morela napisał(a):Jak znaleźć spokojną i cichą miejscowość (tylko miejscowość, bo apartmany sobie znajdę później)? Bez tłumów, wrzawy, ale z plażami żwirkowymi, na których odległość do koca sąsiada to min 2 m? I gdzie można popływać motorówką. Czy można powiedzieć, że im dalej na południe tym ciszej? Albo że klucz do sukcesu to wyspa bezmostowa?
Przejrzałam trochę materiałów i ludzie polecają:
- Większość Hvaru, ale głównie Stari Grad, Vrboskę, Jelsę, Ivan Dolac i Zavalę
- Brist, nawet z Podacą, ale już bez Gradacu
- Vinisce
- Całą Brać, głównie z Povlją, Milną, Sutivanem
- Wyspę Vis
- Teren od Mimic do Pisaka
Bo powiem tak: po Orebicu i Basce Krk, z której uciekłam do Punatu, jakbym potrzebowała przeciwnego bieguna, to gdzie szukać? Czy to co powyżej polecano jest ciche? Bo jeśli nie, to coraz częściej myślę o Podobucach. Tam byłam chwilę gościnnie, było świetnie
morela napisał(a):motorówka wypożyczana, więc pewnie na 1-max 2 razy, bo to ok 200 euro za dzień plus paliwo.
Mała i spokojna to coś jeszcze mniejszego niż Orebic bo do niego mam jakieś porównanie. Ten rok z Baską Krk w ogóle pominę milczeniem, bo uciekłam do Punatu. Wystarczy mi mieścina z 1 marketem i 5 restauracjami. Patrzyłam na wyspy i mnie trochę odstrasza limitowana ilość miejsc na promach, ale przecież skoro mnie odstrasza, to i innych odstraszy. O, to chyba się przestawię
Z tym, że mówię o wyspie, na której jest nocleg, a nie gdzie okazjonalnie można popłynąć.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne