Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska Riwiera - Kameralny Drvenik w roli głównej :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.04.2013 16:23

no to i ja się przysiądę, w Drveniku mnie jeszcze nie widzieli :wink: ani ja jego :oops:
Loren
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loren » 06.04.2013 16:59

Ja również chętnie zobaczę znajome miejsca, w Drveniku byliśmy w 2011 roku.
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 06.04.2013 17:07

Urlopu dzień 2.

Drugi dzień wczasów powitał nas chłodniejszym wiatrem i brakiem słońca. Zjedliśmy śniadanie mając jeszcze nadzieję na słońce - niestety nie zaświeciło. Postanowienie - idziemy w góry, potem może być za gorąco na taką wycieczkę.

Przeszliśmy przez miasteczko, minęliśmy przystań promową, przeszliśmy szybciutko przez Jadrankę i poszliśmy trasą w kierunku starej osady pod masywem Biokovo. Naszym celem była tzw. Gradina, ruiny fortu obronnego z XVII wieku. Obawialiśmy się trochę że pogoda nie wytrzyma i dopadnie nas deszcz, ale ryzyk fizyk. Już po 40 minutach iścia stromo pod górę naszym oczom ukazał się widok przepiękny - Drvenik w chmurach, z wyspą Hvar w tle :)
Obrazek

Po drodze mijaliśmy stare, opuszczone domy po których widać pęd upływającego czasu...
Obrazek

Jednak nie były tak do końca zapomniane, bo ktoś do nich dojeżdżał całkiem nowoczesnym sprzętem :)
Obrazek

Mijaliśmy gaje oliwne:
Obrazek

Podziwialiśmy florę...
Obrazek
Obrazek

Fauna niestety gdzieś uciekła. I slusznie zrobiła. Bo potężny grzmot zatrząsł niebem nad naszymi głowami. Pogoda nie dała rady, nadchodziła burza. Jak szaleni zbiegaliśmy z gór, bez osiągnięcia celu niestety. Może innym razem. :(
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 06.04.2013 17:13

Do Drvenika wróciliśmy na styk przed burzą. Pogoda za oknem iście Chorwacka :evil: :

Obrazek

Obrazek

Wiatr wiał tak, że aż okiennice fruwały. Zaszyliśmy się więc w apartmanie, talia kart poszła w ruch. Poczekamy, to Chorwacja, w końcu wyjdzie słonko!
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 06.04.2013 17:29

Zasiadam i ja.
3 lata temu byliśmy w Zaoostrog,to następna miejscowośc.
Z Drvenika płynęliśmy na Hvar.
Pozdrawiam.
Piotr
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 06.04.2013 17:32

Zasiadam i ja :D
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 06.04.2013 17:38

Piotrek Byrdziak napisał(a):3 lata temu byliśmy w Zaoostrog,to następna miejscowośc.

My do Zaostroga często spacerowaliśmy, fajna trasa, laskiem, oświetlona wieczorami. Rok lub dwa lata temu ją zrobili, przewinie się gdzieś w mojej relacji :)
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 06.04.2013 17:53

Urlopu dzień 3.

Pogoda nieco się uspokoiła, jednak w dalszym ciągu nie nadawała się na plażowanie.
Więc trzeba coś wymyślić. A więc: jedziemy na wycieczkę. Hvar był, Dubrovnik był, na Mostar właściciel kręcił nosem. No to niech będzie, jedziemy do Splitu.

Ładujemy się w auto, my + moi rodzice którzy również są Cromaniakami :) i urlopowali się w Drveniku na 1,5 tygodnia przed nami i dziś miał być ostatni dzień ich pobytu.

Ruszamy.

Zostawiamy za sobą Drvenik i Makarską:
Obrazek

Mijamy Omis i planujemy zatrzymać sie tu choć na chwilę w drodze powrotnej.
Obrazek

A w Splicie niestety cesarz Dioklecjan powitał nas deszczem. :( Nie byliśmy uzbrojeni w kišobran-y więc trzeba było zakupić - cena takowego, całkiem porządnego(bo noszę go do dziś :D) 40 kn. :)
(jakoś zdjęć mocno średnia, wybaczcie)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lało jak z cebra, zacinało, wiało więc ludzie chowali się w pamiątkowym raju :D (lubię takie bibeloty przeglądać, widać że baba jestem ;))
Obrazek

Pogoda sprawiła że ani trochę nie cieszyło nas chodzenie. Split na pewno jest pięknym miastem. Ale nie przy takiej ulewie i temperaturze 17 stopni :(
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 06.04.2013 18:11

Split jeszcze odwiedzimy, jesteśmy bardzo ciekawi tego pięknego miasta. Deszcz niestety odebrał mu urok.

W drodze powrotnej poszliśmy na kalmarowe krążki w przyjemnej knajpce o Omiš-u. Bardzo ładne miasto, podobno jedna z największych dawnych siedzib piratów - tak mówił pan Makłowicz w swoim programie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A gdy już dojeżdżaliśmy do riwiery naszym oczom ukazał się widok od dwóch dni zapomniany:
Obrazek

Jutro pójdziemy na plażę, nie ma innej opcji! :hut:

PS. Kochani, witam serdecznie w moim wątku Drvenikowym :) Czujcie się jak u siebie, kapci i winka mam pod dostatkiem :D :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.04.2013 19:22

Czy nadal w Omišu można zjeść najlepszy na wybrzeżu pohani sir?
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.04.2013 19:33

zasiadam i ja bo w tym roku first time in Drvenik, może będzie kolejka na prom to trochę sobie po nim połażę pisz pisz
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 06.04.2013 20:33

Bocian napisał(a):Czy nadal w Omišu można zjeść najlepszy na wybrzeżu pohani sir?

Sera nie jedliśmy ale rodzina przy stoliku obok nas się nim zajadała i z ich głosów wnioskuję że im smakowało :)

Następny odcinek jutro, będzie więcej niż dziś bo mi czas troszkę dybie nad głową i co chwilę daje kopa w cztery litery. :)
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 07.04.2013 09:47

Zasiadam, oglądam i czytam.
Nasze pierwsze CROwspomnienia to Marusici koło Omiśa, więc z ciekowścią będę tu zaglądał.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 07.04.2013 13:43

Przysiada się i ja :)
PinkSlip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PinkSlip » 07.04.2013 17:19

Urlopu dzień 4.

Kolejny dzień przywitał nas pogodą na plażowanie. W końcu! Już widać Peljesac zza chmur :lol:
Obrazek

Szybkie śniadanie, wskakujemy w stroje i kąpielówki, nie ma co tracić wytęsknionego słońca :)

Plażka już mało zaludniona, w końcu to niemal połowa września. Także jest gdzie położyć ręcznik, materace i inne bibeloty.

Uprawiamy plażing wodny:
Obrazek
Plażing leżacy:
Obrazek
Plażing dziobiący w kamieniach:
Obrazek
I plażing podwodny:
Obrazek

:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Makarska Riwiera - Kameralny Drvenik w roli głównej :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone