Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska - serdecznie odradzam!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosc

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosc » 26.09.2003 13:32

witam wszystkich jak czytam takie bzdurne wywody na temat chorwacji to mnie diabli biora jezdzimy tam od kilku dobrych lat i nigdy nie wrocilismy z tamtad niezadowoleni ludzie sa sympatyczni i we wszystkim bardzo pomocni a morze jest niiesamowite a mam co porownywac [bylismy nad morzem czerwonym egipt ] a chorwacje poznalismy dosyc dobrze bo poczawszy od istri do granicy z czarnogora lacznie z wyspami pozdrowienia
bartekz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekz » 26.09.2003 17:34

Witam wszystkich!
Powiem szczerze ze chyba nie chce mi sie wszystkich madrych wypowiedzi czytac ale powiem jedno tym co narzekaja na cokolwiek: ja w tym roku bylem prze 8 godzin w ALBANII i to jest dopiero 'czad" :!: Czarnogora okazala sie zachodnia ziemia obiecana, a HR wprost mogla sie zdawac zbyt luksusowa! Chetnie sie podziele spostrzezeniami...
3majcie sie!
Bartek
Oksanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oksanka » 26.11.2003 11:56

No cóż,
wiadomym jest wszystkim, że turystyka budzi odczucia na wskroś subiektywne. Zatem mam nadzieję na zrozumienie tego co napiszę.

Pozwoliłam sobie na przeczytanie wszystkich postów w tym temacie nie po to, by wyrabiać sobie zdanie o CRO, tylko po to, by dowiedzieć się jak ten kraj postrzegają inni.
Muszę stwierdzić - WSZYSCY MACIE RACJĘ!!
Zarówno ci, którym z różnych względów CRO nie podoba się, jak i ci, którzy z jej powodu wpadają w euforię.
Mnie też nie wszystko podoba się. Jechałam przez Makarską i przez Omis w tym roku. I tylko jechałam. W życiu nie zatrzymałabym się tam, by spędzać wakacje/urlop. Kołchoz, tłok, szmira i.t.p. Zgadzam się z tymi stwierdzeniami. Ale innym może się to podobać i nie odczuwają tego tak dosłownie, lub zwyczajnie tego nie zauważają.
Jednak znam również wiele miejsc pięknych i urokliwych do których tęsknię. Tych znam zdecydowanie więcej.
Każdy powinien wybierać to co lubi.

Więc kochani CRO-maniacy i nie maniacy.
Dzielmy się spostrzeżeniami, opisujmy miejsca do których docieramy i w żadnym przypadku nie zarzucajmy jeden drugiemu braku obiektywizmu.
To forum jest miejscem dla wszystkich.

Pozdrawiam :papa:
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 26.11.2003 12:38

W pełni przychylam się do wypowiedzi Oksanki.Tu jest doskonałe miejsce na wymianę wrażeń-pozytywnych(oby jak najwięcej) i negatywnych,bez naskakiwania na siebie za wypowiedzi z którymi się nie zgadzamy.Mnie również pewne rzeczy się w Chorwacji nie podobały i daleki jestem od stwierdzenia że jak jechać to tylko tam,jednak wrażeń pozytywnych było o niebo więcej i chciałbym tam jeszcze wrócić(południowa Dalmacja..).Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH Forumowiczów :papa:
natasza

Nieprzeczytany postnapisał(a) natasza » 28.11.2003 17:00

gregor78 napisał(a):Gorąco i serdecznie odradzam wszystkim wyjazd do Makarskiej. Na przykładzie tego miasta widać najlepiej, że Chorwacja ma jeszcze długą drogę do Europy. Po pierwsze: DROŻYZNA. Nie dajcie się zwieść obiegowym opiniom, że w Chorwacji jest tanio. Straszne zdzierstwo, szczególnie w tzw. restauracjach, wszystko, średnio 2-3 razy droższe niż w Polsce. W zeszłym (2002) roku byłem z przyjaciółmi na najdroższym podobno Cyprze i zaręczam, że ceny w Chorwacji są takie same; Po drugie: FATALNE JEDZENIE. Jeśli lubicie dobrze i w miarę niedrogo zjeść - omijajcie ten kraj z daleka. Okazuje się, że główną narodową potrawą Chorwacji jest... hot-dog i hamburger. Nie zakosztujecie oryginalnej kuchni, bo wszystko zawalone jest dosłownie budami z takim żarciem. Do tego hot-dog kosztuje ok. 10 zł (3x więcej niż w Polsce), a te "oryginalne" potrawy (pleskavica, civapcici i inne takie wynalazki) o których możecie przeczytać na tej stronie to porażka - porcje są małe, niedobre i drogie. Dotyczy to też innych miejsc - nie tylko Makarskiej. Np. poziom usług gastronomicznych w Dubrovniku jest jeszcze gorszy. Po trzecie: POZIOM HIGIENY - kolejno olbrzymi minus Chorwacji. Na plaży nie ma publicznych toalet, co najwyżej w niektórych knajpach są ubikacje płatne - drogie i zazwyczaj niezbyt czyste. Powoduje to, że w promieniu 50 m od brzegu, wszystkie krzaki i zarośla usiane są odchodami, które z uwagi na temperaturę dają wiadomy efekt. Szczytem jednak była pływająca sobie beztrosko w morzu kupa, w którą jeden z moich kumpli mało nie wpadł. Optymizmem nie napawał także sposób przygotowania potraw: gdy zobaczyłem jak stary sprzedawca hot-dogów przygotowuje mi potrawę swymi brudnymi łapskami i w międzyczasie dłubie w nosie i pali peta, z miejsca odechciało mi się jeść. Po czwarte: KAMIENISTE PLAŻE. Nie dajcie się zwieść słowom, że kamienista plaża jest tak samo wygodna jak piaszczysta. Nic z tych rzeczy! Kamienie zalegające na plażach, są ostre - nie kaleczą co prawda nóg, ale chodzenie po czymś takim na bosaka przypomina chodzenie po gwoździach. Można co prawda kupić specjalne gumowe buty, przypominające wiejskie gumiaczki, ale kto jedzie nad morze, żeby chodzić po plaży w butach. Wbrew pozorom kamienie to istotny problem, z uwagi na to , że większość czasu spędza się przecież na plaży. I po piąte wreszcie: WSZĘDZIE POD GÓRĘ. Jeśli mimo tych ostrzeżeń zdecydujecie się jednak na wizytę w Makarskiej (i w ogóle w Chorwacji), to nie dajcie sobie wmówić, że wasz hotel czy kwatery są zaledwie 300 m od centrum. Po pierwsze biura podróży oszukują jeśli chodzi o odległości (trzeba je zwykle przemnożyć przez 2 lub 3) a po za tym Makarska leży na zboczu góry, więc idąc gdziekolwiek od strony morza, idziecie stromo pod górę. Jeśli więc wasz hotel nie leży nad samym morzem to pamiętajcie, że w promocji od firmy dostajecie dwutygodniowy kurs wspinaczki- gratis. Ogólnie rzecz biorąc odradzam wyjazd do Chorwacji, a do Makarskiej w szczególności. Baza turystyczna jest fatalna i nie rekompensują tego nawet ładne widoki (choć też nie mogę powiedzieć, żeby mi zaparło dech w piersiach). Pozdrawiam.

Przykro mi,
zgadzam się z częścią zarzutów ale przesadzasz.
Była w makarskiej 4 razy i zamierzam znów ja odwiedzić, mam inne wspomnienia

pozdr
blackwild
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackwild » 05.12.2003 03:41

Kamienista plaża - hmmm - mówi się trudno - ale większośc plaż na CHR jest taka - jak chcecie piasku to są takie hotele co mają plaże z piasku albo lepiej nad Bałtyk jechać.

Co do Makarskiej - super miejsce - fakt typowo turystyczne
ale jak ktoś chce mieszkac blisko od plazy to niech zaparkuje sobie auto w centrum i pochodzi popytać się o ceny - nigdy nie miałem problemów żeby kwaterę znaleźć w odległości 200 m od plaży i ok 500 m od centrum

Co do jedzenia - jak nie znasz języka to pewnie tylko hot-dog i hamburger oraz pizza jest w słownictwie (ale pizze mają super :) )

w prawie każdej restauracji mają odpowiedniki naszych dań czyli wieprzowinka, wołowinka kuraki itp w różnych wydaniach.
nie napiszą przecież biboard-u Mielone z mizerią za 2 zł promocją.

Proponuje wszystkim narzekaczom poczytać trochę o kraju do którego się jedzie i nie wymagac zeby "koleś" który z tacą przyjdzie po zamówienie cię zrozumiał - TO TY TAM JESTEŚ GOŚCIEM PO PRZEKROCZENIU GRANICY !!!! - więc trzeba się dostosować do obyczajów.
i love croatia

Nieprzeczytany postnapisał(a) i love croatia » 12.01.2004 17:20

Niestety kolego nie masz racji. W ubiegłym roku byłem w Chorwacji i moge tylko powiedzeiń że 99% twoich uwag to stek głupot. Czy pływająca kupa nie moze się przytrafić w innym miejscu, może bo to nie jest kwestia miejsca a tylko z kim leżłeś na plaży. Plaże należy wybierać starannnie a lecieć gdzie popadnie. Ja również widziałem różne "dziwne" miejsca ale można od tego uciec. Niestety jest drogo, ale to tylko dlatego że jest dużo ludzi i jest naprawdę cudownie. Jeżlei kogoś nie stać to lepiej żeby pojechał w Bieszczady (które też są piękne) i będzie miał tanio no i nie napotka kupy w morzu. W chorwacji można duż ozobaczyć i dużo przezyć tylko po prostu trzeba chcieć to zrobić i nie narzekać.
Pozdrawiam cie bardzo serdecznie.
Kitora
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitora » 12.01.2004 22:36

Byłem w tamtym roku m.in. w Makarskiej i mimo , że mieszkałem w Basce Vodzie tłok w Makarskiej był niesamowity i nieporównywalny. Wjazd do miasta zatłoczony korek na 5 km ale ludzie to też jest jeden z urokówpobytów w kurortach . Wjechałem zobaczyłem i wyjechałem. Nie chcesz to nie pchaj się do kurortów , bo wiadomym jest , że większość biur oferuje w nich wypoczynek. Kto był w Sopocie w sezonie ten wie co się dzieje na tzw. "Monciaku". Ja mimo tego , że byłem w szczycie sezonu i tłok był bardzo duży nie żałuje bo w Polsce takich widoków nie ma a niekoniecznie trzeba chodzić po knajpach żeby uznać wakacje za spełnione . Browarek do ręki isc na plaże i posiedzieć troszeczkę nad morzem . Ten który chce doszukac się minusów znajdzie je wszędzie . Przecież to forum nie służy wyłącznie gloryfikowaniu Chorwacji i pobytu w niej . Też mam pewne zastrzeżenie co do pobytu w Chorwacji ale w tym roku udam sie najprawdopodobniej tam choćby sto negatywnych wpisów pojawiło się na tym forum. Pozdrawiam wszystkich
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 15.04.2004 20:56

,,Makarska drogie miejsce'' i z to z pływającą kupą.Ole.
Ciekawe czy tam jeszcze jest?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 15.04.2004 21:13

Chorwacja jest piekna. Ciezko jednak znaleźć czystość w centrum miasta.Jesli ktoś tak jak Twórca wątku spędza wakacje w centrum to moze mieć dziwne odczucia.
Poza tym kojarzą mi sie takie wypowiedzi tylko z jednym...... brak jakiejkolwiek chęci pozania kraju.
Ciekawe czy widziały oczy coś więcej niż miejska plaża i deptak w Makraskiej?
Ja jak widze wieżowce zwane hotelami na Cyprze to mi sie słabo robi. :twisted: Dyskoteki, hałas, gwar . Ale na Cypr pojade aby zobaczyć to co piękne.A zapewne jest co oglądać.

A HR jest cudowna i kocham kamieniste plaże!!!!I gospodarzy tego Kraju! :hearts:

...chyba mnie nieco poniosło! hihihi
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.04.2004 21:25

Witam.
Bylem dopiero dwa razy w HR i jeszcze sie nie przejechalem,no dot, wyzywienia i sanitariatow.
Pzdr.
jansik23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jansik23 » 15.04.2004 22:33

Ja zwiedziłem Grecje i Hiszpanie, które nie umywaja sie do Chorwacji. W Grecji jest smrut i syf jakich mało i w dodatku nie mozna było wyrzucać paieru do toalety bo jak twierdziła przewodniczka rury łatwo sie zapychają. A tak wogóle co tam maożna zwiedzić Olimp to kupa kamieni a Ateny śmierdzą jak wysypisko. W Hiszpani już lepiej ale pełno głosnych i aroganckich niemców i ryżych anglików. :D Za to w Chorwacja jest piekna ma swoje wady jak każdy kraj ale ta subtelna przyroda, niepowtarzalny klimat, przemili ludzie i przepiękne prawie dziewicze miejsca i zabytki potrafią zrekompensować wszystko. Pozdrowienia dla fanów Chorwacji!!! 8)
Piotr Lutynski
Cromaniak
Nie zgadzam sie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.04.2004 08:16

A ja w 100% nie zgadzam sie z autorem tego watku :!: :!: :!: :!: :!:
Ja bylem w Breli, ktora podobnie z Baska Voda mozna okreslic dzielnicami Makarskie..... nie bylo zadnych bud z Hot dogami, w restauracjach nie bylo drozyzny - obiad dla 3 osob z wieloma soczkami dla dzieci, po 2 lampki wina dla doroslych... generalnie porcje, ktore ledwie mieszcza sie w zoladkchh- i taka kolacja kosztowala mnie 80-100PLN ... przeciez w Polsce nie jest taniej w miejscowosciach nadmorskich (w Polsce rybka i kilka frytek na krzyz na tekturowej tacce kosztuje 30PLN) :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Na plazy sa Toalety i prysznice :!: :!: :!: :!: :!: :!:
W zadnej toalecie w Chorwacji nie musialem placic :!: :!: :!:
Morze jest czyste i autor postu chyba ja pomylil z czyms innym.... kupa chyba jest ciezsza od wody?
Bylem tez w wielu innych miejscach Chorwacji i tam bylo podobnie jak w Breli :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Generalnie post ten jest stronniczy i nie obiektywny... i chyba to ze Niemczy, Austryjacy, Wlosi, Anglicy i inne zamozne narody Europy wybieraja ten kraj jako miejsce wakacji i przyjezdzaja tam przez lata ... to chyba o czyms swiadczy :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Piotr

PS: kumpel byl sluzbowo na Majorce (a wczesniej w Chorwacji) i powiedzial ze dziwi sie ze ludzie widza cos ciekawego na Majorce... powiedzial ze widoki te same (moze nawet ciekawsze w Chorwacji) ale o wiele drozej niz na Chorwacji
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.04.2004 08:44

Zastanawiam się co za desperado mógł takie głupoty napisać?
I myślę sobie że to było tak
1) Desperat wykupił urlop w biurze turystycznym - wiadomo, obiecane były cuda na kiju adesperat uwierzył
2) Jechał autokarem więc jak dojeżdżał na miejsce to już miał dość - wiadomo, po takiej drodze nogi wchodzą w dupę a niektórym jak widać nawet w mózg
3) Na miejscu hotel, pewnie jakiś kiepski w kiepskim miejscu, bo takie jak się dobrze poszuka to pewnie też można znaleźć
4) Na plaży ktoś walną kupę
5) Kupa sobie pływała po tej plaży
6) Desperat nie miał kondycji żeby kopnąć się na inną plażę (bez auta faktycznie nie jest ładnie) więc musiał zaprzyjaźnić się z tą kupą
7) Podróż autokarem w obie strony przebiegała nocą przez tereny Chorwacji (częsta praktyka) więc nie zaparło desperatowi tchu w piersiach
8) Po powrocie do Polski jedyne co zapamiętał to słynną, chorwacką kupę pływającą
9) Kupa nie poszła jednak na marne bo stała się natchnieniem do napisania postu na tutejszym forum
10) Co więcej - kupa żyje nadal i jest źródłem radości dla innych :lol:

A temat powinien się nazywać inaczej niż desperat zaproponował, może np. "Ballada o lekkim zabarwieniu fekalianym" albo po prostu "Ballada o kupie która się falom nie kłaniała"

I jak Wam się podoba mój wywód??? Przyjemnie wykombinowałem, nie?

P.S.
z całą pewnością jest to już najsłynniejsza kupa na tym portalu :lol:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.04.2004 08:49

[quote="niezawodny"]Zastanawiam się co za desperado mógł takie głupoty napisać?
I myślę sobie że to było tak
CIACH
quote]
A moze to byla "Chorwacja za 450PLN" ??? - gdzies widzialem takie ogloszenie 12 dni za 450PLN 8O

Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Makarska - serdecznie odradzam!!!!!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone