Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Malbork

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty
Malbork

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2012 21:40

..na prośbę Piotra parę słów o zwiedzaniu zamku w Malborku .
Jedna z ważniejszych sugestii to zacząć zwiedzanie możliwie jak najwcześniej z racji komfortu zarówno pracy przewodnika (małe ilościowo grupy zwiedzających, nas było ok 20 osób, po godz. 11 były to już grupy 60-cio osobowe) jak i czasu poświęconego na poszczególne części zamku. Przewodnik zarówno ten live jaki i audio są wliczone w cenę biletu. Przewodnicy są dostępni w okolicy kas biletowych i nie ma problemu z ich lokalizacją. Ceny biletów – normalny 39.50, ulgowy dziesięć złociszy tańszy.
Parking zarówno ten pod samym zamkiem jak również w okolicy płatny, jak pisałem ten najbliższy 10 złotych za cały dzień. Na terenie zamku dostępne są toalety, bezpłatne. Trasa z przewodnikiem to ok 3, 5 godziny..jeszcze nie tak dawno z racji remontów i przystosowania obiektów do zwiedzania trwała tylko godzinę.
W większości sal udostępnionych do zwiedzania panuje dosyć ciepła temperatura z racji wilgotności którą osuszają włączone grzejniki elektryczne i wiatraki. Wg słów przewodniczki roczny koszt energii za ogrzewanie i osuszanie zamku to ok 1 milion złotych.
Ciekawostka..po zwiedzaniu zamku z przewodnikiem można do wszystkich komnat i sal wrócić już samemu..bilet raz zakupiony upoważnia do przebywania na zamku aż do jego zamknięcia...z czego skorzystaliśmy wracając do paru pomieszczeń zamkowych aby obejrzeć je jeszcze raz. Na nas niesamowite wrażenie zrobił kościół..ale żadne zdjęcia nie oddadzą jego, mimo ogromnych zniszczeń piękna.
Fotografować wolno wszystko, do woli...jedyne zastrzeżenie to takie że nie wolno używać lampy błyskowej..ale o tym informuje też przewodnik.
Jak dla nas wrażenie ze zwiedzania niesamowite, to trzeba koniecznie zobaczyć na własne oczy. Po lewej stronie Średniego zamku, tam gdzie znajdowały się pomieszczenia dla gości w piwnicach będących niegdyś składnicami żywności otwarta jest wystawa bursztynu z fajną multimedialną projekcją... o cudeńkach z bursztynu nie wspominając. Na piętrze w tym samym budynku wystawa uzbrojenia.
Za zewnętrznym murem , gdzie kiedyś znajdowały się stajnie i budynki gospodarcze trwają prace budowlane na dosyć dużym obszarze...wg. przewodniczki ulica dojazdowa do zamku ma zniknąć, czyli teren zamku ma przypominać stan z lat jego świetności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
..w razie pytań, o ile będę mógł odpowiedzieć proszę pytać.. :D :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.08.2012 21:50

To Ty byłeś w Malborku.......a ja w Lublinie :wink: :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.08.2012 21:51

Kurcze, co tu pytać .... :?

A widziałeś celę Kiejstuta, gdzie Pana Samochodzika więzili?
A kulę kamienną, w ścianę refektarza wbitą widziałeś?

Akurat dziś w Brochowie, na Jagiełłowym szlaku byłem, Czerwińsk po drugiej stronie Wisły mijałem, to, tak historycznie, niemal jednymi śladami szliśmy :D

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2012 21:56

..i jakie wrażenia Mieciu :?:
..witaj Piotrze...jasne że tak..cela w Wysokim zamku zaraz po lewej stronie a kula w letnim reflektarzu tuż nad kominkiem...
.też "wojenny" wyjazd miałem..Gierłoż, Mamerki.. :papa:
Ostatnio edytowano 05.08.2012 22:06 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.08.2012 22:05

lubelski napisał(a):..i jakie wrażenia :?:

jeżeli to pytanie do mnie.......powiem tak.....potrzeba dużo czasu na zwiedzanie......ale trochę zobaczyliśmy :P

Ale to będzie na koniec mojej relacji z Bieszczad :wink: :P
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.08.2012 00:16

Dziękuję Andrzeju :D

Z tego co piszesz ( i pokazujesz ) , to mamy Malbork do poprawki :)
Kila razy tam byłem ale z różnych przyczyn całości nie udało się zwiedzić :?
Może tym razem się uda . . . :?:

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 07:55

..proszę bardzo Piotrze :) ..polecamy, naprawdę warto :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 06.08.2012 08:37

Cieszę się, Andrzeju, że Piotr namówił Cię na opis Malborka i odwiedzenie starych kątów. Nie wiem jak to jest ale wczoraj Cię wspominaliśmy. Fale jakieś rozesłałeś :wink: Stary kalendarz wciąż ma swoje miejsce na półce.

Malbork odwiedziliśmy jadąc nad morze w 2005 roku. Czasu do zamknięcia zostało z półtorej godziny. Niewiele, chodziliśmy bez przewodnika więc byliśmy wszędzie gdzie tylko się dało zaglądnąć.
Zaglądnęliśmy do kościoła, pamiętam że miał być restaurowany. Ale po tych 7 latach nie widzę by coś się zmieniło :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 09:38

..witaj Lidio..miło mi :oops: .. co do kościoła..wg. przewodniczki są dwie opcje (konserwatorskie) które się ze sobą ścierają..Jedni uważają że należy zostawić go w takim stanie jak jest obecnie a drudzy są za gruntowną jego rekonstrukcją, tym bardziej że spore fragmenty choćby łuków zostały. Sporo jest też eksponowanych fragmentów drewnianych mebli będących na wyposażeniu świątyni. Nie wiem jak za Twojej bytności ale teraz można wejść po drewnianym pomoście i w miarę szczegółowo go obejrzeć. Również archiwum zamkowe posiada piękna kolekcję ok 2500 zdjęć, w tym sporą ilość właśnie kościoła, więc przywrócenie go do stanu świetności nie nastręczało by większego problemu. Pozdrawiam serdecznie :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.08.2012 20:08

Tak wracając do Malborka.....byłam 2 razy.......ale zawsze na oblężeniu i jakoś nigdy nie chciało nam się stać w kolejce żeby wnętrza pozwiedzać :oops: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 20:50

..Mieciu...a wracając do Lublina..pewnie udało się Wam zwiedzić to miejsce :?: niestety fotek własnych nie mam..zakaz fotografowania.. :(
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.08.2012 21:28

nie jestem pewna czy dobrze zaczaiłam :? , czy to jest w obrębie zamku :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2012 04:23

Tak, to jest w obrębie zamku :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 07.08.2012 04:28

Niestety, połowa zamku była zamknięta, remont :(
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.08.2012 22:07

Właśnie rozmawiałem z moim dzieckiem , które uświadomiło mi , że ostatnie "kompletne zwiedzanie" Malborka miało miejsce w czasie kręcenia scen do filmu " Król Olch" - na dziedzińcu zamkowym pełno Niemców w mundurach SS , ciężarówki , motory , pełno broni . . .
Dla moich dziewcząt dodatkowa atrakcja , dla mnie . . . trochę mniej :?

Pozdrawiam
Piotr
Następna strona

Powrót do Polska

Malbork
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone