Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MersoneK
Autostopowicz
Zapytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) MersoneK » 27.06.2017 14:23

Dzien dobry wszystkim, Wybieramy się w tym roku pierwszy raz do Chorwacji, naszym celem jest Makarska, chcielibyśmy pojechac do Megjugorje, Czy ktosorientuje sie jakie sa ceny takiej wycieczki organizowanej przez biura w Makarskiej???
Asiaa90
Croentuzjasta
Re: Zapytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiaa90 » 28.06.2017 10:27

MersoneK napisał(a):Dzien dobry wszystkim, Wybieramy się w tym roku pierwszy raz do Chorwacji, naszym celem jest Makarska, chcielibyśmy pojechac do Megjugorje, Czy ktosorientuje sie jakie sa ceny takiej wycieczki organizowanej przez biura w Makarskiej???

Polecam przejrzeć forum, nawet stronę wcześniej podane są linki do busów więc można sobie sprawdzić.
jomarka
Plażowicz
Katamaran Makarska-Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) jomarka » 28.06.2017 17:10

Witam Wszystkich! :lol: Nie udzielałam się wcześniej na forum, ale wiele postów mi pomogło w planowaniu wyjazdu do Chorwacji. Dziękuję bardzo! :)
Właśnie chciałam zabukować bilety na tę nową linię promową z Makarskiej na Korculę, a tu niespodzianka. Nie ma na liście Makarskiej. Trochę poszperałam i wyszło mi, że Makarska przestała być obsługiwana! Jednak na stronie FB pojawiła się 2 h temu wiadomość, że linia zostania przywrócona. Niestety, nie znam chorwackiego i tę wiadomość przetłumaczyłam sobie za pomocą translatora. Czy ktoś mógłby mi potwierdzić, że ta linia zostanie na nowo obsługiwana? Czy może ktoś wie coś o tej sytuacji? Czy istnieją jakieś inne bezpośrednie połączenia promowe między Makarską a Korculą?
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

PS. Niestety, nie mogę wkleić linku do strony na FB, ale wiadomość znalazłam wpisujać: Kapetan Luka - Krilo
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2017 21:22

jomarka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jomarka » 29.06.2017 10:09

Tę rozpiskę widziałam, ale nie dało się wczoraj zamówić biletu. Dzisiaj już można.
Dziękuję, panie Januszu, za odpowiedź, pozdrawiam.
Woman0002
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woman0002 » 29.06.2017 18:04

Witaj jomarka

Właśnie wróciłam z Makarskiej, katamaran ma się dobrze :) wypływa z Makarskiej z portu codziennie rano o 9, biletów nie ma sensu kupować przez internet, kupisz je na miejscu w porcie. Jest tam takie biuro podróży ATLAS (siedziba jest na rogu uliczki, w drodze do przystani z której dopływa Katamaran) oni sprzedają bilety, możesz kupić od razu bilet powrotny.
Bilet w 1 stronę na Korcule 120 kun, wszystko jest tam opisane, z panem po angielsku się dogadasz :)
Podobno można tez kupić je wchodząc na katamaran... ale pewności nie mam.
Ważne- nie spóźnij się :) oni nie czekają.. załadunek turystów trwa parę minut...
Statek ogromny..z zewnątrz wrażenie robi nieziemskie :)
jak się trochę ogarnę to wrzucę foty :)
Korcula warta każdej kuny wydanej na podróż :)
jomarka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jomarka » 29.06.2017 23:20

Dziękuję Woman0002 za odpowiedź! Jest dla mnie bardzo cenna, choć bilety już zdążyłam zakupić. Ale uspokoiłaś mnie, że ten katamaran kursuje. ;)
Zastanawiałam się, czy nie wybrać innej wyspy albo raz jeszcze Dubrovnika, ale koniec końców stanęło na Korculi. Mam nadzieję, że jest warta zobaczenia.
W przyszły piątek wyruszam w stronę Makarskiej. Już mam plan, co zobaczyć. Ciekawe czy wszystko wypali.
A którą plażę poleciłabyś najbardziej? Lubię plaże dzikie, z mniejszą ilością ludzi, duże kamienie mi nie przeszkadzają. Spodziewam się, ze wszędzie będzie pełno ludzi, ale unikam jak ognia plaż miejskich.
Pozdrawiam ciepło! :)
Woman0002
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woman0002 » 30.06.2017 14:43

Miałam bardzo podobnie jak TY, ambitne plany na zwiedzanie, w większości je zrealizowałam.. w 100% nie głownie przez pogodę... cały pobyt temperatury powyżej 30 stopni w cieniu.. tak więc gorąco bardzooooo... a taki upał nie sprzyja w zwiedzaniu miast. Człowiek się czuję jak na patelni tak więc plażowania zrobiłam sobie 3-4 dni, a reszte zwiedzaliśmy.

Co do plaż, na palże miejskie nie masz co liczyć chyba że lubisz tłok, w Makarskiej zawsze one są pełne turystów, ale oczywiście wystarczy ruszyć tyłek nieco dalej i już bez większego problemu można znaleźć pustą zatoczkę dla siebie. Na plażowanie zawsze szliśmy praktycznie za miasto w stronę Kravicy, całą drogę masz wygodną promenadę, jest tam pełno małych zatoczek, czasami wymaga tylko zejścia po kamieniach w dół... jest tam tez dużo golasów :D Dojście z centrum Makarskiej (okolice portu) do tych zatoczek zajmowało godzinkę, 1,5 jeśli mieliśmy przerwę na lody czy soki...

Dla leniwych jeździ co godzinę taki miejski pociąg.. który dowozi w okolice jednego z beach barów.. właśnie w rejony gdzie ja sama plażowałam (raz czy 2 pojechaliśmy nim rano aby zająć sobie jakąś wolną zatoczkę.. im później tym więcej naturystów się tam pcha) Pociąg kosztuje 30 kun od osoby.Załączyłam Ci zdjęcie jego trasy.

W drugą stronę czyli w strone Tucepi nie ma co iść (jeśli chcesz plażować tego dnia) teren jest dosyć ciężki do przejścia, po niewygodnych kamieniach, w lesie, gdzie nie ma wiatru.. gorąco jak nie wiem...
Co ciekawe, raz nawet wybrałam się do Tucepi... czytałam kiedyś relacje dhmegi i opisywała ona tą trasę.... niestety zamiast do Tucepi dotarłam przypadkiem na Nugal Beach :D :D ale to już inna historia.. nie będę zanudzać :)
Załączniki:
Untitled 1.jpg
Woman0002
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woman0002 » 30.06.2017 15:09

Co do katamaranu i wyjazdu np do Dubrownika, uznałam że nie warto.. tam jechać na 4 godziny.. bo tyle tylko byś tam była chcąc wracać tym statkiem.. tak więc Dubrownik w tym roku odpuściłam sobie.
Czy warto na Korcule?? owszem warto :) wyspa jest piękna,wrzuciłabym pare zdjęć ale to wątek o Makarskiej więc pewnie wywalą je stąd...
Jest dużo czasu aby połazić, pozwiedzać Korcule, widziałam też że za pare kun można z Korculi popłynąć takim małym stateczkiem na pobliskie wyspy (szkoda ze zobaczyłam to dopiero czekając na odjazd, bo pewnie bym się zdecydowała)

Pare zdjęć katamaranu
Mam też filmik jak wplywa on do portu ale na razie jeszcze nie ogarnęłam jak go tu wrzucić :)
Załączniki:
Untitled 4.jpg
wnętrze katamaranu, jest on piętrowy
Untitled 3.jpg
Untitled 2.jpg
Untitled 1.jpg
Katamaran
Untitled 5.jpg
Katamaran- wydaję się malutki z oddali :)
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 30.06.2017 17:24

Woman0002
dlaczego do Nugal doszłas NIESTETY?
Woman0002
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woman0002 » 30.06.2017 17:47

dlaczego niestety? ponieważ plaża Nugal nie była moim celem :) poza tym...po 1 na zdjęciach wygląda dużo ładniej niż na żywo, po 2 plaża jest malutka, nie ma tam żadnego cieniu (nie licząc małego lasku który bywalcom robi za toaletę... feeee... )
Woman0002
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woman0002 » 30.06.2017 20:50

Dokopałam się do zdjęć z plaż o których pisałam ( czyli w drodze do Krvavicy)
Jak wszędzie w okolicach są oczywiście kamieniste,co jest plusem bo duże kamienie/głazy dzielą wybrzeże na takie małe zatoczki, można się tam spokojnie opalać (podejrzewam że dlatego to miejsce lubią naturyści) Oczywiście nie ma problemu aby opalać się tam też w strojach kąpielowych..
Kolejny plus tego miejsca to ... las piniowy :) a wiecie co to oznacza :D cykanie... dużoooo cykania cykad :) grały jak szalone :)

Niestety ciężko dodać tu zdjęcie przez ogranicznik
Plik jest zbyt duży, maksymalny rozmiar to 1 MiB.
Powoduje to że muszę prawie pół zdjęcia wyciąć,chyba ze jest jakiś lepszy sposób niż kadrowanie aby je odchudzić..
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.06.2017 22:35

Woman0002 napisał(a):Niestety ciężko dodać tu zdjęcie przez ogranicznik
Plik jest zbyt duży, maksymalny rozmiar to 1 MiB.
Powoduje to że muszę prawie pół zdjęcia wyciąć,chyba ze jest jakiś lepszy sposób niż kadrowanie aby je odchudzić..

Oczywiście że jest taki sposób. Wystarczy zmniejszyć rozmiar zdjęcia. Jest wiele programów, które w tym pomagają. Ja używam darmowego programu IrfanView. Wybieram rozmiar zdjęcia 800x600 pikseli i gotowe. Zdjęcie ma już odpowiednią wielkość do umieszczenia na CroForum.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.06.2017 22:50

Woman0002 napisał(a):Co do plaż, na palże miejskie nie masz co liczyć chyba że lubisz tłok, w Makarskiej zawsze one są pełne turystów, ale oczywiście wystarczy ruszyć tyłek nieco dalej i już bez większego problemu można znaleźć pustą zatoczkę dla siebie. Na plażowanie zawsze szliśmy praktycznie za miasto w stronę Kravicy, całą drogę masz wygodną promenadę, jest tam pełno małych zatoczek, czasami wymaga tylko zejścia po kamieniach w dół... jest tam tez dużo golasów :D Dojście z centrum Makarskiej (okolice portu) do tych zatoczek zajmowało godzinkę, 1,5 jeśli mieliśmy przerwę na lody czy soki...

Potwierdzam, spacer w stronę Krvavicy, a także nieco dalej, jest super. Tutaj opisałam nasz spacer z Makarskiej do Baškiej Vody (zdjęcia + filmy).

Woman0002 napisał(a):W drugą stronę czyli w strone Tucepi nie ma co iść (jeśli chcesz plażować tego dnia) teren jest dosyć ciężki do przejścia, po niewygodnych kamieniach, w lesie, gdzie nie ma wiatru.. gorąco jak nie wiem...
Co ciekawe, raz nawet wybrałam się do Tucepi... czytałam kiedyś relacje dhmegi i opisywała ona tą trasę.... niestety zamiast do Tucepi dotarłam przypadkiem na Nugal Beach :D :D ale to już inna historia.. nie będę zanudzać :)

Tak, opisałam te trasy. I nadmieniłam, że ich oznakowanie jest zakamuflowane i trzeba bardzo uważać, żeby nie zboczyć z trasy.
Spacerkiem do Tučepi (przez Park Osejava)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.07.2017 12:20

A mnie ciekawi jak od dziś (ok. od jutra) wyglądać ma plaża przy wyremontowanym (prawie) Jadranie. Została zagrdzona i wysciełana leżakami. Jest i furtka. Póki co otwarta. A jak dalej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone