Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szalonaona77
Odkrywca
Trasy biegowe Tucepi -> Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) szalonaona77 » 14.07.2015 21:05

Witam
Czy jest tu jeszcze jakis amator biegania który był w tamtych rejonach i mógłby polecić dobre trasy? Co by wzdłuż główniej drogi nie biec :?
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 15.07.2015 09:35

joaszy napisał(a):Witam, w tym roku jadę po raz pierwszy do Chorwacji, na 90 % jestem zdecydowana na Makarską. Pytanie do tych, co byli w Makarskiej - czy ulica Kipara Mestrovica 25 jest daleko od plaży? Niby google earth mi pokazuje, że 500 metrów, ale chciałabym wiedzieć, co to za okolica, czy ok, czy nie bardzo, i czy faktycznie idzie się normalnym krokiem z leżakiem/torba plażową w dloni 5 minut, 10 minut...? i czy w linii prostej faktycznie wychodzi się na plażę taka normalną, tzn. żwirkową, ale do opalania/kąpania się i czy wejście na nią jest bezpłatne?
Drugie pytanie: czy ceny (posiłków, zakupów - takich ze średniej półki, nie kaczka w pomarańczach ale i nie konserwa itp.) w Makarskiej są porównywalne jak w PL, niższe, wyższe?
czy jeśli chodzi o tłok,ludzi, atrakcje, można porównać np. z polskim Sopotem?
Mam nadzieję, że odpowiecie :)

Jeśli chodzi o ceny posiłków w konobach to podobne jak na naszym wybrzeżu. Najtaniej wychodzi pizza (swoją drogą bardzo smaczna) około 40-50 kun wzwyż, obiad z kotletem i frytkami to koszt około 80 kun wzwyż, piwo chyba kilkanaście kun wzwyż. Polecam konobe HERTZ zaraz przy plaży, właściciel pracuje jako kelner, mówi w kilku językach, w tym po polsku, ogólnie bardzo fajny klimat.

Pytasz również o tłok- Makarska to takie polskie Mielno ale przestało mi to przeszkadzać po dwóch dniach. Na początku tłum był uciążliwy ale później przestałam się gubić na plaży i na ulicach, byłam zrelaksowana i po prostu działał na mnie śródziemnomorski klimat. Ogólnie jestem osobą nerwową i przeszkadzają mi tłumy ludzi ale słońce, woda i piękne plaże działają zbawiennie na moje nerwy :)
michalz5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalz5 » 15.07.2015 11:24

amal napisał(a):Powiem tak :) rewelacja
Jak dla mnie Makarska warta każdej wydanej złotówki, każdego przejechanego km i każdej przejechanej godziny, a było ich 14h. Przede wszystkim zabierzcie ze sobą sprzęt do nurkowania :D (maska, płetwy, rurka), mozna tez kupic na miejscu.
Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)
Nie ma co sie rozpisywac, wiekszosc rzeczy zostala juz napisana, jak ktos chce to mam namaiary na fajne lokum 50m od morza, 300m od centrum, np. 45euro za 3 osoby . W razie pytan piszcie na pw lub maila.

P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Witam proszę o namiary na te lokum 50 m od morza

Pozdrawiam

Pozdrawiam i zachecam do wyjazdu.
monika.zielak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika.zielak » 15.07.2015 11:30

euromissile napisał(a):
amal napisał(a):Powiem tak :) rewelacja
Jak dla mnie Makarska warta każdej wydanej złotówki, każdego przejechanego km i każdej przejechanej godziny, a było ich 14h. Przede wszystkim zabierzcie ze sobą sprzęt do nurkowania :D (maska, płetwy, rurka), mozna tez kupic na miejscu.
Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)
Nie ma co sie rozpisywac, wiekszosc rzeczy zostala juz napisana, jak ktos chce to mam namaiary na fajne lokum 50m od morza, 300m od centrum, np. 45euro za 3 osoby . W razie pytan piszcie na pw lub maila.

P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Poproszę namiar na lokum :)

Pozdrawiam i zachecam do wyjazdu.

amal poprosilbym Cie na pw namiar na tą kwatere :) i z gory dzieki :)
michalz5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalz5 » 15.07.2015 11:33

Witam wszystkich i proszę o pomoc! szukam kwatery, w Makarskiej,. 4 dorosłe osoby jedno dziecko(dwie pary jedna z dzieckiem ) 7 nocy w terminie między 27 lipiec do 16 sierpnia. Zależy mi na tym, żeby było bliziutko do morza, i do centrum Będę wdzięczna za jakieś namiary: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

P.S mam namiary na bardzo fajne sprawdzone kwatery na PAG
muchador
Croentuzjasta
Re: Trasy biegowe Tucepi -> Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 15.07.2015 21:28

szalonaona77 napisał(a):Witam
Czy jest tu jeszcze jakis amator biegania który był w tamtych rejonach i mógłby polecić dobre trasy? Co by wzdłuż główniej drogi nie biec :?

Brzegiem morza do Baszkiej Vody, nie jest idealnie - taki bardziej bieg terenowy - ale bardzo malowniczy i klimatyczny +/- 10 km w jedną stronę. Można kawałek dalej do Breli, ale przy wysokich temperaturach tylko wcześnie rano. Po południu sporo spacerowiczów. W drugą stronę do Tuczepi też ładnie - lasem w stronę Nugala
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 16.07.2015 16:18

Rekreacyjnie można przebiec całą makarską od początku do końca promenadą.prosta droga,jedno miejsce gdzie trzeba podbiec pod małą górkę. wychodzi ok 2 km w jedną stronę.lajtowo i bez zadyszki dla nieprofesjonalnych biegaczy.dobrze biec przed 7 rano - wtedy słońce schowane jeszcze za biokovem.ok 7.30 już atakuje promenadę.bardzo sympatyczna trasa....góry,morze,cykady...coś pięknego...
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 19.07.2015 21:19

Podłączę się z pytaniem, czy w Makarskiej nadal czynna jest drogeria DM i czy jest to duży sklep? Na stronie internetowej jest oznaczona, ale wolę się upewnić :-)
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 20.07.2015 08:23

Jest taka drogeria.jest czynna.w środku jednak nie byłam choć przechodzimy obok często.wygląda na duży sklep...
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 20.07.2015 12:34

figusek napisał(a):Podłączę się z pytaniem, czy w Makarskiej nadal czynna jest drogeria DM i czy jest to duży sklep? Na stronie internetowej jest oznaczona, ale wolę się upewnić :-)

Jest, jest. Fajnie wyposażona, lokal mniejszy niż Rossmann ale jest sporo ciekawych rzeczy :)
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 20.07.2015 13:12

irreversible napisał(a):
figusek napisał(a):Podłączę się z pytaniem, czy w Makarskiej nadal czynna jest drogeria DM i czy jest to duży sklep? Na stronie internetowej jest oznaczona, ale wolę się upewnić :-)

Jest, jest. Fajnie wyposażona, lokal mniejszy niż Rossmann ale jest sporo ciekawych rzeczy :)

Dziękuję za odpowiedź, w tamtym roku zrobiłam zaopatrzenie w Šibeniku (wielki DM), a teraz myślę o Makarskiej :-)
joaszy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joaszy » 21.07.2015 10:02

Byłam w Makarskiej, mieszkałam w hotelu przy ul. Rudera Boskovica, która jest przedłużeniem ulicy Kipara Mestrovica. Ja z hotelu na plażę szłam ok. 3 minut.
Życzę udanego wypoczynku. :)[/quote]

Dziękuję za odpowiedź i filmiki, wygląda to pięknie i daje nadzieję na udany urlop:)
Jadę w szczycie sezonu, sierpień...

Czy ktoś mógłby udzielić mi jakichś praktycznych rad, co np. zabrać ze sobą koniecznie, o czym pamiętać itd.?
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 22.07.2015 13:41

joaszy napisał(a):
Byłam w Makarskiej, mieszkałam w hotelu przy ul. Rudera Boskovica, która jest przedłużeniem ulicy Kipara Mestrovica. Ja z hotelu na plażę szłam ok. 3 minut.
Życzę udanego wypoczynku. :)

Dziękuję za odpowiedź i filmiki, wygląda to pięknie i daje nadzieję na udany urlop:)
Jadę w szczycie sezonu, sierpień...

Czy ktoś mógłby udzielić mi jakichś praktycznych rad, co np. zabrać ze sobą koniecznie, o czym pamiętać itd.?[/quote]

Zabierz:
- karimaty na plażę bo leżenie na kamieniach boli i polecam zabrać jakąś małą poduszkę (np. dmuchaną) żeby położyć na tym głowę:)
- coś na głowę i okulary przeciwsłoneczne z dobrym prawdziwym filtrem
- buty do wody (zarówno na plaży jak i w wodzie nie da się chodzić bez butów...)
- WOREK PIENIĘDZY:)

Można dopisać milion innych rzeczych ale bez tych powyższych nie da rady przeżyć w CRO.

I teraz sprzedam wam patent na "zawsze chłodną wodę"- w nocy zamrozić butelkę wody, zabrać ją na plażę, schować pod recznikiem i cieszyć się lodowatą wodą cały dzień. Tylko uwaga na gardło aby nie przeziębić :hut:
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 22.07.2015 14:57

Dodałabym jeszcze więcej kremów z filtrem....zawsze brałam z 2 op i brakowało.tym razem mamy 4 i akurat albo nawet troszkę nam zostanie.smarujemy sie w 3 osoby:-D.
Zaczęliśmy od 30,potem 25,teraz 20 i żadnych poparzeń.ale smarowanie często....młody mój już przewraca oczami widząc jak idę w jego kierunku z psikaczem:-D
po plażingu jakiś żel typu "sos dla skóry" po opalaniu i nawilżanie balsamem co by ładna opalenizna została i skóra nie zeszła.

Są rzeczy które wychodzą dopiero na miejscu....
w zeszłym roku nie mieliśmy w łazience żadnego haczyka na ręcznik i wkurzało mnie to.... tym razem wzięłam z domu kilka haczyków na przyssawkę i okazały się zbędne bo są a przedałby się przedłużacz....jedno gniazdko w pokoju i ciężko ogarnąć ładowarki,wiatrak itp....tak więc za rok wrzucę do torby przedłużacz i pewnie potrzebne będzie coś zupełnie innego ;-)
Podróże kształcą;-)
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 22.07.2015 15:11

Po opalaniu lub na oparzenia to napewno coś z pantenolem. W tamtym roku zapomniałam całego worka z kremami/żelami i na miejscu kupiłam krem do opalania oraz ...nivea soft (ten biały krem/balsam w słoiczku). Miałam bardzo spieczoną i piekącą skórę, a on niesamowicie nawilżał i czułam ulgę.
Jeszcze mi się przypomniało żeby zabrać jakieś chusteczki nawilżające na plażę. Woda jest strasznie słona, a suche ręce doprowadzają mnie do szału.
Odżywka do włosów- włosy bardzo cierpią po słońcu i słonej wodzie.
Krople do oczu- j.w.
Dosyć często używałam bawełnianej chusty (czysta cienka bawełna). Jak spiekłam nogi to chusta na nogi czy inną część ciała, a reszta się opala.
Oczywiście jakieś leki trzeba zabrać i ostrą pensetę. Dawno temu na obozie w Chorwacji kolega (w ostatni dzień...) staną na jeżowcu i penseta okazała się niezbędna przy wyciąganiu kolców. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło.

Ooo właśnie mi się przypomniało: maska do nurkowania!!!

W tym roku zabieram również materac do pływania :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone