Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomczyk » 22.05.2016 19:23

Dzisiaj zarezerwowany wyjazd do Makarskiej do Hotelu Palma. Może ktoś coś więcej napisać o tym hotelu?
Teraz pytanie do stałych bywalców. Gdzie najlepiej wybrać się na imprezę? i na którą plażę będę miał najbliżej?. Dzięki za odpowiedź.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.05.2016 21:08

Tomczyk napisał(a):Dzisiaj zarezerwowany wyjazd do Makarskiej do Hotelu Palma. Może ktoś coś więcej napisać o tym hotelu?
Teraz pytanie do stałych bywalców. Gdzie najlepiej wybrać się na imprezę? i na którą plażę będę miał najbliżej?. Dzięki za odpowiedź.

Byłam w hotelu Palma w 2013 roku, a w 2014 (będąc na jednodniowej wycieczce w Makarskiej) też zawitaliśmy do tego hotelu, aby odwiedzić poznanych tam rok wcześniej pracowników.
Mnie się ten hotel podoba. Położony blisko głównej plaży Donja Luka (kilka minut). Niestety nie ma z niego widoku na morze, bowiem jest usytuowany pomiędzy zabudowaniami. Jest natomiast piękny widok na Góry Biokovo, jeśli otrzyma się pokój od północnej strony. Bardzo fajna obsługa, wyżywienie OK, chociaż szału nie ma. Śniadania w formie stołu szwedzkiego, codziennie prawie takie samo menu, ale wybór spory. Nie należy się nastawiać na kuchnię chorwacką. Raz nam podali jakieś danie z kuchni chorwackiej, ale byliśmy w tym dniu po fish pikniku zakrapianego rakiją i nie bardzo pamiętamy smak tego dania.
W hotelu jest WiFi oraz w lobby ogólnodostępny komputer z internetem. W lobby jest również bar i TV, wielki taras przed hotelem. W pokojach są lodówki i TV. Jest czysto.
Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, to pytaj.
Ja w tym roku również będę gościem w tym hotelu.
Tomczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomczyk » 23.05.2016 10:37

Fajnie, że jest lodówka w pokoju.
Mamy wykupione śniadania-obiadokolacje. To napoje za darmo tylko są do śniadań?, do obiadokolacji już trzeba płacić osobno?.
Łóżka są wygodne?. Wszystkie pokoje są na 1 i 2 piętrze tak?. Klimatyzacja w pokojach rozumiem, że działa?. A nie wiesz czy jest może w pokojach czajnik elektryczny?. Dzięki.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 23.05.2016 12:01

Tomczyk napisał(a):Fajnie, że jest lodówka w pokoju.
Mamy wykupione śniadania-obiadokolacje. To napoje za darmo tylko są do śniadań?, do obiadokolacji już trzeba płacić osobno?.
Łóżka są wygodne?. Wszystkie pokoje są na 1 i 2 piętrze tak?. Klimatyzacja w pokojach rozumiem, że działa?. A nie wiesz czy jest może w pokojach czajnik elektryczny?. Dzięki.

Napoje do śniadań to herbata, kawa i soki. Stoją wielkie termosy z gorącą wodą a obok pudełka z kawą i torebki z herbatą oraz automat do soków (samoobsługa).
Do obiadokolacji niestety trzeba płacić.
Łóżka są bardzo wygodne. Pokoje są na 1 i 2 piętrze. My mieliśmy pokój na 1 piętrze nad restauracją. Te pokoje nad restauracją mają duże balkony (loggie). Pozostałe pokoje (nad recepcją i lobby) mają dużo mniejsze balkony.
Klimatyzacja działała, chociaż my nie bardzo z niej korzystaliśmy, bowiem w czasie naszego pobytu nie było upałów, więc nie mieliśmy takiej potrzeby.
Czajnika w pokoju nie ma. Nie ma też żadnych naczyń, z wyjątkiem dwóch szklanek w łazience, więc radzę coś ze sobą zabrać.
Jeszcze może o łazience. Jest niewielka, ale nie jakaś klitka, taka w sam raz. Mieści się w niej umywalka, kabina prysznicowa i sedes i jeszcze jest w miarę luźno. Nie ma suszarek do włosów. Ręczniki wymieniane są codziennie. Sprzątanie też odbywa codziennie.
Życzę miłego pobytu.
sklawin86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sklawin86 » 23.05.2016 14:58

Tomczyk napisał(a):Teraz pytanie do stałych bywalców. Gdzie najlepiej wybrać się na imprezę? i na którą plażę będę miał najbliżej?. Dzięki za odpowiedź.

W Makarskiej byłem 4 razy, nie mogę nazwać siebie imprezowiczem, ale zawsze sporo ludzi bawiło się w Disco Plaży, dyskoteki odbywają się tam codziennie wieczorami ( start 21-22?), bardzo często są zdominowane przez naszych rodaków. Po drugiej stronie parku i zatoki znajduje się dyskoteka w jaskini nazywa się bodajże Deep. Zaglądałem tam kilka razy ale zazwyczaj ludzi było mało.

Jeśli chodzi o plażę to blisko będziesz miał na miejską, jeśli lubisz leżeć w ścisku niczym nad polskim morzem to pewnie Ci się spodoba, woda w tym miejscu z uwagi na tabuny ludzi nie jest zbyt czysta, ale jest sporo atrakcji. Plus (jak dla mnie) to rzucające cień pinie. Alternatywą mogą być skałki na półwyspie Sveti Petar, woda czyściutka, można poskakać do wody, sporo rybek więc i z okularami jest gdzie popływać.
Jeśli nie chcecie ruszać na plażę autem, a nie gustujecie w ścisku na plaży można złapać ciuchcie i pojechać w kierunku Kravicy. Tam każdy znajdzie coś dla siebie (FKK, disco plaże, urokliwe zatoczki).
deu89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) deu89 » 23.05.2016 17:08

Tomczyk napisał(a):Fajnie, że jest lodówka w pokoju.

Tak się składa że jestem kilka hoteli dalej (od soboty) i u nas tez napoje do obiadu i kolacji są dodatkowo płatne , prawdopodobnie wszędzie tak jest ale tego nie potrafię na 100 % powiedzieć .
samul
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) samul » 23.05.2016 18:07

Kojarzy ktoś z Was, w którym miejscu w Makarskiej może znajdować się ten apartament? "Obiekt 2137732" - pierwszy wynik z Google.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 23.05.2016 20:18

moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 23.05.2016 21:13

W hotelu rivijera w wakacje 2015 do kolacji gratis lampka białego/czerwonego wina lub kufel piwa.w igrane rok temu wino/piwo płatne,za to woda gratis....różnie to bywa....
Hotel rivijera słynie z rewelacyjnego jedzenia.tak bogatwgo szwedzkiego stołu rezydentka jeżdżąca od lat na makarską nie widziala....
Tomczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomczyk » 25.05.2016 13:59

I jeszcze dwa pytania.
Jak najlepiej dojechać do splitu samemu?. Gdzie się udać na busa i ile kosztuje podróż w obie strony?
Razem z żoną mamy śniadania-obiadokolacje i jednak w środku dnia brakuje tego posiłku. Gdzie go najtaniej i najlepiej zjeść?
Dzięki.
deu89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) deu89 » 25.05.2016 15:50

Tomczyk napisał(a):I jeszcze dwa pytania.
Jak najlepiej dojechać do splitu samemu?. Gdzie się udać na busa i ile kosztuje podróż w obie strony?
Razem z żoną mamy śniadania-obiadokolacje i jednak w środku dnia brakuje tego posiłku. Gdzie go najtaniej i najlepiej zjeść?
Dzięki.

Przy hotelu Meteor , w którym akurat przebywamy często stoją busy , ale możesz skorzystać jeszcze ze dtrpny strony , tam masz podaj wszystkie rozkłady jazdy z powrotem i ceny . Nie mogę podać linka , ale wpisz w google : buscroatia makarska-split , wyskoczy Ci wszystko czarne na białym .
sklawin86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sklawin86 » 26.05.2016 13:37

Podejrzewam, że znajdziesz coś na Dworcu autobusowym przy ul. Ante Starcevica jednak nie wiem jakie ceny bo w Cro zawsze polegam na swoim transporcie.

Tomczyk napisał(a):Razem z żoną mamy śniadania-obiadokolacje i jednak w środku dnia brakuje tego posiłku. Gdzie go najtaniej i najlepiej zjeść?
Dzięki.

W Makarskiej jest bardzo duży wybór wszelkiego rodzaju konob począwszy od portu i nasady cypla Św. Piotra, a skończywszy na promenadzie wzdłuż morza. Zazwyczaj można zapoznać się z menu i cenami przed wejściem, na pewno znajdziecie jakąś która przypadnie Wam do gustu. Z sugerowaniem się czyimś poleceniem byłbym ostrożny, np. wspólnie z żoną przez pierwsze dwa pobyty jedliśmy w konobie w pobliżu dyskoteki na plaży, jedzenie pyszne + obsługa na wyśmienitym poziomie w języku polskim, a za 3 razem zawiedliśmy się. Jak się okazało zmienił się szef oraz cała załoga no i przy okazji menu. Ostatnio w 2014 r. jedliśmy w restauracji na ulicy Vinogradskiej obok hotelu Biokovo. Jedzenie było pyszne, jedyny minus to ewidentne faworyzowanie przez właściciela Niemców (dostawali na pożegnanie upominki itd.).

Jeśli lubicie ryby i owoce morza to możecie zajrzeć w porze wieczornej na cumujący Makarski Jadran, który po całodziennej wycieczce o tej porze staje się restauracją na wodzie. Nie ma tam fajerwerków, ale można zjeść najtaniej (podejrzewam) rybki. Sałatka z ośmiornicy była najlepszą jaką jadłem kiedykolwiek w Chorwacji.

Mam nadzieję, że pomogłem życzę udanego wypoczynku.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.05.2016 20:03

Dzięki.

Jechałam komunikacją miejską do Splitu z Omišu autobusem, który rozpoczyna trasę w Makarskiej. Możesz przeczytać o tym w mojej relacji.
Wycieczka do Splitu
nitomen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nitomen » 19.06.2016 13:10

Gdzie w Makarskiej wypozycze skuter aby wjechac na Sveti Jure w 2 osoby ? z tego co slyszalem musi byc to skuter wiekszy niz 125 ccm, bo te sa za slabe ...ewentualnie z Makarskiej jezdza jakies zorganizowane wycieczki ( busy , autobusy) na Sveti Jure ?
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 19.06.2016 16:14

Z Makarskiej to nawet na piechotę tam dojdziesz a sam wjazd na górę to busem który tam cały czas czeka na turystów ale nie wiem w jakiej cenie bo ja wjeżdżałem vw touranem w 4 osoby i mało mi żona klamki nie wyrwała :D :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone