Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.06.2009 21:38

Dzięki Plumek. A więc w kolejności preferencje:

1. spokojna okolica (bez blokowisk hotelowych lub bardzo z boku)
2. z dala od drogi typu 8
3. czysta plaża bez ścieków portowo-przemysłowych
4. knajpa i mały sklepik w miejscowości
5. długa promenada, ścieżka wzdłuż wybrzeża na dalekie spacery

Mimo wszystko chyba niewiele? Termin 20.06 do końca miesiąca. Wcześniej będę tydzień w Orebicu i mogą zrobić rekonesans na makarskiej riviertze
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.06.2009 21:39

Dodam, że ostatnio Slapol coś mi zasugerował, ale chcą znać i Twoje zdanie...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.06.2009 13:58

Hm...

No to spróbujmy...

Ad. 1. spokojna okolica (bez blokowisk hotelowych lub bardzo z boku) -
Hotele (hurtem - kilka hoteli w miejscowości) masz w Breli, Baskiej Vodzie, Podgorze, Tucepi, Gradacu.
Mniejsze hoteliki (tak po jednym - dwa): Promajna, Drasnice, Igrane, Zivogosće-Porat, Drvenik, Drvenik-Gornja Vala, Brist. Nie przeszkadzają zupełnie.

Ad. 2. z dala od drogi typu 8

No to zależy raczej czy wybierzesz apartman bliżej morza, czy dalej morza.
Miejscowości podzielone jadranką: Tucepi, Podgora i właściwie tyle.
Reszta miejscowosći znajduje się od jadranki do morza. Wg mnie najbardziej ciasno - w sensie przestrzeni od jadranki do morza - jest w Tucepi, również Brist i Podaca są dość ciasne.

Ad. 3. czysta plaża bez ścieków portowo-przemysłowych

Hm... Plaże są sprzątane codziennie przed 6 rano :) A ścieki... Chodzi Ci o odprowadzenie kanalizacji? Cóż... W każdej miejscowosći część idzie po prostu w morze (zwłaszcza w miejscowościach ze starymi domami). Niektóre rury sa wypuszczone daleko w morze lub z boku miejscowości.
Z tego, co wiem, najgorzej mają się pod tym względem: Drasnice i Igrane.
Kanalizacja miejscowości lub szamba występują w miejscowościach "nowszych" - np. Drvenik-Gornja Vala; Zivogosće-Blato; Podgora-Caklje - to są wszystko nowsze "osiedla".
A brudne i brzydkie porciki są wg mnie w: Drasnicach, Igrane, Zivogosće-Porat.

Ad. 4. knajpa i mały sklepik w miejscowości

No to w sezonie to już chyba w każdej małej miejscowości to masz :) Nie kojarzę, żeby w którejś wiosce nie było... Nawet w Zivogosće-Mala Duba :)

Ad. 5. długa promenada, ścieżka wzdłuż wybrzeża na dalekie spacery

No i tak. Najdłuższa i najładniejsza promenada jest w miejscowościach: Brela - Baska Voda - Basko Polje - a chyba z 8 kilosów łącznie, jak nie więcej :)
Dalej będzie chyba Gradac - Brist - całkiem fajny deptaczek
Następnie Drvenik - Drvenik Gornja Vala - to raczej wybetonowana ścieżka wiodąca skałkami (ale jest też i droga) - będzie tego z 3 km
Fajne promenady są w Tucepi i w Podgorze - z palmami, sosnami i tamaryszkami - ale i ludzi na nich sporo...
A te mniejsze miejscowości, których tu nie wymieniłam, też mają swoje promenadki :) Z tym, że krótsze i takie mniej "wypasione" :)

Już teraz, a jest 5 czerwca, jest sporo ludków w Breli, Baskiej Vodzie, Gradacu. Za 2 tygodnie będzie ich zapewne jeszcze więcej, bo przecież rok szkolny sie kończy, to i ludziska sie ruszą :)
A wg Ciebie Orebić jest jakiej wielkości miejscowością? I czy podobnej szukasz na Makarskiej Riwierze?

No. Nie wiem, na ile pomogłam...
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.06.2009 14:19

Bardzo Ci dziękuję! Kilka wartych uwagi informacji. Co do Orebica to ile ma mieszkańców do dziś nie wiem, choć pewnie w sieci to jest. Jak na mój gust wielkością jest w sam raz, tyle, że w skupisko bloków hotelowych się nie zapuszczam bo i nie ma po co.

Samo miasto jest ważne o tyle o ile trzeba coś kupić sprawdzić maile w internetowni i to w zasadzie tyle. Może jeszcze maszyna na forsę; poza tym miasta nie potrzebuję. Mieszkam na rubieży Wrocławia więc budzą mnie koguty a nie auta.

We wtorej jadę do Sarajeva; w piątek lub przyszłą sobotę będę w orebicu i koło 20 w makarskiej rivierze.
Jeszcze raz dzięki!
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.06.2009 14:32

MWN napisał(a):Co do Orebica to ile ma mieszkańców do dziś nie wiem, choć pewnie w sieci to jest. Jak na mój gust wielkością jest w sam raz, tyle, że w skupisko bloków hotelowych się nie zapuszczam bo i nie ma po co.

Pytałam tylko ze względu na to, że iekawi mnie czy szukasz czegoś podobnego wielkością i "oporządzeniem" Orebićowi, czy też czegoś mniejszego.
Wg mnie Orebić jest "wielkościowo" podobny Gradaca. Czyli coś pomiędzy Baską Vodą, Brelą, Podgorą a Promajną, Krvavicą, Bristem, Podacą, Zivogosciami, Drvenikiem...
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.06.2009 16:54

Mam zamiar zanim się gdzieś ulokuję zrobić rekonesans z Orebica od Breli po Zivogosce.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.06.2009 10:26

MWN napisał(a):Mam zamiar zanim się gdzieś ulokuję zrobić rekonesans z Orebica od Breli po Zivogosce.

A od Zivogosće do Gradaca to już nie? ;)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.06.2009 12:46

Myslałem, że to już koniec świata...

A jest tam jeszcze coś ciekawego?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.06.2009 15:08

MWN napisał(a):Myslałem, że to już koniec świata...

A jest tam jeszcze coś ciekawego?

:)

Klasztor Feanciszkanów z biblioteką w ZAOSTROGU - oooo - zapomniałam o Zaostrogu napisać :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 15:35

A ja mam takie pytanko do Cromaniaków czy jest może takie kompendium wiedzy o Dubrowniku bo jakoś nie mogę natrafić.
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 22.06.2009 23:36

Jedziemy do Makarskiej pierwszy raz.
Mam takie pytanie do osób, które tam już były w tym lub ubieglym roku:
Gdzie najkorzystniej wymienić walute z euro na kuny ??? Chodzi mi o najlepszy kurs i żeby było bez przekrętów.
Czytałem coś w kompendium o kantorze koło poczty (gdziekolwiek to jest)..
Jeśli macie swoje typy to proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 23.06.2009 00:09

KrystekX napisał(a):Jedziemy do Makarskiej pierwszy raz.
Mam takie pytanie do osób, które tam już były w tym lub ubieglym roku:
Gdzie najkorzystniej wymienić walute z euro na kuny ??? Chodzi mi o najlepszy kurs i żeby było bez przekrętów.
Czytałem coś w kompendium o kantorze koło poczty (gdziekolwiek to jest)..
Jeśli macie swoje typy to proszę o pomoc.
Pozdrawiam!

Generalnie odradzałbym wymianę euro na kuny gdyż zapewne łączy się to najpierw z wymianą złotówki-euro. 2 przewalutowania to strata już sporej sumki.

Jeśli już musicie to najlepszym wyjściem są Banki. W Makarskiej rok temu dość dobre kursy mieli jeszcze w kantorze przy recepcji w hotelu Dalmacja.
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 23.06.2009 06:29

Inde napisał(a):Generalnie odradzałbym wymianę euro na kuny gdyż zapewne łączy się to najpierw z wymianą złotówki-euro. 2 przewalutowania to strata już sporej sumki.

Jeśli już musicie to najlepszym wyjściem są Banki. W Makarskiej rok temu dość dobre kursy mieli jeszcze w kantorze przy recepcji w hotelu Dalmacja.

No już teraz za późno bo euro zakupione za 3 dni wyjazd..
Hmmm...dziwne bo każdy wcześniej polecał mi zakup euro niz kupowanie kun w Polsce (gorszy przelicznik).
A jaki kurs aktualnie należy uznać za korzystny w przeliczeniu:
1 EUR = ??? KUN
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 25.06.2009 11:35

czy ktoś się orientuje czy warto wypożyczyć auto w Makarskiej i udać się do BIH zobaczyć:
- Mostar
- Wodospady Kravica

Jak to daleko mniej więcej i czy w jeden dzień się wyrobimy :)

JAKICHŚ TRUDNOŚCI MAMY SIĘ SPODZIEWAĆ?
pepe1981
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1981 » 02.07.2009 08:00

Nie wiem jak z wypożyczeniem samochodu, ale wodospady Kravica są blisko Madjugorje, Mostar jest trochę dalej w głąb Bośni, wszystko jest do zrobienia w jeden dzień.

Dwie wskazówki- przy wodospadach Kravica można wjechać samochodem pod same wodospady, nie trzeba zostawiać auta na dużych parkingach- zaoszczędzi to męczącej pieszej wycieczki najpierw w dół a pozniej pod górę- temperatura tam może być bardzo wysoka.Pod koniec maja było 40 stopni(wodospady leżą w dolinie i jest tam bardzo duszno).

Weżcie dobrą mapę, z oznaczonymi międzynarodowymi przejściami granicznymi, bo nie przez każde można przejechać.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone