Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże- Greckie Perełki-Dodekane

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.02.2020 09:29

Dzień piętnasty, 23 września, poniedziałek

Tak, to będzie dziś… spróbujemy wejść na najwyższy szczyt Karpathos, górę Kali Limni która wznosi się nad poziom morza na wysokość 1215 m. co stanowi najwyższy punkt na wyspach Dodekanezu.

Przed laty gdy odkryłem fakt istnienia wyspy Karpathos :wink: a na niej tejże właśnie góry, wydawała mi się ona jakimś absolutnie dzikim i nikomu nieznanym miejscem, szczytem który może zdobyło paru zbłąkanych turystów i paru Greków. Informacji w sieci nie było wiele…ten stan rzeczy diametralnie się zmienił :wink: , podobnie jak w temacie całej Karpathos. Tak czy inaczej wycieczka była w planie zwiedzania wyspy bowiem wejście nie jest zbyt wymagające… to około 500m. pod górę czyli jak najbardziej w zasięgu naszych możliwości.

Budzimy się gdy jest jeszcze ciemno, a właściwie gdy niebo robi się nieco już mniej czarne niż nocą. Ta była zimna 8O , termometr wskazał zaledwie 7 stopni. Nie bardzo chce się nam wychodzić z w miarę ciepłego auta na ten chłód, ale co robić…pewnie będzie nam dziś jeszcze gorąco :) .

Parę fotek z momentu gdy słonce jeszcze nie wzeszło ale już rozświetlało tę część świata różowo-pomarańczową poświatą, a my szykowaliśmy się do śniadania :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać pogoda jest fantastyczna, dodam, że poza tym że było zimno i bezchmurnie, to było też jeszcze bezwietrznie 8O .

A to już moment gdy zbieramy nasze rzeczy przed spakowaniem do auta :) .

Obrazek

Kali Limni.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.02.2020 09:30

Celowo nie napisałem że zbieramy się do odjazdu albo czegoś w tym stylu…postanowiliśmy bowiem przestawić tylko auto w nieco inne miejsce, za niewysoki murek jednego z budynków monastyru tak aby choć częściowo zapewnić mu cień na sporą część tego dnia. Do przejścia będziemy mieć zatem niespełna kilometr więcej ale było to bez znaczenia dla całości wycieczki.

No to ruszamy…

Obrazek

Skoro znak wskazuje 1,31 h :wink: przypuszczamy że będziemy iść jakieś 2,34 h :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lastos, ten biały budynek po prawej to słynna tawerna odwiedzana przez zdobywców szczytu :cool: i pewnie nie tylko… myśmy tradycyjnie nie skorzystali z tego typu dobrodziejstw.

Obrazek

Trochę nie wiedzieliśmy jak się ubrać, kurtki przeciwwiatrowe były obowiązkowe ale w sumie nie wiedzieliśmy czy będzie upalnie czy może na tej wysokości jednak chłodno.

Obrazek

Obrazek

Monastyr i kościółek przy którym spędziliśmy noc. Dobrze nie widać ale na zbocze za nim wspina się w serpentynach droga która jest zamknięta dla turystów bo prowadzi do obiektów wojskowych.

Obrazek

Coraz wyżej.

Obrazek

Obrazek

Kasos.

Obrazek

O, teraz dobrze widać wojskową kulkę :lol: .

Obrazek

Zrobiło się cieplej :cool:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.02.2020 09:31

Idzie się dość przyjemnie, temperatura jest taka w sam raz, warto się było zabezpieczyć przed słońcem bo to przypieka niemiłosiernie poprzez przejrzyste powietrze. Ścieżka jest wyraźna, nie sposób zgubić szlaku, widać że wydeptują ją setki, może nawet tysiące nóg. Początkowo teren wznosi się w miarę łagodnie, w pewnym momencie rozpoczyna się porządnie strome podejście. Wyszliśmy dość wcześnie i zastanawialiśmy się czy w ogóle kogoś na szlaku spotkamy… okazało się że w miarę upływu czasu zaczęli się pojawiać inni turyści na dole, doganiali nas i nawet przeganiali… zważywszy na zwyczajowe tempo naszego podchodzenia nie było w tym nic dziwnego :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedni z tych „szybkobieżnych” .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Płaskowyż Lastos w całej okazałości.

Obrazek

Chwila odpoczynku przed końcówką najbardziej stromego podejścia :) .

Obrazek

Obrazek

Stromy odcinek kończy się czymś w rodzaju płaskiej i szerokiej przełęczy z dwoma niezbyt wybitnymi szczytami z obu stron, Kali Limni to ten po lewej, czyli w kierunku zachodnim. Wiemy już że to parę kroków, ale przysiadamy tu na trochę w cieniu drzewka. A widoki na północną część wyspy są całkiem przyzwoite :) .

Obrazek

Obrazek

Kilkanaście minut później docieramy do celu.

Obrazek

c.d.n.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2020 11:34

kulka53 napisał(a):Dzień piętnasty, 23 września, poniedziałek

Tak, to będzie dziś… spróbujemy wejść na najwyższy szczyt Karpathos, górę Kali Limni która wznosi się nad poziom morza na wysokość 1215 m. co stanowi najwyższy punkt na wyspach Dodekanezu.

Ex Aequo z Atavyros na Rodos :) też 1215

Gratulacje :)
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 07.02.2020 12:04

Witam i zostawiam ślad... bo mam duuuużo do nadrobienia (jeszcze 12 dni), a zaczęłam od końca :wink: i wpadł mi w oko piękny, różowy wschód słońca- cudownie :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.02.2020 13:34

Wycieczka z różnicą wysokości 500 m na trasie w terenie :roll: bez cienia, jestem pełna uznania dla Was. Nie wiem, czy bym się zdecydowała, a każdym bądź razie długo bym się nad tym zastanawiała :wink:, gdyż ostatnio to daje mi w kość już przewyższenie 350 m :( . Może przekonałaby mnie nagroda w postaci super widoków 8) !

kulka53 napisał(a): Czyżby w tym roku?

Chciałabym, ale niestety bardzo to niepewne... Ja co prawda czasem dysponuję dowolnym :wink: , ale Grzesiek może nie mieć możliwości dłuższego niż tydzień urlopu w tym czasie. Wszystko się wyjaśni zapewne dopiero w sierpniu, więc póki co, żadnych konkretnych przymiarek do wyjazdu nie robimy. Skoro jednak jakaś szansa jest, to nie rozglądam się za tańszymi lotami na :roll: tydzień. Jeśli się okaże, że jednak będzie :? tylko tydzień, to wtedy będę liczyć na to, że trafi się jakiś korzystny lot, chociaż niekoniecznie do Grecji :(. Ostatecznie też, na tydzień możemy przecież pojechać autem gdzieś bliżej, chociażby na jakąś Cro-wyspę.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.02.2020 19:06

tony montana napisał(a):Ex Aequo z Atavyros na Rodos :) też 1215

Gratulacje :)

Dzięki :)
Faktycznie, Atavirosowi przypisują tę samą wysokość :) , jeśli by brać pod uwagę wybudowane na nim anteny to jest znacznie wyższy.
Ma ten plus że da radę autem wjechać.... ale pod względem atrakcyjności widokowej znacznie ustępuje Kali Limni.

trinity napisał(a):Witam i zostawiam ślad... bo mam duuuużo do nadrobienia (jeszcze 12 dni), a zaczęłam od końca :wink: i wpadł mi w oko piękny, różowy wschód słońca- cudownie :D

Cześć, dawno Cię nie było :) (chyba... bo nie śledzę całości forum :roll: )
To życzę miłego nadrabiania :cool: i może coś jeszcze Ci się spodoba 8O

dangol napisał(a):Wycieczka z różnicą wysokości 500 m na trasie w terenie :roll: bez cienia, jestem pełna uznania dla Was. Nie wiem, czy bym się zdecydowała, a każdym bądź razie długo bym się nad tym zastanawiała :wink:, gdyż ostatnio to daje mi w kość już przewyższenie 350 m :( . Może przekonałaby mnie nagroda w postaci super widoków 8) !

Hm, serio? :roll:
500m jest dla nas (mam tu na myśli Małgosię, bo ja mam wciąż większe możliwości) wciąż raczej spokojnie osiągalne. Inaczej mówiąc jeśli wiem, że do pokonania jest 500 w pionie to znaczy że na pewno wejdziemy. Kijki, solidniejsze buty i sporo czasu do dyspozycji na pewno pomagają. Przy 1000 miałbym już jednak wątpliwości :wink: .
Fakt, że w upale, takim naprawdę porządnym byłoby trudniej. Gdy jednak podchodziliśmy temperatura wciąż była nie tak wysoka, nawet ostre słońce nie zdołało aż tak podgrzać chłodnego po nocy powietrza.
A naszym rekordem którego już nigdy nie pobijemy jest 1500 w pionie na słoweński Stenar. Wycieczka zajęła 10 godzin ale było non stop porządnie pod górę. Ale to już 15 lat minęło od tego "wyczynu" .
dangol napisał(a):na tydzień możemy przecież pojechać autem gdzieś bliżej, chociażby na jakąś Cro-wyspę.

Pewnie że można, tyle że w tym terminie pogoda jest już tak niepewna że nie wiem czy bym się zdecydował. Na kwaterę to jeszcze, ale na dziko... :roll: . No i w Cro to nie takie proste i przyjemne jak w Grecji :cool:
A nie możecie po prostu wybrać się np w pierwszej połowie września?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2020 19:25

dangol napisał(a): Skoro jednak jakaś szansa jest, to nie rozglądam się za tańszymi lotami na :roll: tydzień. Jeśli się okaże, że jednak będzie :? tylko tydzień, to wtedy będę liczyć na to, że trafi się jakiś korzystny lot, chociaż niekoniecznie do Grecji :(.
W sytuacji jak nie trafisz dobrych lotów to polecam wyjazd z bp - opcja bez wyżywienia idealna, wybrać wyspę gdzieś dalej (np. Kos, Rodos) - kosztowo bardzo korzystna na last minute - ta opcja ma swoje wady oczywiście (o czym na końcu swojej relacji napiszę), ale dość dużo plusów także, w tym cena 1000 zł za lot i nocleg to ciężko nawet końcem września samemu znaleźć (zwłaszcza przy locie przesiadkowym lub w połączeniu z promem), a jest się na greckiej wyspie :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.02.2020 20:04

piekara114 napisał(a): polecam wyjazd z bp - opcja bez wyżywienia idealna

Tak właśnie mieliśmy na naszej pierwszej Krecie, było świetnie :) . Opcji takiej oczywiście nie wykluczam :wink: , ale jednak wolałabym bez bp.

kulka53 napisał(a): A nie możecie po prostu wybrać się np w pierwszej połowie września?

Niestety nie, za krótka przerwa od kaszubskiego urlopu, z którego rezygnować absolutnie nie chcemy.
Z pogodą w drugiej połowie września faktycznie :roll: bywa różnie, ale kilka lat temu na Iżu była idealna 8) , więc aż tak wielkie ryzyko to nie jest.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.02.2020 17:58

Dzień piętnasty, 23 września, poniedziałek c.d.

Na szczycie jest kilka osób więc na sesyjkę musimy chwilkę poczekać :cool: . Ale w końcu mamy go dla siebie, a że sytuacja jest jednak wyjątkowa i rzadko się w ostatnich latach nam zdarza, prosimy kogoś o wspólną naszą fotkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To widok na zachód, szczyt stromo opada w kierunku morza a na dole w tym właśnie miejscu leży jedna z bardziej znanych miejscowości – Lefkos. Stamtąd także można podejść na Kali Limni ale jest to jakby bardziej męczące :roll: …a widzieliśmy zarówno ludzi którzy stamtąd przyszli jak i wpisy w książce szczytowej. Podziwiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.02.2020 18:00

To zdjęcie na maksymalnym zoomie – wschodnia część Krety.

Obrazek

Środkowa :roll: .

Obrazek

Lastos.

Obrazek

To też pełny zoom :cool: , monastyr i smażące się w słońcu auto.

Obrazek

Rzut oka na północ.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać nawet zdobyty już przez nas cel – półwysepek z Vrykoundą :) .

Obrazek

Pojawia się na niebie taki chmurowy „wir” które w środku ma znane nam „mammatusy”

Obrazek

Obrazek

Zdaje się że one zwiastują zmianę pogody na gorszą ale liczymy że jest ich tak mało że może to nie nastąpi :D .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.02.2020 18:00

Siadamy w końcu w dogodnym miejscu, na szczycie trochę wieje więc warto było znaleźć skałki nieco od wiatru osłonięte. Słońce zachodzi więc robi się trochę chłodniej, Odpoczywamy i jemy drugie śniadanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podchodziliśmy około 3 godzin, na szczycie spędzamy półtorej. W końcu trzeba się zebrać do zejścia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początkowo schodzimy w cieniu, słońce przykryły niezbyt rozbudowane chmury. Mniej więcej od połowy dystansu znów pojawia się pełne słońce. Pojawiają się też kolejni podchodzący turyści, mijamy co najmniej kilka mniejszych bądź większych grupek. Tak myślę że tego dnia szczyt zdobyło całkiem sporo ludzi, może nawet i 50? Może trochę mniej. Być może to efekt wietrznej pogody w poprzednich dniach… z przedwczoraj w zeszycie nie było żadnego wpisu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kali Limni padło również i naszym łupem, kolejny cel zaliczony i jeszcze jedno karpathoskie marzenie udało się spełnić. Było fajnie i z pewnością było warto, choć gdybym miał porównać ten szczyt z np. najwyższym szczytem Cyklad – Zas wznoszącym się na Naxos to wahałbym się który jest bardziej atrakcyjny. Chyba trzeba wejść na oba :D .

c.d.n.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 08.02.2020 18:26

Ale cudnie! 8O :D :hearts:

Gratulacje! :D Fajnie, że udało Wam się spełnić swoje marzenie. :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 08.02.2020 21:31

Wysoko i przepięknie :!: :)
Warto chodzić w góry :!:
Gratulacje :!:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 08.02.2020 22:13

Też gratuluję, widzę, że był odcinek z dość masywnym gołoborzem, czy to wejście faktycznie jest łatwe :?: 8O :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 729
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone