczęli się delikatnie mówiąc "przystawiać" do kobiet. To rozwścieczyło mężczyzn. Pośrodku jest Apollo i Tezeusz, po lewej Centaur i kobieta. Centaury miały głowy ludzkie a tułów konia.
Wschodni fronton i zespół rzeźb.
Jedna z nich przedstawia Zeusa i moment przygotowywania rydwanów do wyścigu między Pelopsem i Ojnomaosem. Pośrodku kompozycji jest Zeus z Pelopsem, po lewej Hippodameja.
Innymi wartymi uwagi obiektami są greckie hełmy odnalezione wokół kompleksu olimpijskiego i 12 metop(tablic o powierzchni 1,5m kw) ze świątyni Zeusa pokazujących 12 prac Heraklesa. Niestety metopy nie znalazły się wśród naszych fotek.
Pracownia Fidiasza znajdowała się w miejscu gdzie w czasach bizantyjskich postawiono bazylikę.
To w niej zauważyliśmy, że w kamieniu znajduje się mnóstwo muszelek. Pracownia była tak wielka jak sama świątynia Zeusa bo w niej powstawały ogromne rzeźby. O Fidiaszu w wikipedii
parę słów .
Wykonany przez Fidiasza olbrzymi chryzelefantynowy posąg Zeusa w jego świątyni w Olimpii starożytni zaliczali do siedmiu cudów świata. Chryzelefantyna (gr. chryselephantinos, ze złota i kości słoniowej, od chrysos, złoto i elephas, słoń) to technika rzeźbiarska w starożytności, która wykorzystywała kość słoniową i złoto oraz inne drogie materiały (np. kamienie szlachetne). W wikipedii o wspomnianym posągu
poczytamy tu
Olimpia to jedno z tych miejsc bardzo ważnych o których można by jeszcze sporo napisać bo mają swoją historię i symbolikę.