Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska wrzesień 2008

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.10.2008 22:23

Ale się naczytamy w tym roku relacji ......
Też dołączam do czytaczy :D :D I jeszcze jedno - chyba nikt w tym roku w jeden dzień tyle nie napisał 8O :D
Pozdrav.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 03.10.2008 22:27

wojan napisał(a):Ale się naczytamy w tym roku relacji ......
Też dołączam do czytaczy :D :D I jeszcze jedno - chyba nikt w tym roku w jeden dzień tyle nie napisał 8O :D
Pozdrav.

hehe :)
Wojan chyba napisali :)

Relację fajnie się czyta :)
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 03.10.2008 23:03

ines napisał(a):
wojan napisał(a):Ale się naczytamy w tym roku relacji ......
Pozdrav.

hehe :)
Wojan chyba napisali :)

Relację fajnie się czyta :)

miło się czyta!!! i ogląda... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2008 09:22

Dzisiaj już sobota . Czekamy na ciąg dalszy :!: :D :lol: :lol: :lol:
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 04.10.2008 09:35

Przepiękne zdjęcia i relacja również. Też byłam w Makarskiej w tym roku ale nie potrafiłam tak pięknie uwiecznić swojego pobytu na zdjęciach.
Gratuluję.
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 04.10.2008 15:14

dzięki wszystkim ,zwłaszcza za to, że czytacie, choć sami zwolennikami Makarskiej nie jesteście ;)

Panie Januszu,
nie ma żadnego scenariusza, to czysta improwizacja...pewnie gdybym przemyślała, to by wyszło ciekawiej, a tak na przykład nie wspomniałam, że przez zaznaczenie w nawigacji którejś z miejscowości po drodze, jeździliśmy w nocy ze 3 razy wracając na tą samą krzyżówkę, zanim Michał zorientował się, o co chodzi :)

wojan
z pewnością napisali więcej, bo sama czytałam :), a u mnie dużo fotek, ot i tyle, byłam optymistką, że skończę w jeden dzień :)

ines
właściwie to dziwię Ci się, przy Twojej niechęci do samej miejscowości, że tu zaglądasz i jednocześnie mi miło, ja chłonę Twoją relację i podziwiam, ile zobaczyliście przez te dni, chyba jak się uda w przyszłym roku pojechać, to nasze autko nie dostanie już urlopu na czas pobytu :)

marisa
nie martw się, jeśli Ci kilka fotek nie wyszło, wspomnień Ci nikt nie zabierze:)

smoki3
postaram się dzisiaj coś dodać, a kto wie, może uda się i skończyć :)
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 04.10.2008 16:33

udało nam się bez problemu wejść do środka i ze spokojem kontemplować atmosferę tego przybytku :), który choć barokowy, nie przytłacza ani wielkością, ani bogactwem wnętrz, nie będę załączać zdjęć ołtarza ani nawy, na pewno warto zajrzeć, choćby ze względu na sarkofag z kośćmi męczennika św. Klemensa, patrona miasta (mam nadzieję, że to ten :)

Obrazek

a potem spokojnie obejrzeliśmy plac (podobno na fontannie, notabene weneckiej, jest zakaz pojenia bydła i prania odzieży;)

sam plac jest naprawdę spory, jakby kaskadowy, naprawdę świetny na wiece i koncerty, jakie tam się odbywają :), gdzieniegdzie stoją jeszcze kawiarniane stoliki, zachęcające do przed lub popołudniowej kawy

Obrazek

a potem zobaczyliśmy słynną palmową promenadę i przystań jachtową, tak jak ją wszyscy widzą ( janusz w. ma identyczne zdjęcie - czyżbyśmy się mijali w tym samym dniu :)

Obrazek

Obrazek

i zjedliśmy przepyszne lody w Kawana Romana (dzięki Crokuskiemu oczywiście i jego kompendium:), jeśli ktoś się wybiera polecam koniecznie

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=194 ... kompendium

i wcale nie trzeba było prosić velka kugla, nasza myszka zawsze dostawała taką mini porcję:

Obrazek

to faktycznie najlepsze lody w mieście i w życiu, jakie jadłam :), codziennie inne,świeże smaki, pięknie udekorowane, powinni mieć reklamę 100% owoca w sorbecie, bo faktycznie melonowe smakowały jak schłodzony melon, arbuzowe jak arbuz, no tylko co z tymi kawowymi, ale fakt, kawa to też owoc ;)
fotka trochę nie wyszła, ale to takie zadośćuczynienie dla ines ;)

Obrazek

od tej pory codziennie przed zachodem słońca byłam na placu i promenadzie, taki obowiązkowy punkt dnia oprócz morskich i słonecznych kąpieli :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2008 16:46

A byliście w sanktuarium Vepric, tuż przed Makarską, jadąc od strony Omisa? Jest to ciekawe miejsce, stylizowane na grotę w Lourdes. Wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

I przepraszam, laciatek, że się wcinam w Twoją relację. Pisz, pisz, czytam z dużym zainteresowaniem. Pozdrav. :papa:
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 04.10.2008 16:53

Nie, ale my w sumie 5 miesięcy mieszkaliśmy w Lourdes :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 04.10.2008 17:02

heheh dzięki za lody..ale zrobiłaś mi smaku, a ja od wczoraj chora - gardło boli :(
loda nie mogę buuu :(
tzn. nie to, że Makarskiej nie lubię ,ale jakoś zawsze odpychały mnie tłumy ludzi..
Wolę do zakwaterowania trochę mniejsze i cichsze miasteczka , ale na pewno nie zadupia :)
Choć te też maja swój urok..
Jak pisałam wcześniej każdemu podoba się co innego :)
Lewy85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewy85 » 04.10.2008 17:49

Super relacja jak oglądam zdjęcia wspomnienia powracają w tym roku byliśmy w Makarskiej i za rok wracamy w to samo miejsce :)
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 04.10.2008 17:49

a potem zapuściliśmy się wśród urokliwych wąskich uliczek (takie pokochałam we Francji i bardzo się ucieszyłam widząc takie same w Chorwacji) wśród kamiennych starych domów przesiąkniętych historią i emocjami ludzi, którzy byli, i tych którzy są

Obrazek

Obrazek

l]Obrazek[/URL]

Obrazek

i robią się romantycznie coraz węższe... :) ( tu w ujęciu naszej Oliwki )

Obrazek

znaleźliśmy również ukochane zwierzę naszego słoneczka, przespało biedactwo tego jednego prawdziwego w przydomowej zagrodzie, więc było zachwycone tym:

Obrazek

i był to jej ulubiony pocztówkowy motyw :)

Nasze wrażenia co do Chorwatów są jak najbardziej pozytywne, ze swoimi gospodarzami staraliśmy się zamienić choć kilka zdań, często zapraszali nas do siebie, żeby wspólnie posiedzieć na tarasie przed domem, byli skromni i jednocześnie bardzo serdeczni, zarazem dyskretni i emanowali wewnętrznym ciepłem. Dziwiło mnie, że ich wnuczki mają jaśniejszą od mojej karnacji ( to w ogóle możliwe???), a w porównaniu do naszej czarnej Oliwki, albo ciemnej, pamiętającej włoskiego prapradziadka skóry mojego męża...
I bardzo miło zaskoczyły skromnie ubrane i prawie lub nie umalowane nastolatki (często przechodziłam obok szkoły, albo to tylko w tej szkole), nie tak jak u nas wytapetowane, przez które starsze kobiety co rok pytają mnie, jak tam matury w tym roku :), a ja kolejny raz odpowiadam, że dziękuję, chyba dobrze, w każdym razie moja 10 lat temu była świetna :) (zacznę się mocniej malować, to w tym roku nie zapytają, a może szkoda ;)

Od tej pory mieliśmy inny schemat dnia, najpierw łazęgowanie po mieście, żeby poczuć jego klimat, a po dobrym jedzonku pływanko i plażowanko :)
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 04.10.2008 17:53

Lewy,
my zwiedziliśmy Makarską, żeby jeśli nie wybierzemy innego miejsca w przyszłości (mało prawdopodobne dla mnie, jest w końcu tyle miejsc do zobaczenia :), ale zobaczymy, co na to mąż ;) ), potraktować ją jako bazę wypadową :)
Lewy85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewy85 » 04.10.2008 18:02

laciatek napisał(a):Lewy,
my zwiedziliśmy Makarską, żeby jeśli nie wybierzemy innego miejsca w przyszłości (mało prawdopodobne dla mnie, jest w końcu tyle miejsc do zobaczenia :), ale zobaczymy, co na to mąż ;) ), potraktować ją jako bazę wypadową :)

Puki co takie miejsce jak Makarska nam odpowiada jest gdzie się pobawić i
tłumy nam nie przeszkadzają ale jak będziemy starsi będą dzieci to będziemy wybierać bardziej ciche zakątki :]
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 04.10.2008 18:05

I ja poczytuję z przyjemnością
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Makarska wrzesień 2008 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone