Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ochotnik
Plażowicz
MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ochotnik » 30.01.2015 20:53

Dziękuję "Paweli" za szybką informację, byłbym bardzo zadowolony jeszcze za inne podpowiedzi od innych.Wybaczcie, czytałem dużo o możliwości jazdy w ciemno, ale mając 60-tkę na karku i 2-letnią wnuczkę po ok.14-tu godz. jazdy, już nie chce mi się ryzykować co znajdę. Wiem od znajomych jak to wygląda - ogląda się jedno, drugie, trzecie miejsce, a później to może to pierwsze było lepsze, itd. Może to i bardzo dobre przy jeździe w 2 osoby i przy nie liczeniu się z kasą
Konik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konik » 31.01.2015 11:40

akwarysta6 napisał(a):Witam, w Makarskiej będziemy w okresie od 29.06 do 10.07.2015r. Planujemy między innymi wycieczkę do Mostaru i na wodospad Kravica. Mam pytanie, czy jadąc z Makarskiej do BiH będę jechał jakimiś płatnymi drogami? Czy na miejscu mogę płacić w euro, czy muszę mieć miejscową walutę. Pozdrawiam.

Nie będziesz płacił za płatne drogi przy założeniu że pojedziesz Magistralą Adriatycką ( chorwacka -Jadranska Magistrala ) - droga nr 8 - wybrzeżem Chorwacji. Przejście graniczne w Metkovic , obowiązkowo zielona karta. Watro po drodze odwiedzić Madjugorie i dopiero później do Mostaru. Widoki zapierające dech w piersiach. Pozdrawiam.
Konik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konik » 31.01.2015 11:42

Konik napisał(a):
akwarysta6 napisał(a):Witam, w Makarskiej będziemy w okresie od 29.06 do 10.07.2015r. Planujemy między innymi wycieczkę do Mostaru i na wodospad Kravica. Mam pytanie, czy jadąc z Makarskiej do BiH będę jechał jakimiś płatnymi drogami? Czy na miejscu mogę płacić w euro, czy muszę mieć miejscową walutę. Pozdrawiam.

Nie będziesz płacił za płatne drogi przy założeniu że pojedziesz Magistralą Adriatycką ( chorwacka -Jadranska Magistrala ) - droga nr 8 - wybrzeżem Chorwacji. Przejście graniczne w Metkovic , obowiązkowo zielona karta. Watro po drodze odwiedzić Madjugorie i dopiero później do Mostaru. Widoki zapierające dech w piersiach. Pozdrawiam.

W Bośni walutą jest marka konwertybilna, w marketach płać kartą, na targu euro. Nie wymieniaj waluty - przelicznik 1/2 ( 1 euro / 2 marki )
akwarysta6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) akwarysta6 » 01.02.2015 20:33

Dzięki za info. Przez Chorwację do Mostaru mam zamiar jechać autostradą, a o płatne drogi, to chodziło mi bezpośrednio w Bośni. Pozdrawiam.
Ochotnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ochotnik » 02.02.2015 22:56

Witam. Mam pytanie, czy ktoś zna dane właściciela i adres apartamentu "LIII" na ul Hvarskiej - Makarska. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. W razie możliwości ponawiam prośbę o przewodnik na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
lukaszh5
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszh5 » 27.02.2015 14:18

Witam.

Ja mam pytanko troszke z innej beczki lecz także o Makarską.

Czy jadąc od 20 czerwca do Makarskiej zastanę tam już tłumy ludzi ?
Wszystki puby i imprezy będą pootwierane tak jak w sezonie?
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 27.02.2015 14:28

lukaszh5 napisał(a):lukaszh5 » 27.02.2015 15:18
Witam.

Ja mam pytanko troszke z innej beczki lecz także o Makarską.

Czy jadąc od 20 czerwca do Makarskiej zastanę tam już tłumy ludzi ?
Wszystki puby i imprezy będą pootwierane tak jak w sezonie?

Bądź szczęsliwy , ze jedziesz w czerwcu. Jak bym mógł tez bym jechał w tym miesiacu a skazany jestem na tłumy w sezonie.
Malo ludzi i prawie święty spokój. Wszędzie.
Wszystko jest otwarte.

poz
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 27.02.2015 14:32

Zależy co rozumiesz przez stwierdzenie tłumy ?, na pewno będzie już sporo ludzi, ale nie na tyle jeszcze, żeby się przeciskać promenadą czy czekać na wolny stolik w Konobie, a na plażę chodzić już bardzo wcześnie i rezerwować miejsce żeby potem obcierać się o sąsiadkę przy przewracaniu na bok :wink:

Konoby, bary, lodziarnie wszystko pootwierane w 100%, jest sporo luzu na plażach w stronę Baśki V., spokojnie można znaleźć zacienioną miejscówkę. Klub w Centrum niedaleko kościółka otwarty (niestety nie pamiętam jak się nazywa). Klub za portem Deep również w zeszłym roku o tej porze był już czynny.

Grota na półwyspie św. Piotra nieczynna, ale nie wiem czy ona w ogóle działa.

pozdrawiam
lukaszh5
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszh5 » 27.02.2015 15:15

I zostałem w przysłowiowej kropce. Nie wiem czy jechac w tym terminie czy nie.

Jedziemy większą grupą znajomych i się obawiamy czy w czerwcu nie będzie tam jeszcze troszku nudno ;/
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 27.02.2015 16:11

Odpowiedz sobie na pytanie czego po takim wyjeździe oczekujesz ? Jedziecie paczką znajomych (rozumiem, ze towarzystwo mieszane) więc już samo w sobie nudno nie powinno być. Chyba, że jedziecie tylko w męskim gronie nastawieni na poznawanie fajnych lasek, to tutaj temat może się delikatnie skomplikować :wink: .

Pojedziecie w czerwcu, nie będziecie się rozpuszczać w cieniu, a klapki nie będą się Wam przyklejały do chodnika. Wasze portfele będą bardziej zadowolone, a żołądki nie będą się Wam przyklejały do kręgosłupa w oczekiwaniu na wolny stolik w knajpie. Chodząc tu i tam unikniecie czasem mało przyjemnych sytuacji dotykania się częściami ciała z masą ludzką podążającą w tę i tamtą. To samo na plażach w czerwcu nie będą one przypominały terenów godowych lwów morskich, chociaż na głównej plaży w Makarskiej już będziecie mieli przyjemność zaobserwować to zjawisko i od razu uprzedzam, że nie będą to same młode lwice, ze względu na powyższe termin ten jest dogodny dla rodzin z dziećmi, osób starszych, ale także tych, którzy doceniają odrobinę spokoju.

Jak pisałem wyżej kluby będą już otwarte i w zeszłym roku kręciło się tam sporo osób piszę o tym co widziałem na zewnątrz ponieważ ja już nie z tych klubingowych.

Jeżeli Waszym żywiołem jest wszystko to czego nie spotkacie w ilościach zadowalających w czerwcu, to wyruszcie w lipcu, a najlepiej na początku sierpnia. Będzie cieplej, drożej, dłużej, ciaśniej, ale i zdecydowanie wybór większy :wink:
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 27.02.2015 18:24

Dan_78 napisał(a):

od trzech - czterech lat nieczynna w ogóle
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 27.02.2015 20:18

jak501 napisał(a):
Dan_78 napisał(a):

od trzech - czterech lat nieczynna w ogóle

Teraz "młodzież" chodzi do Petar Pan - https://www.facebook.com/petarpanmakarska
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.02.2015 14:22

pawelli napisał(a):a może wystarczy przeczytać to: makarska-kompendium-wiedzy-subiektywne-t19403.html#p283471

Witam
Właśnie jesteśmy w wątku, który mi polecasz do przeczytania (a właściwie pierwszy wpis tego wątku). Wpis jest interesujący, ale jedynie dla osób, które jadą do Makarskiej po raz pierwszy. Dla mnie to za mało, nie o takie informacje mi bowiem chodzi. Cały wątek prześledziłam i stwierdzam, że wpisów informujących o Makarskiej jest w nim niewiele, a najwięcej wpisów dokonali tutaj ci, którzy pytają o Makarską (najczęściej o kwatery). Jest też bardzo dużo wpisów z prośbami o przesłanie przedmiotowego przewodnika, który jest polecany przez jego autorkę "katiekas" na str. 24 wątku (ponoć 200-stronicowy plik nie tylko o Makarskiej). Autorka przewodnika w taki sposób go zareklamowała, że chcę go przeczytać z samej ciekawości, czy naprawdę zawiera to, czego się po nim spodziewam.
W Makarskiej już byłam i znam tą miejscowość (zapraszam do moich relacji: Chorwacja - miłość od pierwszego wejrzenia w której jest kilka filmików z Makarskiej oraz Makarska 12.06.2014 ), ale może w przewodniku "katiekas" znajdę informacje na temat miejsc mi nie znanych i nie opisywanych w dostępnych publikacjach, a także atrakcyjnych (i to nie tylko w Makarskiej).
Ostatnio edytowano 19.03.2015 17:37 przez megidh, łącznie edytowano 1 raz
gregter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregter » 09.03.2015 13:32

Wybieram sie z zona na poczatku wrzesnia z Oskarem na zwiedzanie/wypoczynek do Makarskiej i dzieki waszym informacjom mysle ze bedzie to udany urlop. Dlatego w tym okresie ze plaza/slonce nas nie interesuja(mamy to prawie caly rok)a i spokoj tez wazny(wiek emerytalny). Jak ktos jedzie w tym terminie dac namiary , spotkamy sie na piwku i moze gdzies razem wybierzemy sie na wycieczki. Do zobaczenia na promenadzie w Makarskiej.
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 13.03.2015 07:24

gregter napisał(a):Wybieram sie z zona na poczatku wrzesnia z Oskarem na zwiedzanie/wypoczynek do Makarskiej i dzieki waszym informacjom mysle ze bedzie to udany urlop. Dlatego w tym okresie ze plaza/slonce nas nie interesuja(mamy to prawie caly rok)a i spokoj tez wazny(wiek emerytalny). Jak ktos jedzie w tym terminie dac namiary , spotkamy sie na piwku i moze gdzies razem wybierzemy sie na wycieczki. Do zobaczenia na promenadzie w Makarskiej.

Na początku września jest raczej gorąco. Jak nie interesuje Was słońce, to chyba bardziej końcówka września lub początek października. Ja jadę 3 rok z rzędu w połowie IX i nie ukrywam, że liczę na opalanie i lezakowanie na plaży :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone