weldon napisał(a):patrząc na ten amfiteatr, zastanawiam się czasami, czy część z tych rzeczy nie za wcześnie została odkryta przez potomnych, z których nie wszyscy potrafili się zachować w stosunku do schedy po przodkach.
Oczywiście, dużo w tym racji...
Wiele razy słyszało się o tego typu przypadkach, nie tylko dotyczących zabytków architektury. Bardzo podobnie było też w albańskiej Apollonii, gdzie po znacznie większym teatrze pozostało jeszcze mniej, i to nie tylko przez specyficzny stosunek "wodza" do zabytków.
Ale i teraz sami często bezmyślnie niszczymy to co jeszcze zastaliśmy, może niekoniecznie aż na tak wielką skalę, może już nie aż tak środowisko, nie zabytki, ale drobne, wydające się nam nieistotnymi, zjawiska. Dziwactwami ekologów są ich starania o ochronę jakichś "motylków". "żabek" "robaków".... dla żyjących przed wiekami, taki teatr był fajnym miejscem na pozyskanie budulca....
Swoją drogą, ten akurat teatr zwrócił moją uwagę tym że bardzo dużo było tam schodów, tzn widownia była podzielona na więcej fragmentów niż gdzie indziej.... wyraźnie to widać na zdjęciach.
Że to żelastwo to parowy walec dorogowy....to na to nie wpadłem
, a długo zastanawialiśmy się cóż to takiego może być
piotrf napisał(a):Zastanawiam się czasem ile musi trwać pobyt w jednym kraju , żeby wszystkie ciekawe miejsca w nim odwiedzić
Hmm, zapewne dość długo.... ale to też w pewnym stopniu zależy od wielkości tego kraju (co nie znaczy że w Rosji najdłużej
)
Sugerujemy się przewodnikami czy w coraz większym stopniu informacjami z internetu (czyli też temu nieocenionemu forum
), ale tak naprawdę, każdego w różnym stopniu zainteresują te same miejsca, każdy musi odkryć dla siebie co go pociąga czy fascynuje. Nie każdy ma rok urlopu
więc zawsze jakiegoś wyboru dokonać należy...
No i zawsze można liczyć, że to co nie udało się tym razem, uda się za rok, za dwa......
piotrf napisał(a):Są to zawsze pomniki świadczące o - czasem kochanej , czasem znienawidzonej - ale naszej historii
A może się mylę
Nie mylisz się
weldon napisał(a):przepraszam Małgosiu i Pawle za wtręt
Absolutnie nie ma za co przepraszać.....
Też dowiedziałem się, kto to Hawass
Pozdrawiam