Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska, Split, Św. Jura, Hvar i Brać, Imotski, Kravica

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 24.11.2009 15:18

zebra--34 napisał(a):(...)Wieczorami wracający statek z wycieczki na wyspy Hvar i Bol podpływał wzdłuż plaży(...)

zebra--34 napisał(a):(...) mile widziane wszelkie uwagi odnośnie przedstawianych informacji (...)

Ja tak w kwestii formalnej ;)
Bol nie jest wyspą, jest to miejscowość na wyspie Brač :)
Byłam w Makarskiej i w Bolu i chętnie tam jeszcze raz powrócę, dzięki Twojej relacji.
Pozdrawiam i zasiadam do czytelni :)
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 24.11.2009 15:52

mutiaq napisał(a):
zebra--34 napisał(a):(...)Wieczorami wracający statek z wycieczki na wyspy Hvar i Bol podpływał wzdłuż plaży(...)

zebra--34 napisał(a):(...) mile widziane wszelkie uwagi odnośnie przedstawianych informacji (...)

Ja tak w kwestii formalnej ;)
Bol nie jest wyspą, jest to miejscowość na wyspie Brač :)
Byłam w Makarskiej i w Bolu i chętnie tam jeszcze raz powrócę, dzięki Twojej relacji.
Pozdrawiam i zasiadam do czytelni :)

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Obiecuje szczerą poprawę :D
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 25.11.2009 21:02

Zaginione zdjęcie z pierwszego dnia. Wiki pozdrawia forumowiczów ;)
1 Obrazek

Dzień drugi
Rano przywitało nas słoneczko. Idziemy na plażę. Zdjęcia z plaży będą, ale później ;)
Chcę zachować pewną chronologiczność wydarzeń, a zdjęcia na plaży były robione w kolejnych dniach.

Plaża czysta, wąska. Wcześnie rano przychodzą właściciele leżaków i rozkładają je w najatrakcyjniejszych miejscach. Inni zostawiają rozłożone ręczniki i wracają na śniadanie ;)
Martwi mnie tylko temperatura wody - jest zimna ;( Dlaczego?
W zeszłym roku byliśmy w tym samym okresie na kampingu Zaton k/Zadaru. Woda była dużo, dużo cieplejsza. Tylko że tam 50 metrów od brzegu woda dalej sięgała kolan. Płytka więc szybciej się nagrzewała. Po 70 metrach można było dopiero się zanurzyć i pływać. Zanim doszło się do tych 70 metrów, ciało zdążyło się już przyzwyczaić do innej temperatury. Zupełnie inne odczucie. Dodatkowym aspektem był jeszcze piasek.
W Makarskiej woda szybciej staje się głęboka, po15 metrach kryje Karolinę.
Jest jasno szary lub wręcz biały drobny żwirek, woda przejrzysta. Dla mnie zimnawa.
Rano i wczesnym południem, gdzieś do godz. 11.00 brzeg plaży jest zacieniony przez rząd drzew iglastych.
Wiktoria jest jak mors, siedzi cały czas w wodzie, bawiąc się dmuchanym delfinem.
Karolina odpływa daleko od brzegu, trochę mnie przeraża.
Aga pływa na materacu, słuchając muzyki z mp3 ;)
Ja wygrzewam się na słoneczku smarując się filtrem 40.
Grzeje, grzeje, grzeje ;)
Musimy trochę odpuścić słońce na plaży, przypieka, a to dopiero drugi dzień ;)
Po kilku godzinach plażowania, idziemy na obiad.
Plan na popołudnie zwiedzanie miasta i półwyspu Św. Piotra.

Z pamiętnika Karoliny:
Pomimo zanikającej popularności kafejek internetowych w Polsce, w Makarskiej jest ich dość sporo. To tak na pocieszenie ;)
O Polakach chodzą różne anegdoty, jednak jedno jest pewne - znani jesteśmy z zamiłowania do gotowania. Po zapytaniu właścicielki czy będziemy mogli swobodnie korzystać z kuchenki, usłyszeliśmy odpowiedz: Polacy kochają gotować!. Sądzę, że jest to jednak uzasadnione - w końcu ile można jeść pizze i ryby...? Nie ma to jak polskie kotlety ;)

Wyruszamy na zwiedzanie.
Karolina przejmuje rolę kamerzysty
2 Obrazek

Zatrzymujemy się na chwilę w przystani.
Ten kolor nieba jest autentyczny, no może troszkę wyciągnięty w PS, dodaje dramaturgii.
Rano i do południa piękna pogoda, popołudniu ciężkie burzowe chmury kłębią się nad górami.
Nad morzem gdzieniegdzie lekkie białe kumuluski ;)
3 Obrazek

Idziemy spacerkiem przez park podziwiając bujną roślinność porastająca półwysep.
4 Obrazek

Widok na półwysep Osejava z Św. Piotra.
5 Obrazek

Przepiękna roślinność pokrywająca skały, wyrasta z każdego zagłębienia w którym może zapuścić korzenie. Niebiesko-zielone kaktusy, a nawet jasno zielone drzewko widoczne w szczycie wyrastające ze skalnej półki.
6 Obrazek

Widok na miasto i port z półwyspu.
7 Obrazek

Odpoczynek i okazja do pozowania ;)
8 Obrazek

Po chwili idziemy dalej. Jest pięknie. Nie ma co się rozpisywać.
9 Obrazek
10 Obrazek
11 Obrazek

I wtedy usłyszeliśmy zapowiadany wcześniej Babilon. Jak się później okazało statek nazywa się Makarski Jadran, a Babilonem ochrzciły go moje córki z racji puszczanej prawie codziennie tej piosenki w czasie mijania naszej plaży wieczorem. Dzisiaj puszczali YMCA ;)
Ta piosenka zachęciła nas do wybrania się na wycieczkę po wyspach Brać i Hvar.
YMCA

Jak się nagrało? Jak wyszłyśmy? Ładnie?
12 Obrazek

I to tyle na dzisiaj.
Nie wiedziałem, że pisanie i wklejanie zdjęć jest tak pracochłonne ;)
:D :D :D
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 26.11.2009 08:27

Witam !!!

Zdjecia bardzo ladne ....

i taniec tez :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

YMCA

:wink: :wink: :wink:
Ostatnio edytowano 26.11.2009 13:37 przez filip122 vel Darek, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.11.2009 08:44

Zdjęcie Nr 3 - fajne.
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 26.11.2009 08:50

JacYamaha napisał(a):Zdjęcie Nr 3 - fajne.

Jedno z moich ulubionych :D
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 29.11.2009 20:37

Reszta relacji z drugiego dnia:

Widok na błękitne morze
13 Obrazek

Przekazałem Karolci aparat, mi też należy się pocztówka z wakacji,
W sam raz na NK :D
14 Obrazek

Kościółek, niestety zapomniałem dowiedzieć się coś więcej o tym miejscu :(
Znalezione w internecie: kościół z IX wieku, noszący
również imię św. Piotra. W 1992 roku został odbudowany po zniszczeniach spowodowanych trzęsieniem ziemi w roku 1962.

15 Obrazek

Resztki starych budowli
16 Obrazek

Schodzimy w dół kamienistą ścieżką
17 Obrazek

18 Obrazek

Wikusia jest zmęczona, odpoczywa
19 Obrazek

Karolina filmuje panoramę miasta
20 Obrazek

Latarnia morska.
Latarnia Sv. Petar (Św. Piotr) została zbudowana w 1884 na półwyspie o tej samej nazwie.
Nie wiadomo kto i kiedy nazwał tę latarnię imieniem świętego, pierwszego apostoła i męczennika, który strzeże bram raju. Ale ten przepiękny półwysep i latarnia na nim w pełnym znaczeniu tego słowa wyglądają jak zapowiedź raju.
Kamienny budynek latarni jest parterowy, a otacza go ogrodzony taras. Posiada jeden, pięcioosobowy apartament.
21 Obrazek

Schodzimy z półwyspu, idziemy betonowym nadbrzeżnym chodniczkiem, podziwiając panoramę miasta. Na północy pojawiają cię ciężkie burzowe chmury. Nad morzem na zachodzie nad wyspami Brać i Hvar świeci słońce. Często widzimy takie zjawisko.
Podczas wycieczki na Bol (na pewno pisze się na ?) było podobnie, nad wyspą prażyło słońce, tak gorące, że nie dało się boso chodzić po kamykach, a nad lądem widzieliśmy podobne chmury. Relacja za kilka dni.

22 Obrazek

Wiki fotografuje małego krabika
23 Obrazek

Z półwyspu wpadamy na bazar, jak u nas mówią szmelcownia :D
24 Obrazek

25 Obrazek

I małe co nieco po długim i wyczerpującym spacerze ;)
Polecam naleśniki z nadzieniem do wyboru do koloru, różne smaki. Smażone na płaskim, okrągłym blacie o średnicy ok. 30 cm, a rozsmarowane równiutko małym płaskim patyczkiem.
26 Obrazek

Z pamiętnika Karoliny:
Z powodu bardzo niepewnej pogody spędziliśmy drugi dzień na typowym plątaniu się tu i tam. Poszliśmy również do sklepu (docelowo szukaliśmy pieczarek, jednakże ich cena nas odstraszyła), gdzie spotkała nas dość nieprzyjemna historia. Kupiliśmy 0,5 kg mięsa za które zapłaciliśmy 60 kun... pomimo iż 1 kg kosztował 50 kun... Na szczęście niezbyt miła pani oddała nam pieniądze. Trwało to z 15 minut, pani sprzedawczyni przeglądała paragon na wszystkie strony, zapakowane mięso powędrowało nawet na zaplecze do szczegółowej analizy.
Ponadto zwiedzanie miasta, półwyspu... Wieczorem jedynie Wiktorii pozostała siła na odwiedzenie placu zabaw. Ja z mamą wybrałyśmy raczej bierne pożegnanie dnia - poszłyśmy na plażę. Zachodzące słońce naprawdę zapiera dech w piersiach!
Niestety zapomniałyśmy zabrać aparatu.
:D

Dzień był bardzo gorący i udany. Rano plażowanie popołudniu zwiedzanie. Zmęczeni idziemy spać. Na jutro (sobota) zapowiadają piękna pogodę więc dzień spędzimy na plaży. Za to w niedzielę może być zachmurzenie i niewielkie opady. Pojedziemy chyba na wycieczkę do Splitu zwiedzać pałac Dioklecjana.
Ale to już w następnym odcinku.
:D

PS.
Nie mogę zapisać cudzysłowu, wychodzą mi jakieś znaczki, szlaczki?
Jest no to jakiś sposób.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.11.2009 09:00

I kolejne fajne - nr 22
Dla mnie to całkowicie nowe widoki - nigdy nie miałem takiej pogody.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.11.2009 09:25

Super fotki - czekam na Kravicę :D
a YMCA - brak słów :D
do kompletu brakuje mi jeszcze Mostaru - ale co się odwlecze to nie uciecze :!:
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 30.11.2009 10:29

Torac napisał(a):Super fotki - czekam na Kravicę :D
a YMCA - brak słów :D

Kilka zdjęć z Kravicy się znajdzie :D

Torac napisał(a):do kompletu brakuje mi jeszcze Mostaru - ale co się odwlecze to nie uciecze :!:

Byliśmy tak blisko Mostaru, ale dzieciaki były zmęczone :( a zaplanowaliśmy jednak Kravice, Mostar na nastepny raz
:D :D :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 01.12.2009 17:37

sroczka66 napisał(a):Ja też melduję się w czytelni. Zwłaszcza, że byliście tak blisko "naszego" Raju na Ziemi :D :D

:?: :?: :?: Gdzie :?: :?: :?: Też chcę :!: :!: :!:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 01.12.2009 17:55

Już doczytałem. Tzn. że spaceruję czasami do Raju :)
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 02.12.2009 08:38

Kolejny dzień (sobota) spędziliśmy na plaży, słoneczko prażyło od rana do nocy :D
Jak zapowiadałem, kilka zdjęć z plaży będzie później.
W sobotę wieczorem okazało się, że na niedzielę zapowiadają zachmurzenie i niewielkie opady. Postanowiliśmy wykorzystać go na zwiedzanie Chorwacji. Wybraliśmy Split i Pałac Dioklecjana.
Po obfitym niedzielnym śniadanku, spokojnie bez pośpiechu zapakowaliśmy się do samochodu i wyruszyliśmy do Splitu. Troszeczkę mżyło, troszeczkę zza chmur świeciło. Spory ruch samochodowy, ale piękne widoki umilały nam podróż .
Do Splitu dotarliśmy koło południa. Wyposażeni w mapę wyruszyliśmy do Pałacu.
Po kilkunastu minutach spaceru wąskimi uliczkami dotarliśmy do Pałacu
26 Obrazek

Znalezione w Internecie:
Pałac został zbudowany na brzegu morza w latach 295-305 przez rzymskiego cesarza jako schronienie. Potem został zamieszkany przez uchodźców z pobliskiego miasta Salona, a na następnie w VII w., po zniszczeniu ich siedzib przez Awarów i Słowian.
Przez te lata mieszkańcy Splitu preferowali wznosić domy w obrębie pałacowego kompleksu i wokół niego, aniżeli go niszczyć, co dzisiaj daje turystom wyjątkową szansę jedzenia, spania i picia tam, gdzie stawiał stopy rzymski cesarz.
Do pałacu wchodziło się czterema bramami Złotą, Srebrną, Brązową i Żelazną. Pałac otoczony był murami o wysokości dochodzącej do 26 metrów i grubości do 2 m.
W linii murów znajdowało się 16 baszt, z których jedna zachowała się w niezłym stanie i widać ją na panoramie.
Imponujący swoją wielkością jest westybul – czyli oficjalne wejście do cesarskich apartamentów. Na lewo od niego stoi dziś katedra św. Dujama, którą zbudowano na miejscu dawnego mauzoleum Dioklecjana. Z czasów cesarskich zachowały się korynckie kolumny i fryz ponad nimi przedstawiający Dioklecjana, jego żonę oraz sceny mitologiczne.
Dzwonnicę budowano podobno 500 lat i pomimo tego nie była to udana konstrukcja. Pod koniec XVIII w. zaczęła przechylać się niebezpiecznie w związku z czym ją rozebrano i postawiono ponownie w 1908 roku.

Od 1979 roku pałac Dioklecjana wraz z otaczającą go starówką został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO.

Westybul - wejście do apartamentów cesarskich Dioklecjana.
27 Obrazek

Widok na Srebrną Bramę.
28 Obrazek
29 Obrazek

Katedra św. Dujama
30 Obrazek

Widok na Srebrną Bramę i hotel w środku starożytnych budowli
31 Obrazek

Katedra
32 Obrazek

Wikusia bardzo lubi pozować do zdjęć w przeciwieństwie do Karoliny, która unika obiektywu :D
33 Obrazek

Sfinks przy katedrze - jeden z czterech egipskich posągów, być może nawet z 2000 lat p.n.e. , które znajdowały się w Splicie. Ten jest obecnie tylko wierną kopią.
34 Obrazek

Spacer wzdłuż murów Pałacu

35 Obrazek

Wnętrze katedry św. Dujama
36 Obrazek
37 Obrazek
38 Obrazek
39 Obrazek
40 Obrazek

Widok z romańsko-gotyckiej dzwonnicy, ma 61 metrów wysokości.
41 Obrazek

Dzwonnica kościoła św. Eufemii z XI wieku, poza terenem pałacu Dioklecjana
42 Obrazek

43 Obrazek
44 Obrazek

Port
45 Obrazek
46 Obrazek

Szczyt wieży od środka :D
47 Obrazek

Schody i dzwony
48 Obrazek

Zejście z wieży jest bardzo strome i wąskie
49 Obrazek

Wnętrza Pałacu w następnym odcinku.

Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem w opisie.
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 02.12.2009 10:26

Zabra - pisz i się nawet nie zastanawiaj.
Owszem, Makarska ma swój specyficzny "klimacik" ale ja osobiście bardzo ją lubię. Tegoroczne wakacje również spędziłem w tym turystycznym kotle a zważywszy na to że byliśmy w 4 dobrych znajomych absolutnie nie przeszkadzała nam wrzawa do późna i tłok na plaży.
Ale jeśli ktoś szuka ciszy i spokoju to Makarska zdecydowanie nie jest dla niego.

PS. Ale pogoda... nie wiedziałem że tam latem kiedykolwiek taka jest :lol:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.12.2009 10:41

Bardzo fajna relacja; znam wszystkie te miejsca i zawsze mi się podobały.

Przewodnik, który cytujesz jest obłędny: "Przez te lata mieszkańcy Splitu preferowali wznosić domy w obrębie pałacowego kompleksu i wokół niego, aniżeli go niszczyć, co dzisiaj daje turystom wyjątkową szansę jedzenia, spania i picia tam, gdzie stawiał stopy rzymski cesarz. "

Czyli gdyby słowiańska dzicz nie zniszczyła tego pałacu, który trudno sobie wręcz wyobrazić, to byłoby gorzej???!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Makarska, Split, Św. Jura, Hvar i Brać, Imotski, Kravica - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone