Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.08.2011 08:02

Ha, ja oczywiście na drugim zdjęciu zobaczyłam "nasze" wzgórze El Toro ;)
Współczuję komarów, w mieszkaniu ich nie trawię jak bzyczą w nocy, a dopiero w tak małej "sypialni. A tak przy okazji spania: Nie narzekacie na kręgosłupy? Dajesz radę prowadzić śpiąc w takich warunkach? Wybacz, że pytam, ale to jest podstawowa rzecz, która u nas wyklucza ten rodzaj podróżowania. Mąż jeździ autem cały dzień, od lat... nie dałby rady jeszcze w samochodzie spać na wakacjach.

Mimo wszystko plaże i tak ładne, ale poczekam co tam po tej ewakuacji fajnego znaleźliście. :)

Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.08.2011 08:32

helen napisał(a):A tak przy okazji spania: Nie narzekacie na kręgosłupy?

Pierwsza odpowiem.
Na co dzień zdarzały i zdarzają mi się różne bóle kręgosłupa. Praca siedząca, ślędząca i ślęcząca przy komputerze jest dużym obciążeniem dla kręgosłupa. Ale z wielkim zdziwieniem stwierdziłam po pierwszych nocach spędzonych w aucie, że śpię bardzo mocno i wysypiam się doskonale jak nigdy w domu. Tylko nogi opuszczone w czasie snu to był problem. Puchły :cry: Gdyby tak coś położyć pod nogi dla wyrównania poziomu z fotelem to byłoby na pewno lepiej. I tak żeby było komfortowo na noc przenoszę torbę z moimi rzeczami, która jest w sam raz do tego celu. Obydwoje nie grzeszymy dużym rozmiarem i to na pewno jest plusem, żeby się zmieścić z wyciągniętymi nogami w aucie. Fotele w skodzie są świetnie wyprofilowane a my do nich widocznie akurat pasujemy. Nigdy w domu tak dobrze mi się nie śpi jak na dzikich plażach i w miejscach nieco odludnych. Dotlenienie 100%.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 24.08.2011 09:32

kulka53 napisał(a):Obrazek

Oszczędne w treści, ale b. ładne zdjęcie.

pzdr :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.08.2011 09:35

Nigdy w domu tak dobrze mi się nie śpi jak na dzikich plażach i w miejscach nieco odludnych. Dotlenienie 100%.

No to super :D

Cały cały czas straszliwie Wam zazdroszczę poranków na plaży.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 24.08.2011 09:48

longtom napisał(a):Oszczędne w treści, ale b. ładne zdjęcie.

To samo miałem napisać :!:
Świetne :!:

...ja nie potrafię dobrze spac w samochodzie :? I kiedy zachodzi taka konieczność, to reszta śpi w autach a ja wywlekam karimatę i śpię jak suseł :lol:

pozdr
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.08.2011 10:03

kulka53 napisał(a):Później już tak przyjemnie nie jest :? , pojawiają się komary, jest ich dość sporo i są bardzo uciążliwe. Oczywiście nie da się spać inaczej jak przy pootwieranych wszystkich szybach więc smarujemy się antykomarowymi specyfikami. To pomaga, ale tylko na jakiś czas, a noc jest długa... Przez komary i panujące gorąco nie możemy prawie wcale spać. Około 3 w nocy oboje mamy już serdecznie dość tych brzęczących stworów :evil: i całej tej Kassandry. W planie był jutrzejszy powrót drugą stroną półwyspu, ale zgodnie stwierdzamy że nie ma to najmniejszego sensu.... zbieramy się i odjeżdżamy, jak najdalej się da zanim jadąc zacznę zasypiać na dobre.....

Właśnie miałem zapytać jak rozwiązujecie problem ze spaniem przy otwartych oknach w okolicy z komarami. Podczas wyjazdów w góry nie ma tego problemu, ale będąc w tym roku na objazdówce po Bałkanach z rodziną spaliśmy kilka nocy w samochodzie i stosowałem wtedy Raida 220v. Jeździmy zawsze z przetwornicą 220v do której podłączamy różne urządzenia. Jednym z nich jest właśnie antykomarowe ustrojstwo Raida. Obawiałem się tylko żebyśmy se nie potruli, więc otwierałem szeroko okna. Działało, bo komary znikały. Nie wiem czy było to zdrowe, bo choć nie czuć żadnego zapachu to jednak coś musi się z takiego urządzenia ulatniać żeby skutecznie odstraszać komary.
Stosowaliśmy takie coś. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat i odradza stosowanie na przyszłość tego specyfiky w tak małych "pomieszczeniu" jak samochód proszę o informacje :-)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.08.2011 10:04

janusz.w. napisał(a):
longtom napisał(a):Oszczędne w treści, ale b. ładne zdjęcie.

To samo miałem napisać :!:
Świetne :!:

Podpatruję Mariusza - mistrza w "oszczędnych w treści" makrowych zdjęć. Ale przyznać trzeba, że jak zawsze gdy coś tak ładnie wychodzi to dlatego, że taki sprzyja nam obiekt, otoczenie, pogoda, położenie słońca. :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.08.2011 10:16

Interseal napisał(a):Nie myslałem jednak, że aż tak... że będziecie się ewakuować. :wink:

Już nasz sposób spędzenia tych wakacji wielu wydawał się "dziwny", a co dopiero w Waszym wydaniu... :)

Ja nie miałem większej ochoty zaglądać na Kassandrę, ale zwyciężyło "nieumieniesiedzeniawjednymmiejscuzadługo" :wink: . No i jak się już jest blisko, trzeba zaglądnąć....
Ale myślałem, że do końca nocy doczekamy :lol:

A w kwestii dziwności wakacji, wszystko jest względne... Mi ich sposób też wydał się dziwny :wink: , tyle że może bardziej nauczyłem się tego nie okazywać :lol:

helen napisał(a):na drugim zdjęciu zobaczyłam "nasze" wzgórze El Toro :wink:

Hmmm :roll:
Mamy obiektyw z zoomem.... ale żeby aż tak 8O :wink: :lol:

helen napisał(a):A tak przy okazji spania: Nie narzekacie na kręgosłupy? Dajesz radę prowadzić śpiąc w takich warunkach?

Gdyby cokolwiek było nie tak, pewnie byśmy zrezygnowali.... masochistami nie jesteśmy :roll: . Mimo tego, że siedzenia nie rozkładają się do całkowitego poziomu, śpi się zupełnie wygodnie i są noce, kiedy przesypiamy zwyczajowe 8 czy 9 godzin... Nie mam żadnych kłopotów z kręgosłupem i mimo tego że jestem jedynym kierowcą zupełnie dobrze mi się jeździ na urlopie. Na co dzień jeżdżę niedużo, więc nie ma z tym problemu, w miarę upływu lat i kolejnych podróży przyzwyczaiłem się do wielogodzinnego pokonywania dużych odległości. Czasem zdarza mi się trochę senności, ale to z powodu upału albo innych pogodowych czynników, wtedy wspomagamy się napojami energetycznymi.

janusz.w. napisał(a):kiedy zachodzi taka konieczność, to reszta śpi w autach a ja wywlekam karimatę...

A nam przeszkadzałby hałas samochodów gdyby było to za blisko drogi.... No i jeszcze jedna rzecz :roll: , te wszystkie stworzenia skaczące, łażące, pełzające i latające :? , jak pomyślę że mogłyby mnie "obleźć".... brrrrr :wink:

typ napisał(a):Właśnie miałem zapytać jak rozwiązujecie problem ze spaniem przy otwartych oknach w okolicy z komarami.

No właśnie... nie mieliśmy dawniej pojęcia, że tak daleko na południe, w suchej Grecji, w upalnym klimacie też będzie ten problem :?

Takiej przetwornicy nie mamy... wszystko podłączamy do gniazda zapalniczki, lodówkę, ładowarki do komórek i baterii do aparatu. Zakupiliśmy zwyczajne środki w aptece, w sprayu i w kremie. Nie są one złe, ale i nie działają wiele godzin. Gdy komarów nie ma dużo, pojawiają się tylko przy zachodzie i wschodzie słońca, wtedy w nocy jest spokój, ewentualnie wystarcza posmarowanie twarzy i rąk, reszta jest "pod przykryciem" :D . Takie sytuacje jak na Kassandrze to na szczęście rzadkość, tak źle jak tam już potem nie było.

A co to takiego ta przetwornica? Duże toto? Ile kosztuje?

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.08.2011 10:41

kulka53 napisał(a):A co to takiego ta przetwornica? Duże toto? Ile kosztuje?

W zasadzie trzeba znaleźć odpowiednik do wygooglania ...
Może: wycroplować?

Ja wycroplowałem takie coś :D

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.08.2011 12:42

weldon napisał(a):Ja wycroplowałem takie coś :D

Dzięki :D
Po zapoznaniu z tematem wgłębiamy się w czeluści allegro :wink:

Pzdr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.08.2011 14:51

kulka53 napisał(a):
weldon napisał(a): Skoda ze sporym obciążeniem, ze średnią prędkością w pewnych rejonach poniżej 40 km/h, przy ekstremalnych podjazdach i zjazdach okraszonych zakrętami non stop spala raptem 7l Pb/100. W bezautostradowej części drogi powrotnej zeszła poniżej 6... i takiego autka bym potrzebował :D

Nawet miałem założyć wątek "Jakie auto kupić" . . .

Pawle , w ubiegłym roku zakupiłem autko z myślą o wyjazdach w "Waszym stylu ", które używam na co dzień , do pracy :wink:
Zużycie mniejsze od Skody , podwójny materac mieści się bez problemów po przesunięciu przednich foteli . Wybrałem wersję z płaską podłogą - dla wygody - Renault Kangoo 1,5 dCi :D Dwa siedzenia - bo tyle potrzebuję :wink:
Po małej modernizacji wszystko się w nim mieści , co na wyjazdach potrzebne . Przetestowaliśmy go w Bieszczadach i Słowacji - daje radę , i teraz Land Rower ( sporo szerszy ale spać się w nim nie da na dłuższą metę ) stoi pod domem
:lol:

Gdybyś był zainteresowany szczegółami - prześlę na priva

Z przyjemnością śledzę Waszą relację :D

Pozdrawiam
Piotr
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.08.2011 15:38

piotrf napisał(a):
Pawle , w ubiegłym roku zakupiłem autko z myślą o wyjazdach w "Waszym stylu ", które używam na co dzień , do pracy :wink:
Zużycie mniejsze od Skody , podwójny materac mieści się bez problemów po przesunięciu przednich foteli . Wybrałem wersję z płaską podłogą - dla wygody - Renault Kangoo 1,5 dCi :D Dwa siedzenia - bo tyle potrzebuję :wink:
Po małej modernizacji wszystko się w nim mieści , co na wyjazdach potrzebne . Przetestowaliśmy go w Bieszczadach i Słowacji - daje radę , i teraz Land Rower ( sporo szerszy ale spać się w nim nie da na dłuższą metę ) stoi pod domem

Słyszałem, że ktoś zrobił w takim kangoo modernizację polegającą na tym, że wszystkie bagaże leżą na ziemi a po bokach złożone są rozkładane łóżka - jak w kuszetce :-)
W nocy rozkładają tylko łóżka ponad bagażami i śpią....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.08.2011 20:47

piotrf napisał(a):Renault Kangoo 1,5 dCi

No właśnie :roll:

W zasadzie rozważałem inny typ pojazdu, jakiś mały SUV.... Trochę poczytałem, pooglądałem, do rozważenia zostały:

- Kia Sportage, nowa lub używana
- Hyundai ix35 nowy lub Tucson używany
- Mitsubishi ASX
ewentualnie...
- Nissan Qashqai
- Dacia Duster :oops: , która w zasadzie odpada z kilku powodów, jednym z nich jest właśnie silnik dCi... nie chcę diesla :roll:

Yeti strasznie mi się nie podoba :?

No ale ostatnio właśnie też wstępnie myślałem o "dostawczaku" , wygląd nie ten, możliwości terenowe również.... ale pakowność jak najbardziej. Nie wiem tylko jak z komfortem jazdy w takich autach, te nowej generacji są już chyba całkiem ok?

Dzięki, propozycję będę miał na uwadze :idea:

typ napisał(a):Słyszałem, że ktoś zrobił w takim kangoo modernizację polegającą na tym, że wszystkie bagaże leżą na ziemi a po bokach złożone są rozkładane łóżka - jak w kuszetce :)

A ja widziałem dokładnie coś takiego teraz w GR, nie mam pojęcia jakie auto to było, ale tego typu co Kangoo :D . Pomysł fajny :idea: .

Pzdr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.08.2011 21:54

kulka53 napisał(a):
- Mitsubishi ASX
ewentualnie...
- Nissan Qashqai
- Dacia Duster :oops: , która w zasadzie odpada z kilku powodów, jednym z nich jest właśnie silnik dCi... nie chcę diesla :roll:

Są z silnikami benzynowymi też . . . dotyczy również Kangoo
Dla mnie to żaden problem - nowe diesle dynamiką nie ustępują benzynowcom , a wycieczki , wyjazdy wczasowe to nie rajdy . . . mnie się nie spieszy . . .

kulka53 napisał(a):
Nie wiem tylko jak z komfortem jazdy w takich autach, te nowej generacji są już chyba całkiem ok?

Jest bardziej niż ok . . .

typ napisał(a):Słyszałem, że ktoś zrobił w takim kangoo modernizację polegającą na tym, że wszystkie bagaże leżą na ziemi a po bokach złożone są rozkładane łóżka - jak w kuszetce :)

W moim przypadku , autko jest . . . jeżdżącym łóżkiem dwuosobowym

Pozdrawiam
Piotr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.08.2011 08:01

piotrf napisał(a):
kulka53 napisał(a):
- Mitsubishi ASX
ewentualnie...
- Nissan Qashqai

Są z silnikami benzynowymi też . . . dotyczy również Kangoo

No więc właśnie - wybór ON-PB jest u wszystkich producentów :)
Mi wizualnie Duster bardzo przypadł do gustu, ale jeszcze nim nie jechałem...
Co do kangura to wydaje się być bardzo ok. :) - jedno 'ale' napęd 4x4. I są takie wersje... Kolega jeździł takim. Trochę wyżej zawieszony tyle, że on narzekał na ten napęd :? A uwierzcie mi nawet taki zwykły nazjzwyklejszy 'cywilny' 4x4 na szutrowych drogach, podjazdach, itp., itd., pozwala na dużo więcej :wink: Piotrze wiesz o tym pewnie dobrze :) bo piszesz, że masz Land Rovera :!: (Jeżeli jest to Disco 10-letnie lub starsze...- to moje marzenie :wink: :) )
No i zrobiło się całkiem samochodowo... :lol: :wink:

pozdr

P.S.
Yeti jest paskudna... :wink: :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 169
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone