napisał(a) Lidia K » 26.08.2011 10:04
mariusz-w napisał(a):Lidia K napisał(a):Używam mojego ulubionego punktowego i śledzącego.
... ja głównie punktowego !
Mamy 3 przyciski do ustawienia
AE - fotometria (multi, punktowy, średnioważony) MULTI
AF - tryb AF (centralny, wielopunktowy, strefa, śledzenie) CENTRALNY
AF C,S,M - ostrzenie (AF-C -śledzący AF, AF-S - punktowy AF, AF-M -ręczne śledzenie) tu ustawiam śledzący albo punktowy
mariusz-w napisał(a):Ostrość łapię ustawiając ogniskową na "chcianą" i później już tylko ruszanie aparatem
"moja-twoja".
Nie wiem czy jasno się wyrażam, ale ze mnie teoretyk jak z koziej ....... trąba !
Reszta przebiega podobnie, ("moja-twoja" oznacza mam ostrość nie mam ostrości
) tyle, że pomimo moich wysiłków mogę sobie ruszać do aparatem a tam czerwony krzyż czyli nie ma, albo żółty - że niby jest ale co z tego jak ja nie widzę żeby było OK
Gdybyś wziął mój aparat do ręki i się nad nim popastwił wtedy by się dało rozstrzygnąć dylemat czy działa jak powinien. Wirtualnie jeszcze się nie da.
Ustawienia AE, AF i AF-C,S,M to jeden problem ale wpływ przesłony na ostrość do jest coś co mi głównie się w fuji teraz nie podoba.
Pokaże 2 zdjęcia zrobione z F8 i F5 (tak exif pokazuje)
To jest OK, gdyby nie problem rozmycia tła. Przy tej przesłonie nie do "zrobienia"
Aparat ustawił sobie F5, ja pewnie chciałam jak największy otwór żeby zobaczyć jak wygląda płaszczyzna ostrości. Nie wiem czy to widać na zmniejszonym zdjęciu. Płaszczyzna przebiega ukośnie a nie w równej odległości od aparatu. Trudno o precyzyjne ostrzenie tego co akurat chcę. Najpierw przesłonę-by mieć chcianą przestrzeń ostrości, ustawiam ogniskową (chciany kadr), potem szukam czy w ogóle jest gdzieś ostrość. No i się zaczyna długie szukanie. W każdym razie zabiera mi to dużo czasu. No ale może mi się tylko tak wydaje, bo przez 2 tygodnie posługiwałam się pentaxem (jednak o wiele szybciej działa AF i zapisywanie)
Ostatnio edytowano 20.02.2012 19:54 przez
Lidia K, łącznie edytowano 1 raz