Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże - EEE czyli Grecja 2018 :

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.12.2018 21:16

kulka53 napisał(a):Trochę za słabo znam angielski :wink: już o greckim nie mówiąc :lol: .

Oj tam, oj tam, pół Europy zjechali i mówi że za słaby angielski

Skromni Ci ludzie z Dolnego Śląska 8)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.12.2018 08:51

tony montana napisał(a):Oj tam, oj tam, pół Europy zjechali i mówi że za słaby angielski

Dlatego tylko pół :wink: .
tony montana napisał(a):Skromni Ci ludzie z Dolnego Śląska 8)

Co prawda to prawda... zwłaszcza ci o korzeniach spod Lwowa :cool:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.12.2018 08:52

19 września, środa

Po wczorajszej „przygodzie” dziś w naszych głowach nie ma już większego śladu… wstał nowy dzień w którym mamy nowe cele a nad nieprzyjemnymi zdarzeniami staramy się przejść do porządku dziennego. Pod innym monastyrem Eginy też fajnie i spokojnie się spało :cool: , jedyna różnica była taka, że noc była naprawdę chłodna a poranek przy lekko powiewającym wietrze wręcz lodowaty 8O .

Ale za to słońce świeciło ostro (jak już w końcu wzeszło :wink: ) i pięknie oświetlało Panagię Chrysoleontissę :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Faktycznie jest to jeden z ciekawszych architektonicznie (przynajmniej z zewnątrz) monastyrów jakie widzieliśmy, niestety tak wyszło że do środka w końcu nie weszliśmy.

Śniadanie jemy w kurtkach :roll: .

Obrazek

Kapliczka na pagórku ponad nami.

Obrazek

Monastyr widziany z naszego placyku.

Obrazek

Obrazek

Tuż przed odjazdem

Obrazek

W końcu zrobiło się trochę cieplej :cool: .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.12.2018 08:52

Ruszamy, jednak po chwili przystaję na krótką sesyjkę zdjęciową. Widać bowiem nasz dzisiejszy cel :wink: :cool: .

Obrazek

W oddali – Peloponez.

Obrazek

Jeszcze jedna kapliczka na wzgórzu.

Obrazek

Landszafcik :cool: .

Obrazek

Obrazek

Ładnie tu, trochę szkoda nam stąd odjeżdżać, zresztą do promu mamy jeszcze trochę czasu. Postanawiamy podjechać – widząc niedługą dróżkę – do tej kapliczki nieopodal.

Obrazek

Dróżka jest częściowo szutrowa, częściowo betonowa, niezbyt dobrej jakości, na szczęście to niedaleko. Warto było bo widoki są naprawdę fajne.

Widoczek na północ na egiński „poziom pośredni” , na którym wznosi się Agios Nektarios. Do poziomu morza nawet stamtąd jest jeszcze trochę metrów.

Obrazek

Obrazek

Paleochora

Obrazek

Luna pod kapliczką :) .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.12.2018 08:53

Tak naprawdę to kapliczki są dwie :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy tej dolnej jest mikro cmentarz 8O .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczek na północne wybrzeże Eginy

Obrazek

Północny wschód.

Obrazek

Agios Nektarios i okolica.

Obrazek

Super, na koniec trafiły się nam naprawdę fajne widoczki przy fajnej pogodzie, dzięki temu mamy coraz lepsze nastroje wywołane m.in. czekającą nas podróżą i kolejną wyspą… a to już za bardzo niedługo :) .

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.12.2018 09:04

kulka53 napisał(a):kolejną wyspą

Eginę już częściowo znałem, chociażby z własnych wstępnych do niej przygotowań. Tylko potwierdziliście, że to dobry kierunek. Teraz jestem ciekaw kolejnej wyspy, położonej tuż obok ... :) ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.12.2018 10:26

Bardzo mi się ta wyspa spodobała. Myślę, że to fajny pomysł na połączenie plażowania i zwiedzania Aten - oczywiście poza sezonem, bo nie wyobrażam sobie łażenia po stolicy w 40 stopniowym upale...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.12.2018 17:03

kmichal napisał(a): Teraz jestem ciekaw kolejnej wyspy, położonej tuż obok ... :) ...

Jednym słowem Poznań czeka :!:

pzdr :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.12.2018 22:47

piekara114 napisał(a):Bardzo mi się ta wyspa spodobała. Myślę, że to fajny pomysł na połączenie plażowania i zwiedzania Aten - oczywiście poza sezonem, bo nie wyobrażam sobie łażenia po stolicy w 40 stopniowym upale...

Dokładnie to samo pomyślałem oglądając zdjęcia i czytając opisy Pawła :)

piekara114 napisał(a):Michał: ja z Gr też zwrot z maili mam ok. 50%.... Ja się zastanawiam czy dla nich nie jest za wcześnie jeszcze.... 2 lata temu jak w lutym wysyłałam wstępne pytania (aby się rozeznać) to z mniejszych, sezonowych obiektów otrzymywałam info, że jest zima i aby kontaktować się wiosną, po Wielkanocy...

Na Wielkanoc w 2019 musiałbym w takim przypadku rezerwować kwaterę do końca lata 2018 :idea: 8O :?: Suuuuuper :mrgreen:

Pawle , jestem gotowy na kolejną wyspę :D

Pozdrawiam
Piotr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.12.2018 07:10

kmichal napisał(a):Eginę już częściowo znałem, chociażby z własnych wstępnych do niej przygotowań. Tylko potwierdziliście, że to dobry kierunek. Teraz jestem ciekaw kolejnej wyspy, położonej tuż obok ... :) ...

Jest inna :) , myślę że to fajny cel na jednodniową wycieczkę z Eginy.
piekara114 napisał(a):Bardzo mi się ta wyspa spodobała. Myślę, że to fajny pomysł na połączenie plażowania i zwiedzania Aten - oczywiście poza sezonem, bo nie wyobrażam sobie łażenia po stolicy w 40 stopniowym upale...

piotrf napisał(a):Dokładnie to samo pomyślałem oglądając zdjęcia i czytając opisy Pawła :)

Egina nie jest może jakoś oszałamiająco piękna krajobrazowo, nie ma oszałamiająco pięknych plaż, jest zabudowana i - prawdopodobnie - mocno zatłoczona w sezonie i w weekendy. Natomiast poza sezonem, ze względu na sporą ilość ciekawych miejsc na pewno jest warta zainteresowania i choćby krótkiego pobytu. Wydaje mi się, że 3 dni to optymalny czas na nieśpieszne jej poznanie :) .
Co do łażenia w upale to raz byliśmy w Grecji w środku lata i jedyne co się dało robić przez większość czasu to siedzieć albo w cieniu albo we wodzie :lol:
longtom napisał(a):Jednym słowem Poznań czeka :!:

piotrf napisał(a):Pawle , jestem gotowy na kolejną wyspę :D

Jak to miło wiedzieć że w każdym niemal zakątku Polski czekają zwarci i gotowi :wink: :cool: :lol:

Pozdrawiam :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.12.2018 07:15

19 września, środa c.d.

Zjeżdżamy już definitywnie z wysokości na poziom morza mijając po drodze przedmieścia Eginy. Przedmieścia położone na płaskiej części wyspy, rozległe, willowe, porośnięte głównie drzewkami pistacjowymi i poprzecinane niewielkimi poletkami. Stolica jest na tyle duża, że nie zdążyliśmy się ostatecznie rozeznać w jej topografii i układzie ważniejszych ulic, ale w zasadzie nie było też takiej potrzeby :) – ważne że bez kłopotu, za drogowskazami (nielicznymi) trafiliśmy do portu.

Nie wiem dokładnie do którego miejsca na nabrzeżu przybije prom, parkuję po prostu tam gdzie było wolne miejsce. Zostawiam auto i Małgosię a sam wędruję do budki tego samego przewoźnika którego promem tutaj się dostaliśmy i kupuję bilety…tanie, ale też odległość jaką niedługo pokonamy nie będzie zbyt wielka. Zapłaciłem około 13 euro, płyniemy na Egistri :idea: :cool: .

Mamy jakieś pół godziny czasu, rozglądamy się więc po okolicy podgrzewani promieniami coraz mocniej przypiekającego słońca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dłuższą chwilę pogawędziliśmy też z jednym Grekiem, który zaparkował auto tuż obok naszego. Zainteresował się naszą rejestracją i zagadał…okazało się, że obecnie jest już na emeryturze ale jeszcze niedawno był marynarzem i pływał po morzach i oceanach całego świata :cool: , zawinął także i do polskich portów. Nie zapytałem czy miał tam jakąś dziewczynę :wink: , w każdym razie pochlebnie wyrażał się o naszym kraju. Oczywiście nie mogliśmy nie wspomnieć, że Egina jest naszą 35 wyspą, co na niej widzieliśmy i że za chwilę popłyniemy na wyspę numer 36 :) – czyli na Egistri. Nasz rozmówca był wielce zadowolony ż naszego zainteresowania Grecją i samą Eginą, stwierdził też, że będziemy zadowoleni :cool: bo Egistri jest wyspą niezwykle piękną i spokojną….sam płynął nieco wcześniej odpływającym Agiosem Nektariosem do Pireusu więc jakby co to ewentualne zażalenia nie będzie komu przekazać :lol: .

Prom nasz przypłynął o czasie i już niedługo mogliśmy pomachać oddalającej się Eginie z jego pokładu…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolona – zdecydowanie jeden z symboli Eginy.

Obrazek

Latarnia na przylądku Plakakia.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.12.2018 07:15

Prujemy… 8O

Obrazek

Obrazek

Tłumu nie ma, ale też trochę ludzi siedziało na dole pod pokładem.

Obrazek

Nasz cel – zielona Egistri :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewidentnie w tej okolicy pod powierzchnią wody są jakieś sterczące skałki bowiem prom początkowo płynął zupełnie jakby nie do wyznaczonego celu – już nawet zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno dobrze wsiedliśmy :wink: . W pewnym momencie gwałtownie zakręcił.

Obrazek

Kulki na tle Eginy :cool: .

Obrazek

Obrazek

Jachcik na tle niedużej, niezamieszkałej wysepki Metopi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.12.2018 07:16

Zbliżamy się do celu. Byłem bardzo zaskoczony, że na Egistri przybijemy nie jak się spodziewałem do portu w miejscowości Megalochori, a do Skali. Są to dwie niemal połączone ze sobą, największe osady na wyspie…zresztą poza nimi jest jeszcze tylko trzecia, mniejsza, Limenaria :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać Egistri w całości porastają pinie 8O

Obrazek

Obrazek

Wielki kościół w Skali.

Obrazek

Plaża w Skali… jeszcze jedna „bolopodobna” :wink:

Obrazek

Obrazek

Skala.

Obrazek

W oczekiwaniu…. :cool: .

Obrazek

Chwilę później postawiliśmy nasze koła na Egistri – niedużej wyspie z archipelagu Argosarońskich, naszej wyspie numer 36 :idea: :D .

c.d.n.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.12.2018 08:45

Ale zielona...
tompakosc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompakosc » 18.12.2018 14:20

kulka53 napisał(a):
W oczekiwaniu…. :cool: .

Obrazek

Nadrobiłem zaległości.
Fajna fotka, ustawieni jak do biegu ... :D Kto pierwszy ... :smo:
A swoją drogą to urokliwe miejsca pokazaliście.
kulka53 napisał(a):
kmichal napisał(a):... i tak byłeś grzeczny ... :lol: ...

Ale my nie mamy kłótliwej natury :wink: , i też takiej że za wszelką cenę musimy udowodnić że mamy rację, a już zwłaszcza w obcym kraju... także woleliśmy po prostu odjechać, w końcu nie było to jedyne miejsce nadające się na Eginie do spania :D .

Brawo, szacun dla Was. Widać, że fajni i porządni z Was ludzie. Też jestem zdania, że "lepiej powiedzieć cześć, niż dostać w mordę" :hut:

A Michał tymi cenami z Cyklad wbił mnie w fotel... Ponad 100 EUR, mój Boże... :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 672
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone