Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska, Split, Św. Jura, Hvar i Brać, Imotski, Kravica

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 24.11.2009 08:50

Makarska 2009

Długie wieczory zmusiły mnie do napisania krótkiej relacji z wakacji w Chorwacji w 2009 roku.
Czuję się zobowiązany do podzielenie się naszymi zdjęciami i relacją z uwagi na uzyskanie z forum dużej ilości danych związanych z przygotowaniem do wyjazdu, wyboru szczególnego miejsca, jak i spędzenia czasu w Cro, czyli zwiedzania, plażowania, zakwaterowania, wyżywienia itd.
Studiowałem forum przez kilka miesięcy, przeglądając relacje z Waszych wyjazdów, oglądając zdjęcia.
Dlaczego Makarska - nieważne. Opinie na forum są od skrajnie negatywnych do bardzo pozytywnych. Padło na Masarską i już.
Nie był to pierwszy nasz wyjazd do Chorwacji. Zrażeni zimnym morzem Bałtyckim, kiepską pogodą którą mieliśmy przez kilka poprzednich wyjazdów postanowiliśmy poszukać czegoś innego. Uznaliśmy z żoną, że powinniśmy ;) wyrwać ;) się we dwoje, pozostawiając dzieciaki pod opieką babć i dziadków ;), no co zresztą zareagowały aplauzem uznając, że im też należy się trochę więcej luzu wakacyjnego który dziadkowie mogą im zapewnić.
Przeglądając internet, jedną z pierwszych znalezionych stron po wpisaniu hasła relacje z wakacji była właśnie strona www.cro.pl ;) Czytając wspaniałe relacje pełne pięknych zdjęć nie trzeba było się dłużej zastanawiać - Chorwacja. Co ciekawe działo się to około marca 08. Od tego czasu codziennie przeglądałem forum, szukając wiadomości potrzebnych do zorganizowania wyjazdu. Jako że był to nasz pierwszy samochodowy wyjazd zagraniczny musiałem dużo się dowiedzieć.
Nie będę się rozpisywał na tym wyjazdem, powiem tylko, że byliśmy tydzień na kempingu Zaton k/Zadaru w końcu czerwca. Słońce prażyło przez cały okrągły tydzień, zwiedziliśmy Park Narodowy Krka, Park Narodowy Paklenica, Zadar, na więcej nie starczyło czasu.
Po powrocie do domu, gdy zdaliśmy relację i pokazaliśmy zdjęcia stała się dziwna rzecz. Córki oświadczyły, że też chcą jechać do Chorwacji ;) Kilka dni ;) po naszym powrocie zaczęły się przygotowania do kolejnego tym razem rodzinnego wyjazdu w 2009 roku.

Samochód Renault Megane + GPS + naklejka CRO.pl. Wyjazd zaplanowany był na sobotę 20 czerwca, ale z powodu załamania pogody w Chorwacji został odwleczony o kilka dni. Wyjechaliśmy więc 24 w środę o godz 10.45.
Trasa: Wadowice - Zwardoń - Bratysława - Wiedeń - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj - Chorwacja ;) autostradą do Makarskiej (prawie).
W Słowacji dopadła nas zapowiadana ulewa, jeszcze gorzej było w Austrii, lało jak z cebra ;(,
Słowenia pochmurno, Chorwacja przejaśnia się. Po przejechaniu tunelu Mala Kapela pojawiło się słoneczko ;)
Jeszcze jedno zdanie odnośnie pogody. Jak dla nas była idealna, na przemian jednego dnia prażyło słońce, drugiego niebo było lekko zachmurzone. Patrz plan wycieczki (poniżej) słońce - plaża, chmurki - zwiedzanie (auto bez klimy, zgroza).
Do celu dotarliśmy w czwartek około 9.00.
W nocy jeden dłuższy przystanek na drzemkę i kilka(naście) na.... inne potrzeby.

Plan wycieczki (spisany po powrocie):
Pierwszy dzień - wiadomo - plaża ;) , miasto.
Drugi dzień - plaża, miasto, zwiedzanie półwyspu Św. Petar
Trzeci dzień - Split, Pałac Dioklecjana.
Czwarty dzień - plaża.
Piąty dzień - Park Biokowo, Góra Św Jura, wieczorem plaża, ja zwiedzam Osejawa.
Szósty dzień - plaża.
Siódmy dzień - wycieczka statkiem na wyspy Hwar i Brać.
Ósmy dzień - plaża.
Dziewiąty dzień - Jezioro Imotski, Medjugorje, Wodospady Kravica.
Dziesiąty dzień - plaża i do domu.

Relację rozpoczynamy od wjazdu do Makarskiej.
Może na początek się przedstawimy:

Najmłodsza z wycieczki Wiktoria lat 9.
Obrazek

Karolina lat 17.
Obrazek

Żona Agnieszka lat XXX (+ VIII)
Obrazek

Kierownik wycieczki Zbyszek ;) (prawie lat XL)
Obrazek

Wjechaliśmy do miasta koło 9 rano, 1 godzinka na poszukiwanie lokum.
Z 50 euro zbijamy do 45 za cztery osoby, dwie osobne sypialnie, dwie łazienki z prysznicami, kuchnia ze standardowym wyposażeniem, duży taras, parking. Dom piętrowy. Gospodarze to starsze, sympatyczne małżeństwo. 5 min spacerkiem do plaży, 5 min do Tommy iego ;)
Prysznic, śniadanie, troszkę się rozpakowaliśmy i na plaże i zwiedzanie miasta.

Pierwsze zdjęcia:
Było wyżej, ale to jest w innej tonacji ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niebo nad górami było straszne, ciemnogranatowe, nad morzem błękitne.
W górach nad miastem prawie zawsze unosiły się chmury - albo szczyty były niewidoczne, albo w połowie pojawiał się pasek białych chmurek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te chmury nas przerażały, pojawiały się co kilka dni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drodze na plażę mijaliśmy codziennie ten pięknie ukwiecony dom ;)
Obrazek

Obrazek

Wieczorami wracający statek z wycieczki na wyspy Hvar i Bol podpływał wzdłuż plaży przegrywając „Babilon”. Tak się nam to spodobało, że postanowiliśmy udać się na taka wycieczkę. Relacja za kilka dni ;)
Obrazek

Widok z tarasu:
Obrazek

Widok na tarasie ;)
Obrazek

Mapka Makarskiej

Obrazek

Widok z tarasu w stronę gór
Obrazek

I jeszcze widok na Sv Petar od strony Osejava.
Obrazek

WHAT’S MORE? (z pamiętnika Karoliny)
Po ok. 4 godzinach jazdy, już za słowacką granicą, przypomnieliśmy sobie o kamizelkach ratunkowych dla dzieci... Kupione specjalnie na ten wyjazd do pływania pontonem pozostały w domu, w szafie, zupełnie bezużyteczne... Do nieciekawych epizodów należą również poszukiwania stacji z gazem. Pomimo takiej jego popularności tak trudno go znaleźć, szczególnie w Słowacji i Austrii (znaleźliśmy jeden).

Jeśli się spodoba postaramy się o ciąg dalszy.
Karolina zapowiada ciekawostki, spisała cały pamiętnik, obiecała podzielić się swoimi wspomnieniami ;)
Ostatnio edytowano 14.03.2010 09:19 przez zebra--34, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.11.2009 08:55

Skoro mają być ciekawostki i inne fajerwerki to niech będzie ciąg dalszy bo ja z tych ciekawych jestem.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.11.2009 10:45

Nie wiem, czy ja jestem ciekawy :wink: , ale bardzo chętnie poczytam.
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 24.11.2009 10:58

Zaczyna się fajnie, więc zapisuję się do czytelni :D
greg1595
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) greg1595 » 24.11.2009 12:04

Zapisuje się i ja, okolica bliska sercu memu.

Pozdrawiam :lol:
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 24.11.2009 12:14

jan_s1 napisał(a):Nie wiem, czy ja jestem ciekawy :wink: , ale bardzo chętnie poczytam.

Nie, nie jesteś ciekawy, tylko poddajesz się "psychozie tłumu" 8O Zresztą tak jak ja... :wink:

zebra--34, dawaj dalej :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.11.2009 12:16

Dromader napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Nie wiem, czy ja jestem ciekawy :wink: , ale bardzo chętnie poczytam.

Nie, nie jesteś ciekawy, tylko poddajesz się "psychozie tłumu" 8O Zresztą tak jak ja... :wink:

zebra--34, dawaj dalej :lol:

To jest tzw. wielbłądzi pęd...
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 24.11.2009 12:20

Można tak to ująć :lool:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 24.11.2009 12:43

Ja też dołączam do tego wielbłądziego pędu. :wink:
Relacja nic dodać nic ująć...zdjęcia super, a ekipa na piątkę z plusem. 8)
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 24.11.2009 12:54

Wiem, że Makarska jest zrelacjonowana dokładnie na forum, chyba każdy tam był, coś o niej przeczytał czy napisał.
Ale jak zaznaczyłem na początku czuję się zobligowany za otrzymaną na forum pomoc do przedstawienia naszej relacji.
Może znajdzie się coś ciekawego. Wiem również, że dla "starych" forumowiczów i corocznych bywalców w Chorwacji to żadna atrakcja. Znają ten temat dużo lepiej od nas ;)
Jako, że jest to nasza pierwsza relacja, mile widziane wszelkie uwagi odnośnie przedstawianych informacji czy prezentowanych zdjęć.
Życzę przyjemnej lektury i miłego oglądania zdjęć :lol:
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 24.11.2009 13:07

Zaczęło sie super i jest dużo dużych fotek :D czekam na wiecej... :lol:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 24.11.2009 13:28

I Ja rowniesz zasiadam z żonką do czytelni .

Wspaniale poczytac innych relacje , zobaczyc fotki ..

Nawet wlasna relacje pisaną na żywo podczas pobytu ,

tez mi sie fajnie czyta , bo miło jest powspominać

:wink: :wink: :wink: :wink:

.
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 24.11.2009 13:48

filip122 vel Darek napisał(a):I Ja rowniesz zasiadam z żonką do czytelni .

Wspaniale poczytac innych relacje , zobaczyc fotki ..

Nawet wlasna relacje pisaną na żywo podczas pobytu ,

tez mi sie fajnie czyta , bo miło jest powspominać

:wink: :wink: :wink: :wink:

.

Ha, czytałem niedawno i chyba Pakostane będzie celem przyszłorocznego wyjazdu ;) . Tylko trochę w innym składzie.
Anusiak75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusiak75 » 24.11.2009 14:00

Ja również zasiadam do czytania...uwielbiam Makarską, więc chętnie pooglądam sobie foty i spędzę z Wami wakacje ;)
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 24.11.2009 15:08

Ja też melduję się w czytelni. Zwłaszcza, że byliście tak blisko "naszego" Raju na Ziemi :D :D
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone