Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
don_daniel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) don_daniel » 06.08.2013 10:32

Witam, pod koniec sierpnia wybieram się pierwszy raz do Chorwacji - wybór padł na Makarską. Trochę zdążyłem już przeczytać ogólnych informacji o Makarskiej, ale chciałbym jeszcze zapytać o kilka konkretów.

Kilka postów wyżej któryś z Forumowiczów pytał o lokalne biura podróży, niestety bez odpowiedzi. Zapytam więc ponownie - czy ktoś mógłby polecić jakieś tamtejsze biura, które organizują wycieczki np do Dubrovnika/Splitu? Jakie są ceny takich wycieczek w tym roku?

Wyżej było też pytanie o godzinę Targu Rybnego. A ja z kolei chciałbym zapytać o miejsce :) Ewentualnie czy może ktoś polecić fajne miejsca, gdzie można kupić świeże owoce morza w okolicy Villi Lidia (no chyba że z tej willi jest blisko na targ :) )

A najprzyjemniejsze na koniec - Rakija - macie jakieś swoje sprawdzone miejsca, gdzie można ją kupić? Oczywiście najlepiej w okolicach Villi Lidia (czyli w północno-zachodniej części Makarskiej).

Pozdrawiam wszystkich :D
nandelle
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nandelle » 17.08.2013 16:01

Witam :)

Parę dni temu wróciłam z Makarskiej, więc na świeżo odpowiem na twoje pytania :) W Makarskiej na promenadzie w okolicach Hotelu Meteor ogłaszają sie lokalne biura oferujące wycieczki autokarowe do Splitu, Dubrownika, Medjugorie. O ile dobrze pamiętam to ceny były w okolicach 220-250 kun od osoby.

Targu rybnego nie odwiedziłam bo ryb nie jadam ;)

Co do rakiji, to nabyliśmy miodową od kelnera w jednej z knajpek przy promenadzie - wyśmienita! cena 10 euro za 1L. Wiśniową również kupiliśmy w kanajpce, tym razem od kelnerki :D za 65 kun - również przepyszna. Od gospodarza kupiliśmy czystą rakiję (zwykły bimber, więc radzę brać smakową). Polecam również zakupić prosec - jest przepyszny.

Co do cen, które są gorącym tematem na forum, to wg. mnie nie jest źle (po tym co wyczytałam byłam nastawiona na bardzo wysokie ceny). Przykładowo za dania typu frytki+ziemniaczki+surówka+mięso (kurczak, jagnięcina, cielęcina, kalmary) płaciliśmy od 45 do 60 kun. Same frytki 18 kun. Piwo 0,5l za 15 kun. Gałka lodów (ogromna!) 7 kun. Za drożdżówki na śniadanie płaciliśmy 8 kun za sztukę, kawałek pizzy kosztował 11 kun (wg. mnie średnia w smaku). W Makarskiej jest LIDL więc można się tam bez problemu zaopatrzyć w prowiant i nie tylko. Oczywiście jeżeli chodzi o produkty spożywcze to tanio nie jest, szczegółów nie powiem bo my nie robiliśmy zakupów spożywczych. Również woda której pije się dużo jest droga. Za 0,5 l na promenadzie płaciłam ok. 8 kun.

Co do innych spraw. Na plaży wynajmowaliśmy sobie leżaki. Koszt to 40 kun za cały dzień. Wynajem rowerka wodnego kosztował 60 kun za godzinę. 13 kun płaciliśmy za 1L piwa butelkowego Karlovacko w sklepie (ale co sklep to inna cena, często dużo wyższa - my mieliśmy jeden upatrzony sklepik).

Miasto jest bardzo rozrywkowe, co wieczór jakieś imprezy. Z Chorwatami po polsku bez problemu można się dogadać - z resztą nie ma się co dziwić bo co 3 osoba w mieście była chyba Polakiem :D. Rodaków co nie miara. Na plaży straszny ścisk ale i byliśmy w szczycie sezonu. Jeżowce można zobaczyć ale tylko nurkując ;) Jako ciekawostkę mogę dodać. że schodząc koło południa na sjestę cały nasz dobytek zostawialiśmy na plaży (koce, dmuchańce, buty do wody itp.). Przychodząc po południu zawsze wszystko leżało na miejscu i nic nam nigdy nie zginęło.

Na zakończenie mojego pierwszego postu na forum zdjęcie mojego autorstwa z rejsu po Adriatyku

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 22.08.2013 12:57

ja również niedawno wróciłem z Makarskiej, upał nieziemski, woda ciepła, ludzi tyle na Makarskiej od 5lat nie widziałem :) ale da się przeżyć...
*znaleźć nocleg w sezonie za przyzwoita cenę podobno było ciężko(tak słyszałem od palaków z którymi rozmawiałem na plaży) ja na szczęście miałem mocleg zarezerwowany... ceny wahają się od 15euro/osoba do 80 euro osoba..

*na plaży bardzo dużo ludzi, najlepiej rano przejśc sie i zając sobie miejsce lub trochę później wybrać się na czyste, dzikie plaże w kierunku Krvavicy ;)można wynając sobie leżaki i parasolki 40kn, rowerek wodny 60kn/1h, skuter wodny itp..

*jedzenie: śniadania robiłem sam w pokoju-chleb, parówki,kiełbaski, szynki, pasztety, pomidory, masło itp cenami zbytnio się nie różnią bardzo zbliżone do tych w Polsce(polecam kupno w markecie Tommy, bardzo tanio)
a obiady jedliśmy w knajpkach... przetestowałem większość znajpek na Makarskiej i polecam jedną z lepszych "Caffe OZ" co prawda na jedzenie czeka się dłużej niż w tych innych ale nie ma co porównywać-grilowany to grilowany, pieczony to pieczony a nie wszystko z głębokiego tłuszczu...a ceny od 40 do 80kn za dużą porcję np. ryba+frytki+sałatka+sosy albo pizza na dwie osoby 50cm średnicy 70kn... ta knajpka znajduje się niedaleko przejścia dla pieszych przed sklepem Konzum, jeszcze przed wejściem do portu... tam gdzie wszystkie "budy" z pamiątkami :)

*ceny w sklepach tak jak wspominałem zbliżone do polskich
-brzoskwinia 1szt---2kn
-pomidor 1szt---1kn
-woda niegaz----6kn
-sok wieloowocowy---9kn
-piwo butelka----6,50kn
-lody wielka gałka jak to w HR---7kn
-piwo w knajpach---10 do 15kn
-drinki---45do 140kn
-kawałek pizyy---15kn
-pączek--- 4kn

*polecam: spacer w kierunku Krvavicy, spacej w kierunku Nudist Plaza w stronę Tucepi, centrum miasta i zabytkowe kamienice(okolice kościoła),port, przylądek miłości

* co do wycieczek: bardzo łatwo znaleźć idąc deptakiemnp. Dubrovnik 250kn, Fish Picnic-250kn, Plitvice-500kn, KRKA-250kn, Hvar+Brać+Bol-200km ceny z Callypso ;)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 22.08.2013 13:34

też w tym roku byłem w Makarskiej i nie stwierdziłem jakichś dyrastycznych podwyżek cen.
- lody 5-7 kun
- pivo na plazy - 14-17 kun
- pizza (kawałek) - 10 -15 kun
- napoje w knajpce - 0,2 - 0,5 l - 12 kun

Widać natomiast nowe inwestycje - np. kompleks hotelowy obok Buba Bar ..... oj zrobi się tłoczno z tej strony Makarskiej ... :(
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 23.08.2013 23:23

masz rcję z tym BAREm :D coraz tłoczniej na Makarskiej :)
ChemVan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ChemVan » 25.08.2013 21:30

A jeśli chciałbym mieć blisko na plażę (najlepiej ciekawe wybrzeże, lubię nurkować;) ) i dość cicho (imprezy, droga), a jednocześnie blisko do centrum miasta, to która część Makarskiej będzie najlepsza? Bardziej północ czy południe?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 26.08.2013 07:23

wg. mnie północ - od strony wjazdu od Baskiej Vody
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 28.08.2013 10:46

od Strony Baśki Vody masz ciszę i spokój(chodzi mi tutaj o okolice hotelu Biokovka) do centrym będziesz miał do 15min spacerkiem promenadą pełną ludzi a wybrzeże do nurkowania dosyć ciekawe :) i do tego "dzikie plaże" z czystą i fajną małą plażą no i przy okazji mniej zatłoczoną...
polecam różnież końcówkę Makarskiej przy Nudist Plaza... tam też ponurkujesz w ciszy i spokoju, a do centrum podobnie:)
ja za rok wybieram się z rowerami, będę mieszkał tam gdzie zawsze a rano dojeżdżał właśnie na te "dzikie" plaże w strone Baśki:)
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 08.09.2013 13:22

hej, od 2 rano jesteśmy w Chorwacji a od 6.30 na kwaterze w Makarskiej. Jesteśmy 10 raz w Cro ale po raz pierwszy we wrześniu... miało być szaro buro a już spaliłem sobie twarz .... :) potrzebuje na szybko pomocy mieszkamy na plaży Donja Luka nad restaurajacja ?Provadnica? ..jesteśmy głodni :) gdzie iść ludzie gdzie iść zjeść :) siostra lubi ryby a my owoce mora lub pizze z owocami morza :) średnio mam głowe do przeglądania postów :) pardon
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.09.2013 14:37

Idziol napisał(a):hej, od 2 rano jesteśmy w Chorwacji a od 6.30 na kwaterze w Makarskiej. Jesteśmy 10 raz w Cro ale po raz pierwszy we wrześniu... miało być szaro buro a już spaliłem sobie twarz .... :) potrzebuje na szybko pomocy mieszkamy na plaży Donja Luka nad restaurajacja ?Provadnica? ..jesteśmy głodni :) gdzie iść ludzie gdzie iść zjeść :) siostra lubi ryby a my owoce mora lub pizze z owocami morza :) średnio mam głowe do przeglądania postów :) pardon

Tu masz jeden post :wink: >>> makarska-kompendium-wiedzy-subiektywne-t19403.html#p283471
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 11.09.2013 20:23

Idziol napisał(a):hej, od 2 rano jesteśmy w Chorwacji a od 6.30 na kwaterze w Makarskiej. Jesteśmy 10 raz w Cro ale po raz pierwszy we wrześniu... miało być szaro buro a już spaliłem sobie twarz .... :) potrzebuje na szybko pomocy mieszkamy na plaży Donja Luka nad restaurajacja ?Provadnica? ..jesteśmy głodni :) gdzie iść ludzie gdzie iść zjeść :) siostra lubi ryby a my owoce mora lub pizze z owocami morza :) średnio mam głowe do przeglądania postów :) pardon

Polecam "Caffe Oz" zaraz obok placu zabaw dla dzieci ;)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 12.09.2013 07:51

całkiem smacznie można zjeść (i tanio) w pasie barów przy bazarku - też obok placu zabaw.
cherrycokecola
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cherrycokecola » 12.09.2013 14:48

Witam, chcialbym zapytac kogos kto jest obecnie w Makarskiej...jak z liczbą ludzi? dalej tłumy ? bede od nastepnego tygodnia i nie wiem na co sie nastawiac:) Pozdrawiam
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 13.09.2013 23:23

Wróciłem dwa dni temu, bylem przejazdem i na plaży prawie pusto, promenada ludzie chodzą, wieczór mały tłum w porcie i na bazarach ale ogólnie 50 % mniej niż w sezonie...licz się z tym że na pewno nie bedziesz sam :)
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 14.09.2013 20:31

cherrycokecola napisał(a):Witam, chcialbym zapytac kogos kto jest obecnie w Makarskiej...jak z liczbą ludzi? dalej tłumy ? bede od nastepnego tygodnia i nie wiem na co sie nastawiac:) Pozdrawiam

nie ma tłumów jest tak jak powinno być :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone