Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2016 07:17

borsalino4 napisał(a):
croneserka napisał(a):Ja w tym roku kierunek Albania, ale do Makarskiej mam sentyment. Zarówno w 2013 i 2014 mieszkałam w tym samym miejscu. Mniej więcej po środku miasta ale na saaaamej górze, więc do plaży schodziło się jakieś 15 minut, wychodziło trochę dlużej ;) . W 2014 musieliśmy 2 noce przenocować gdzie indziej (zawsze jeżdżę w ciemno, bo zawsze się coś znajdzie) i do plaży mniej więcej taka sama droga, blisko bungee, zaś do starego miasta dobre 40 minut, a szkoda, bo tam jest świetny klub pod chmurką. Ile kosztuje przejazd tą ciuchcią?

Widziałam jak na głównej plaży pan rozkładał ręczniki, a potem te miejsca odsprzedawał...

napiszesz coś o Albanii? jakie miasto? jaka trasa?hotel czy apartament?

O Albanii jet odpowiedni wątek :idea:
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 13.07.2016 20:52

samul napisał(a):Witam serdecznie,
mam dwa pytania do osób przebywających w Makarskiej:
1. Jaki jest tam kurs wymiany Euro na Kuny?
2. Czy jest możliwość wypożyczenia skuterów lub quadów- jeśli tak w jakiej mniej więcej cenie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obecnie nie przebywam w Makarskiej, ale:
1. W centrum jest kilka banków m.in. Zagrebaćka, Splitska i przy obecnym kursie kn/euro myślę, że ok. 745 kn za 100 euro( +/- kilka euro), natomiast w kantorach pewnie 720-730.
2. Jest kilka wypożyczalni skuterów w Makarskiej, kilka stron wcześniej pisałem o tym gdzie można wypożyczyć, jak również polecałem ciekawą aplikację o Makarskiej na Androida, w której można znaleźć wypożyczalnie.
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 13.07.2016 21:12

Tyle co wróciłem z Makarskiej, pierwszy raz, więc nie wiedziałem czego się spodziewać. Ludzi dużo, ale to chyba oczywiste. Z tym, że nie tak, że nie można znaleźć miejsca w barach, knajpach, itp. Jeśli chodzi o plaże to zawsze fajne miejsca były, hhhm jak by to powiedzieć, na końcu plaży idąc w lewo :) Dno miało większe kamienie, woda jakaś "fajniejsza" i mniej ludzi, co dawało szansę na spokojne popływanie :) Dalej ( w lewo) były już kamienie na których tez mozna się fajnie rozłożyć :P

Samo miasteczko ok, widać, że żyje, choć jeśli ktoś szuka jakichś imprez, dyskotek, itp. to raczej średnio. Coś jest, ale szału nie ma.

Lody - Kavana Romana (świetne).
Jedzenie - dobre, ale droższe w Konobie Kalalagra. Poza tym super pizza w restauracji Adriatik. Z tańszych to Konoba Decima, albo Pape.
Zakupy - chyba troszkę taniej w Konzumie (tym jadąc na Dubrovnik) niz w Lidlu.

Ogólnie sama Makarska - pozytywnie. Można znaleźć i spokój, wypić winko siedząc na kamieniach przy samym morzu, albo na białej ławeczce znajdującej się na półwyspie pod pomnikiem, można i zabalować w knajpie, impreza też jakaś jest. Wchodziliśmy na chwilę, "żeby zobaczyć", bo to akurat nie nasz klimat :) Są promenady, można pospacerować...

Tak jak pisałem. Wrażenia pozytywne. Każdy coś dla siebie znajdzie.
Formelana
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Formelana » 14.07.2016 13:30

A w Lidlu asortyment podobny do polskich sklepów ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2016 13:36

Formelana napisał(a):A w Lidlu asortyment podobny do polskich sklepów ?

http://www.lidl.hr/hr/index.htm
Formelana
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Formelana » 14.07.2016 15:14

Poleci mi ktoś jakąś wycieczkę jednodniową - rejs statkiem ? Jak wygląda cenowo, gdzie kupić bilety itd. Będziemy zakwaterowani w Makarskiej
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2016 15:44

Formelana napisał(a):Poleci mi ktoś jakąś wycieczkę jednodniową - rejs statkiem ? Jak wygląda cenowo, gdzie kupić bilety itd. Będziemy zakwaterowani w Makarskiej

makarska-fish-picnic-na-statku-calypso-t30005-30.html
Formelana
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Formelana » 14.07.2016 16:36

A coś bardziej aktualnego niż posty z 2014 roku?
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 14.07.2016 16:57

Formelana napisał(a):A coś bardziej aktualnego niż posty z 2014 roku?

2 statki zapadły mi w pamięć: CALYPSO i VIGANIJ (?), tej drugiej nazwy dokłądnie nie pamiętam. 250 Kn rejs całodniowy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2016 17:00

Formelana napisał(a):A coś bardziej aktualnego niż posty z 2014 roku?

W pierwszym linku był drugi

fish-picnic-skad-najlepiej-na-rivierze-makarskiej-t20921-165.html

Od lat nic się nie zmienia - co najwyżej cena.
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 14.07.2016 17:33

Wykupilam w tamtym roku rejs ale zaczynał się w Baska Voda i później zbierał ludzi m.in. z Makarskiej. Te wszystkie statki mają chyba jednego właściciela, niektóre są bardziej inne mniej imprezowe. Ja wybrałam, nie pamiętam, nazwy, taki bardziej spokojny. Wycieczka trochę nudna dopóki w drodze powrotnej, jak każdy już miał dosyć, podali wino do obiadu. Zaczęły się tańce, śpiewanie itd. Do portu wplynelismy jako gigantyczna impreza na wodzie, nastukani jak bombowce:) Ogólnie fajna sprawa ale to jednorazowa rozrywka. W drodze początkowej widzieliśmy delfiny:)

EDIT: plynelam, nomen omen, statkiem BIBE:)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.07.2016 17:36

Formelana napisał(a):Poleci mi ktoś jakąś wycieczkę jednodniową - rejs statkiem ? Jak wygląda cenowo, gdzie kupić bilety itd. Będziemy zakwaterowani w Makarskiej

Ja płynęłam w 2013 roku stateczkiem Voga Rejs na wyspy Hvar i Brač
W tym roku ten stateczek też pływał. Mnie się ten rejs bardzo podobał, ale każdy ma inny gust. Inni uważali, że było na nim za spokojnie. Znajomi w tym roku popłynęli większym statkiem o nazwie "Makarski Jadran". Byli zadowoleni, twierdzili, że jest na nim fajna zabawa, tańce i dobra ryba. Dla mnie jest on za głośny. Muzyka wyjąca z głośników nie jest dla mnie.
Wszystkie statki cumują w porcie i tam też można kupić bilety. Każdy z nich ma swoje stanowisko, przy którym stoją gabloty ze zdjęciami i informacjami na temat rejsów, tzn. gdzie i kiedy dany statek będzie płynął. Ceny chyba też są. Dodatkowo po plaży spacerują tzw. "naganiacze", którzy posiadają segregatory ze zdjęciami statków i oferują kupno biletów na rejs.
Co do cen indywidualnych nie będę się wypowiadać, bo my mieliśmy wykupioną imprezę grupową w cenie 30 euro od osoby. Taka cena utrzymuje się od 2013 roku - w tym roku znajomi też tyle płacili.
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 14.07.2016 17:44

Ooo Jadran równolegle wyplywal, tam była impreza już od przekroczenia progu:D
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 15.07.2016 09:23

Janusz Bajcer napisał(a):

makarska-fish-picnic-na-statku-calypso-t30005-30.html

Z Calypso bywa różnie. W 2013 jak byłam to super rybka na obiad, makrela, lub filet z kurczaka do wyboru, degustacja Rakiji, wino od obiadu do końca wycieczki w dowolnej ilości. Natomiast w 2014 zapewniono nas, że napoje są nielimitowane, a okazało się, że tylko 1 kubeczek do obiadu, resztę trzeba dokupić, a nie było możliwości dolewki, bo pojemnik był pusty. Mimo to polecam wycieczkę tym statkiem, bo w drodze powrotnej jest świetna impreza, której wycieczka żadnym innym statkiem nie dorównuje. Wybory Mistera Calypso spośród pasażerów statku, fajne wyzwania, świetna muzyka. Filmiki z imprez można znaleźć w sieci. Jednak polecam się upewnić co jest w cenie wycieczki i aby było to napisane na bilecie wstępu.
lifetechnicolor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lifetechnicolor » 15.07.2016 22:28

Witam. Wybieram się do makarskiej w ostatnim tygodniu sierpnia/początek września. Jak w tym czasie z noclegami? Rezerwować przez Internet czy na miejscu? Czy w tym czasie jest tłoczno i czy mozna liczyć jeszcze na jakieś rozrywki typu kluby/dyskoteki?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone