Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lalka4m
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lalka4m » 22.07.2014 09:45

Witam.
Jade pierwszy raz i padło na Makarską. Jedziemy w ciemno w 4 osoby. Prosze o jakąś podpowiedz i namiary na ciekawy pobyt(nocleg)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 23.07.2014 08:02

jak jedziesz w ciemno - to po co Ci namiary ;)

Polecam Ci rejon Makarskiej praktycznie zaraz przy wjeździe do Makarskiej - po lewo (Maslinarska + Kralja itd) i po prawej - dzielnicę Zelenka.
stevemaster
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stevemaster » 23.07.2014 08:26

Hej, potrzebuję pomocy w zlokalizowaniu targu rybnego. Planuję jutro o świcie wyruszyć na zakupy, ale nie wiem, gdzie dokładnie ustawiają się rybacy. Pozdrawiam z lekko zachmurzonej Makarskiej :)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 23.07.2014 12:10

Port - godziny ok. 5 rano
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2014 15:15

stevemaster napisał(a):Hej, potrzebuję pomocy w zlokalizowaniu targu rybnego. Planuję jutro o świcie wyruszyć na zakupy, ale nie wiem, gdzie dokładnie ustawiają się rybacy. Pozdrawiam z lekko zachmurzonej Makarskiej :)

makarska-kompendium-wiedzy-subiektywne-t19403.html#p283471
anita.o
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anita.o » 24.07.2014 09:05

witam :) mam pytanie czy w Makarskiej można zjeść jedzenie podawane w formie bufetu np. w jakiejś restauracji przy hotelu?
kamissia89
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamissia89 » 20.09.2014 12:41

Witam:) obecnie przebywamy w podróży ze znajomymi w Makarskiej. Co mogę powiedzieć to:
1. Lody pyszne są ale zależy jakie kto smaki lubi - niektóre bardziej smakują inne mniej. ja osobiście polecam straciatellę i don vito - mówię o smakach. Najlepsze jadłam idąc w stronę latarni morskiej przy restauracji EUROPA GRILL cena 5 kn za gałkę - gałka solidna i smaczna.
2. Co do restauracji to jedzenie polecam właśnie w tej restauracji GRILL EUROPA jak latarnię będziecie mieć na wprost to knajpa jest po lewej a po prawej macie morze. - pierwsze nasze wrażenie było następujące: tania knajpa - ale miło się zaskoczyliśmy: obsługa super, pan właściciel przemiły i sympatyczny. Zjedliśmy rybną platę dla 2 osób - 2 makrele, 1 lubin, 4 kalmary, ogromna ilość frytek i surówka - za to zapłaciliśmy 110 kn znajomi wzięli pizzę i smażone kalmary też w zestawie i zapłacili 70 kn - cena myślę bardzo dobra a porcje ogromne. Na odchodnym zostaliśmy poczęstowani regionalną śliwowicą>:)Gorąco polecamy wszystkim to miejsce. Ceny przystępne w porównaniu z resztą restauracji przy promenadzie a poza tym ryby wszyscy i tak biorą z kutrów.
3. Jeśli kupować ryby to najlepiej rano z kutrów ale trzeba rzeczywiście być tak przed 6 żeby złapać fajne okazy za małą cenę - koło 7 zostają juz sardynki - ale i tak były przepyszne.
4. Zgodnie z sugestiami spróbowaliśmy wcześnie pizzy jumbo - cena 50 kn ale smak okropny - szynka jak konserwowa - obrzydlistwo:(
5. Jak chcecie kupić rakiję zwykłą lub smakową, oliwę czy figi polecam panią na targu warzywnym w rynku - taka zaraz przy wejściu;) polecił nam ją pan właściciel z restauracji - rakija nie stoi u niej na górze - trzeba się o nią zapytać:) wiecie znajdzie się:P cena obecnie tj. wrzesień 2014 - 40kn za litr:)
6. Noclegi jak jedziecie poza sezonem tj wrzesień maj itp to nie warto rezerwować. My pojechaliśmy w ciemno i od razu znaleźliśmy super apartament 100 m od morza - cena 50 E/4 ososby/1 noc.
Jak macie pytanka piszcie może coś podpowiem - ale pamiętajcie każdy ma swój gust, ja tylko polecam to co nam smakowało i co pasuje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2014 12:05

Obrazek

Tutaj przed 6 rano ,można rybki zakupić.
olkas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olkas » 06.01.2015 08:40

Mam pytanie podobno jest w Makarskiej Muzeum Muszli,czy ktoś był tam ?
i jaka jest cena wejścia.Pozdrawiam
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 06.01.2015 13:33

Jest w klasztorze Franciszkanów.
Wejściówki ok 20 kun , dzieci 50%.

Czy warto - myślę ze tak, jest trochę fajnych muszelek
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.01.2015 15:32

olkas napisał(a):Mam pytanie podobno jest w Makarskiej Muzeum Muszli,czy ktoś był tam ?
i jaka jest cena wejścia.Pozdrawiam

Są dwa takie muzea - pierwsze to Muzeum Muszli (w klasztorze koło stadionu), drugie to Muzeum Flory i Fauny Morskiej (po sąsiedzku, trochę bliżej centrum).

Obydwa warte zobaczenia.

W Muzeum Muszli nie można robić zdjęć, ale w tym drugim jak najbardziej:

https://www.cro.pl/makarska-2011-bosnia-hercegowina-balaton-budapeszt-t33612-90.html#p794188
olkas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olkas » 06.01.2015 21:09

Bardzo dziękuję
Ochotnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ochotnik » 30.01.2015 18:21

Witam,jestem na forum pierwszy raz,dlatego proszę o wyrozumiałość w razie gafy. Wybieram się do Makarskiej od 30.08 do 13.09, w dwie pary z małą wnuczką, dlatego poszukuję apartamentu z dwoma sypialniami, nie za daleko od morza. Mam na uwadze 3 apartamenty - "LIII"- ul.Hrvatska , "Kuzmanic" - ul.P.Kresimira 6a i "Musija"- ul.Ilirska 1. Jeżeli ktoś był w tych apartamentach to proszę o trochę informacji. Czy na ul. Hevatską jest bardzo do góry. A przy okazji jakby to nie był problem to prosiłbym "Katiekas" o przewodnik na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Za wszystkie informacje z góry dziękuję i życzę wszystkim przyjemnego pobytu w Chorwacji.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 30.01.2015 19:37

Ze względu na lokalizację -> "Kuzmanic" - ul.P.Kresimira 6a.
Generalnie ulice: Kralja P. Kresimira IV, Maslinarska, Vingradarska, Abruzzi, Cvijetna -> to dobre miejsce do mieszkania w Makarskiej
akwarysta6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) akwarysta6 » 30.01.2015 20:38

Witam, w Makarskiej będziemy w okresie od 29.06 do 10.07.2015r. Planujemy między innymi wycieczkę do Mostaru i na wodospad Kravica. Mam pytanie, czy jadąc z Makarskiej do BiH będę jechał jakimiś płatnymi drogami? Czy na miejscu mogę płacić w euro, czy muszę mieć miejscową walutę. Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone