napisał(a) ziemniak » 30.01.2025 18:58
@wiola2012 to może być zgubne tzn. powodem do większego lenistwa, ale widzę pierwsze efekty u siebie. Staram się mniej spieszyć, dążyć do kolejnego celu. Wolę dłużej porozmawiać z kimś, a reszta przecież może poczekać, ale apetyt na podróże dalej jest.
@te kiero wiem, że łatwo powiedzieć/napiać, ale może to jest dobry powód żeby ich odwiedzić. Często Ethiopian ma niezłe ceny w ten region. Widziałem ceny za około 2 tys. złotych. U mnie impulsem był przypadkowo napotkany post z zapytaniem o coś nad jeziorem.
@Aglaia nasz przyjaciel twierdzi, że to nie jest zarabianie na turystach tylko oni rzeczywiście przeznaczają te pieniądze na dany cel. Datki są skrupulatnie wpisywane w zeszyt i sprawdzane przez innych. Smutne jest to, że w przypadku drugiej zbiórki przerwa między naszym datkiem, a poprzednim była dobre trzy miesiące. Może taki okres.
@piekara114 niestety, często nawet za płotem? Co do parku to wspaniałe uczucie, że to zwierzęta rozdają karty, są u siebie, a my jesteśmy tylko gośćmi.
@Franz trochę się przypudruje i specjalnie dla Ciebie za jakiś czas wrzucę kilka zdjęć z malowidłami.
@romuald22 to ja Tobie zazdraszczam tego niedźwiedzia, ale być może w tym roku uda się, oby bezpiecznie. Kenia bardzo nam się podobała, ale z perspektywy czasu wydaje nam się... nie potrafię znaleźć słowa. Wybrzeże to hotele, strzeżone przed zwierzętami i lokalną ludnością, dyskoteka wyglądała tak jakby wchodziło się do koszar, w autobusie na prom w Mombasie (być może zrobili już most) trzeba było trzymać rzeczy pod siedzeniami i mieć zamknięte okna, bo sprzedawcy i rabusie tylko czekali aby otworzyć uchyloną szybę i zabrać co wpadnie im w ręce. Mijane wioski to sterty śmieci, na których zazwyczaj pasło się wychudzone bydło. Wszystkie atrakcje typowo przemyślane i zainscenizowane pod turystów. Dzieci, które chcą dosłownie rozerwać turystę, a gdy coś im wpadnie w ręce to walczą jak lwy. Park świetny, ale chwilami więcej busików niż turystów. Wybrzeże olśniewające, hotele otoczone piękną zielenią i baobabami pośród których jest pełno ptaków i mniejszych zwierząt.