Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska przygoda 18-27 lipca 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asmar2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asmar2010 » 02.08.2011 21:23

Dziękuję za miłe słowa... pisanie wciąga.. dziś już nie dam rady, ale jutro na pewno będzie kontynuacja..

Tymczasem chciałam tylko napisać, że obiektyw to: DT 18-55 mm f/3.5-5.6 SAM , a co do korzystania z BP - domyślam się, że chodzi o biuro podróży, tak??
Biuro ma swoje zalety jednak będąc na miejscu doszliśmy do wniosku, że jeśli uda nam się kupić lepsze auto.. następny raz będzie w ciemno...
To na dziś tyle... pozdrawiam serdecznie wszystkich, życzę spokojnej nocy i .. do jutra:)
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 02.08.2011 21:54

Czytam córeczko i czekam na ciąg dalszy, bo mój wyjazd już blisko.
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 03.08.2011 14:07

Zaglądam i ja, bo Makarska bliska memu sercu :wink:
asmar2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asmar2010 » 03.08.2011 16:14

Kolejny dzień nas nieco zaskoczył, ponieważ gdy obudziliśmy się rano ze zdziwieniem stwierdziliśmy, że na niebie są chmury i pogoda raczej nie nadaje się na plażę. Planowaliśmy jednak jednego dnia wyjechać na wycieczkę autobusową do Splitu więc zjedliśmy śniadanie i wyruszyliśmy w kierunku dworca autobusowego.
Na dworcu okazało się, że najbliższy autobus jedzie za godzinę, więc bardzo szybko zamieniliśmy pomysł Splitu na zwiedzanie Makarskiej i udaliśmy się prosto do portu.

tak przy okazji- jakby ktoś potrzebował.. poprosiłam na dworcu o rozkład jazdy autobusów i dostałam bardzo fajną mapkę Makarskiej, na której był ten rozkład-więc jakby ktoś szukał to wydaje mi się, że to była lepsza mapka niż ta, którą dają w informacji turystycznej. a dworzec autobusowy jest na Starcevica..

Wracając do wydarzeń dnia:) z portu poszliśmy do takiego mini centrum handlowego zobaczyć co tam mają.. oczywiście generalnie nic- był sportowy sklep, obuwniczy, jakiś taki z akcesoriami do włosów typu opaski, salon T-mobile, Konzum i kilka innych- nic ciekawego, przynajmniej dla nas... kupiliśmy tylko wodę i poszliśmy na lody - te obok ryneczku za 5kn:) zjedliśmy i poszliśmy do Muzeum Muszli- podobno największy zbiór muszli na świecie... Niestety w środku nie można robić zdjęć i Pani tego bardzo pilnuje, jak również tego, żeby chodzić zgodnie ze strzałkami naklejonymi na gabloty.. Więc gęsiego obejrzeliśmy muszelki..czy warto?? chyba tak.. biorąc pod uwagę, że nie jest to droga wizyta- chyba 20kn od os o ile dobrze pamiętam- to sądzę, że warto. Zrobiliśmy sobie tylko zdjęcia z muszlami, które były na zewnątrz i oczywiście je wklejam:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z muzeum poszliśmy znów w stronę portu i postanowiliśmy wejść na ten drugi półwysep- nie jestem pewna, ale on chyba nazywa się Osejava, tak tez zrobiliśmy i tam tez były piękne widoki..
tu ma półwysep Św. Piotra
Obrazek
tu na morze i wyspy
Obrazek
i na Makarską
Obrazek
i nie tylko..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na tym półwyspie jest np Club Deep, tak się nazywa bo w naszym mniemaniu to raczej pub- żadnego miejsca do tańczenia tam nie było- poniżej wklejam zdjęcie..
Obrazek
W międzyczasie zaczęło się trochę przejaśniać... później będąc znów w porcie zatrzymał nas na chwile pomnik turysty.. jeden z dwóch.. niestety mam zdjęcie tylko jednego..
Obrazek
I oczywiście jak wróciliśmy do "domu" to niebo okazało się być czyściutkie i bezchmurne... zupełnie jakby nie mogło tak od rana..
Obrazek
Poszliśmy jeszcze tego dnia wieczorem nad morze trochę posiedzieć i coś zjeść.. przy okazji udało nam się uwiecznić Makarską nocą... :)
Obrazek
Obrazek
asmar2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asmar2010 » 03.08.2011 16:15

Elizasz napisał(a):Zaglądam i ja, bo Makarska bliska memu sercu :wink:

Witam również serdecznie:)
asmar2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asmar2010 » 03.08.2011 16:36

Następnego dnia trzeba było wcześnie wstać bo rano o 8 musieliśmy już być na statku:) Na dworze brzydko, mokro i pochmurno, po 200 metrach miałam już mokre stopy w sandałach, ale szybkim truchtem podążaliśmy na statek- oczywiście ten jeden jedyny raz udało nam się zabłądzić w Makarskiej.. :) ale dotarliśmy sporo przed czasem..
W porcie czekał na nas Makarski Jadran...
Obrazek
Widząc jaka jest pogoda zastanawialiśmy się przez chwilę, czy chcemy usiąść na górnym pokładzie czy na dolnym, bo spodziewaliśmy się, że może zacząć padać deszcz - postanowiliśmy jednak, że zaryzykujemy, a jak się później okazało, nie od deszczu się chowaliśmy lecz od słońca, które niedługo zaczęło z pełną siłą prażyć! :)
Obrazek
Słoneczko zaczęło wychodzić zza chmur w zasadzie chwilę po tym jak ruszyliśmy..
Obrazek
podczas rejsu widoki zachwycające...
Obrazek
pierwszy przystanek to Tucepi, gdzie wsiadali jeszcze ludzie i gdzie widzieliśmy dwa opuszczone (pewnie jeszcze pewnie po wojnie) hotele.. aż żal było- nad samą wodą...
Obrazek
o i drugi
Obrazek
Po drodze mieliśmy niemałą przyjemność oglądać delfiny... :)
Obrazek
Obrazek

Powoli zbliżaliśmy się do naszego pierwszego przystanku- miejscowości Vrboska na wyspie Hvar
Obrazek
Kapitan statku.. jako, że mówił w zasadzie jedynie po Chorwacku, wyszedł przed statek i pokazywał wszystkim, o której mają zameldować się z powrotem na pokładzie..
Obrazek
Więc skoro mieliśmy około 40 min- poszliśmy pozwiedzać, wspomnę tylko w tym miejscu, że to było już po kilku godzinach rejsu i ilość wina serwowana przez obsługę była spora, więc ta ilość w połączeniu z parzącym słońcem spowodowała we mnie lekkie upojenie.. :)
Kilka zdjęć z Vrboski
Obrazek
Obrazek
Polski akcent..
Obrazek
Wskoczyliśmy jeszcze do sklepu po butelkę zimnej wody dla orzeźwienia i wróciliśmy na statek... Wcześnie na statku była już podana tez ryba - makrela z grilla, z chlebem, surówką i takimi dziwnymi zimnymi ziemniakami z cebulą- całość bardzo smaczna.. aż chciało się więcej..
W niedługim czasie naszym oczom ukazał się Bol na wyspie Brac- główna atrakcja dnia:)
Obrazek
Obrazek
Na miejscu mieliśmy ok 3 godziny czasu "wolnego" więc czym prędzej udaliśmy się na Złoty Róg, mijając po drodze pomnik Złotego Rogu :)
Obrazek
Widoki w drodze na słynną plażę wzmagały chęć do kąpieli..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W końcu dotarliśmy... hmm.. wrażenie?? z daleka wyglądał lepiej :) Generalnie fajnie... nieco mniej ludzi na plaży niż na miejskiej w Makarskiej.. morze z obu stron.. Kamienie takie same jak w Makarskiej, ale zobaczyć zdecydowanie warto więc polecam.. Jeden minus.. bardzo szybko od brzegu dość głęboko, więc dla dzieci nie za bardzo.. dla nas super.. po jednej stronie spokój - idealnie dla mnie, po drugiej stronie duże jak na Cro fale - idealnie dla Sławka.. tym sposobem oboje bawiliśmy się bardzo dobrze... a o to dowody:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
asmar2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asmar2010 » 03.08.2011 16:41

Po kąpieli wróciliśmy na statek, w międzyczasie widzieliśmy jeszcze Jelsę na Hvarze i po Bolu był jeszcze Sumartin, ale te dwie miejscowości były nam pokazywane z pokładu- tzn statek wpływał do portu i zawracał- tak, żebyśmy mogli tylko obejrzeć...
Do Makarskiej wróciliśmy w okolicach godziny 19... wybraliśmy się jeszcze na spacer, na małe zakupy i tym sposobem minął kolejny piękny dzień w Cro....
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.08.2011 17:04

Cześć

Z przyjemnością czytam Twoja relację.
Jest taka na luzie, zupełnie bezpretensjonalna :D.

Zazdroszczę rejsu, a najbardziej tych delfinów .
Widzę po fotkach, że po drodze mijaliście piękna plażę dla "nudnych" ludzi czyli Nugal.
W Tucepi jest tylko jeden opuszczony hotel (ten pierwszy na zdjęciach) słynny Jadran.
Szkoda - kiedyś wyglądał super.
Tamte następne to bodajże Tamaris i Neptun - są zamieszkałe, ale wygladają rano na wymarłe, bo towarzystwo odsypia nocne uciechy :wink: .
Statkiem zawinęliście do Jelsy na Hvarze.
Ten kościółek w uliczce za rynkiem jest rewelacyjny.
Podejrzewam, ze później widzieliście Vrboskę (taki "głęboki port z ujściem" na północ od Jelsy)
Sam Bol jest komercyjny, ale ma swój urok.

Pozdrawiam
W
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 03.08.2011 17:06

21 lipca 2011r. wróciłem z rodziną z dwutygodniowego pobytu w Makarskiej , dlatego chłonę to co piszesz i ponownie smakuję klimat wakacji. Fotografia przy kościółku pochodzi chyba jednak z Jelsy a nie z Vrboski, ale to chyba wpływ wina i emocji związanych z wycieczką. Czekam na ciąg dalszy relacji.
JacKas
Odkrywca
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacKas » 03.08.2011 17:10

super, czekamy na więcej :D
asmar2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asmar2010 » 03.08.2011 17:32

hehe... widzicie.. to w takim razie przystanek mieliśmy w Jelsie, a Vrboskę pewnie tylko widzieliśmy- pomyliłam nazwy. Miałam ulotkę, na której dokładnie było napisane gdzie po kolei byliśmy, ale dałam ją rodzicom, żeby mogli sobie już zaplanować rejs podczas swoich wakacji:) niedługo ciąg dalszy...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.08.2011 20:19

Buber

O hotelu "Jadran" w Tucepi czytam już któryś raz i zawsze myślałem że to jakaś ruina, a tu na fotkach widze że to piękny budynek w fajnym miejscu. Jak to możliwe że nikt tego nie wyremontuje i nie prowadzi tam normalnego hotelu?
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 03.08.2011 20:20

chętnie wróciłam z Tobą w znane miejsca:)
A podróż z biurem podróży ma swoje plusy:)
pozdrawiam!
tomaszg6
Podróżnik
:0

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszg6 » 03.08.2011 20:38

Fajnie popatrzeć w MAKARSKIEJ BYŁEM W 2006 super fotki. :D
Ale już za 2 tygodnie witaj Pagu.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 04.08.2011 05:56

Raul73 napisał(a):Buber

O hotelu "Jadran" w Tucepi czytam już któryś raz i zawsze myślałem że to jakaś ruina, a tu na fotkach widze że to piękny budynek w fajnym miejscu. Jak to możliwe że nikt tego nie wyremontuje i nie prowadzi tam normalnego hotelu?

Sorry za OT.

Nie jestem tego pewny, ale ... podobno jest kupiony, czy miał być kupiony.
Nowy (potencjalny) właściciel chciałby coś tam zburzyć, ale się nie da, ponieważ to już zabytek :wink: i kasy nie ma.
Był o tym jakiś artykuł w Slobodnej Dalmacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Makarska przygoda 18-27 lipca 2011 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone