Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska, konkretna lokalizacja ale czy nie za daleko?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
EwaSta90
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) EwaSta90 » 22.06.2013 15:23

Witam, w końcu udało nam się znaleźć apartament, który znajduje się w granicach naszych możliwości finansowych mimo tego, że jest to oferta z Casamundo (niestety szukanie na własną rękę nie przynosi nam lepszych, pod względem ceny, rezultatów). Z okazji, że mam więcej szczęścia niż rozumu, podczas spaceru po Makarskiej za pomocą narzędzia google streetview, udało mi się odnaleźć ulicę, przy której jest położony apartament, który chcemy wynająć :D
No i tutaj pojawia się problem, ponieważ zgodnie z opisem oferty do morza jest 700 m, jednak jak widać na załączonej mapce, a także jak dobrze wiedzą bywalcy Makarskiej - 700 metrów to my mamy ale do PORTU :D Pytanie "gdzie jest plaża?" :oops: (spacer na streetview nie przynosi odpowiedzi bo mogę poruszać się tylko po ulicach, z których plaży nie widać). Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do was - czy byłby ktoś skory wskazać, gdzie na tej mapce są plaże i czy z naszego miejsca noclegowego (punkt A) nie zrobi się nagle z trasy plaża-dom 2km?! Czy trasa z apartamentu na najbliższą plażę jest możliwa do pokonywania pieszo? Czy można jakoś skrócić sobie tą drogę idąc "na szagę"? A tak na marginesie to apartament jest ulokowany przy ulicy Vukovarska 2, tam gdzie jest salon Opla (może ktoś był, jest w stanie podać bezpośredni namiar albo spał w pobliżu i wie, ze ta lokalizacja jest kiepska?). Btw, mam chytry plan przedzwonić do tego salonu Opla i wymusić na nich kontakt do właściciela apartamentów, może uda się pominąć Casamundo :) :twisted:
Dziękuję każdemu, kto zechce choć odrobinę pomóc :)
Załączniki:
trasa nad morze.jpg
trasa nad morze
bidek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bidek » 22.06.2013 15:38

Jeśli chodzi o plażowanie,jest to (wg.mnie) najgorsza z możliwych lokalizacji.
Jeśli chcecie w miarę tanio i z dość dobrym dojściem do plaży proponuję szukać w okolicy ulic : Zagrebaćka,Splitska.
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 22.06.2013 18:33

oj ładny kawałek drogi .. ale póki co tanio za nocleg to można się skusic na to .. ale warto poszukać kwatery bliżej .. tylko poszperac i szukać a zawsze się coś znajdzie bliżej morza :D
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 23.06.2013 10:55

Z tego co widzę, to ten apartament jest z drugiej strony "jadranki"patrząc od morza. Do plaży daleko jak cho...a , i śpicie przy przelotówce(w sezonie bardzo duży ruch). Jeśli potrzebna zaliczka to bym odpuścił, jeśli bez zaliczki... to potwierdziłbym rezerwację a na miejscu czegoś szukał.
Plaża jest powyżej cypla(lewy górny róg mapy), więc nawet w linii prostej jest ponad 700 metrów.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 24.06.2013 12:03

Obrazek
Tutaj masz mapkę dojazdu z Waszego apartmanu na plażę, 2,2 km wg google maps.
Odpuściłbym sobie i jechał w ciemno a na miejscu szukał czegoś w okolicy pomarańczowego okręgu zaznaczonego na mapie - w ubiegłym roku w lipcu bez problemu znaleźliśmy tam 2 apartmany dla 5 osób z klimą i wifi.
Lokalni "rezydenci" na skuterach czają się na turystę w okolicach zielonej strzałki.
Jak już będziecie negocjować ceny to koniecznie dopytajcie się o miejsca parkingowe bo z tym w Makarskiej jest nieciekawie.
Powodzenia :)
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 24.06.2013 12:33

A tak z ciekawości, jaka jest stawka za taki odległy apartament? i ilu osobowy on jest?
EwaSta90
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) EwaSta90 » 25.06.2013 23:46

fasi - serdecznie dziękuję za wyczerpującą wypowiedź i wizualizacje na mapce, bardzo nam pomogłeś! Poszukiwania od wczoraj nabrały tempa i koloru, kiedy już wiemy jakie lokalizacje są sensowne :P Póki co jednak trzymamy się pierwotnego planu znalezienia noclegu przez internet, jednak im więcej wypowiedzi o tym, że jazda w ciemno się opłaca tym bardziej powoli przychylamy się do tego pomysłu!

sneer - apartament, o którym mówiłam jest 4 osobowy ( jedna sypialnia i salon z kuchnią w którym jest kanapa), klima, wifi, pralka - 887 zł od osoby za pobyt 2-tygodniowy w drugiej połowie sierpnia. Jeśli jesteś zainteresowany to odezwij się na PW, podeślę ofertę, bo tutaj chyba nie można konkretnych linków wrzucać.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 26.06.2013 08:50

Miejsce fatalne. Daleko od plaży. Właściwie trzeba przejść przez pół miasteczka. Wyobraźcie sobie, że zasuwacie przez centrum Makarskiej w strojach plażowych, z bagażem zabawek dmuchanych, materaców i toreb. W upale... :twisted:
Od rana do wieczora za oknem słychać szum samochodów, skuterów, trąbienie itd. Często zdarzają się korki ( nie raz stałam). Nikt nie wyłącza silnika (klima), wszędzie smród spalin, gorąco.
A plaża pełna, więcej ludzi niż wody...
Musi być Makarska? Może sąsiednie miasteczka? Makarska jest ogólnie droga.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 26.06.2013 09:23

EwaSta90 napisał(a):sneer - apartament, o którym mówiłam jest 4 osobowy ( jedna sypialnia i salon z kuchnią w którym jest kanapa), klima, wifi, pralka - 887 zł od osoby za pobyt 2-tygodniowy w drugiej połowie sierpnia. Jeśli jesteś zainteresowany to odezwij się na PW, podeślę ofertę, bo tutaj chyba nie można konkretnych linków wrzucać.

Dzięki za odpowiedź. Pytałem tylko z ciekawości, bo interesowała mnie, jaka cena Waszym zdaniem jest "okazyjna". Z tego co podajesz, 15 euro za osobę / doba (a tak mniej więcej z tego wychodzi) to raczej standardowa stawka, więc ciężko tu mówić o okazji, szczególnie, że lokalizacja apartamentu jest naprawdę fatalna.

Osobiście nigdy bym nie wybrał Makarskiej na wakacje, dlatego też polecam okoliczne miasteczka (Promajna, Igrane, Podgora), ale każdy ma inny gust. Być może szukacie właśnie wakacyjnego zgiełku, hałasu nocnego życia i tłumów na plaży :)
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 26.06.2013 11:58

bylem w Makarskiej 2 razy i 2 razy w ciemno. i nie ma problemu ze znalezieniem apartamentu. jak pisal kolega miejscowi na skuterkach czekaja na turyste ( widza ze jedzie czlowiek zapakowany autem ) i zaraz zatrzymuja i proponuja apartmany.

2 opcja to udac sie na przystanek PKS, tam stoja zawsze babinki z ofertami, ja w tamtym roku tak znalazlem apartament za 55E ( 4 osobowy, klima, salon, 2 sypialnie, kuchnia, lazienka, prywatny ogródek, grill itp.itd ), jest takze agencja turystyczna niedaleko PKS i tam miejscowi daja namiary na wolne apartamenty ( czesto sa tez dolaczone zdjecia do tych ofert )

a nastepna opcja ktora mnie utwierdzila w przekonaniu aby tylko i wylacznie jezdzic w ciemno to to ze, rozmawialem z gospodarzem naszej kwatery i powiedzial ze duzo ludzi w chorwacji nie oglasza sie na necie, bo po prostu nie ma neta ( sa to najczesciej starsze osoby ) i nie potrzebuje tego bo zawsze kogos znajdzie i ma turystow na caly sezon

a twoja miejscowka to tragedia, bylem tam ale tylko autem jak jechalem do dubrovnika :D bo z buta tak daleko sie nie poscilem :D Makarska jest polozona z górki do morza wiec o ile rano przyjemnie bedzie sie schodzilo do morza to droga powrotna po plażowaniu bedzie tragedią, a dodajmy do tego ze jedziecie na 2 tygodnie! wiec nie nie nie i jeszcze raz NIE. a cena 15E od głowy to wcale nie taka atrakcyjne cena.

mysle ze wyczerpalem temat i podsumowujac tylko i wylacznie w ciemno.
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 26.06.2013 14:38

Przy rejonie wskazanym przez fasi to daleko do portu i knajpek wg mnie, więc raczej opcja dla tych co nie chcą się tam zapuszczać.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 27.06.2013 05:10

sneer napisał(a):
Osobiście nigdy bym nie wybrał Makarskiej na wakacje, dlatego też polecam okoliczne miasteczka (Promajna, Igrane, Podgora), ale każdy ma inny gust. Być może szukacie właśnie wakacyjnego zgiełku, hałasu nocnego życia i tłumów na plaży :)

Ja w Makarskiej byłem dwa razy: pierwszy i ostatni i tego błędu nie zamierzam już w życiu popełnić jadąc do jakiegokolwiek imprezowego kołhozu, gdzie "lokalesi" nastawieni są tylko na $ :)

Jeśli lubisz zgiełk, tłok na plaży i możliwość imprezowego spędzania wieczorów to lepiej nie można trafić. Natomiast jeśli ceni się spokój to proponuję np. szukanie w Podgorze - cicha miejscowość z ciekawą plażą na której bywaliśmy praktycznie codziennie.

eStefan napisał(a):Przy rejonie wskazanym przez fasi to daleko do portu i knajpek wg mnie, więc raczej opcja dla tych co nie chcą się tam zapuszczać.

Zawsze się można przejść na dłuższy spacer :)

Pozdrav!
EwaSta90
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) EwaSta90 » 27.06.2013 22:58

sneer napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Pytałem tylko z ciekawości, bo interesowała mnie, jaka cena Waszym zdaniem jest "okazyjna". Z tego co podajesz, 15 euro za osobę / doba (a tak mniej więcej z tego wychodzi) to raczej standardowa stawka, więc ciężko tu mówić o okazji, szczególnie, że lokalizacja apartamentu jest naprawdę fatalna.

ta cena była okazyjna pod względem cen na Casamundo ale jak już się w zeszłym roku dowiedzieliśmy biorą oni prowizję w wysokości 200 euro (jak nie więcej w przypadku Makarskiej) Od czasu kiedy mi odpisaliście szukam na własną rękę i znajduję noclegi, właśnie tak jak piszesz, w standardowej stawce 15 euro od łebka ale w nieporównywalnie lepszych lokalizacjach :D

crusher1988 napisał(a):bylem w Makarskiej 2 razy i 2 razy w ciemno. i nie ma problemu ze znalezieniem apartamentu. jak pisal kolega miejscowi na skuterkach czekaja na turyste ( widza ze jedzie czlowiek zapakowany autem ) i zaraz zatrzymuja i proponuja apartmany.
Póki co do tej pory nie udało mi się przekonać znajomych do jechania w ciemno ale nadal gdzieś ta opcja się w głowach tli, dlatego mam pytanie - w jakich godzinach jest najwięcej tubylców czatujacych na turystów? Czy konieczny jest przyjazd w godzinach rannych? Czy może się zdarzyć tak, że popołudniu już nikogo nie zastaniemy? To istotne bo jedziemy z Kujawsko - Pomorskiego i dojazd w godzinnach rannych w jakiejkolwiek kombinacji (spanko tranzytowe/jechanie "na pałe") jestraczej niemożliwy :roll:

fasi napisał(a):Jeśli lubisz zgiełk, tłok na plaży i możliwość imprezowego spędzania wieczorów to lepiej nie można trafić. Natomiast jeśli ceni się spokój to proponuję np. szukanie w Podgorze - cicha miejscowość z ciekawą plażą na której bywaliśmy praktycznie codziennie.
Taaak to jest dokładnie to, o co nam chodzi :) W zeszłym roku spaliśmy w Vodnjanie, a na plażę dojeżdżaliśmy (4km!) do Fażany, gdzie ewentualnie były dwa smutne beach-bary no i zawsze ktoś musiał być poszkodowanym kierowcą :lol: dlatego w tym roku postanowiliśmy uderzyć w miejscowość typowo imprezową, pełną ludzi, gdzie będziemy mogli przebierać w wieczornych atrakcjach:) najwyżej będziemy mieli dosyć i już tam więcej nie wrócimy!

eStefan napisał(a):Przy rejonie wskazanym przez fasi to daleko do portu i knajpek wg mnie, więc raczej opcja dla tych co nie chcą się tam zapuszczać.
Myślisz, że aż tak? Od wskazanych przez fasi rejonów do ścisłego centrum (które jak mniemam w okolicach portu) jest +/- 1 km więc trasa raczej do przejścia, szczególnie jak człowiek w odpowiedni nastrój wprawi :twisted:
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 28.06.2013 08:40

Ale powrót pod górkę może być bolesny :mrgreen:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 28.06.2013 08:55

EwaSta90 napisał(a):Czy konieczny jest przyjazd w godzinach rannych? Czy może się zdarzyć tak, że popołudniu już nikogo nie zastaniemy? To istotne bo jedziemy z Kujawsko - Pomorskiego i dojazd w godzinnach rannych w jakiejkolwiek kombinacji (spanko tranzytowe/jechanie "na pałe") jestraczej niemożliwy :roll:

Jechaliśmy z Olsztyna więc dystans podobny. Wyjeżdżaliśmy około 2 w nocy, o 17 byliśmy nad Balatonem (południowe wybrzeże) gdzie bez problemu znaleźliśmy noclegi za 10E. Kilka godzin snu, i wyjazd z Węgier około 5 rano a w Makarskiej byliśmy około 12. Przy drodze stało wtedy kilku "lokalesów" z apartmanami. Musicie celować tak aby być na miejscu tak do 14.
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone