moniolla napisał(a):Przy głównej ulicy w dzielnicy zelanka.jakis kilometr od centrum makarskiej stoją 2 budki.na jednej napis "pekara "na drugiej- mniejszej "lipo & frisko".i właśnie w tej mniejszej robią pizze na wynos. Mała 15 kun,srednia 30 a duża 50.... z tym że średnia to wg mnie większa niż duża w naszej tele pizzy.pyszne ciasto, obfite dodatki (pieczarki,szynka,ser i sos).spokojnie najadłabym się małą....
oprócz tego dobre drożdzówki pączki i ogólnie pieczywo.
moniolla napisał(a):Zelenka jest powyżej miejsca gdxie bylismy.....przygotuj się na wchodzenie dosyc wysoko i stromo z plaży.jest tam duży konzum,tommy i 2 piekarnie czynne 24 h na dobe.w jednej z piekarni jest pyszna pizza.lepsza niz w knajpkach taka swojska i olbrzymia;-)
do lidla masz kawal.jest w drodze do tucepi za makarską.
w kwestii apartamentow nie pomoge bo jechalismy z biura podrozy do hotelu rivijera...
domyslam sie ze skoro jedziesz z biurem to masz przypisany apartament.to tak jak z hotelem -przyjezdzasz i pokoj juz czeka.
pozdrawiam .....z bólem serca wracająca z chorwacji do domu .... ale opalona i szczęśliwa.....
Zemczi napisał(a):A na jaką plaże najlepiej sie wybrać? Słyszałem, że ta główna jest strasznie zaludniona ale znajdują się jakieś poboczne. Fajnie byłoby być obeznany, a nie szukać na "chybił trafił"
I w ogóle co to "promenada"? Pozdrawiam serdecznie.
dhmegi napisał(a):Zemczi napisał(a):A na jaką plaże najlepiej sie wybrać? Słyszałem, że ta główna jest strasznie zaludniona ale znajdują się jakieś poboczne. Fajnie byłoby być obeznany, a nie szukać na "chybił trafił"
I w ogóle co to "promenada"? Pozdrawiam serdecznie.
Jak zejdziesz ze swojej kwatery w dół do morza, to dojdziesz do plaży. Wtedy zdecydujesz, czy zostać w tym miejscu, czy też szukać gdzie indziej. Jeśli pójdziesz w lewo, to dojdziesz do głównej plaży Donja Luka. Plaża w Makarskiej jest długa, miejscami szersza, gdzie indziej bardzo wąska, ale nie licz na plażę o szerokości polskiej plaży nad Bałtykiem.
Jeśli chodzi o promenadę, to jest to deptak ciągnący się wzdłuż plaży, przy którym usytuowane są restauracje, budki z lodami i pamiątkami itp.
Tutaj masz mój filmik ze spaceru promenadą, ale to było przed sezonem (w maju), więc tłumów jeszcze nie było. Z promenady widać plażę.
Zemczi napisał(a):Super, dzięki za odpowiedź A wiesz może jak to jest z tymi leżakami? Bo słyszałem, że można wynająć jakiś leżak na dzień, ale czy to gra warta świeczki? I czy w każdym miejscu na plaży takie coś można wynająć ?
P.S.
To ja Pani napisałem ostatnio maila z prosbą o pomoc
dhmegi napisał(a):Zemczi napisał(a):Super, dzięki za odpowiedź A wiesz może jak to jest z tymi leżakami? Bo słyszałem, że można wynająć jakiś leżak na dzień, ale czy to gra warta świeczki? I czy w każdym miejscu na plaży takie coś można wynająć ?
P.S.
To ja Pani napisałem ostatnio maila z prosbą o pomoc
Nie wiem, jak to jest w sezonie, ale przed sezonem już były leżaki do wynajęcia.
Tutaj można je zobaczyć na moim filmiku (0:54 minuta filmu).
Przychodzisz, zajmujesz leżaczek i za chwilę zjawia się facio i kasuje forsę za leżaczek. Niestety nie wiem, jaką kwotę, bo nie korzystałam z leżaków. Nie mam cierpliwości do leżenia, ja ciągle w ruchu, więc to w moim przypadku wyrzucenie pieniędzy. Ponadto żwirek w Makarskiej nie jest straszny, jak dla mnie wystarczał ręcznik, ale jak się ma karimatę, to już będzie OK. Leżaki widziałam tylko w obrębie głównej plaży Donja Luka, ale zaznaczam, że ja byłam pod koniec maja, więc to grubo przed sezonem.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne