Dziękujemy za miłe słowa
plavac napisał(a):- żółwisko - kapitalne
To był pierwszy, ale jak się okazało nie ostatni przedstawiciel tego gatunku, którego spotkaliśmy
. Jest to (tak sądzę)
żółw grecki plavac napisał(a):- Tirana - niezwykłe zmiany w ciągu trzech lat
No cóż, czas leci, wszystko się zmienia
. To była nasza pierwsza wizyta w Tiranie więc porównania nie mamy. Ale to, co udało się nam zobaczyć po pięciu latach w Podgoricy, naprawdę nas zatkało.....
plavac napisał(a):- albańskie wybrzeże - smuta ...
W tych okolicach, na pewno
. Ale będą też inne, myślę, że przyjaźniejsze miejsca
plavac napisał(a):- prawda o Albanii ( rozmowa z Albanką z Anglii ? ) - jak wszystko - względne .
To prawda. Nie czuliśmy się tam mniej bezpiecznie niż gdziekolwiek indziej... Ta kobieta i ta rozmowa przywiodły mi na myśl naszą niemiecką emigrację z lat 80-tych, kiedy to po zasmakowaniu "Zachodu" wszystko co polskie było gorsze.... Dotyczy to też lat późniejszych...
plavac napisał(a):Żywioł albański ma się dobrze i bunkry E.H. są tu ciekawą metaforą ...
Gdzie nie ma komercjalizacji, autentyczność jest widoczna na każdym kroku. I dotyczy to nie tylko Albanii
, lecz również innych bałkańskich krajów.
Jacek S napisał(a):kulka53 napisał(a):Ale jest tu coś, co przykuwa naszą uwagę....... wszechobecne bunkry
To tylko niewielki wycinek tego, co można tam zobaczyć. Bunkry stanowią nieodłączny element krajobrazu, jak domy czy drzewa. Tak naprawdę gdy jest się nimi niemalże otoczonym, stanowią źródło niezłych refleksji...
Franz napisał(a):Tiranę znam tylko ze zdjęć.
Jak myślę, ten stan w niedługiej przyszłości ma szansę ulec zmianie
Franz napisał(a):Ale - zdecydowanie bardziej podoba mi się Skopje.
Wszystko jest kwestią oczekiwań, ale też chwili, nastroju czy nawet pogody. W Skopje mieliśmy zachmurzone niebo i byliśmy tam po nieudanej próbie podjazdu pod Ljuboten. Jakoś nie mogłem znaleźć tam nic co by mi się szczególnie spodobało. Ale odwiedzony tego samego dnia późnym popołudniem kanion Matka zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie
mariusz-w napisał(a):Wszystkie "obrazki" z tego kraju znane mi i nieznane ... tutaj są.
To tak naprawdę dopiero wycinek tego co zobaczyliśmy w Albanii. A nawet jakbyśmy byli tam miesiąc i pokazali nie wiadomo ile zdjęć, nigdy nie oddalibyśmy wrażeń i odczuć, które się ma będąc w danym miejscu... W każdym razie to jeszcze nie wszystko
Pozdrawiam