Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska we wrzesniu - pare pytan :)

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MooN
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MooN » 14.08.2006 09:46

Witam!

Wybieramy sie z dziewczyna na maly urlop do Chorwacji, a ze nigdy tam nie bylem - stad pare moich pytan, glownie w kwestiach finansowych :)

Kwestia zasadnicza, pewnie pytanie czesto walkowane - ile kasy? :)
Chcemy pojechac na 9 dni, oplacony przejazd i noclegi, czyli pozostaje jedzenie, picie i zwiedzanie. Ze wzgledu na brak transportu musimy jechac autobusem, a i ceny wycieczek we wrzesniu w polskich biurach podrozy nie odstraszaja (koszt na osobe to ok 850 zl). Jednak wracajac do sprawy. Ile musimy zabrac pieniazkow zeby po prostu przyjemnie spedzic tam czas. Wiem, ze im wiecej tym lepiej, ale wazne sa dla mnie konkrety :) Bez zbytnich szalenstw, ale tez tak, by sobie zbyt wiele nie odmawiac. Lepiej jesc w knajpach, czy duzo taniej wychodzi przygotowanie cos samemu? Jak wygladaja ceny zywnosci?

Druga sprawa - pogoda. Jak ksztaltuje sie ona w granicach srodka wrzesnia w Chorwacji?

Sprawa numer trzy - wiele biur przedstawia oferty wycieczek fakultatywnych. Jak one wygladaja? Czytalem na forum ze wiele z nich to taki mega szybki wyscig - czyli raz dwa dojazd, chwila na zwiedzanie i powrot. Faktycznie jest az tak zle?

Pozdrawiam :)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.08.2006 10:54

zaczne od
3
dwa razy bylem z biurem i wydawalo mi sie to optymalnym rozwiazaniem
jadac wlasnym sprzetem to dopiero jest to, po prostu wolnosc, kiedy chcesz i gdzie chcesz
fakultatywne, wiadomo nastawione sa na zysk i czasem dobrze czasem zle, loteria
2
pogoda powinna byc super tzn, sloneczko cieplo dobra przejrzystosc powietrza (wazne dla zdjeciowcow) czasem malutki deszcz (tez ma swoj urok
1
nie wiem jak bardzo chcecie szalec ale jakies 1500 zlotych starczy

dobrej zabawy
isavela
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) isavela » 14.08.2006 12:00

Witam,

w sobote wrocilam z Makarskiej...bylam tam juz drugi raz, tym razem samochodem...

1. trudno jest odpowiedziec ile wziac kasy, ale podam Ci pare przykladowych cen: piwo w knajpie - 15 KUN (ok.9 zł), pizza - 30-40 KUN (17-24 zł), kukurydza na plazy - 10 KUN (6 zł), zupa w knajpie kosztuje ok. 20 KUN, lody - 4-5 KUN (1 galka), gotowe ok.12 KUN.
Ceny w sklepach sa podobne jak u nas w Polsce, moze niektore produkty sa ciut drozsze...najlepiej kupowac w wiekszych sklepach typu KERUM (w makarskiej jest chyba przy rynku, obok kosciola).

Rzeczywiscie wydaje mi sie, ze 1500 zł na 2 osoby starczy, pytanie jeszcze ile chcecie wziac wycieczek, bo jedna to chyba ok. 30 EURO.

2. nie wiem jaka pogoda jest we wrzesniu, bo bylam dwa razy w pierwszej polowie sierpnia...i pogoda byla rozna, tzn. czasami padal deszcz lub bylo pochmurnie, ale mimo wszystko bylo bardzo cieplo, no i deszczyk padal max. 1 godzinke i pozniej znowu slonce

3. w tamtym roku bylam z gandalf travel i wycieczki mieli bardzo fajne - bylam w dubrowniku i mostarze (bosnia i hercegowina). Zarowno jedna jak i druga byla zorganizowana w porzadku, najpierw bylo zwiedzanie, a pozniej czas wolny, przewidziany byl tez zwykle czas na ewentualny obiad. Ja tez nie lubie tzw. "wyscigu szczurow", wole zwiedzac sama, tylko z drugiej strony od przewodnika wiecej sie dowiesz;)

Odnosnie Dubrownika na miejscu jest dosc drogo, wiec jesc nalezy w gdzies w bocznej uliczce. Acha w tym roku wejscie na mury kosztuje az 50 KUN (w tamtym roku kosztowalo 30 KUN- ceny ida w gore...)

w razie pytan chetnie odpowiem.

Pozdrawiam i dobrej zabawy
MooN
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MooN » 14.08.2006 13:30

Dzieki za info :)

TO jeszcze jedno pytanie - co warto zabrac ze soba z Polski? :)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.08.2006 13:51

KASE :D
MooN
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MooN » 14.08.2006 14:29

Hahaha, to oczywiste :) Do tego nie moge zapomniec glowy - i przyszlej zony :)

Cos jeszcze? Jakie macie rady dla debiutantow w Chorwacji? :)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.08.2006 14:56

no ........
...... nie wiem co jeszcze,aparacik na fotki (duzo)
czasu tez troszke bedziecie potrzebowac :D
no nie wiem
dacie sobie rade, polacy zawsze umieja sie odnalezc :D

bawcie sie dobrze !!!!!!!!!!
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 14.08.2006 15:12

Witam i pozdrawiam wszystkich cromaniaków, to mój 1szy post w tym roku a to dlatego ze byłem zmuszony odpuscic sobie tegoroczne wakacje w cro. W makarskiej byłem w zeszłym roku ostatni tydzien sierpnia do 9go wrzesnia. Ja jechałem samochodem kombi, 2 dorosłe osoby wiec mogłem zabrać: 3 zgrzewki piwa ok 30 litrów soku i ok 20 litrów napojów, z jedzenia szynka w puszkach bo ich wędliny to g. warte są, troche paczkowanego sera zółtego pomidory, ogórki. Jesli chodzi o Ciebie jezeli jedziesz autobusem to za wiele z tego nie wezmiesz. Piwo - w knajpach pzrewaznie 15kun, na plazy kupisz już za 10 kun kufelek a we wrzesniu moze nawet za 8, puszka na plazy ok 12 kun ale jak przespacerujesz sie ok 100 metrów od promenady do keruma czy konzuma to kupisz za ok 10 kun to samo piwo w litrowej butelce:). Ja tak robiłem bo te moje 3 zgrzewki to z bidą na tydzien starczyły:) Soki w kartonach - dobzre ze wziałem bo te nasze tanie i dobre a tam w marketach są od ok 10 kun ale sikacze a te dobre firmowe ok 10zł na nasze wychodza za karton litrowy. Coca-cola tez mniej wiecej 2x drozsza niz w naszych marketach. Śniadania i kolacje - pieczywo mają zajeb... chleb, bułki wzsystko zawsze swieże i pyszne do pieczywa tez coś w normalnych cenach dokupisz i głód opędzisz. Z obiadami juz nie jest tak miło. za mniej niz ok 25 zł/porcja to raczej nie znajdziesz a do tego same fast foody, wszystko z frytkami naszego gotowanego kartofla nie ujrzysz, zupki w knajpach porcje głodowe ale trudno powiedziec czy warto samemu pichcić. Ale ja po ok 10 dniach stołowania sie tymi ich fastfoodami w róznych knajpach zapragnąłem naszego domowego obiadu i dziewczyny ugotowały i to był dopiero rarytas:) Pizze sa niemal wszedzie, od ok 15 zł niektóre dobre niektóre takie sobie. Ogólnie żarcie w knajpach cenowo nie szokuje ale nadrabiaja na napojach bo jak kupisz żarcie to przecierz nie bedziesz jadł o suchym pysku więc prawie drugie tyle wydzasz na piwo lub cole, a cola 200ml ok 12kun! ale mozesz sobie pizze kupic na wynos i ofrezowac ja na plazy:) W makarskiej mozna wydac bardzo duzo a mozna tez bardzo mało i równei dobzre sie bawic. Kasa - jesli chodzi o walute to weź euro i wymieniaj ja w banku. Najlepszy kurs zawsze jest w banku HYPO na samym koncu promenady. No to miłego wypoczynku. W tym roku nie dam rady ale w przyszłym musze jeszcze raz odwiedzic makarską.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.08.2006 15:34

tak sie zastanawiam czy lozko tez wiozles z polski ??? :(
isavela
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) isavela » 14.08.2006 16:06

Ponizej pare rzeczy, ktore warto wziac do CRO:

1. karimate na plaze ze wzgledu na ostre kamyki, chociaz widzialam kilku odwaznych, ktorzy lezeli na samych recznikach, no ale jak kto woli;)

2. maske z rurka do ogladania rybek itp.

3. buty do plywania - mozna kupic w Polsce lub na miejscu /na prawie kazdym "straganie" - koszt ok. 40-60 KUN - chociaz we wrzesniu moze bedzie taniej/

4. wszelkie konserwy sa do zastanowienia-rzecz gustu i pojemnosci torby;) jezeli ktos lubi, warto zabrac kabanosy, bo wedlina jest dosc droga, no i nie ma takiego wyboru jak u nas. Natomiast zolte sery mozna sobie darowac, na miejscu kupisz w podobnej cenie jak w Polsce. Jak lubisz czarna herbate to wez z Polski, bo w CRO jest problem z kupieniem czarnej herbaty, a jezeli jest to jest np. tylko jeden rodzaj.

5. jezeli chcesz zwiedzac to wez przewodnik - polecam z wydawnictwa Bezdroza.

6. no i oczywiscie kase, karte tez mozna wziac - w makarskiej sa bankomaty, w niektorych miejscach mozna placic karta.

7. Jeszcze jedna uwaga odnosnie zwiedzania - czasmi biura podrozy oferuja wycieczke Split-Trogir, koszt chyba ok. 30 EUR, jesli wolicie zwiedzac sami to polecam wybranie sie na wlasna reke - z Makarskiej jest bezposrednie polaczenie ze Splitem. Cenowo /jak liczylam w poprzednim roku/ wychodzi taniej, no i spokojniej...

Pozdrawiam;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.08.2006 17:32

isavela napisał(a):5. jezeli chcesz zwiedzac to wez przewodnik - polecam z wydawnictwa Bezdroza.

oooooooooo tak !!!
zuza robi super przewodniki !!!!!!
MooN
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MooN » 14.08.2006 19:22

slawek66 napisał(a):aparacik na fotki (duzo)

Tutaj jeszcze jedno pytanie - ze wzgledu na ograniczenia karty (512 mb) nie zrobie fotek tyle ile bym chcial. Istnieje mozliwosc, czy sa moze punkty foto, gdzie mozna zgrac fotki z kasty/aparatu na cd i jak to wyglada cenowo?

slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 15.08.2006 11:35

mozna punktach foto
cen nie znam bo wieczorkiem do laptoka wszystko daje (mam karte 128) i plytke robie na wypadek ,,W''
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 15.08.2006 11:43

MooN napisał(a):Tutaj jeszcze jedno pytanie - ze wzgledu na ograniczenia karty (512 mb) nie zrobie fotek tyle ile bym chcial. Istnieje mozliwosc, czy sa moze punkty foto, gdzie mozna zgrac fotki z kasty/aparatu na cd i jak to wyglada cenowo?

Są oczywiście , w Makarskiej w hotelu Dalmacja ( każdy wskaże Ci drogę), my płaciłyśmy zdaje się coś ok. 50 kun.

Pozdro
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.08.2006 15:06

MooN napisał(a):
slawek66 napisał(a):aparacik na fotki (duzo)

Tutaj jeszcze jedno pytanie - ze wzgledu na ograniczenia karty (512 mb) nie zrobie fotek tyle ile bym chcial. Istnieje mozliwosc, czy sa moze punkty foto, gdzie mozna zgrac fotki z kasty/aparatu na cd i jak to wyglada cenowo?

Jeśli będziesz się błąkać po Riwierze Makarskiej, a przez przypadek będziesz w Živogošće - BLATO, to u nas też możesz zrzucić zdjęcia na CD :) Za 25 kun :) A i jeszcze zimne piwko tudzież inne trunki wypić możesz :)
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone