carnivalka napisał(a):longtom napisał(a):Podoba mi się w Delfach
pzdr
I słusznie ponieważ to piękne miejsce i okolica również.
Grecy, w ogóle, mieli dobrą rękę do miejsc, w których zakładali miasta i takie ośrodki.
longtom napisał(a):Podoba mi się w Delfach
jacky z DG napisał(a):
gratulacje 100-ej strony z tak ciekawą/ymi treścią/ami...
i fotosami...
Jacek S napisał(a):Zastanawia mnie symbolika tej figurki z pierwszego zdjęcia...
kulka53 napisał(a):
kulka53 napisał(a):
Jacek S napisał(a):Zastanawia mnie symbolika tej figurki z pierwszego zdjęcia...
Lidia K napisał(a):
...mężczyzną (niestety nie pamiętam jak się nazywa bohater tego wydarzenia). Właśnie w taki sposób pod brzuchem baranka wraz z pędzącym stadem baranim wydostał się z oblężenia wrogów.
O i ja też się chciałam zapytać, który to ten chłop z brązu Teraz już wiemKulki napisał(a): Drugie zdjęcie przedstawia tego młodego woźnicę.
Lidia K napisał(a):Ta figurka podobnie jak wiele z tych które sfotografowałam w muzeum ma rzeczywiście swoją symbolikę. Przedstawia baranka z przywiązanym do jego brzucha mężczyzną (niestety nie pamiętam jak się nazywa bohater tego wydarzenia). Właśnie w taki sposób pod brzuchem baranka wraz z pędzącym stadem baranim wydostał się z oblężenia wrogów.
Crayfish napisał(a):Lidia K napisał(a):Ta figurka podobnie jak wiele z tych które sfotografowałam w muzeum ma rzeczywiście swoją symbolikę. Przedstawia baranka z przywiązanym do jego brzucha mężczyzną (niestety nie pamiętam jak się nazywa bohater tego wydarzenia). Właśnie w taki sposób pod brzuchem baranka wraz z pędzącym stadem baranim wydostał się z oblężenia wrogów.
To Odyseusz tak się wymykał cyklopowi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Archeologiczne_w_Delfach
Piękne miejsce.