Bardzo nam miło, że zaglądnąłeś do naszej relacji
Pomysłów na Albanię mogłoby być jeszcze znacznie więcej
, gdyby nie, to że auto jest jakie jest, a czasu urlopowego też nie rozciągniemy
. Bardzo np chodził mi po głowie opisywany kiedyś przez Ciebie rejs po jeziorze Koman i dolina Valbone, ale cóż.... taki wyjazd jest zawsze pewnym pójściem na kompromis, z czegoś trzeba zrezygnować. Poza tym stwierdziliśmy, że na urlopie jednak powinien znaleźć się czas na chociażby namiastkę wypoczynku
typ napisał(a):Kefalonia zdecydowanie wygrała z Albanią jeśli chodzi o wybrzeże.
Byliśmy na 2 (a właściwie nawet 3
) greckich wyspach, ale żadną z nich nie była Kefalonia. Nie ukrywam, że i tam chciałbym się wybrać chociaż na kilka dni. Jak wygląda tamtejsze wybrzeże oczywiście mamy pojęcie, chociażby ze zdjęć na forum, ale albańskiego południa nie skreślałbym tak zupełnie. Na pewno nie jest tam brzydko, a takich wrześniowych pustek nie spotkaliśmy jeszcze nigdzie
Natomiast nie zaprzeczę, wszystko na północ od Llogary nie zachwyca. Ot, zwykłe plaże, na dodatek zaśmiecone. Ale morze też słone i też ciepłe
, swoją role spełnia.
typ napisał(a):Trafiliśmy (po raz drugi już) na tą piękną pustą (również w lipcu) plażę pod przełęczą Llogara
No to jak widzę, plaża ma powodzenie wśród Polaków
Może nawet naszych rodaków bywa tam więcej niż samych Albańczyków
Ale że i w lipcu było tam pusto, tego bym się nie spodziewał
typ napisał(a):wodospad mi coś dziwnie przypomina swoim kształtem
Jak widać natura potrafi stworzyć coś podobnego w dwóch diametralnie różnych dziedzinach
A o co chodzi z rzeszowskim pomnikiem kojarzę
, chociaż byłem w tym mieście może 3 razy ale tylko przejazdem
typ napisał(a):Ksamil - też tam dotarliśmy szukając właśnie tej plaży na którą trafiliście
A my trafiliśmy na nią właściwie przypadkiem, bo o plażach w tym rejonie wiedziałem tylko tyle, że są
. A wiedziałem to z wydruków z google
.
Tych zawalonych szkieletów, jak sam widziałeś, jest tam całkiem sporo. Nas najbardziej zafascynował jeden z nich, zresztą widoczny na naszym zdjęciu, ten, którego mała część na parterze była zamieszkana
Ale ciekawe jest też to, że przecież takich budowanych bez zezwoleń budynków na pewno jest sporo i to w całej Albanii. Dlaczego tylko w Ksamil widać "porządki" ?
typ napisał(a):Zakończy się chyba na eosie 550d
Na pewno to też będzie dobry wybór. Długo się też zastanawialiśmy nad Canonem, licząc na jakieś analogie z posiadanym wcześniej EOSem 300 analogowym. Jednak w wyborze k-x przesądziła m in cena, wiedzieliśmy, że do Canona zapewne trzeba będzie kupić inny niż kitowy obiektyw. Nas ostatecznie k-x z Tamronem i innymi akcesoriami kosztował w sumie około 3000 pln
typ napisał(a):czekam na ciąg dalszy
Z Albanii powoli będziemy już wyjeżdżać.... ale w GR też całkiem fajnie było
Pozdrawiamy
PS Zdjęcie, bardzo fajne, super ujęcie