Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska - Sopot, Przez Niemcy czy polske?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martin.t
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martin.t » 30.06.2013 18:45

Witam,

Mieszkam w Szwecji ( Urodzony tu, wiec prosze mi nie zwracac uwagi na bledy) i wybieram sie z dziewczyna do Chorwacji, 10 dni Makarska i 10 dni Korcula, poraz kolejny. Z chorwacji jedziemy na 9 dni do Sopotu.

Mam Pytanie jaka droga z Chorwacji do Sopotu jest naj szybsza.
Normalnie jade: Makarska - Maribor - Graz - Regensburg - Berlin - Szczecin - Sopot
Wyjezdzamy ok. 20.00 i jestesmy za Berlinem ok 09.00 a w Sopocie ok 14.00-15.00.

Czy droga Przez Czechy na Katowice - Gdansk ( Autostrada A1) bedzie szybsza lub lepsza?
Wyjezdzamy z Chorwacji w Piatek 26 lipcia. I boje sie tez jak z korkami na polskich drogach, bo mysle ze jak bys my jechali to chyba nie tylko my w strone wybrzeza w Sobote rano?

Ciekawi mnie tylko czas i komfort jazdy.
Dziekuje z gory o Pomoc.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 30.06.2013 19:09

Martin.t napisał(a):
Normalnie jade: Makarska - Maribor - Graz - Regensburg - Berlin - Szczecin - Sopot

mam do Sopotu ok 100km, w Cro byliśmy już parę razy i w życiu by mi nie przyszło do głowy by gonić inną trasą niż ta którą podałeś, no ale jak zapewne wiesz ilu tu osób tyle opinii, w tym roku po raz kolejny jedziemy i po raz kolejny dokładnie taką samą trasą jak napisałeś, TU masz jeszcze ponad 100 stron czytania jakby Ci się chciało
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 30.06.2013 19:47

Tak sobie przeglądam mapę i trasa o której piszecie w stosunku do jazdy przez Polskę "jedynką" jest dłuższa o jakieś 300 km. Czy naprawdę jesteście w stanie nadrobić przez Niemcy jakieś 3h żeby wyjść na zero czasowo. Duża część trasy z Sopotu do czeskiej granicy to już autostrada. Za łodzią DK1 to dwie jezdnie i potem S1 do Pyrzowic i znów autostrada prawie cały czas do granicy z Czechami.
W zeszłym roku odcinek Gdańsk Tychy (gdy jeszcze nie było oddanego odcinka A1 Kowal Stryków) pokonałem bez pośpiechu z piątku na sobotę w 6h. Doliczając 1h do tego czasu jesteś spokojnie na granicy z Czechami w jakieś 7h.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 30.06.2013 20:06

Sick napisał(a):Tak sobie przeglądam mapę i trasa o której piszecie w stosunku do jazdy przez Polskę "jedynką" jest dłuższa o jakieś 300 km. Czy naprawdę jesteście w stanie nadrobić przez Niemcy jakieś 3h żeby wyjść na zero czasowo. Duża część trasy z Sopotu do czeskiej granicy to już autostrada. Za łodzią DK1 to dwie jezdnie i potem S1 do Pyrzowic i znów autostrada prawie cały czas do granicy z Czechami.
W zeszłym roku odcinek Gdańsk Tychy (gdy jeszcze nie było oddanego odcinka A1 Kowal Stryków) pokonałem bez pośpiechu z piątku na sobotę w 6h. Doliczając 1h do tego czasu jesteś spokojnie na granicy z Czechami w jakieś 7h.

nie wiem czy czasowo wychodzi mi to samo, bo nie jechałem przez Polskę i jakoś wcale mnie nie korci by próbować(wracałem z Krakowa w maju fakt że w piątek zeszło mi jakieś 10godzin od Torunia do Gdańska z autostrada za jedyne chyba 26,90zł), być może jest to kwestia przyzwyczajenia według mnie najgorszy odcinek to ode mnie ten do Kołbaskowa ok tych 220km a potem to już bajka w postaci autostrad, od Kołbaskowa to Grazu to ok 1000tyś km, wrzucasz tempomat na 130-140km i zapominasz o ITD, SG, misiakach, rowerzystach na poboczu, traktorach na drodze czy fotoradarach w każdej miejscowości, ale jak pisałem to jest tylko moje zdanie odnośnie tej trasy, i ja bym nie zamienił jej na żadną inną, no chyba że z Gdańska do granicy z Czechami będzie autostrada to wtedy zapewne tak pojadę.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 30.06.2013 22:06

barti75 napisał(a):nie wiem czy czasowo wychodzi mi to samo, bo nie jechałem przez Polskę i jakoś wcale mnie nie korci by próbować(wracałem z Krakowa w maju fakt że w piątek zeszło mi jakieś 10godzin od Torunia do Gdańska z autostrada za jedyne chyba 26,90zł), być może jest to kwestia przyzwyczajenia według mnie najgorszy odcinek to ode mnie ten do Kołbaskowa ok tych 220km a potem to już bajka w postaci autostrad, od Kołbaskowa to Grazu to ok 1000tyś km, wrzucasz tempomat na 130-140km i zapominasz o ITD, SG, misiakach, rowerzystach na poboczu, traktorach na drodze czy fotoradarach w każdej miejscowości, ale jak pisałem to jest tylko moje zdanie odnośnie tej trasy, i ja bym nie zamienił jej na żadną inną, no chyba że z Gdańska do granicy z Czechami będzie autostrada to wtedy zapewne tak pojadę.

Pewnie masz rację, autostrady są wygodniejsze i szybsze ale weź pod uwagę fakt że kolega Martin.t i tak musi się potłuc tymi mniej komfortowymi drogami ponad 300 km od powiedzmy Goleniowa do Sopotu. Zakładając, że od Trójmiasta do Gorzyczek jest około 600 km z czego 330 to autostrady to wybierając A1 - DK1 ma bardziej komfortową drogę (2x2pasy) Jednojezdniowy odcinek to może jakieś 80 km. Co do ceny autostrady Toruń Gdańsk - osobiście wolałbym ją zapłacić niż wydać na dotankowanie paliwa na 300km więcej jazdy.
Oczywiście mam doświadczenie przejeżdżając tą trasę nocą przy prawie zerowym ruchu na drogach. Inaczej to będzie wyglądało podczas jazdy w dzień. Włocławek i Łódź zabiorą na pewno trochę czasu.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 01.07.2013 11:18

Sick napisał(a):
Pewnie masz rację, autostrady są wygodniejsze i szybsze ale weź pod uwagę fakt że kolega Martin.t i tak musi się potłuc tymi mniej komfortowymi drogami ponad 300 km od powiedzmy Goleniowa do Sopotu. Zakładając, że od Trójmiasta do Gorzyczek jest około 600 km z czego 330 to autostrady to wybierając A1 - DK1 ma bardziej komfortową drogę (2x2pasy) Jednojezdniowy odcinek to może jakieś 80 km. Co do ceny autostrady Toruń Gdańsk - osobiście wolałbym ją zapłacić niż wydać na dotankowanie paliwa na 300km więcej jazdy.
Oczywiście mam doświadczenie przejeżdżając tą trasę nocą przy prawie zerowym ruchu na drogach. Inaczej to będzie wyglądało podczas jazdy w dzień. Włocławek i Łódź zabiorą na pewno trochę czasu.

jak pisałem ile głów tyle opinii nie mam doświadczenia z trasą jaką zaproponowałeś, więc o niej będę pisał bo nie jechałem, jeśli autor wątku chce mieć porównanie musiałby spróbować proponowanej przez Ciebie trasy, ale wtedy zapewne nie było by tego zapytania :D ja tam nie neguję trasy przez PL tak samo jak nie będę przekonywał nikogo do trasy którą ja bym pogonił, być może autor zdecyduje się na przejazd przez PL i w tedy sam się wypowie , który mu pasował najbardziej,lub wypowie się ktoś kto zaliczył obydwie trasy.
Martin.t
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martin.t » 01.07.2013 14:26

A powiedcie mi, jak autostrady w czechach?
Jak przez szczecin to mam murowana godzine stania przy Miedzy Zdrojach.

Przez Berlin Szczecin to mam ok 300km drogi jedno pasowej.
A Jak bede jechac przez katowice Gdansk to ile jest tej jedno pasowej?

Malo jezdze po polsce Ale chetnie bym zobaczyl troche. :)
Jezdze ok 60tkm rocnie osobowka ze troche mi sie nudzal niemcy, ale komfort jest piekny.

Jeszcze rok temu radzily mi Google maps i ViaMichelin.com jazde na okolo tzw Berlin Szczecin, Ale w tym roku czechy, katowice Gdansk.

Jezeli chodzi o koszt Paliwa i oplat autostrad, to jest
mi to obojetne. Chodzi mi o komfort i czas. Jak naj wiecej dwuch pasow.

Dziekuje wam ze pomogacie mi.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 01.07.2013 18:12

Martin
trasa Berlin-Sopot przez Szczecin, jak doskonale wiesz ma kilka wąskich gardeł, gdzie ma jak pogonić, (jakby od Goleniowa pociągnęli S6 do końca obwodnicy Słupska to zostało by ci ok 100km jednojezdniówki a, wtedy to byś się nie zastanawiał którędy, ale póki co jeszcze nie ma tej trasy)do tego praktycznie w każdej wiosce suszarka, fotoradar wiadomo wakacje więc ruch wzmożony, rowerzyści, traktorzyści kombajniści na drodze, jeździłeś to wiesz jak jest, skoro chcesz zobaczyć przejazd przez Polskę i Czechy to ja bym na Twoim miejscu się nie zastanawiał, tylko pogonił inną trasą bo podejrzewam, że czasowo i komfortowo to będzie bardzo zbliżone jak tylko przekroczysz granice PL niezależnie czy będą to Czechy czy Niemcy, a jadąc od południa więcej zobaczysz :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone