Tomczyk napisał(a):Witam.
Jest to mój pierwszy post na forum, a więc myślę, że mnie nie zjecie.
Ja za równe 4 tygodnie wybieram się z małżonką do Makarskiej - jedziemy pierwszy raz, i czytając wasze komentarze zapowiada się ciekawy urlop.
Jednak mam pytanie.
Co najlepiej zwiedzić? (blisko Makarskiej)
Gdzie najlepiej coś zjeść?
Jeśli chodzi o plażę to opalać się na głównej czy chodzić na mniejsze?
Na pewno warto iść na półwysep Sv Petar, przejść sie za hotel Osejava ścieżką, iść do muzeum muszel, wjechać na Sv Jure.
Pojechać do Trogiru w drodze powrotnej Split. Można też jechać do Dubrownika, Wodospady Krka itd itd
Jeść nie drogo -> bary szybkiej obsługi przy bazarkach przy miejskiej plaży - całkiem smacznie i niedrogo
Zakupy - Tommy, Konzum. W Konzumie za miastem (kierunek na Tucepi) jest duży Konzum i tam bywa taniej niż w konzumach w mieście,
Mozesz też jechać do Lidla bo jest takowy w Makarszczaku.
Warzywa i owoce - kupować albo na bazarze obok kościoła na rynku albo markety. Stragany przy promenadzie są okrutnie drogie.
Najtaniej jest w marketach - moze być nawet 2-3 x taniej.
Pieczywo - pekara "Palma" z Baskiej Vody.
targ rybny - w porcie we wczesnych godzinach rannych.
Najlepsze lody (są wszędzie) ale najtaniej przy runku - na rogu przy wejsciu od portu.
Bardzo dobre i w dobrej cenie z zajebi.... fajną obsługą są kolo Buba Bar -> zawsze kupujemy lody wracając z plaży.
Plaże - polecam plaze w kierunku Baskiej Vody plaza Ramova (kawałek za Buba Bar) - lekko za miastem (ale to zależy gdzie masz kwaterkę). Jak mieszkasz w oklicach Zagrabckiej, Maslinarskiej (wlot od Baskiej Vod) to warto udac sie w tym kierunku na plaze. Duuuużo mniej ludzi.
Ale w razie czego mozna tam podjechać samochodem - bo sa parkingi w lesie.