Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Asiaa90
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiaa90 » 11.08.2016 17:54

Dziś wróciliśmy do domu.. aż żal taka u nas pogoda brzydka :?
Lodziarnie chyba wszędzie były dobre, kawiarnia- ciastkarnia - Kavana Migros (mają fb można zobaczyć) ciastka pyszne, nie ma porównania z tym co dają w Polsce, ceny bardzo fajne np. kremówka (wielka kremówka ) 8 kn, kawałek tortu również spory 10 albo 12 kn zależy jakie, piwko w tym miejscu 12 kn :)
Jeśli chodzi o obiady warto wybrać się do knajpy "Novak", dania z grilla , spokojnie można się najeść np. filet z kurczaka z frytkami albo kiełbaski w cenie 45 kn, polecam talerz mięsny dla 2 osób (ok. 4 rodzai różnych mięs, frytki) w cenie 140 kn ale w 3 osoby też można się spokojnie najeść :) na plaży też można spokojnie tanio zjeść.. jedliśmy w jednym miejscu niestety nie pamiętam nazwy za 35 kn kotlet frytki do tego warzywa grillowane.

Jeśli chodzi o Veliko Brdo to niestety droga nie jest ciekawa... cały czas pod górkę, miejscami dość stromo i wbrew pozorom daleko.. wg. google do restauracji Panorama miało być coś ok. 2 km , postanowiliśmy przejść się na nogach jednak w słońcu po jakiś 4 km pod górkę byliśmy na tyle zmęczeni, że postanowiliśmy zawrócić bo z tego co widzieliśmy przed nami jeszcze kawałek drogi tam był.. pojechaliśmy na drugi dzień darmowym busem - rezerwacje trzeba robić kilka dni wcześniej już ale warto bo widoki super ! :) jeśli nocleg jest dalej w tej miejscowości to raczej transport autem.. no i jak ciemno trzeba uważać bo są wąskie drogi wyżej i ciężko wyminąć inne auto.
madzisia97
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzisia97 » 12.08.2016 12:29

Witam :)
Jedziemy na spontana w poniedziałek (15.08) z znajomymi do Chorwacji do Makarskiej lub Novaliji (średnia wieku 21 lat).
Mają Państwo jakieś noclegi - bądź stronę gdzie zawsze Państwo rezerwują? Interesuje nas Makarska lub Novalija i do 20 euro za osobe za noc :)
Pozdrawiam i z górey dziękuje:)
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 13.08.2016 07:50

madzisia97 napisał(a):Witam :)
Jedziemy na spontana w poniedziałek (15.08) z znajomymi do Chorwacji do Makarskiej lub Novaliji (średnia wieku 21 lat).
Mają Państwo jakieś noclegi - bądź stronę gdzie zawsze Państwo rezerwują? Interesuje nas Makarska lub Novalija i do 20 euro za osobe za noc :)

w Makarskiej stoją z tabliczkami więc coś znajdziecie;
Novalia- w najgorszym wypadku idźcie na Zrce i każdy przenocuje u nowo poznanego kolegi/koleżanki:)
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 13.08.2016 20:49

madzisia97 napisał(a):Witam :)

W tej cenie w Makarskiej znajdziesz raczej bez problemu. Około 50-100m za stacją INA stoją tzw. "naganiacze", zatrzymaj się na stacji lub koło nich w lasku i coś Ci polecą
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 14.08.2016 19:28

Dokładnie tak jak piszę forumowicze powyżej, w tej cenie znajdziesz bez problemu. Ale pytaj naganiających gospodarzy, bo jeździ też sporo naganiaczy skuterami, ale pośredniczą poprzez biuro i biorą zaliczkę w cenie 1 noclegu.
akhr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) akhr » 15.08.2016 15:58

Witam
Czy ktoś może się orientuje czy po makarskiej jeździ jakaś komunikacja miejska?

Jak kształtują się ceny ( w tym roku) wycieczek statkami typu fish piknik lub coś podobnego ?
Czy jest możliwość wykupienia wjazdu na górę św. Jerzego ? nie będę miała samochodu. czy pozostają mi tylko własne nogi lub wycieczka z biura podróży
Asiaa90
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiaa90 » 16.08.2016 09:31

Po Makarskiej komunikacja miejska nie jest Ci potrzebna, wszędzie blisko więc jest ona zbędna o ile w ogóle istnieje tam.
Fish Picnic 33-35 euro w zależności od statku. Na górę św. Jerzego możesz wyjechać jakimiś busikami ale z tego co nam mówili na miejscu taka wycieczka ponad 30 euro, lepiej łapać stopa :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2016 09:52

akhr napisał(a):Witam
Czy ktoś może się orientuje czy po makarskiej jeździ jakaś komunikacja miejska?

Jest kolejka >>> makarska-kompendium-wiedzy-subiektywne-t19403.html

Plan miasteczka >>> http://www.makarskainfo.com/images/stor ... ka_map.jpg

https://makarska24.pl/

pienaar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pienaar » 16.08.2016 11:07

Witam.
Jadę do Makarskiej za tydzień i mam pytanie, czy korzystał ktoś z obiektu apartment Kristijan.
Ewentualnie czy informacje na booking odbiegają od rzeczywistości?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Owidiusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owidiusz » 17.08.2016 21:45

Hello,

Pod koniec sierpnia uderzam do Makarskiej. Niestety w tym roku bez auta. Boli mnie to strasznie, bo cenię sobie niezależność ale mogłem wybrać, albo brak Chorwacji w tym roku, albo autokar.

Niemniej jednak mam pytanie - czy pobyt bez auta daje radę? Lubię niezaludnione plaże gdzie można podziwiać podwodne życie a woda jest czysta. Nie znoszę miejskich plaż.

Czy z Makarskiej dojdę na takie półdzikie? Kwaterę będę miał na Zelence. Proszę podpowiedzcie coś.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 18.08.2016 19:24

Owidiusz napisał(a):Hello,

Pod koniec sierpnia uderzam do Makarskiej. Niestety w tym roku bez auta. Boli mnie to strasznie, bo cenię sobie niezależność ale mogłem wybrać, albo brak Chorwacji w tym roku, albo autokar.

Niemniej jednak mam pytanie - czy pobyt bez auta daje radę? Lubię niezaludnione plaże gdzie można podziwiać podwodne życie a woda jest czysta. Nie znoszę miejskich plaż.

Czy z Makarskiej dojdę na takie półdzikie? Kwaterę będę miał na Zelence. Proszę podpowiedzcie coś.

Ja jeżdżę do Chorwacji autokarem i nie narzekam, bo nawet nie mając auta można sobie tak zorganizować zwiedzanie, aby sporo zobaczyć. W tym roku byłam w Dubrowniku: autobus z dworca w Makarskiej o 03:45 dojazd do Dubrownika ok. 7 rano. Cały dzień na miejscu i powrót autobusem tego samego przewoźnika o 21:00. Najlepiej kupić bilety w obie strony w kasie na dworcu w Makarskiej (cena w jedną stronę to 106 kun a kupując bilet powrotny płaci się 145 kun i trzeba tylko na dworcu w Dubrowniku dokupić miejscówkę za 5 kun - razem w obie strony wychodzi 150 kun). Z dworca do Starego Miasta w Dubrowniku bardzo ładna trasa, którą powolnym spacerkiem idzie się ok. 1 godziny.
Co do plaż w Makarskiej, to idąc deptakiem od plaży Buba Beach w stronę Breli (deptak po jakimś czasie się kończy i zaczyna się ścieżka) po drodze są bardzo ładne małe plaże. Na przykład takie, jak ta
DSC_2421.jpg

Z Zelenki nie będziesz miał zbyt daleko do tych miejsc. Nie wiem, czy pod koniec sierpnia będzie taka bezludna, jak ta na zdjęciu, bowiem ja byłam w połowie czerwca, ale to już będzie prawie koniec sezonu, więc może.
Z drugiej strony Makarskiej raczej nie znajdziesz takich plaż. Wokół półwyspu Sv.Petar są tylko kamienne nieduże plaże, które najczęściej okupują nudyści i nie ma z nich łagodnego wejścia do wody. Park Osejava natomiast nie ma dostępu do wody (wysokie klify) i tylko w jednym miejscu jest piękna plaża Nugal, ale jest to plaża FKK. Tekstylni też tam wchodzą, ale ja nie czułam się tam komfortowo.
Owidiusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owidiusz » 19.08.2016 07:25

Dhmegi super! Dziękuję Ci za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie trochę :)
Jeśli możesz to napisz jeszcze jak cenowo wygląda sprawa z biletami do Baśki, Omisia itd.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.08.2016 08:34

Owidiusz napisał(a):Dhmegi super! Dziękuję Ci za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie trochę :)
Jeśli możesz to napisz jeszcze jak cenowo wygląda sprawa z biletami do Baśki, Omisia itd.

Do Baški Vody poszliśmy na nogach. Wspaniała wycieczka, piękne widoki, klify, plaże, na których co jakiś czas odpoczywaliśmy. Trochę czasu nam ten spacer zajął (chyba ok. 6 godzin), ale warto. Z Baški Vody wróciliśmy do Makarskiej autobusem (cena biletu 15 kun). W centrum Baški Vody zaraz przy porcie jest przystanek autobusowy, ale tutaj zjeżdżają z Jadranki tylko niektóre autobusy, które na rozkładzie jazdy są oznaczone grubszą czcionką. Pozostałe autobusy zatrzymują się na przystanku przy Jadrance, gdzie trzeba dojść (droga trochę stroma, my szliśmy wolno, bo byliśmy już bardzo zmęczeni chyba ok. pół godziny). Na przystanku przy Jadrance nie ma rozkładu jazdy (tak niestety jest na większości przystanków autobusowych). Teraz zrobiłabym tę wycieczkę odwrotnie - wyjazd autobusem z Makarskiej do Breli (nie dotarliśmy do niej, czego żałuję) i stamtąd powrót na nogach do Makarskiej.
Do Omiša z Makarskiej nie jechałam, bo w Omišu spędzałam wakacje w 2014 roku, ale z Omišu jechałam autobusem do Splitu. Oczywiście w Omišu na przystankach nie ma rozkładu jazdy, ale autobusy jeżdżą co ok. pół godziny. Z Makarskiej jest łatwiej jeździć, bo tam wisi duży rozkład jazdy. Cena biletu z Omišu do Splitu wynosiła 21 kun. Z Makarskiej do Omišu jest trochę więcej kilometrów, więc myślę że bilet będzie trochę droższy (może ok. 30 kun).
Bardzo fajną wycieczkę zrobiliśmy sobie z Makarskiej do Tučepi na nogach przez Park Osejava. Za hotelem Osejava (przy porcie) należy wejść w górę do parku i tam już prowadzą dwie ścieżki; jedna do Tučepi (przez środek parku) a druga do FKK Nugal (ścieżka przy brzegu morza). My poszliśmy tą ścieżką przez środek Parku Osejava, zbaczając po drodze na punkt widokowy, z którego roztacza się piękny widok. Spacer z przystankami trwał ok. 1 godziny. W powrotnej drodze trochę kluczyliśmy, bo chcieliśmy trafić do plaży Nugal od strony Tučepi: z plaży przy hotelu Jadran poszliśmy ścieżką przy morzu, ale doprowadziła nas ona do tej drogi przez środek Parku Osejava. Dopiero z niej odbiliśmy w dół w kierunku morza (jest tam przyczepiony do drzewa napis, że tędytrzeba iść do plaży Nugal). Zeszliśmy na ścieżkę, która prowadzi z Makarskiej do plaży Nugal (jest to jedyna ścieżka która prowadzi do tej plaży). Widokowo ta ścieżka jest fantastyczna. Polecam.
Owidiusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owidiusz » 19.08.2016 10:42

Bardzo Ci dziękuję. Nawet nie wiesz jak cenne są te informacje, które przekazujesz. Bankowo będę z nich korzystał :mrgreen:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 19.08.2016 14:07

dhmegi napisał(a):
Obrazek

Tam są piękne plaże !!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone