KOL napisał(a):No właśnie wiatru...Nie zmienia to faktu, że wróciliśmy bardzo zadowoleni...
To fajnie
, że chociaż Wy...
No ale my będziemy mieć w tym roku (mam nadzieję) jeszcze jedną szansę więc sobie odbijemy.
Niewykluczone, że pojedziemy na 3 tygodnie
.
Buber napisał(a):...W Tebach zjechaliśmy z autostrady (nie mogłem zdzierżyć coraz większego ruchu i bramek co chwilę)...
Aha, czyli to była taka jazda mieszana
Te bramki to chyba wszystkich wkurzają
, myśmy jechali autostradą tylko raz i miałem dość, zanim się Skodą rozpędziłem już były następne
. A i koszt niemały... dlatego szybko wymyśliłem trasę zastępczą którą znam jak drogę do pracy niemalże
Czyli mówisz, że koło Aten spory ruch... bo jak czasem jedziemy w okolicach Olimpu autostradą to jest niesamowicie pusta
A co do historycznych miejsc to będzie jeszcze jedno, ale już nie w Attyce ale na Kei. Wg mnie całkiem fajne, choć oczywiście o mniejszym znaczeniu niż choćby Maraton.
piotrekbeti napisał(a):To w tym roku będzie nasz Plan B.
Hmmm, od czego by zacząć
, może od tego że na sporo Twoich wątpliwości nie znamy odpowiedzi
.
Nie korzystamy z autobusów, metra, wynajmowania aut...
Niemniej... Attyka jak dla mnie jest średnim miejscem na wakacje
. Miejscowości wzdłuż wybrzeża w okolicy Aten to jeden wielki teren zabudowany, po prostu miasta nad morzem. Przejazdy w tych okolicach mogą przysporzyć sporo stresu, często są korki a nawet jak nie ma to ruch jest duży a ulice poza głównymi kiepskiej jakości.
Co do paliwa - ostatnio jest mocno drogie. ON - 1,3-1,4 e , PB - około 1,6 e. Zawsze ostatnio tankuję na stacji najtańszej w okolicy a może i w całej Grecji... nie widziałem nigdzie tańszego paliwa -
TUTAJ. Pracuje tam zamieszkały w Grecji Polak, kilkukrotnie już się tam spotkaliśmy
Zwiedzanie, w Atenach poza Akropolem must see to dla mnie Muzeum Archeologiczne i widok na miasto z Lykavitos.
Poza Atenami - to już do rozważenia co kogo interesuje - monastyr Dafni (free), monastyr Kesariani (1e), jaskinia Kuttuki (2e), Maraton (opisany w niniejszej relacji, 6e), Sunion___ (również, 8e), jezioro Vouliagmeni (w zależności od pory roku i dnia, około 10 euro), ruiny Brauronu + muzeum (6e)
Parkingi przy ww miejscach darmowe. W Atenach parkowanie jest płatne, ale są miejsca blisko Akropolu gdzie można zostawić auto darmowo. Nie byłem ale wiem że można np
TU, byłem za to
TUPlaże...trudno powiedzieć, za wiele nie widziałem. Wg mnie warto na pewno podjechać w rejon Maratonu (Nea Makri, Agios Panteleimonas, Schinias)
Co do Eginy - warto. Wg mnie jeśli będziesz mieć pożyczone auto to zabierz je ze sobą, objedziesz ważniejsze miejsca. Prom płynie godzinę z hakiem z Pireusu,
TU sprawdzisz godziny rejsów i ceny, niektóre rejsy mają ceny promocyjne, płaciliśmy wtedy za auto+2os. chyba 36 euro.