Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
megidh
Koneser
Re: Wycieczki fakultatywne i centrum Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.06.2015 21:20

krzychoo90 napisał(a):Witam
Wybieram się 23 sierpnia do Makarskiej (już zarezerwowane pokoje! :D )
Jadę z biurem podróży (przejazd + hotel z wyżywieniem). Hotel PALMA
Mam pytanie do Was na jakie wycieczki można się udać z Makarskiej? co polecacie? wiem, że można udac się do Splitu, Dubrovnika, na rafting, Wyspa Brać chyba niedaleko, coś jeszcze? i czy na miejscu są jakieś punkty informacyjne, które udzielą informacji gdzie można wyklupić taką wycieczkę? albo jakieś biura? W Rimini było pełno takich biur oferujących wycieczki. Pytam bo biuro z którym jedziemy nie gwarantuje wycieczek fakultatywnych (jakieś mają być, ale nie ma gwarancji)

W 2013 roku byłam w Makarskiej właśnie w hotelu PALMA. Możesz zajrzeć do mojej relacji RELACJA Chorwacja - miłość od pierwszego wejrzenia, zobrazowanej filmami. Opisałam tam również wycieczki, które zaliczyliśmy, a było ich dużo.
W 2014 roku byłam w niedalekim Omišu. Z tego pobytu również sporządziłam relację RELACJA: Omiš 2014 - ZipLine i inne atrakcje (filmy). Tam są opisane wycieczki, które można zrealizować także z Makarskiej. Osobiście polecam Dubrownik, Split, Trogir, Omiš, rejs statkiem na wyspy, rejs po Cetinie, a z ekstremalnych atrakcji oczywiście ZipLine.
Jak wyjdziesz z hotelu PALMA i skierujesz się w lewo, to po kilkunastu metrach wyjdziesz na ul. kralija Zvonimira i przy tej ulicy (zaraz z wprost ścieżki, którą będziesz szedł" jest agencja turystyczna organizująca różne wycieczki. https://www.google.pl/maps/@43.297016,17.016119,3a,75y,192.29h,69.92t/data=!3m4!1e1!3m2!1s8BvbQ9X2weyYGgU8ibJfhw!2e0!6m1!1e1
W zeszłym roku, jak odwiedziłam ten hotel (zaprzyjaźnieni recepcjoniści), to widziałam w lobby tablicę ogłoszeń z listą wycieczek fakultatywnych, które są organizowane przez biura podróży organizujące pobyty w tym hotelu. Myślę, że coś dla siebie znajdziesz. Ale do Splitu, czy Omišu to można spokojnie jechać na własną rękę (wyjazd do Splitu autobusem opisałam w relacji "Omiš 2014").

krzychoo90 napisał(a):Drugie pytanie o lokalizację hotelu PALMA. Czy w/w hotel znajduje się w centrum, jak daleko do centrum? blisko promenady?
Dziękuję za odpowiedzi

Tutaj masz link do usytuowania hotelu. Ten prześwit za drzewami to już plaża.
Hotel stoi między blokami, więc widoku na morze nie ma, ale przed hotelem są piękne palmy, za to z drugiej strony jest wspaniały widok na góry.
https://www.google.pl/maps/place/Makarska,+Chorwacja/@43.298032,17.015937,3a,75y,241.55h,75.27t/data=!3m4!1e1!3m2!1sr9-u-iPa_HqSH8I9B_xbgQ!2e0!4m2!3m1!1s0x134aee6e8952db23:0xa922454b4400a59b!6m1!1e1
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 16.06.2015 10:34

Witam:)
czytam o makarskiej i czytam bo za miesiąc tam będę z rodzinką:)
to nasz 3 raz w cro i już nie możemy się doczekać...
rok wstecz było Igrane a naście lat temu Hvar...

Może ktoś z forumowiczów wybiera się w terminie 15-25 lipca do makarskiej ( hotel rivijera)?
z chęcią spotkalibyśmy się z rodakami na rakiji i ploteczkach....
Jest może na forum jakiś kącik poświęcony urlopowym spotkaniom ? bo szczerze to nie dokopałam się jeszcze wszystkich zakamarków...
pozdrawiam wszystkich :)
Monika
MaxiJazz22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaxiJazz22 » 16.06.2015 10:46

Jak dla mnie Makarska w lipcu i sierpniu to tłum, drożyzna, hałas itp. Ale oczywiście każdy wybiera to co mu się podoba :)
totylkoja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) totylkoja » 16.06.2015 13:47

moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 16.06.2015 18:26

totylkoja napisał(a):moniolla - zajrzyj tutaj: kalendarz-wyjazdowy-wakacje-2015-t46842.html?hilit=kalendarz%20wyjazdowy

dziękuję..... poczytam :):)
safie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) safie » 18.06.2015 13:39

Ja dopiero we wrześniu jadę z biurem podróży. Już się doczekać nie mogę i najchętniej czekałabym na dworcu ze spakowaną walizką :)

We wrześniu (7-18.09) można już liczyć na mniejszą liczbę ludzi czy porównywalnie jak w lipcu i sierpniu?
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 18.06.2015 14:53

na pewno we wrześniu mniej szkolniaków :) 14 lat temu byliśmy we wrześniu na Hvarze.... wszystko ładnie pięknie ale jak dla mnie dni są już za krótkie i po 19.00 robi się ciemno.... oczywiście ma to swój urok,pięknie oświetlone promenady ,ogródki piwne itp ...ale porównując lipiec z wrześniem dnień jest znacznie krótszy.
safie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) safie » 18.06.2015 20:37

Akurat krótsze dni mi nie za bardzo przeszkadzają. Miałam do wyboru albo termin czerwcowy albo wrześniowy i ten wrzesień jakoś bardziej kusząco wyglądał. W sezonie bym się nie pchała do żadnego kurortu ani w Polsce ani za granicą. To mój pierwszy wyjazd na zagraniczne wakacje dlatego zdecydowałam się na bardziej znane miejsce. Na kolejny rok już są plany na samodzielny wyjazd do jakiejś mniejszej miejscowości :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 18.06.2015 21:35

safie napisał(a):Ja dopiero we wrześniu jadę z biurem podróży. Już się doczekać nie mogę i najchętniej czekałabym na dworcu ze spakowaną walizką :)

We wrześniu (7-18.09) można już liczyć na mniejszą liczbę ludzi czy porównywalnie jak w lipcu i sierpniu?

Ja byłam w Makarskiej na przełomie maja i czerwca. Super termin, chociaż jeszcze nie było upałów, ale na zwiedzenie pogoda była idealna. Wczasowiczów było tyle, co na lekarstwo, więc nie było walki o miejsca na plaży, co niestety ma miejsce w sezonie.
W tym roku jadę do Makarskiej tak jak TY, we wrześniu (od 13-ego) i też jestem ciekawa jak to będzie. Ponoć ten czas nie jest już tak "zielony" jak w maju czy czerwcu, bowiem przez lato słońce wypala roślinność. Ale za to te wcześniejsze wrześniowe wieczory mogą być bardzo klimatyczne. W Makarskiej można oglądać przepiękne zachody słońca, więc we wrześniu nie trzeba będzie czekać na ten widok do późnych godzin. Polecam również piękny widok rozciągający się w półwyspu Sv.Petar na rozświetloną światłami wieczorną i nocną Makarską.
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 18.06.2015 22:13

nie zapomnę do końca życia widoku z autokaru jak w zeszłym roku wracaliśmy już z Igrane do domu.... oczywiście miny smutne,że trzeba opuszczać tak piękne miejsce, mój syn autentycznie się rozpłakał,że chce zostać - mimo tego ,że koń ma już 11 lat...
nocna makarska, podgora, i wszystkie miejscowości które mijaliśmy lśniły.... to było coś pięknego.... szczególnie z góry z drogi było to widoczne.... i niestety widoki te zostawały z tyłu.....coraz bardziej z tyłu....
safie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) safie » 19.06.2015 08:12

dhmegi, w tym roku chce się trochę pobyczyć na plaży :hut:

Mamy z chłopakiem zaplanowane (z biura) wycieczki do PN Krka i Sibenika , Peljesac, Korculi, Medjugorje i wodospady Kravice, Zadar i Nin.
Może uda nam się wykupić już na miejscu coś do Dubrownika, bo to miasto bardzo bym chciała zwiedzić. A jak nie to na następny raz, tak samo jak Plitwickie Jeziora :D

moniolla, uwielbiam miasta wieczorną porą/ nocą, a widok z oddali na pewno był wspaniały :)
amal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) amal » 19.06.2015 09:10

Powiem tak :) rewelacja
Jak dla mnie Makarska warta każdej wydanej złotówki, każdego przejechanego km i każdej przejechanej godziny, a było ich 14h. Przede wszystkim zabierzcie ze sobą sprzęt do nurkowania :D (maska, płetwy, rurka), mozna tez kupic na miejscu.
Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)
Nie ma co sie rozpisywac, wiekszosc rzeczy zostala juz napisana, jak ktos chce to mam namaiary na fajne lokum 50m od morza, 300m od centrum, np. 45euro za 3 osoby . W razie pytan piszcie na pw lub maila.

P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Pozdrawiam i zachecam do wyjazdu.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.06.2015 12:41

safie napisał(a):Mamy z chłopakiem zaplanowane (z biura) wycieczki do PN Krka i Sibenika , Peljesac, Korculi, Medjugorje i wodospady Kravice, Zadar i Nin.
Może uda nam się wykupić już na miejscu coś do Dubrownika, bo to miasto bardzo bym chciała zwiedzić. A jak nie to na następny raz, tak samo jak Plitwickie Jeziora :D

Bardzo napięty plan. Braknie Wam czasu na plażowanie.
Ale polecam Dubrownik, w którym byłam 2 lata temu i w tym roku planuję tam ponownie pojechać.
Relacja z Dubrownika 2013
Jeziora Plitwickie to u mnie obowiązkowy punkt podróży. Byłam tam dwa razy, w tym roku ma być ponownie.
Relacja z Jezior Plitwickich 2013
Relacja z Jezior Plitwickich 2014
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.06.2015 12:48

amal napisał(a):Jak jeść rybę to tylko w porcie na statku, codziennie świeża, ale po 19 po prostu rewelacja. Na kamerce czasami widac ten statek :)

Czy ten statek, na którym można zjeść rybkę, to "Makarski Jadran" :?:

amal napisał(a):P.S.
Własnie pisze z Makarskiej

Zazdroszczę, ja już nie mogę się doczekać wyjazdu, a to nastąpi dopiero we wrześniu.
Bardzo mnie ciekawi, jak daleko można dojść promenadą wzdłuż brzegu morza w kierunku Baški Vody. Może byłeś na takim spacerze :?: Jeśli coś wiesz na ten temat, to napisz.

Życzę wspaniałego wypoczynku w Makarskiej. :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 19.06.2015 13:25

amal napisał(a):Czy ten statek, na którym można zjeść rybkę, to "Makarski Jadran" :?:
:D

dokładnie tak się nazywa

Obrazek

dhmegi napisał(a):Bardzo mnie ciekawi, jak daleko można dojść promenadą wzdłuż brzegu morza w kierunku Baški Vody. Może byłeś na takim spacerze :?: Jeśli coś wiesz na ten temat, to napisz.

Do Breli dojdziesz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone