Dzień 10.08. sv Jure
Nie ukrywam, że trochę strachu o tym pomyśle było. Wjazd na masyw Biokovo na Sv. Jure. Trochę lektury internetu było apropo wskazówek i rad.
Ze "stajni" która stała pod hotelem wzięliśmy Civica, ze względu, że choć ciut mniejszy silnik, ale o wiele mniejszy i łatwiej się nim manewruje niż Accordem.
Wycieczka rozpoczęła się około 9:00.
Jechaliśmy w kierunku Tucepi i skręciliśmy na wysokości Konzuma w lewo. Tam trochę pod górę i jest wjazd do Parku Narodowego Biokovo. Na wejściu płaci się 40 KN za osobę.
No i się zaczęła zabawa. Przed nami 23 km (w jedną stronę) adrenaliny. Na początku jest ok, bez problemu zmieszczą się 2 autka.
Dojeżdża się do pierwszego tarasu widokowego. Tam miejsce, żeby zaparkować autko i pooglądać Makarską z góry. Lecimy dalej do punktu widokowego nr 2. Po drodze nic nas nie mija - na szczęście.
Ale uważać trzeba bardzo, bo często zza zakrętu nic nie widać. Trzeba rozglądać się trochę w górę i obserwować czy nic nie nadjeżdża.
Jak wjeżdżałem w piątek o 9:00 rano to miałem jedną mijankę. Z czego stało się to cudem na wysokości właśnie zatoczki.
Na drugim punkcie widokowym można kupić mapę gór oraz skorzystać z WC.
No i potem się zaczyna największy hard core. Dość stromo, ciasno przed samym wjazdem na Sv. Jure.
No ale jesteśmy. Widok obłędny - z jednej strony widać jak wije się autostrada A1, z drugiej strony morze i wyspy Hvar i Brać.
Ogólnie pogoda na dole była fajna, bez chmur. Na górze niestety widoczność nie była rewelacyjna - szczególnie w kierunku morza.
Na szczycie sv Jure znajduje się radiostacja oraz malutki kościółek, który był zamknięty. De facto sv. Jure z Makarskiej nie widać. Widać ją jak się płynie np Sumartin - Makarska.
Podczas zajadu z góry zahaczyliśmy o wejście na szczyt Vosac. Był oznaczony skręt, a tam parking, toj-toje. Szło się w górę z 20-30 min. Widok - dla mnie jeszcze lepszy niż na sv Jure...
Nie ma co gadać, patrzcie na fotki
Niestety widoczność nie była rewelacyjna, także Jardanu nie widać super.
Fotki w ogóle nie oddają tego co zobaczyłem na żywo... POLECAM tam wjechać...
Pierwszy punkt widokowy Na początku - szeroko i przyjemnie Pierwszy punkt widokowy Pierwszy punkt widokowy Pierwszy punkt widokowy Drugi punkt widokowy Drugi punkt widokowy Drugi punkt widokowy Drugi punkt widokowy Sv. Jure Sv. Jure Sv. Jure Sv. Jure - ta serpentyna to droga na szczyt Sv. Jure Sv. Jure Sv. Jure Sv. Jure Sv. Jure Sv. Jure Wejście na Vosac Wejście na Vosac Wejście na Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac Widok z Vosac - ten domek jak się przyjrzeć to widać z Makarskiej Widok z Vosac