Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.06.2015 13:56

pawelli napisał(a):
dhmegi napisał(a):Bardzo mnie ciekawi, jak daleko można dojść promenadą wzdłuż brzegu morza w kierunku Baški Vody. Może byłeś na takim spacerze :?: Jeśli coś wiesz na ten temat, to napisz.

Do Breli dojdziesz

Wielkie dzięki. To już mogę planować spacerek. :hut:

A czy wiesz może coś na temat rejsów z Makarskiej na Korczulę :?:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 19.06.2015 14:28

Ale do Breli to jest spory kawałek ;) proponuje spacerek do Krvavicy - jakieś 4km

Co do rejsów - to my osobiście nie korzystaliśmy choć coś tam pływa.
safie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) safie » 19.06.2015 17:30

dhmegi, damy radę :) wycieczki są podzielone na 3 dni + jedna w drodze powrotnej, reszta czasu zaplanowana na błogie lenistwo :)
Tomczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomczyk » 20.06.2015 15:12

Witam.
Jest to mój pierwszy post na forum, a więc myślę, że mnie nie zjecie.
Ja za równe 4 tygodnie wybieram się z małżonką do Makarskiej - jedziemy pierwszy raz, i czytając wasze komentarze zapowiada się ciekawy urlop.
Jednak mam pytanie.
Co najlepiej zwiedzić? (blisko Makarskiej)
Gdzie najlepiej coś zjeść?
Jeśli chodzi o plażę to opalać się na głównej czy chodzić na mniejsze?
Jak ktoś ma jakiś przewodnik po PL to mógłby podrzucić na prywatną wiadomość.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.06.2015 17:25

Tomczyk napisał(a):Witam.
Ja za równe 4 tygodnie wybieram się z małżonką do Makarskiej - jedziemy pierwszy raz, i czytając wasze komentarze zapowiada się ciekawy urlop.
Jednak mam pytanie.

Ani na PW, ani na e-maila wysyłanego przez to forum nie da się niestety przesłać załącznika.
Jeśli chcesz przewodnik po Chorwacji, w tym również po Makarskiej, to przewodnik taki opracowała katiekas. Przewodnik jest rozsyłany (teraz akurat padło na mnie), jeśli chętny poda adres e-mail. Możesz mi go przesłać na PW. Podaję Ci link do wątku, który dotyczy tegoż przewodnika
https://www.cro.pl/przewodnik-makarska-t48064.html
amal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) amal » 20.06.2015 17:36

dhmegi napisał(a):
Czy ten statek, na którym można zjeść rybkę, to "Makarski Jadran" :?:

Tak dokładnie ten statek :)

dhmegi napisał(a):Zazdroszczę, ja już nie mogę się doczekać wyjazdu, a to nastąpi dopiero we wrześniu.
Bardzo mnie ciekawi, jak daleko można dojść promenadą wzdłuż brzegu morza w kierunku Baški Vody. Może byłeś na takim spacerze :?: Jeśli coś wiesz na ten temat, to napisz.

Życzę wspaniałego wypoczynku w Makarskiej. :D

Akurat w strone BV mie poszlismy, ale bylem na spacerze :D (5h) w Tucepi. Polecam "atrakcje" Tucepi opuszczony hotel Jadran :)
oto_ja
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oto_ja » 20.06.2015 17:57

amal napisał(a):Powiem tak :) rewelacja
Jak dla mnie Makarska warta każdej wydanej złotówki, każdego przejechanego km i każdej przejechanej godziny, a było ich 14h. Przede wszystkim zabierzcie ze sobą sprzęt do nurkowania :D (maska, płetwy, rurka), mozna tez kupic na miejscu.
Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)
Nie ma co sie rozpisywac, wiekszosc rzeczy zostala juz napisana, jak ktos chce to mam namaiary na fajne lokum 50m od morza, 300m od centrum, np. 45euro za 3 osoby . W razie pytan piszcie na pw lub maila.

P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Pozdrawiam i zachecam do wyjazdu.

Z racji tego że nie mogę napisać do Ciebie na pw, bardzo proszę o pilny kontakt w sprawie lokum
na adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.

Pozdr
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 20.06.2015 19:24

Jednak mam pytanie.

Na pewno warto iść na półwysep Sv Petar, przejść sie za hotel Osejava ścieżką, iść do muzeum muszel, wjechać na Sv Jure.
Pojechać do Trogiru w drodze powrotnej Split. Można też jechać do Dubrownika, Wodospady Krka itd itd

Jeść nie drogo -> bary szybkiej obsługi przy bazarkach przy miejskiej plaży - całkiem smacznie i niedrogo

Zakupy - Tommy, Konzum. W Konzumie za miastem (kierunek na Tucepi) jest duży Konzum i tam bywa taniej niż w konzumach w mieście,
Mozesz też jechać do Lidla bo jest takowy w Makarszczaku.

Warzywa i owoce - kupować albo na bazarze obok kościoła na rynku albo markety. Stragany przy promenadzie są okrutnie drogie.
Najtaniej jest w marketach - moze być nawet 2-3 x taniej.
Pieczywo - pekara "Palma" z Baskiej Vody.

targ rybny - w porcie we wczesnych godzinach rannych.

Najlepsze lody (są wszędzie) ale najtaniej przy runku - na rogu przy wejsciu od portu.
Bardzo dobre i w dobrej cenie z zajebi.... fajną obsługą są kolo Buba Bar -> zawsze kupujemy lody wracając z plaży.

Plaże - polecam plaze w kierunku Baskiej Vody plaza Ramova (kawałek za Buba Bar) - lekko za miastem (ale to zależy gdzie masz kwaterkę). Jak mieszkasz w oklicach Zagrabckiej, Maslinarskiej (wlot od Baskiej Vod) to warto udac sie w tym kierunku na plaze. Duuuużo mniej ludzi.
Ale w razie czego mozna tam podjechać samochodem - bo sa parkingi w lesie.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.06.2015 07:38

dhmegi napisał(a):
Jednak mam pytanie.

Ani na PW, ani na e-maila wysyłanego przez to forum nie da się niestety przesłać załącznika.
Jeśli chcesz przewodnik po Chorwacji, w tym również po Makarskiej, to przewodnik taki opracowała katiekas. Przewodnik jest rozsyłany (teraz akurat padło na mnie), jeśli chętny poda adres e-mail. Możesz mi go przesłać na PW. Podaję Ci link do wątku, który dotyczy tegoż przewodnika
https://www.cro.pl/przewodnik-makarska-t48064.html

Sorry, dopiero teraz zauważyłam, że już prosiłeś o przewodnik, a ja Ci go już wysłałam. Nie skojarzyłam nicków. :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.06.2015 08:03

pawelli napisał(a):Na pewno warto iść na półwysep Sv Petar, przejść sie za hotel Osejava ścieżką, iść do muzeum muszel, wjechać na Sv Jure.

Witaj pawelli
Interesuje mnie ten spacer do Parku Osejava i wjazd na Sv. Jure.
Może mógłbyś coś więcej na ten temat napisać.
Na mapie Park Osejava wygląda na bardzo duży. Są tam zaznaczone jakieś ścieżki, ale żeby obejść cały Park, to by chyba brakło dnia. Którą ścieżkę wybrać :?:
Czy na Sv. Jure wjeżdżałeś swoim samochodem, czy wykupiłeś wycieczkę. Mnie interesuje wykupienie wycieczki, jakie biuro, ile kosztuje, itp.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 21.06.2015 11:27

Na Sv Jure nie wjeżdzałem - ale wiem że jeżdżą busiki jak nie wierzysz we własne możliwości.

Park Osejava - po prostu trzeba pójść i pospcerować
Iwona88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona88 » 21.06.2015 11:43

Lubię wyzwania więc na Sv Jure jedziemy samochodem :)

A ja mam troszkę inne pytanie ;)
Jak z toaletami na plaży w Makarskiej? Czy są jakieś? Wcześniej się tym nie interesowałam bo mieszkałam w hotelu zaraz przy plaży a w tym roku mam spory kawałek do przejścia.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.06.2015 11:59

pawelli napisał(a):Na Sv Jure nie wjeżdzałem - ale wiem że jeżdżą busiki jak nie wierzysz we własne możliwości.

Nie chodzi o wiarę we własne możliwości. Jadę na wczasy autokarem, więc nie będę dysponować autem na miejscu.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 21.06.2015 12:54

Iwona88 napisał(a):
A ja mam troszkę inne pytanie ;)
Jak z toaletami na plaży w Makarskiej? Czy są jakieś? Wcześniej się tym nie interesowałam bo mieszkałam w hotelu zaraz przy plaży a w tym roku mam spory kawałek do przejścia.

Jest różnie ale występują przy beach-barach są toalety.
Wszystko zależy gdzie się rozlokujecie na plaży (na której)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 21.06.2015 13:04

dhmegi napisał(a):
pawelli napisał(a):Na Sv Jure nie wjeżdzałem - ale wiem że jeżdżą busiki jak nie wierzysz we własne możliwości.

Nie chodzi o wiarę we własne możliwości. Jadę na wczasy autokarem, więc nie będę dysponować autem na miejscu.

Spoko :) ja się sam nie zdecydowałem jeszcze ;)
Są jakieś zorganizowane wycieczki z Makarskiej - na Promenadzie wszystko znajdziecie.

Jedzono - polecam bary szybkiej obsługi wzdłuż brzegu (plaży) z tyłu za bazarami.
Obiad da 3 osobowej rodziny - polecam kupować 2 porcje i zrzuta rodziców na dziecko - bo nie da się tego zjeść (oczywiście chodzi o ilość jedzenia)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone