napisał(a) kulka53 » 02.12.2010 10:27
Dzień jedenasty, 14 września c.d.
Naszym ostatnim celem na dziś jest
Dodona. To najsłynniejsze wykopaliska archeologiczne w Epirze będące ruinami antycznej wyroczni, powstałej już w epoce brązu i uważanej za najstarszą w Grecji. Działała ona aż do końca IV w. n.e. , do czasu nastania chrześcijaństwa (kiedy to wybudowano tu bazylikę) czyli przez około 2 i pół tysiąca lat. Ruiny znajdują się kilkanaście km na południowy zachód od Joaniny u stóp wznoszącej się na ponad 1800 m góry Tomaros. Wg przewodnika można je zwiedzać do godziny 19, a teraz jest już 17 i nie wiadomo czy uda się nam zdążyć
. Dojazd jest na szczęście dość łatwy, na przedmieściach Joaniny w prawo odbija oznaczona droga do wioski Pedini, są tu też drogowskazy na Dodonę. Po minięciu wsi przejeżdżamy pod autostradą Via Egnatia i krętą dróżką pokonujemy niewielkie wzgórza. Ta droga wygląda na zupełnie nieuczęszczaną
w związku z czym znów tracę pewność czy aby dobrze jedziemy. Na szczęście okazuje się, że tak
i niedługo parkujemy przy bramie kompleksu ruin.
Tym razem odpuszczam.... Małgosia idzie zwiedzać je sama. Jestem zmęczony fizycznie spacerem po mieście i zwłaszcza psychicznie prowadzeniem samochodu po krętych górskich drogach i nie mniej skomplikowanych ulicach Joaniny. Na dodatek zaczyna kropić deszcz, więc tym bardziej nie chce mi się wyściubiać nosa z samochodu. Moja zawzięta towarzyszka będąca miłośniczką ruin
otrzymuje parasolkę
i 2 euro na bilet wstępu i wyrusza na zwiedzanie, ja natomiast planuję i rozmyślam nad następnymi dniami w Grecji......po czym przysypiam
.
Zwiedzanie Dodony zajęło Małgosi około godziny. Jak stwierdza, ruiny nie były zbyt fascynujące, za wyjątkiem ogromnego teatru zbudowanego w III w. p.n.e., z którego to miejsce słynie. Była bardzo rozczarowana faktem, że w żaden sposób nie można wejść na koronę amfiteatru, wszędzie były zakazy wejścia, płotki i stalowe liny, a zdjęcia z przewodnika pokazywały ten sam teatr ze zwiedzającymi go turystami na widowni i estradzie
.
A oto co można tam zobaczyć:
Ostatnio edytowano 20.02.2012 13:24 przez
kulka53, łącznie edytowano 1 raz