Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 10:05

Iwona88 napisał(a):Lubię wyzwania więc na Sv Jure jedziemy samochodem :)

A ja mam troszkę inne pytanie ;)
Jak z toaletami na plaży w Makarskiej? Czy są jakieś? Wcześniej się tym nie interesowałam bo mieszkałam w hotelu zaraz przy plaży a w tym roku mam spory kawałek do przejścia.

Obrazek
pola84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pola84 » 22.06.2015 10:39

dziękuję za przewodnik
safie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) safie » 23.06.2015 08:28

Iwona88, dobre pytanie, też się zastanawiałam nad tym, czyli toalety są tylko przy głównej plaży? Raczej wolałabym unikać największego ścisku ;)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 23.06.2015 17:27

Iwona88 napisał(a):A ja mam troszkę inne pytanie ;)
Jak z toaletami na plaży w Makarskiej? Czy są jakieś? Wcześniej się tym nie interesowałam bo mieszkałam w hotelu zaraz przy plaży a w tym roku mam spory kawałek do przejścia.

Ja również mieszkałam w hotelu przy plaży, więc nie było potrzeby korzystania z publicznych toalet, ale raz nam się zdarzyło z takiej toalety korzystać. Było to przy półwyspie Sv. Petar. Toaleta była OK. Czysto, pachnąco, tylko że płatna, ale nie pamiętam ile się płaci.
Załączam mapkę Makarskiej, na której są między innymi oznaczone WC.

makarska_map.jpg

oraz link do tej mapki na oryginalnej stronie (mapka w lepszej jakości).
Mapa-miasta-Makarska
ufon73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufon73 » 24.06.2015 00:25

Jadę do baśki w lipcu i na pewno chcemy zaliczyć sw jure :)
I kilka pytań :
- jeździ coś z baśki do makarskiej? Ewentualnie rowery można wypożyczyć i jaki koszt tych środków transportu :D
- jaki mniej więcej koszt wyjazu busem na sw jure
- plaże. Są jakieś piaszczyste w okolicy? :D i z drugiej strony od razu czy są jakieś fajne zakątki do nurkowania, amatorskiego oczywiście :D :)
Poziomka24
Autostopowicz
Makarska - piewszy raz bez auta -pomocy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Poziomka24 » 28.06.2015 20:03

Drodzy Cromaniacy -potrzebuje waszej podpowiedzi :)
za 4 dni wybieramy się z mężem w pierwszą podróż do Cro. Lecimy do Dubrownika, noclegi mamy w Makarskiej, jesteśmy bez samochodu. i stąd kilka moich pytań:
- czy jedyne autobusy które jadą z Dubrownika do Makarskiej to te ze strony buscroatia.com? i czy bilety można kupić tylko on-line?
- jakie wypożyczalnie samochodów w Makarskiej polecacie?
- bardziej się opłaca wypożyczyć samochód on-line w polski czy negocjować ceny na miejscu?
- ile - średnio- kosztują 2 tygodnie w Cro, chodzi mi o zakupy, jedzenie w knajpach kilka razy w tygodniu, przyjemności - lody etc i zwiedzanie - Dubrownik,Plitwice, Split, jakiś rejs - bez szaleństw, ale też bez liczenia każdego euro.
pozdrawiam i liczę na naszą wyrozumiałość
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Makarska - piewszy raz bez auta -pomocy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2015 21:33

Poziomka24 napisał(a):Drodzy Cromaniacy -potrzebuje waszej podpowiedzi :)

Do poczytania >>> makarska-kompendium-wiedzy-subiektywne-t19403.html#p283471
sasiad2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasiad2 » 29.06.2015 21:00

amal napisał(a):Powiem tak :) rewelacja
Jak dla mnie Makarska warta każdej wydanej złotówki, każdego przejechanego km i każdej przejechanej godziny, a było ich 14h. Przede wszystkim zabierzcie ze sobą sprzęt do nurkowania :D (maska, płetwy, rurka), mozna tez kupic na miejscu.
Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)
Nie ma co sie rozpisywac, wiekszosc rzeczy zostala juz napisana, jak ktos chce to mam namaiary na fajne lokum 50m od morza, 300m od centrum, np. 45euro za 3 osoby . W razie pytan piszcie na pw lub maila.

P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Tez nie mogę wysłać PW więc jak mogę prosić o namiary to tu
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam i zachecam do wyjazdu.
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 30.06.2015 08:17

Już nie mogę się doczekać. ...za 2 tyg będziemy już siedzieć na walizkach i odliczać godziny do odjazdu. ...ciągle modyfikuje listy co kupić co przygotować co zabrać. ....
akwarysta6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) akwarysta6 » 02.07.2015 18:58

Witam, czy jest ktoś w stanie polecić obecnie jakąś dobrą, niedrogą knajpę w Makarskiej z rybami i owocami morz?? Jestem obecnie w Makarskiej i mam duże wątpliwości, gdzie się wybrać. Pozdrawiam.
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 03.07.2015 23:21

amal napisał(a):Powiem tak :) rewelacja
Jak dla mnie Makarska warta każdej wydanej złotówki, każdego przejechanego km i każdej przejechanej godziny, a było ich 14h. Przede wszystkim zabierzcie ze sobą sprzęt do nurkowania :D (maska, płetwy, rurka), mozna tez kupic na miejscu.
Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)
Nie ma co sie rozpisywac, wiekszosc rzeczy zostala juz napisana, jak ktos chce to mam namaiary na fajne lokum 50m od morza, 300m od centrum, np. 45euro za 3 osoby . W razie pytan piszcie na pw lub maila.

P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Pozdrawiam i zachecam do wyjazdu.

amal poprosilbym Cie na pw namiar na tą kwatere :) i z gory dzieki :)
maczos1988
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maczos1988 » 08.07.2015 11:36

Witam,

pierwszy raz jade do Makarskiej, może ktoś wie gdzie będę mógł kupić domowe wino i oliwę ? Ma któś może jakieś namiary ?

Z góry dziękuję :)
joaszy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joaszy » 09.07.2015 23:22

Witam, w tym roku jadę po raz pierwszy do Chorwacji, na 90 % jestem zdecydowana na Makarską. Pytanie do tych, co byli w Makarskiej - czy ulica Kipara Mestrovica 25 jest daleko od plaży? Niby google earth mi pokazuje, że 500 metrów, ale chciałabym wiedzieć, co to za okolica, czy ok, czy nie bardzo, i czy faktycznie idzie się normalnym krokiem z leżakiem/torba plażową w dloni 5 minut, 10 minut...? i czy w linii prostej faktycznie wychodzi się na plażę taka normalną, tzn. żwirkową, ale do opalania/kąpania się i czy wejście na nią jest bezpłatne?
Drugie pytanie: czy ceny (posiłków, zakupów - takich ze średniej półki, nie kaczka w pomarańczach ale i nie konserwa itp.) w Makarskiej są porównywalne jak w PL, niższe, wyższe?
czy jeśli chodzi o tłok,ludzi, atrakcje, można porównać np. z polskim Sopotem?
Mam nadzieję, że odpowiecie :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.07.2015 12:57

joaszy napisał(a):Witam, w tym roku jadę po raz pierwszy do Chorwacji, na 90 % jestem zdecydowana na Makarską. Pytanie do tych, co byli w Makarskiej - czy ulica Kipara Mestrovica 25 jest daleko od plaży? Niby google earth mi pokazuje, że 500 metrów, ale chciałabym wiedzieć, co to za okolica, czy ok, czy nie bardzo, i czy faktycznie idzie się normalnym krokiem z leżakiem/torba plażową w dloni 5 minut, 10 minut...? i czy w linii prostej faktycznie wychodzi się na plażę taka normalną, tzn. żwirkową, ale do opalania/kąpania się i czy wejście na nią jest bezpłatne?
Drugie pytanie: czy ceny (posiłków, zakupów - takich ze średniej półki, nie kaczka w pomarańczach ale i nie konserwa itp.) w Makarskiej są porównywalne jak w PL, niższe, wyższe?
czy jeśli chodzi o tłok,ludzi, atrakcje, można porównać np. z polskim Sopotem?
Mam nadzieję, że odpowiecie :)

Byłam w Makarskiej, mieszkałam w hotelu przy ul. Rudera Boskovica, która jest przedłużeniem ulicy Kipara Mestrovica. Ja z hotelu na plażę szłam ok. 3 minut. Ty będziesz musiała iść trochę dłużej. Z tego co widzę na mapach google, to odległość z Twojej kwatery jest trzy razy dłuższa, niż moja, więc będziesz szła około 10 minut. W linii prostej faktycznie dojdziesz do plaży żwirkowej (to jest ta plaża na moim filmiku: https://www.cro.pl/chorwacja-milosc-od-pierwszego-wejrzenia-t45029-15.html#p=1382842 i wejście jest bezpłatne. Ja nie słyszałam o płatnych plażach w Chorwacji.

Co do okolicy Twojej kwatery, to niestety nie mogę Ci pomóc, bo tam nie dotarłam. Ceny posiłków są porównywalne do naszych cen w restauracjach (no może trochę wyższe). Ceny w sklepach bardzo podobne do naszych. Ja zaopatrywałam się w sklepie Tommy i było OK.
Jeśli chodzi o tłok, to zależy czy jedziesz w sezonie, czy po (lub przed). Ja byłam Przed sezonem, to było super (tutaj filmik z Makarskiej z czerwca 2014 https://www.cro.pl/omis-2014-zipline-i-inne-atrakcje-filmy-t45611-60.html#p=1435481.

W tym roku jadę we wrześniu, a więc po sezonie. W sezonie ponoć jest tam bardzo tłoczno i atrakcji sporo.
Życzę udanego wypoczynku. :)
Tomczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomczyk » 14.07.2015 14:16

Ja w sobotę wybieram się do Podgora, gdzie do plaży mam 20m.
Może ktoś napisać gdzie i co kupować?. Bo do samego centrum Podgory mam 200m, a do Makarskiej 8km.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone