Hm...
No to spróbujmy...
Ad. 1. spokojna okolica (bez blokowisk hotelowych lub bardzo z boku) -
Hotele (hurtem - kilka hoteli w miejscowości) masz w Breli, Baskiej Vodzie, Podgorze, Tucepi, Gradacu.
Mniejsze hoteliki (tak po jednym - dwa): Promajna, Drasnice, Igrane, Zivogosće-Porat, Drvenik, Drvenik-Gornja Vala, Brist. Nie przeszkadzają zupełnie.
Ad. 2. z dala od drogi typu 8
No to zależy raczej czy wybierzesz apartman bliżej morza, czy dalej morza.
Miejscowości podzielone jadranką: Tucepi, Podgora i właściwie tyle.
Reszta miejscowosći znajduje się od jadranki do morza. Wg mnie najbardziej ciasno - w sensie przestrzeni od jadranki do morza - jest w Tucepi, również Brist i Podaca są dość ciasne.
Ad. 3. czysta plaża bez ścieków portowo-przemysłowych
Hm... Plaże są sprzątane codziennie przed 6 rano
A ścieki... Chodzi Ci o odprowadzenie kanalizacji? Cóż... W każdej miejscowosći część idzie po prostu w morze (zwłaszcza w miejscowościach ze starymi domami). Niektóre rury sa wypuszczone daleko w morze lub z boku miejscowości.
Z tego, co wiem, najgorzej mają się pod tym względem: Drasnice i Igrane.
Kanalizacja miejscowości lub szamba występują w miejscowościach "nowszych" - np. Drvenik-Gornja Vala; Zivogosće-Blato; Podgora-Caklje - to są wszystko nowsze "osiedla".
A brudne i brzydkie porciki są wg mnie w: Drasnicach, Igrane, Zivogosće-Porat.
Ad. 4. knajpa i mały sklepik w miejscowości
No to w sezonie to już chyba w każdej małej miejscowości to masz
Nie kojarzę, żeby w którejś wiosce nie było... Nawet w Zivogosće-Mala Duba
Ad. 5. długa promenada, ścieżka wzdłuż wybrzeża na dalekie spacery
No i tak. Najdłuższa i najładniejsza promenada jest w miejscowościach: Brela - Baska Voda - Basko Polje - a chyba z 8 kilosów łącznie, jak nie więcej
Dalej będzie chyba Gradac - Brist - całkiem fajny deptaczek
Następnie Drvenik - Drvenik Gornja Vala - to raczej wybetonowana ścieżka wiodąca skałkami (ale jest też i droga) - będzie tego z 3 km
Fajne promenady są w Tucepi i w Podgorze - z palmami, sosnami i tamaryszkami - ale i ludzi na nich sporo...
A te mniejsze miejscowości, których tu nie wymieniłam, też mają swoje promenadki
Z tym, że krótsze i takie mniej "wypasione"
Już teraz, a jest 5 czerwca, jest sporo ludków w Breli, Baskiej Vodzie, Gradacu. Za 2 tygodnie będzie ich zapewne jeszcze więcej, bo przecież rok szkolny sie kończy, to i ludziska sie ruszą
A wg Ciebie Orebić jest jakiej wielkości miejscowością? I czy podobnej szukasz na Makarskiej Riwierze?
No. Nie wiem, na ile pomogłam...