Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Malawi i Zambia - wrzesień 2024

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.01.2025 21:59

Tak sobie zerkam na tę Twoją Afrykę. Podziwiam i trochę zazdroszczę. Ja to do Afryki najdalej zapuściłem się do Egiptu. Żona zaś pincset razy oglądała "Pożegnanie z Afryką" i we śnie coś tam miauczy - "Kenia, Kenia..." :) No może kiedyś się uda zobaczyć lwa na żywo. Tak jak dwa lata temu widziałem niedźwiedzia na żywo w Rumunii. W każdym razie szacunek za taką wyprawę. Pozdrawiam.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 30.01.2025 18:58

@wiola2012 to może być zgubne tzn. powodem do większego lenistwa, ale widzę pierwsze efekty u siebie. Staram się mniej spieszyć, dążyć do kolejnego celu. Wolę dłużej porozmawiać z kimś, a reszta przecież może poczekać, ale apetyt na podróże dalej jest.

@te kiero wiem, że łatwo powiedzieć/napiać, ale może to jest dobry powód żeby ich odwiedzić. Często Ethiopian ma niezłe ceny w ten region. Widziałem ceny za około 2 tys. złotych. U mnie impulsem był przypadkowo napotkany post z zapytaniem o coś nad jeziorem.

@Aglaia nasz przyjaciel twierdzi, że to nie jest zarabianie na turystach tylko oni rzeczywiście przeznaczają te pieniądze na dany cel. Datki są skrupulatnie wpisywane w zeszyt i sprawdzane przez innych. Smutne jest to, że w przypadku drugiej zbiórki przerwa między naszym datkiem, a poprzednim była dobre trzy miesiące. Może taki okres.

@piekara114 niestety, często nawet za płotem? Co do parku to wspaniałe uczucie, że to zwierzęta rozdają karty, są u siebie, a my jesteśmy tylko gośćmi.

@Franz trochę się przypudruje i specjalnie dla Ciebie za jakiś czas wrzucę kilka zdjęć z malowidłami.

@romuald22 to ja Tobie zazdraszczam tego niedźwiedzia, ale być może w tym roku uda się, oby bezpiecznie. Kenia bardzo nam się podobała, ale z perspektywy czasu wydaje nam się... nie potrafię znaleźć słowa. Wybrzeże to hotele, strzeżone przed zwierzętami i lokalną ludnością, dyskoteka wyglądała tak jakby wchodziło się do koszar, w autobusie na prom w Mombasie (być może zrobili już most) trzeba było trzymać rzeczy pod siedzeniami i mieć zamknięte okna, bo sprzedawcy i rabusie tylko czekali aby otworzyć uchyloną szybę i zabrać co wpadnie im w ręce. Mijane wioski to sterty śmieci, na których zazwyczaj pasło się wychudzone bydło. Wszystkie atrakcje typowo przemyślane i zainscenizowane pod turystów. Dzieci, które chcą dosłownie rozerwać turystę, a gdy coś im wpadnie w ręce to walczą jak lwy. Park świetny, ale chwilami więcej busików niż turystów. Wybrzeże olśniewające, hotele otoczone piękną zielenią i baobabami pośród których jest pełno ptaków i mniejszych zwierząt.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 30.01.2025 20:20

Etap specjalny

20240923_151704.jpg

20240923_152251.jpg

20240923_152258.jpg

20240923_152303.jpg

20240923_152530.jpg

20240923_153509.jpg

20240923_153536.jpg

20240923_153549.jpg

20240923_154402.jpg

20240923_154453.jpg

:papa:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 30.01.2025 23:10

Witaj :) ...

Zaznaczam wątek i będę nadrabiał zaległości w najbliższych dniach, wszak kierunek wielce inspirujący :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Poprzednia strona

Powrót do Afryka

Malawi i Zambia - wrzesień 2024 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone