napisał(a) kulka53 » 26.10.2010 09:47
Tirana jest stosunkowo młodym miastem. Została założona w 1614 r. przez jednego z panujących w okolicy Turków. Osada rozwinęła się w miasto na przełomie XVIII i XIX wieku, stolicą została w 1920 r. głównie ze względu na centralne położenie i niezależność terytorialną od wpływów albańskich klanów. W okresie międzywojennym miasto trochę się rozbudowało, powstała m. in. dzielnica administracji państwowej, jednak w 1939 r. liczyło zaledwie 25 tys mieszkańców. Po II wojnie światowej wybudowano wiele osiedli złożonych z czteropiętrowych bloków a także wiele zakładów przemysłowych.
Wyczytawszy te informacje w przewodniku, jak również tę, iż najstarsze budynki w Tiranie pochodzą z 1830 r. , nie nastawialiśmy się na to że wpadniemy w zachwyt po wizycie w stolicy. Właściwie to obawiałem się jak bez mapy poradzę sobie z orientacją w sporym mimo wszystko mieście. Jednak obawy te nie potwierdziły się zupełnie, nie dlatego że tak wspaniale radzę sobie w nieznanym terenie
, nie dlatego, że w mieście roi się od czytelnych drogowskazów
.....był to po prostu przypadek
. Dojazd do centrum okazał się banalnie prosty, cały czas jechałem prosto a gdy nasza droga połączyła się z "autostradą" z Durres, skręciłem a lewo i niedługo byliśmy już na placu Skanderbega. Nawet sławetne rondo (oczywiście bez pasów) przejechaliśmy bez strat
. Na pewno też pomogła nam dość wczesna jeszcze pora, większość ulic była prawie zupełnie pusta. Ale nie była to piąta rano, dochodziła już chyba 8.....
Troszkę kłopotów sprawiło nam znalezienie miejsca do zaparkowania, okazało się, że część miejsc parkingowych w centrum jest płatna a wąskie uliczki są szczelnie zapełnione pojazdami. Nie chciałem też, ze względu na bezpieczeństwo, zostawiać auta w byle jakim kącie
, jak zwykle szukałem też cienia. W końcu parkujemy na jednej z głównych ulic w samym prawie centrum i możemy ruszyć na spotkanie ze stolicą
.
Oczywiście jest okropnie gorąco
, leżąca w kotlinie Tirana jest podobno jednym z najgorętszych miast Albanii. Najpierw kierujemy się na południe, do administracyjnej, reprezentacyjnej części miasta.
Pałac Prezydencki
Uniwersytet
Piramida, dawne muzeum Envera Hodży, obecnie odbywają się tu targi i wystawy
Park młodzieży,poprzedniego dnia aż do rana odbywały się tam jakieś uroczystości, prawdopodobnie religijne
c.d.n.
Ostatnio edytowano 20.02.2012 10:53 przez
kulka53, łącznie edytowano 1 raz