Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.02.2008 14:17

Skład plecaka.................. ciężkie zagadnienie :lol:

Ten wyjazd był właściwie pierwszym, który miał miejsce w lecie i to jeszcze tak daleko na południe. Do tej pory zwykle jeździliśmy we wrześniu, czasem w maju lub w czerwcu. Dlatego teraz było nam łatwiej się pakować bo po pierwsze było duże prawdopodobieństwo, że będzie ciepło, nawet na szczycie, po drugie w lecie jest bardziej przewidywalna pogoda.

Poza tym masz rację, wraz z tymi kilkoma latami górskich doświadczeń nabraliśmy już wprawy zarówno w pakowaniu jak i w doborze optymalnej trasy.

Zawsze oczywiście zabieramy mapy i komputerowe wydruki terenu w którym będziemy, oczywiście niezbędną ilość wody i herbaty gorącej w termosie (bez względu na pogodę), kanapki, gorzką czekoladę, orzeszki ziemne i jakieś ciastka.
Obowiązkowo kurtki, ewentualnie jeszcze polar, na zmianę skarpetki, czapeczki przydają się gdy wieje i słońce niemiłosiernie grzeje, chusteczki (niekoniecznie używane do nosa a na czoło).

Gdy wiemy że, będziemy wspomagać się we wspinaczce rękami zabieramy rękawiczki, zaś gdy wiemy, że szlak jest na tyle długi, że możemy wrócić po zmroku - obowiązkowo latarka. Przydają się też bardzo okulary przeciwsłoneczne.

Oczywiście dla uwiecznienia pięknych widoków mamy aparat (lub dwa) i kamerę, do nich zapasowe baterie, akumulator, pamięć, film, kasetę. Zawsze dokumenty, paszporty, pieniądze na wszelki wypadek.
Od zeszłego roku posiadamy komórki :lol: też mogą być przydatne.

Poza tym często dojeżdżamy samochodem na miejsce, z którego potem wyruszamy w trasę, zawsze bierzemy więcej rzeczy do ubrania , potem można je ewentualnie zostawić w samochodzie w zależności od tego co zastajemy na miejscu, jaka jest temperatura i pogoda bo gdy wyruszamy wcześnie rano jest jeszcze ciemno i nie zawsze można się dobrze zorientować.
Zawsze staramy się brać jak najpotrzebniejsze rzeczy żeby nie mieć za ciężko bo po kilkunastu godzinach bolą ramiona i plecy.

A i wcale te nasze plecaki nie są ogromniaste :? , mamy kilka plecaków 12 l, 20 l, 35 l i największy 50l. W zależności od potrzeb wybieramy jakąś parę. W kieszonkach placaków znajduje się jeszcze sporo drobiazgów niezbędnych podczas całodniowych wycieczek (tabletki przeciwbólowe, plasterki na rany a nawet cążki i pilniczek do paznokci 8O ).

:papa:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.02.2008 15:48

Do latarki bym dodał też baterie i zapasową żarówkę (pamiętając nasz Triglav :lol: :lol: :lol: ).
A do wody koniecznie szumak czyli pluszzzzzzzzzz czy jak to się tam nazywa. Ciepła herbata w termosie super jest ale mi się nie zawsze chce ją robić :D
A poza tym każdy ma swoje ulubione patenty :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 26.02.2008 17:03

kulka53 napisał(a): a nawet cążki i pilniczek do paznokci 8O ).

No i oczywiście niektórzy nie ruszyliby się nigdzie bez tuuuusssszzzzuuuuu do rzęęęęęęęsssss. :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

Pozdrav
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.02.2008 17:12

Widok na Wasze góry z drugiej strony :D

Obrazek

kulka53 napisał(a):Na horyzoncie Prokletje, która jest tą najwyższą Maja Jezerce? Odległość 25 km

Obrazek

Moja zgadywanka:
1 - Karanfili
2 - Maja Fortit
3 - Maja Vukoces
4 - Maja Lagojvet
5 - Maja Shkurt
6 - Maja Jezerce
7 - Maja Prozmit
8 - Maja Shnikut

M. Jezerce jest sporo dalej za granią 1-8, tylko się wydaje że jest obok.
Zielona kropka to miejsce skąd zrobiłem zdjęcie powyżej, na grani między 5 i 7.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 26.02.2008 17:27

Jestem pod dużym wrażeniem :!:
Być samemu w górach :!: :!: :!:
I to w takich górach ...
Kulki - przepiękne to .
Zawodowcu - dziękujemy za opis.
Tak to się wszystko teraz układa w spójną całość - te wszystkie Wasze relacje z tamtych stron.
Pozdrawiam :)
P.S. Do plecaka - mały zbiorniczek gazu pieprzowego - na agresywne pieski pasterskie.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 26.02.2008 21:57

Jolanta Michno napisał(a):

No i oczywiście niektórzy nie ruszyliby się nigdzie bez tuuuusssszzzzuuuuu do rzęęęęęęęsssss. :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

Pozdrav
Jola

Jolcia uderza w stół a tu nomen omen nożyce :lol: :lol: :lol: się odzywają. Noo tak wyszło, ze go wyniosłam niechcący pod Jezerce
:D Tuuuussssszzzzzzz - tak o tym się w górach marzy nieraz :lol:

A teraz Kulki - ODLOT! Znowu, znowu, znowu! I możecie mi mówić - blondyno. Przeczytałam Maglić - i myślę - to czemu oni piszą o Bośni, skoro są w MN - no tak niejedna górka ma na imię Maglić :lol:

Cudowne panoramy! Po prostu szok!!

I jeszcze szczyt o nazwie Vila - musi być mój!!! :D Bo vila to dobra, serbska/chorwacka/czarnogórska siostra albańskiej shtrigi-strzygi :D

PS. Lidia - torebka mnie rozwaliła :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Wpatruję się w nią od wczoraj w chwilach smutku i zadumy :lol:
Ostatnio edytowano 26.02.2008 22:00 przez U-la, łącznie edytowano 1 raz
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 26.02.2008 21:57

Kulki, Kamil...
Normalnie widzę jak machacie do siebie z tych "swoich" górek. :lol: :D
To nic, że czas, że przestrzeń...

Coś pięknego!!! :D :D :D

Pozdrav
Jola
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.02.2008 13:57

Jolanta Michno napisał(a):

Pozdrav
Jola

Czasem i lakier do paznokci się również znajdzie :D :D :D

Przyczyna posiadania cążek przeze mnie tkwi z powodu kłopotu jaki mam (rzadko się słyszy żeby chodzący po górach mieli taki kłopot jak ja) a chodzi o to, że podczas schodzenia po zboczach o dużym nachyleniu uderzam paznokciami o czubki butów, no i może się okazać, że natychmiast trzeba paznokcie skrócić do zera. Uderzenia powodują uszkodzenia paznokci i niestety 'schodzenie' ich po pewnym czasie :( .

Ale po czarnoGÓRSKIM lecie nie stało się nic :D :D :D

A jeszcze cążki przydają się do otwierania pudełka z sokiem :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.02.2008 14:17

plavac napisał(a):Być samemu w górach :!: :!: :!:
I to w takich górach ...

Obrazek

To jest fantastyczna przyjemność, rozpusta być tylko z naturą. Nieprawdopodobne u nas w jakichkolwiek wysokich górach. Poprzedni wpis pochodził z poprzedniego dnia i sprzed czterech dni :!:

To między innymi właśnie dlatego wróciliśmy do Czarnogóry.............. :D
I może jeszcze kiedyś wrócimy :!:

plavac napisał(a):Do plecaka - mały zbiorniczek gazu pieprzowego - na agresywne pieski pasterskie.

Tak, teraz już wiemy, że naprawdę może się przydać...............

A na wolno pasące się konie i byki wystarczy zbiorniczek czy podziała jak czerwona płachta :?:. Często omijaliśmy je bardzo szerokim łukiem utrudniając sobie drogę aby być dostatecznie daleko od zwierząt :? 8O .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.02.2008 14:26

shtriga napisał(a):I jeszcze szczyt o nazwie Vila - musi być mój!!! :D

Polecamy................ :D, choć wejście może nie być łatwe, to jest taki bardziej odrębny masyw, Vila, Prijun i Strungeze. Podejście może być trudniejsze niż na Maglić bo to trzeba chyba ruszać znad Rikavackog Jezera a ono jest na 1313 m czyli do przejścia jest ponad 700 m - to nie jest bardzo dużo ale niestety bez szlaku. Shtriga pewnie da radę :lol:

A tak w ogóle.......... naprawdę nam się tam podobało :D, a jeszcze ciekawszymi terenami wydają się być te położone 'w głębi' masywu, m in te które właśnie na zdjęciach naszych widać, Stitan, Surdup, Zijovo, no i samo otoczenie Bukumirskog Jezera.

shtriga napisał(a):PS. Lidia - torebka mnie rozwaliła :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Wpatruję się w nią od wczoraj w chwilach smutku i zadumy :lol:

Na usprawiedliwienie trzymanego w ręce Lidii kuferka dodam, że to miało być wyjście do Jaskinii Niedźwiedziej, a że nie zrobiliśmy rezerwacji, więc biletów nie dostaliśmy no i poszliśmy dalej drogą, a ta nas wyprowadziła na Śnieżnik :oops: :D :D :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.02.2008 14:35

Lidia K napisał(a):Przyczyna posiadania cążek przeze mnie tkwi z powodu kłopotu jaki mam (rzadko się słyszy żeby chodzący po górach mieli taki kłopot jak ja) a chodzi o to, że podczas schodzenia po zboczach o dużym nachyleniu uderzam paznokciami o czubki butów, no i może się okazać, że natychmiast trzeba paznokcie skrócić do zera. Uderzenia powodują uszkodzenia paznokci i niestety 'schodzenie' ich po pewnym czasie :( .

Nie tak rzadko :lol: Jak zlazłem z bułgarskich gór to paznokieć dużego palca u nogi, bez żadnego wcześniejszego ostrzeżenia, po prostu wziął i zlazł na jeden raz :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.02.2008 14:41

zawodowiec napisał(a):A do wody koniecznie szumak czyli pluszzzzzzzzzz czy jak to się tam nazywa.

Oczywiście, masz rację, miałem to dopisać i zapomniałem :oops: Mamy ze sobą też takie tabletki energetyczne do rozpuszczania w wodzie, coś w stylu Red Bulla, ale nie zawsze ich używamy i przeważnie już przy zejściu. Przydają się one również podczas podróży szczególnie po nudnych drogach i gdy podróż się przeciąga na bardzo późne wieczorne godziny.

zawodowiec napisał(a):Moja zgadywanka:
1 - Karanfili
2 - Maja Fortit
3 - Maja Vukoces
4 - Maja Lagojvet
5 - Maja Shkurt
6 - Maja Jezerce
7 - Maja Prozmit
8 - Maja Shnikut

M. Jezerce jest sporo dalej za granią 1-8, tylko się wydaje że jest obok.
Zielona kropka to miejsce skąd zrobiłem zdjęcie powyżej, na grani między 5 i 7.

Dzięki :!: :D
WOW, niesamowita znajomość tych gór, podziwiam 8O
Tak, z mapy wiem, że Maja znajduje się za potężną granią ciągnącą się w kierunku Pd-Zach, to naprawdę Zawodowca trzeba żeby to wszystko porozpoznawać............ :D
Polecamy się jeszcze na przyszłość :wink:

Mam takie nieodparte wrażenie, że jeszcze sobie z zawodowcem pomachamy w podobny nie raz z innych górek :wink:

Zdjęcie Zawodowca odrobinkę rozjaśnione.
Obrazek

Moja zgadywanka :D :
1 - Maglic
2 - Sovrh
3 - Surdup
4 - Vila
5 - Prijun
6 - Zijevo
7 - To już Albania, za tym pasmem w dolinie przebiega droga do Vermosh i granica z CG
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.02.2008 16:00

kulka53 napisał(a):WOW, niesamowita znajomość tych gór, podziwiam 8O
Tak, z mapy wiem, że Maja znajduje się za potężną granią ciągnącą się w kierunku Pd-Zach, to naprawdę Zawodowca trzeba żeby to wszystko porozpoznawać............ :D

kulka53 napisał(a):Moja zgadywanka :D :
1 - Maglic
2 - Sovrh
3 - Surdup
4 - Vila
5 - Prijun
6 - Zijevo
7 - To już Albania, za tym pasmem w dolinie przebiega droga do Vermosh i granica z CG

Każdy zna to co widział, ja jestem pod wrażeniem Twojej rozkminki Kuckiej Krajiny, dla mnie na razie to tylko nazwy znane z mapy i summitpostu :D

Te moje widziałem parę razy z bliska z różnych stron a kształty mają charakterystyczne, stąd poznaję która jest która. Co do nazw to z ekipą z summitpostu dalej nie jesteśmy pewni niektórych (2-5, 7), to co napisałem to ostatnia wersja jaką przyjęliśmy. Prokletije nie mają dokładnych map, to pewnie ostatnia jak nie biała to szara plama na mapie Europy :lol:

kulka53 napisał(a):Mam takie nieodparte wrażenie, że jeszcze sobie z zawodowcem pomachamy w podobny nie raz z innych górek :wink:

Może nawet bez tych odległości w czasoprzestrzeni :lol:

Mam nadzieję że nie macie nic przeciwko jak się jeszcze raz wetnę z moją fotą :lol:
Majka w wieczorowym stroju widziana z zielonej kropki...
Obrazek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.02.2008 21:36

Bałkańskie góry są niezwykłe. Mają w sobie to wszystko, co lubię, i na dodatek łączą w sobie w jakiś dziwny sposób urok Beskidów i Tatr - gór, które mnie ukształtowały. Mam nadzieję, że polityczne przepychanki nie uniemożliwią tam wyjazdów, bo coraz więcej planów w mojej głowie. Piszcie dalej i przerzucajcie się zdjęciami :) ,
co wieczór miód leje się w zmęczony umysł :wink:
Co do koni i byków versus gaz pieprzowy - nie patentowałem :D
Kiedyś szedł za mną byk jelenia w czasie rykowiska - pocieszałem się, że pachnę inaczej i nie mam rogów (?) :D Ale w tamtych czasach nie było gazu pieprzowego. Otuchy dodawał mi kostur. Teraz byłyby to pewnie kijki.
Lidio,Zawodowcu - problem paznokci na paluchach czyni mnie Waszym "bratem" :wink: :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.02.2008 01:33

plavac napisał(a):Co do koni i byków versus gaz pieprzowy - nie patentowałem :D

Oprócz słynnego bykom stop Janusz teraz będzie miał nową broń na byki... i tych co je pasą :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies