Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska, Split, Św. Jura, Hvar i Brać, Imotski, Kravica

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 09.04.2010 10:17

ceise napisał(a):zebra--34 oglądając wasze zdjęcia z wycieczki nasuwa mi sie pytanie czy w Makarska cały czas jest zachmurzone niebo?? czy może piekne błękitne:)?by móc sie wygrzewać w sloneczku:)

Nasz pobyt w Makarskiej był podzielony na dwie części.
Jedną było plażowanie, druga zwiedzanie.
Pogoda była przemienna.
Jednego dnia (plażowanie) prażyło słońce,
drugiego dnia (zwiedzanie) było lekko lub bardziej zachmurzone - idealne na wędrówki.
I tak pogoda była co dwa dni, słońce, chmurki, słońce, chmurki ..... przez 10 dni.
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 09.04.2010 14:08

czekam na dalszy ciąg ...
super foteczki :D

a co do pogody to chyba w tym roku była właśnie wyjatkowo kapryśna pogoda, bardzo często do Cro w czerwcu jeździliśmy i zawsze było upalnie i zero kropelki deszczu.
ceise
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ceise » 12.04.2010 08:09

zebra--34
Moglbys podać jakies namiary na kwatery mieszkalne w makarska?[/b]
Kamika
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamika » 12.04.2010 09:39

wogóle to byłabym wdzieczna o podanie np cen czyli wstępy płatne przy zwiedzaniu,rejs statkiem na wyspy itp. itd.Zawsze choć w przybliżeniu pozwoli to przygotować się finansowo na wycieczkę.. :)
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 02.05.2010 23:37

A to niespodzianka. Myślałam, że pzeczytam relację jedny tchem a tu okazuje się, że mogę czytać od teraz na bieżąco. Czekam na dalszy ciąg. :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.05.2010 10:13

Nigdy mnie do Makarskiej nie ciągnęło, wręcz odpychało, ot taki urok. Ale miło zobaczyć te rejony Waszymi oczami.

Wjazd na Jurka rzeczywiście ekstremalny, może kiedyś, może kiedyś... :)
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 03.05.2010 22:26

strowger napisał(a):Na drugi raz zatrzymaj się i niech auto sobie pochodzi na wolnych obrotach. Chodzi o obieg płynu chłodzącego - krąży on po układzie i auto powinno się szybciej schłodzić. Wersja hardcore - włącz ogrzewanie - schłodzi się jeszcze szybciej :-). Nagrzewnica to jakby dodatkowa chłodnica, jej skuteczność może zaskoczyć w takich ekstremalnych sytuacjach ;-). Wiadomo, trzeba otworzyć wszystkie okna...

Ja w zeszłym roku wspinałem się na tą górkę Polonezem Caro Plus - na szczęście temperatura oscylowała wokół 95 stopni, więc daleko jej było do czerwonego pola - choć wentylator chodził cały czas :-)..

Dobre rady nie są złe :) Ale ten Polonez Caro Plus to jest to :twisted:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 05.05.2010 05:14

zebra--34 napisał(a):Jest jeszcze drugie podobne Czerwone Jezioro. Ale tam niestety jest trudniejszy dostęp.

Może informacje z netu nie były zbyt precyzyjne - dostęp w rozumieniu "obejrzenia i zrobienia zdjęć" czerwonemu jest dużo łatwiejszy niż w przypadku niebieskiego. Podjeżdżasz samochodem pod samo urwisko i oglądasz "studnie". Dostęp w rozumieniu "zamoczenie nóg" jest niemożliwy ze względu właśnie na to, że to nic innego jak duża studnia z pionowymi ścianami.

Obrazek

Jak będziecie tam następnym razem - koniecznie zobaczcie też czerwoną studnie ;-) Te małe "krzaczki" na brzegu studni to drzewa - to tak żeby wyobrazić sobie głębokość studni...

Z tą temperaturą wody to miałeś szczęście, że nic poważnego się nie stało. Trochę mnie dziwi że chłodnica nie dawała sobie rady z chłodzeniem, ja nie miałem nigdy takich problemów na sv Jure, temperatura nawet nie drgnęła, stała w jednym miejscu, choć czasem korki były.
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 05.05.2010 07:23

Kamika napisał(a):wogóle to byłabym wdzieczna o podanie np cen czyli wstępy płatne przy zwiedzaniu,rejs statkiem na wyspy itp. itd.Zawsze choć w przybliżeniu pozwoli to przygotować się finansowo na wycieczkę.. :)

Z cen to niewiele pamiętam, bo nie przywiązywałem do tego wagi. Jadę zwiedzam i płacę.
Jedynie cenę wycieczki statkiem mogę podać: dorosły 150 Kn, starsza córka 75 Kn, najmłodsza gratis :D

ceise napisał(a):Moglbys podać jakies namiary na kwatery mieszkalne w makarska?[/b]

Nasza nie była jakaś wyjątkowa, wjeżdżasz do miasta chodzisz, oglądasz i wybierasz. Za radami z forum tak postąpiłem i tak będzie również w tym roku.

typ napisał(a):Może informacje z netu nie były zbyt precyzyjne - dostęp w rozumieniu "obejrzenia i zrobienia zdjęć" czerwonemu jest dużo łatwiejszy niż w przypadku niebieskiego. Podjeżdżasz samochodem pod samo urwisko i oglądasz "studnie". Dostęp w rozumieniu "zamoczenie nóg" jest niemożliwy ze względu właśnie na to, że to nic innego jak duża studnia z pionowymi ścianami.

Faktycznie, info z netu nie było zbyt precyzyjne, zdjęcie robi wrażenie.

typ napisał(a):Jak będziecie tam następnym razem - koniecznie zobaczcie też czerwoną studnie

Może przy wycieczce do Mostaru zahaczymy o Czerwone jezioro :D

typ napisał(a):Trochę mnie dziwi że chłodnica nie dawała sobie rady z chłodzeniem

Też mnie to zdziwiło, chociaż jazda na pierwszym i drugim biegu pod dość stromą górkę przez kilka kilometrów w samochodzie z czterema osobami :?: może ten ty tak ma :D :D :D

Zostało mi jeszcze kilka zdjęć z Kravicy, niestety internet w domu ostatnio szwankuje. Postaram się wkleić zdjęcia w pracy :lol: i zakończyć tą skromną relację.

PS:
Trwają przygotowania do tegorocznego wyjazdu na Pag.
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 05.05.2010 08:27

A gdzie dokładnie na Pag i w jakim terminie, pytam bo też będę na Pagu od 10 lipca, a konkretnie w Mandre :D
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 05.05.2010 08:59

Jak się nic nie zmieni, to wyjazd 30 czerwca.
Na razie wiadomo tylko że będzie to wyspa Pag, dokładna lokalizacja - trwa przeglądanie forum. :roll: :roll: :roll:
Wyjazd w ciemno, poszukiwanie kwatery na miejscu. :D
Liliana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liliana » 05.05.2010 11:56

typ napisał(a):
zebra--34 napisał(a):Jest jeszcze drugie podobne Czerwone Jezioro. Ale tam niestety jest trudniejszy dostęp.

Może informacje z netu nie były zbyt precyzyjne - dostęp w rozumieniu "obejrzenia i zrobienia zdjęć" czerwonemu jest dużo łatwiejszy niż w przypadku niebieskiego. Podjeżdżasz samochodem pod samo urwisko i oglądasz "studnie". Dostęp w rozumieniu "zamoczenie nóg" jest niemożliwy ze względu właśnie na to, że to nic innego jak duża studnia z pionowymi ścianami.

Obrazek

Jak będziecie tam następnym razem - koniecznie zobaczcie też czerwoną studnie ;-) Te małe "krzaczki" na brzegu studni to drzewa - to tak żeby wyobrazić sobie głębokość studni...

Z tą temperaturą wody to miałeś szczęście, że nic poważnego się nie stało. Trochę mnie dziwi że chłodnica nie dawała sobie rady z chłodzeniem, ja nie miałem nigdy takich problemów na sv Jure, temperatura nawet nie drgnęła, stała w jednym miejscu, choć czasem korki były.

Za nic w świecie nie podjadę a tym bardziej nie stanę na brzegu urwiska 8O Zdjęcie typa starczy mi w zupełności... :lol:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 05.05.2010 18:14

Pojedź, pojedź. Nie musisz wchodzić za murek, tak jak ja to zrobiłem żeby zdjęcie lepiej wyszło. Wystarczy oglądnąć to zza murka :-)
Robi wrażenie a jesteś zupełnie bezpiecznie bo stoisz na asfalcie tuż przy swoim samochodzie....

Tak wygląda ten "murek" a tuż za nim jest "studnia"...

Obrazek
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 05.05.2010 21:54

typ napisał(a):Obrazek

Ciekawe ilu było już odważnych skoczków, bo nie chce mi się wierzyć, że nie było ich w ogóle :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.05.2010 08:21

Bądź tak dobry i napisz gdzie to dokładnie jest: nr drogi, km lub GPS.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Makarska, Split, Św. Jura, Hvar i Brać, Imotski, Kravica - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone