Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska - serdecznie odradzam!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 02.09.2003 11:14

Łukasz napisał(a):No już było nudno na forum.
Ja w każdym razie popieram. Dajcie sobie spokój z tą Chorwacją. Może jak Was przyjedzie mniej to ceny zaczna spadać a i nie będzie słychać chamskich wrzasków w języku Polskim.
Pani Bożena jeszcze pół roku temy pluła na Chorację i Chorwatów. Rozumiem, że przeprowadzka pomogła.
: Nigdy nie plułam na Nikogo bo tak mnie wychowała matka Chorwatka i ojciec Polak .Czuje sie obrazona bo wtej chwili nie tylko mnie popluŁes a i wszystkich lubuicieli tego kraju,apropo urodziłam sie w pieknej Polsce :!: :!: i ponad 20 lat mieszkam w pieknej Chorwacji.
Zamknij chamski dziub i przykro mi ze jestes Polskim prowokatorem,tu dla ciebie niema miejsca :!: :!: :!: :!:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.09.2003 11:33

Przykro nie zacytuje Twoich postówz opiniami o Chorwacji bo nie mogę ich znaleźć - może ktoś usunął. Już nawet myślałem, ze pomyliłem osoby ale styl i sposób argumentacji się zgadza.
petris
Cromaniak
Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.09.2003 12:51

gregor 78 gosciu i co żes nawyrabial,zmusiles mnie do ironii, innych do
chamstwa i cos bylo z nogami.A FORUM miało być miejscem zyczliwych informacji i wspomnien,ale jak to my Polacy lubimy pyskowki ,walke odwieczna o miedze ,no i zachowanie przekupek. Po ostatnich postach zrobiło mi sie wstyd nie tylko za siebie. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

:oops: przepraszam :oops:
Mimo wszystko Chorwacja i tak jest piekna tylko trzeba wiedziec kiedy i gdzie jechac.
Użytkownik usunięty
Re: Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2003 13:30

petris napisał(a):gregor 78 gosciu i co żes nawyrabial,zmusiles mnie do ironii, innych do
chamstwa i cos bylo z nogami.A FORUM miało być miejscem zyczliwych informacji i wspomnien,ale jak to my Polacy lubimy pyskowki ,walke odwieczna o miedze ,no i zachowanie przekupek. Po ostatnich postach zrobiło mi sie wstyd nie tylko za siebie. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

:oops: przepraszam :oops:
Mimo wszystko Chorwacja i tak jest piekna tylko trzeba wiedziec kiedy i gdzie jechac.

Zgadzam się w tym poście zrobił się jarmark z przekupami 8O
A co do zdania "Mimo wszystko Chorwacja i tak jest piekna tylko trzeba wiedziec kiedy i gdzie jechac" dodam jeszcze jedno - ważne też z kim, żeby później nie świecic za kogoś oczami. Pozdrawiam-Piotrek :papa:
inga!!!
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inga!!! » 02.09.2003 14:59

Ludzie!!! jak możecie tak obrażać naszych wspaniałych przyjaciół Bozenę K,Petris z jej wspaniałymi postami ,Grazkę itp cudownych ludzi zakochanych w turystyce i Cro wstyd mi za Was przepraszam.....
Slonko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slonko » 02.09.2003 15:56

Witam wszystkich cro-maniakow, w tym roku bylismy w Chorwacji po raz pierwszy i przed wyjazdem bardzo uwaznie sledzilam wszystkie wypowiedzi na forum. Po powrocie obiecalam opisac nasze wrazenia.

Chorwacja to piekny kraj, wspaniale morze, cudowny kontrast z gorami piekna pogoda i mili ludzie.
Jestesmy turystami tak zwanymi wytrawnymi, zadne biura podrozy, wszystko sami z mapa i przewodnikiem, internetem. Przejechalismy samochodem cale wybrzeze od Dubrovnika po Istrie. Widzielismy wiele miasteczek, czesc wybieralismy uwzgledniajac opinie cro-maniakow , czesc sami, lub na podstawie relacji znajomych.
Stolowalismy sie w restauracjach, sniadania jedlismy we wlasnym zakresie. Noclegi zalatwialismy na miejscu.
80% wynajmowanych pokoi byla bardzo czysta i ladna, zawsze z lazienka i widokiem na morze oraz tarasem, nawet mielismy kilka razy prywatne plaze. Czesto rozmawialismy z gospodarzami (ja mowie troche po Chorwacku), dostawalismy dobre rady, propozycje a nawet wina domowj roboty i rakije. zdazaly sie sytuacje, ze nie hcieli dac na pokoju na jedna noc ale po kilku prosbach zgadzali sie. Najbardziej nerwowa sytuacja byla na Korculi bo do 22.00 nie moglismy znalesc wolnego pokoju ale ostatecznie dostalismy wspanialy apartamen z tarasem na skarpie nad samym morzem za cene pokoju + wino i wode schlodzone w lodowce!!
Jedzenie rzeczywiscie nie jest zbyt wyszukane ale trzeba troche poszukac, sa takie knajpki nazywaja sie KONOBA i tam maja dobre smakolyki miejscowe, np. paski syr, malze, ryby, miesa, ...
Oczywiscie czesciej jedlismy makarony i pizze ale zawsze byly bardzo dobre(ja jestem bardzo wymagajaca w kwestii dobrych makaronow, przyzadzanych z naturalnych skladnikow)
Piwo maja bardzo dobre, Karlovacko, Ozujsko, Osjecko, wszystkie bardzo dobre. Winka wytrawne i deserowe tez bardzo dobre, kupowalismy bezposrednio w winnicahc i w restauracjach, nawet przywiezlismy sobie do domu troche zdobyczy. Dla lubiacych cos slodszego polecam PROSEK.
Zwiedzilismy zarowno miasta turystyczne jak i male miescinki ale turysci sa wszedzie.
Dubrovnik jest bardzo ladny ale wole jego mniejsza namiastke, przecudny Trogir, zwlaszcza noca!!
Polwysep Peljesac jest jednym z piekniejszych a miasto Trstenik to romantyczny zakatek, jednyny w swoim rodzaju, drugiego takiego nie znalezlismy nigdzie dalej. Orebic tez ladny ale brakuje mu czegos, juz za duzo turystow.
Korcula bardzo ladna ale lepiej nie zapuszczac sie do Vela Luki, nie ma po co, a miasta Prizna.. to domek na domku wzdloz ulicy, sami Polacy i Wlosi, nic interesujacego. Lepiej zostac w okolicach miasta Korcula lub pojechac do Lumbardy, jest to miasto liryczne, siedziba artystow a do Korculi blisko i mozna wieczorem wyskoczyc.
Polaczenia promowe z Korculi na Hvar mozliwe tylko przez powrot na lad, jest prom z Korculi do Drvenika a z Drvenika na Hvar. Z Vela Luki prom plynie tylko osobowy a Prom z Korculi do Starego Gradu na Hvarze kosztuje za 2 os i samochod 500kun
Na prom trzeba przyjezdzac z okolo 2h wyprzedzeniem, sa makabryczne koleji, niestety w sezonie to jest wielkie utrudnienie i musielismy zrezygnowac z 2 wysp na koszt ladu.
Bylismy w nieszczesnej omawianej dzsiaj Makarskiej - no coz - to nie jest Chorwacja, to kurort turystyczny dla masowego turysty, nuda, plaza nie przypominajaca chorwackich urokow... ale bedac tam jedna noc trafilismy na wieczor rybacki i mozna bylo najesc sie ryb i owocow morza do woli, przepyszne, smieszna muzyka, dobre mocne drinki w klubach. Pojechalismy tam z mysla aby piatkowy wieczor spedzic tanczac i bawiac sie, niestety dyskoteki - 3 byli puste, wszyscy przechadzali sie po raz 10 000 tymi samymi deptakiami pijac kole, jedzac hamburgera i ogladajac szmire na straganach. Jak ktos jedzie do Makarskiej to proponuje Mielno, blizej i moze taniej, np. hamburgery nie sa po 10pln !!
Ludzie, trzeba miec swiadomosc miejsca do ktorego sie jedzie, trzeba troche poczytac, popytac, lenistwo nie poplaca przy organizowaniu wakacji.
No dobrze ale dalej pojechalismy w okolice Splitu - miasto przemyslowe, odradzam zaglebianie sie, malo do zwiedzania, 30km dalej jest Trogir i tu polecam zatrzymac sie na kilka chwil a smakoszom morskich specjalow polecam trogirskie knajpki, daja pyszne duze porcje rybek, kalmarow, malz, osmiorniczek!!!! ale trzeba przejsc sie blizej srodka starowki niz szukac przy porcie.
Kilka razy czytalam o polwyspie/wyspie Murter i pojechalismy tam, nic ciekawego, sam Murter zadna rewelacja. Zatrzymalismy sie w Betinie, bylo bardzo milo. Ogladalismy miejscowe rozgrywki w pilke wodna, to sport narodowy, impreza warta zobaczenia.
Polwysep w okolicach Zadaru, slyszalam duzo dobrego o miasteczkach Nin, Privlaka, Zaton ale nam sie absolutnie nie podobalo ze wzgledow krajobrazowych. Pojechalismy wiec na Pag i to jest to, totalne zaskoczenie, wspaniale widoki, male miasteczka...
Dla milosnikow Niemieckiej turystyki polecam Rab, bardzo ladna wyspa ale ci Niemcy!!!!
Oj i bym zapomniala, wodospady KRKA - oj rozczarowanie, byla kapiel w wodospadzie ale to nie to czego oczekiwalismy.

Podsumowujac, wspaniale wakacje, duzo zobaczylismy, poznalismy milych ludzi, naladowalismy baterie od sloneczka, pokapalismy sie w pieknym morzu, poznallismy troche historii, sa piekne zdjecia ale swiat jest pelen uroczych miejsc i trzeba je dokrywac wiec za rok do Chorwacji nie pojedziemy, teraz amamy ochote na traperski wyjazd do Ameryki Poludniowej i juz dzisiaj zaczynamy zbierac pieniazki.
A wszystkim cro-maniakom dziekuje za podpowiedzi i opinie ale doradzam aby wybrali sie gdzie indziej, odkryc inne zaczarowane miejsca bo swiat na Chorwacji sie nie konczy choc ladna jest to prawda!
[/list]
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 02.09.2003 16:48

Wiadomość do Łukasza :!: :!: :!:
Pomyliły ci się osoby dlatego nie możesz znależdź tych kontroersyjnych tekstów wiem o kogo ci chodzi polka mieszkająca w Niemczech przeprowadzająca się do Splitu mąż Chorwat niestety nie pamiętam nicka . Bożena w Splicie mieszka już z tego co pamiętam rozmawiałam z nią z nią na czacie 20 lat.
A było tak nudno :?:
Grazka :oops:
miska

Nieprzeczytany postnapisał(a) miska » 02.09.2003 18:24

gregor78 napisał(a):Gorąco i serdecznie odradzam wszystkim wyjazd do Makarskiej. Na przykładzie tego miasta widać najlepiej, że Chorwacja ma jeszcze długą drogę do Europy. Po pierwsze: DROŻYZNA. Nie dajcie się zwieść obiegowym opiniom, że w Chorwacji jest tanio. Straszne zdzierstwo, szczególnie w tzw. restauracjach, wszystko, średnio 2-3 razy droższe niż w Polsce. W zeszłym (2002) roku byłem z przyjaciółmi na najdroższym podobno Cyprze i zaręczam, że ceny w Chorwacji są takie same; Po drugie: FATALNE JEDZENIE. Jeśli lubicie dobrze i w miarę niedrogo zjeść - omijajcie ten kraj z daleka. Okazuje się, że główną narodową potrawą Chorwacji jest... hot-dog i hamburger. Nie zakosztujecie oryginalnej kuchni, bo wszystko zawalone jest dosłownie budami z takim żarciem. Do tego hot-dog kosztuje ok. 10 zł (3x więcej niż w Polsce), a te "oryginalne" potrawy (pleskavica, civapcici i inne takie wynalazki) o których możecie przeczytać na tej stronie to porażka - porcje są małe, niedobre i drogie. Dotyczy to też innych miejsc - nie tylko Makarskiej. Np. poziom usług gastronomicznych w Dubrovniku jest jeszcze gorszy. Po trzecie: POZIOM HIGIENY - kolejno olbrzymi minus Chorwacji. Na plaży nie ma publicznych toalet, co najwyżej w niektórych knajpach są ubikacje płatne - drogie i zazwyczaj niezbyt czyste. Powoduje to, że w promieniu 50 m od brzegu, wszystkie krzaki i zarośla usiane są odchodami, które z uwagi na temperaturę dają wiadomy efekt. Szczytem jednak była pływająca sobie beztrosko w morzu kupa, w którą jeden z moich kumpli mało nie wpadł. Optymizmem nie napawał także sposób przygotowania potraw: gdy zobaczyłem jak stary sprzedawca hot-dogów przygotowuje mi potrawę swymi brudnymi łapskami i w międzyczasie dłubie w nosie i pali peta, z miejsca odechciało mi się jeść. Po czwarte: KAMIENISTE PLAŻE. Nie dajcie się zwieść słowom, że kamienista plaża jest tak samo wygodna jak piaszczysta. Nic z tych rzeczy! Kamienie zalegające na plażach, są ostre - nie kaleczą co prawda nóg, ale chodzenie po czymś takim na bosaka przypomina chodzenie po gwoździach. Można co prawda kupić specjalne gumowe buty, przypominające wiejskie gumiaczki, ale kto jedzie nad morze, żeby chodzić po plaży w butach. Wbrew pozorom kamienie to istotny problem, z uwagi na to , że większość czasu spędza się przecież na plaży. I po piąte wreszcie: WSZĘDZIE POD GÓRĘ. Jeśli mimo tych ostrzeżeń zdecydujecie się jednak na wizytę w Makarskiej (i w ogóle w Chorwacji), to nie dajcie sobie wmówić, że wasz hotel czy kwatery są zaledwie 300 m od centrum. Po pierwsze biura podróży oszukują jeśli chodzi o odległości (trzeba je zwykle przemnożyć przez 2 lub 3) a po za tym Makarska leży na zboczu góry, więc idąc gdziekolwiek od strony morza, idziecie stromo pod górę. Jeśli więc wasz hotel nie leży nad samym morzem to pamiętajcie, że w promocji od firmy dostajecie dwutygodniowy kurs wspinaczki- gratis. Ogólnie rzecz biorąc odradzam wyjazd do Chorwacji, a do Makarskiej w szczególności. Baza turystyczna jest fatalna i nie rekompensują tego nawet ładne widoki (choć też nie mogę powiedzieć, żeby mi zaparło dech w piersiach). Pozdrawiam.

Wiesz ja w tym roku bylam pierwszy raz w Chorwacjii i to wlasnie w Makarskiej.W odroznieniu od ciebie bylam bardzo zadowolona, oczywiscie kazdy ma swoje zdanie.Tylko nie zgodze sie z tym ze nie bylo toalet na plazach(byly mniej wiecej co 200m) i z tym ze jedzenie bylo bardzo drogie i wstretne.Bylam w knajpie zaraz przy plazy i jadlam pyszna pizze za 18zl(w woli scislosci)!!!Wiec to chyba nie jest duzo??!!!!No i co najwazniejsze nie kompalam sie z "kupa" w morzu!!!!!
Zycze ci zeby twoje nastepne wakacje byly udane.A jesli nie lubisz gor, czy tez nawet pagorkow to jedz na Sahare bo tam cie chyba jeszcze nie bylo!!!
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.09.2003 21:54

"Podsumowujac, wspaniale wakacje, duzo zobaczylismy, poznalismy milych ludzi, naladowalismy baterie od sloneczka, pokapalismy sie w pieknym morzu, poznallismy troche historii, sa piekne zdjecia ale swiat jest pelen uroczych miejsc i trzeba je dokrywac wiec za rok do Chorwacji nie pojedziemy, teraz amamy ochote na traperski wyjazd do Ameryki Poludniowej i juz dzisiaj zaczynamy zbierac pieniazki.
A wszystkim cro-maniakom dziekuje za podpowiedzi i opinie ale doradzam aby wybrali sie gdzie indziej, odkryc inne zaczarowane miejsca bo swiat na Chorwacji sie nie konczy choc ladna jest to prawda!
[/list][/quote]"

Nic dodać - nic ująć.
Dotknęłaś sedna sprawy.
Dobry wyjazd zależy od tego:
- Z KIM SIĘ JEDZIE
-dokąd się jedzie
-kiedy się jedzie
- DLACZEGO WŁAŚNIE TAM a nie do...(czyli świadomy wybór).
Jeśli WSZYSTKO ZAGRA, to ani załamanie pogody, ani brak miejsc parkingowych, ani kamienie na plaży nie są w stanie popsuć Ci urlopu.Chyba że... są .:wink:
Pozdrawiam

P.S: A przez rzeczoną Makarską tylko przejeżdżałam(śpiąc na tylnym siedzeniu autka).Dzięki Wam wiem ( :D )że COŚ na pewno straciłam.Następnym razem się przyjżę.

Dorota
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2003 22:36

DominikL napisał(a):1. Moj tekst w zadnym wypadku nie oznaczal ze wyjazd do CRO to wyrzucanie pieniedzy w bloto.

2. To jak okreslilem wypoczynek w CRO jest tylko moim zdaniem i nie mial na celu uswiadamiania nikomu ze robi zle jadac do CRO - po prostu zwiedzilem troche innych krajow i akurat MNIE (i kilku znajomym podobnie) wyszlo to tak ... jezeli ktos ma inne zdanie mozna po prostu o tym podyskutowac a nie odszczekiwac sie w stylu_kazdej_polskiej_zbiorowosci_internetowej jak burek za plota PANIE SLAPOL!

3. Forum o CRO powinno zawierac informacje pomocne zarowno na tak jak i na nie - czyli byc obiektywne a nie stanowic grupe ochujących i achujących maniakow CRO. To co dla jednego jest super/hiper dla innego nie musi wcale takie byc....

Pozdro

Dominik

Mam radę, przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałeś na temat HR i to co ja napisałem. Jeśli nie czytasz między wierszami to nie mój problem. Słowa typu: "odszczekiwanie jak burek zza płota" - no coments :!:
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 02.09.2003 23:28

grazka napisał(a):Wiadomość do Łukasza :!: :!: :!:
Pomyliły ci się osoby dlatego nie możesz znależdź tych kontroersyjnych tekstów wiem o kogo ci chodzi polka mieszkająca w Niemczech przeprowadzająca się do Splitu mąż Chorwat niestety nie pamiętam nicka . Bożena w Splicie mieszka już z tego co pamiętam rozmawiałam z nią z nią na czacie 20 lat.
A było tak nudno :?:
Grazka :oops:

wez sie kobito za nauke, co na jezorze to w poscie, tzeba 3 razy cytac zeby to omyslem ogarnoc, 20 lat na czacie ? toz to amerykany by cie wziely tyle lat temu za kazde piniondze, ha !
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.09.2003 06:50

Dziękuję za informację. Może faktycznie mi się pomyliły osoby. A Grazka napisała, że Bożena mieszka 20 lat w Splicie co wie ztąd, że z nią rozmawiała na czacie. Skrót myślowy ale trzeba trochę złej woli żeby go nie zrozumieć.
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 03.09.2003 09:07

Łukasz napisał(a):A Grazka napisała, że Bożena mieszka 20 lat w Splicie co wie ztąd, że z nią rozmawiała na czacie. Skrót myślowy ale trzeba trochę złej woli żeby go nie zrozumieć.

wiem, bylem wczoraj w stanie wskazujacym :oops: , PRZEPRASZAM Grazka :(
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 03.09.2003 15:58

Myslę ,że gdyby w Makarskiej nie było tego czegoś nie było by też tego całego gadania (wątek jest bardzo rozwojowy).
Byłem tam przed sezonem i było wspaniale. Byłem w sezonie i wiem ,że wczasy w największym szczycie w Makarskiej to niepozrozumienie. Potykałem sie o własne nogi, na plaży też wyścigi po lepsze miejsce.Jednak przypominam sobie ,że nad Bałtykiem w naszych kurortach jest dokładnie tak samo.

Sam stałem przed pizzernią i było jedno wielkie polowanie na miejsce.
Jest to jednak tak przepiekną miejscowość ,że z pwenością warto ją odwiedzać ,choćby z uwagi na przepięke widoki.
A ceny ;fakt było drożej ale... c`est la vie, każdy orze jak może a i euro przecież zdrożało.
A, .... jeszcze bym zapomniał..... pływającej kupy nie widziałem. :hearts:
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 03.09.2003 18:51

Wiadomość do Łukasza :!: :!: :!: :!:
Miałam rację pomyliłeś osoby tu masz posty o które zapewne ci chodziło
forum/viewtopic.php?t=1711&postdays=0&postorder=asc&start=0
Wiadomość do Bybusa :!: :!: :!:
To miłe że przeprosiłeś
grazka :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Makarska - serdecznie odradzam!!!!!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone