Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu
Re: Małe i duże bałkańskie podróże - EEE czyli Grecja 2018 :

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2018 12:22

Patrząc na zdjęcia dwóch miast, pomyślałam, że fajnie by było poplażować "w cieniu" tej kolumny, a tu patrzę i jak za zawołanie plaża jest... Pewnie nie odpuściłabym sobie i po zwiedzanie właśnie tam byśmy wylądowali....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.12.2018 17:00

piekara114 napisał(a):Patrząc na zdjęcia dwóch miast, pomyślałam, że fajnie by było poplażować "w cieniu" tej kolumny, a tu patrzę i jak za zawołanie plaża jest... Pewnie nie odpuściłabym sobie i po zwiedzanie właśnie tam byśmy wylądowali....

To powiem więcej - po drugiej stronie cypelka z ruinami, czyli od strony centrum i portu też jest plaża :lol: , z terenu wykopalisk jej nie widać. Nie mamy też żadnego zdjęcia (chyba).
Ta widoczna na zdjęciach zatoczka to bardziej wybrzeże z dostępem do wody niż plaża, to drugie... niby plaża, ale z rodzaju tych miejskich, choć niezagospodarowana. Generalnie szału nie ma :roll: . Powiem tak... oba miejsca nadają się do tego by chwilę posiedzieć i schłodzić w wodzie :) , raczej nie więcej.
A tak a propos to jeszcze jedna plaża znajduje się po południowej stronie centrum, czyli jak się człowiek zmęczy przejściem deptakiem w upał to i z niej można skorzystać :D .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.12.2018 18:03

To miejsce jest już mi znane z pierwszych, wstępnych przygotowań do wyspy. Tylko potwierdzasz, że "kamyki" są warte odwiedzin ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.12.2018 06:38

kmichal napisał(a):To miejsce jest już mi znane z pierwszych, wstępnych przygotowań do wyspy. Tylko potwierdzasz, że "kamyki" są warte odwiedzin ... :wink: ...

Ja je poznałem na parę dni przed wyjazdem, gdy wymyśliliśmy Eginę :lol: i trzeba było się o niej co nieco dowiedzieć. Tak, wg mnie są warte, a do tego cena niewygórowana. Zawsze staramy się odwiedzać takie miejsca, mamy świadomość, że drugiej takiej szansy nie będzie :roll: , nie przypuszczam byśmy jeszcze kiedykolwiek na tę wyspę (i większość odwiedzanych) trafili jeszcze raz...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.12.2018 06:43

18 września, wtorek c.d.

Czas na miasto :) . Na moment zaglądamy jeszcze na plażę położoną po południowej stronie wykopalisk, jednak jej walory nie przypadają nam do gustu :roll: , do tego świecące prosto w obiektyw słońce... nie mamy żadnego zdjęcia. Jedynie takie, opuncji rosnących nieopodal.

Obrazek

Obrazek

Są tu jakieś stare łódki, trochę śmieci, jest też trochę ludzi, którym najprawdopodobniej na tę plażę najbliżej... albo też korzystają z nieodległych kilku tawern w budynkach na nabrzeżu. Idziemy dalej.

Dalej – czyli do portu. Potrzebujemy się dowiedzieć czegoś o promach z Eginy :roll: , co prawda mam wszystko spisane na kartkach (taki jestem zapobiegliwy :cool: ), ale zawsze warto informacje internetowe zweryfikować już na miejscu. Chwilę trwa zanim docierają do mnie informacje powypisywane na wydrukowanych rozkładach, ostatecznie jednak moje dane się potwierdzają :) .

W początkowym (czyli wymyślonym w trakcie jazdy do Pireusu :wink: ) planie na Eginie mieliśmy spędzić półtora dnia. Dziś popołudniu mielibyśmy już więc stąd odpłynąć na kolejną wyspę... i teoretycznie moglibyśmy. Jesteśmy we właściwym czasie i we właściwym miejscu :) , 2-3 godzinki na spacer po stolicy i wsiadamy na prom. Ale nie, zdecydowaliśmy inaczej – popłyniemy jutro rano, dziś skorzystamy jeszcze z tutejszej plaży, mamy też pomysł na miejsce noclegowe. Jak się okaże później będziemy tej decyzji trochę żałować :? .

Na razie jednak kręcimy się po porcie, trafiając m.in. na mapkę z zaznaczonymi szlakami pieszymi na wyspie.

Obrazek

Jest ich aż 9, mogę się mylić ale najciekawszą opcją wydaje mi się ta w okolicach najwyższego szczytu, czyli jedynka :) , połączona z dwójką do Sfentouri. O Drakospito do którego też prowadzi wiem dopiero teraz... zostawiamy to innym :cool: .

Obrazek

Trochę widoczków łódeczkowych :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Baseny portowe w Eginie są naprawdę spore, czyżby nawiązanie do czasów świetności wyspy? :wink: .

To wzgórze i ta kolumna mogłyby być ich świadkami...

Obrazek

O, tu widać trochę plażę od strony miasta i portu.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.12.2018 06:48

Na nabrzeżu wznosi się kościółek Agios Nikolaos, malownicza ozdoba egińskiego portu :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wyspach wszystko szybko pokrywa się rdzą :wink: :roll: .

Obrazek

I musi być często malowane :lol: .

Obrazek

Tak w ogóle nie ma się do czego przyczepić, ładnie jest w Eginie :idea: .

Obrazek

c.d.n.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2018 09:02

Ta miejska plaża pod kolumienką idealna na odpoczynek po zwiedzaniu...no a potem można spokojnie pospacerować po porcie...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.12.2018 11:40

kulka53 napisał(a):malownicza ozdoba egińskiego portu

... bardzo malownicza ... :) ... całkiem miłe oku widoczki w stolicy wyspy ... :hut: ...

Przez ostatnie kilka dni wymieniłem wiele e-maili z właścicielami kwater z wielu cykladzkich wysp i nie tylko. Muszę powiedzieć, że na dzień dobry ostudzili moje wakacyjne plany związane z tym regionem ... :roll: ... skąd oni biorą te ceny ... 8O ... Zobaczymy jeszcze czy stać mnie na Eginę ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2018 12:30

Michał, z ciekawości jakie ceny średnio otrzymywałeś i za jaki okres? Za 4 czy 5 osób i które wyspy bierzesz pod uwagę?
Ja dopiero myślę, niby Cyklad nie biorę pod uwagę, ale .....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.12.2018 12:39

piekara114 napisał(a):Michał, z ciekawości jakie ceny średnio otrzymywałeś i za jaki okres? Za 4 czy 5 osób i które wyspy bierzesz pod uwagę?
Ja dopiero myślę, niby Cyklad nie biorę pod uwagę, ale .....

... z grubsza przeleciałem po wszystkich cykladzkich, niestety nasz termin to pierwsze dwa tygodnie sierpnia, czyli szczyt szczytów i szukałem kwatery dla 5 osób - średnia cena to 150 E, najtańsze w miarę rozsądne to około 120 E, a najtańsze jakie dostałem to 100 E ... 8O ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 10.12.2018 12:53

Czyli najtańsze wakacje by to nie były :cry:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.12.2018 13:00

Beata W. napisał(a):Czyli najtańsze wakacje by to nie były :cry:

... absolutnie nie ... :roll: ... doliczając przelot, prom, wynajem samochodu to za dwa tygodnie wyszłoby około 13 tyś., a gdzie reszta ... 8O ... także Cyklady zostawiam na kiedyś i zdecydowanie na początek wakacji, kiedy kwatery są znacznie tańsze ... :hut: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2018 13:17

Masakryczne te ceny. Chyba poszaleli...chyba, że w Grecji tak droga jest biała i niebieską farbą...może w rozliczeniu wiaderko farby? :wink:
W takiej sytuacji to chyba lepiej z biura lecieć w opcji ze śniadaniem i app. Może wyjść taniej i logistycznie szybciej....
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 10.12.2018 13:25

Dlatego ja se polecę w zimę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.12.2018 13:28

piekara114 napisał(a):Masakryczne te ceny. Chyba poszaleli...chyba, że w Grecji tak droga jest biała i niebieską farbą...może w rozliczeniu wiaderko farby? :wink:
W takiej sytuacji to chyba lepiej z biura lecieć w opcji ze śniadaniem i app. Może wyjść taniej i logistycznie szybciej....

... porównywałem z 2016 rokiem gdzie też miałem trochę ofert, ale z lipca i całkiem niezłe kwatery były już za 50-60 E i taka cena jest do zaakceptowania, ale ponad 100 E to nie moja bajka ... :oczko_usmiech: ... mimo wszystko mam nadzieję, że jednak będzie to Grecja ... :) ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 670
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone