ja również niedawno wróciłem z Makarskiej, upał nieziemski, woda ciepła, ludzi tyle na Makarskiej od 5lat nie widziałem
ale da się przeżyć...
*znaleźć nocleg w sezonie za przyzwoita cenę podobno było ciężko(tak słyszałem od palaków z którymi rozmawiałem na plaży) ja na szczęście miałem mocleg zarezerwowany... ceny wahają się od 15euro/osoba do 80 euro osoba..
*na plaży bardzo dużo ludzi, najlepiej rano przejśc sie i zając sobie miejsce lub trochę później wybrać się na czyste, dzikie plaże w kierunku Krvavicy
można wynając sobie leżaki i parasolki 40kn, rowerek wodny 60kn/1h, skuter wodny itp..
*jedzenie: śniadania robiłem sam w pokoju-chleb, parówki,kiełbaski, szynki, pasztety, pomidory, masło itp cenami zbytnio się nie różnią bardzo zbliżone do tych w Polsce(polecam kupno w markecie Tommy, bardzo tanio)
a obiady jedliśmy w knajpkach... przetestowałem większość znajpek na Makarskiej i polecam jedną z lepszych "Caffe OZ" co prawda na jedzenie czeka się dłużej niż w tych innych ale nie ma co porównywać-grilowany to grilowany, pieczony to pieczony a nie wszystko z głębokiego tłuszczu...a ceny od 40 do 80kn za dużą porcję np. ryba+frytki+sałatka+sosy albo pizza na dwie osoby 50cm średnicy 70kn... ta knajpka znajduje się niedaleko przejścia dla pieszych przed sklepem Konzum, jeszcze przed wejściem do portu... tam gdzie wszystkie "budy" z pamiątkami
*ceny w sklepach tak jak wspominałem zbliżone do polskich
-brzoskwinia 1szt---2kn
-pomidor 1szt---1kn
-woda niegaz----6kn
-sok wieloowocowy---9kn
-piwo butelka----6,50kn
-lody wielka gałka jak to w HR---7kn
-piwo w knajpach---10 do 15kn
-drinki---45do 140kn
-kawałek pizyy---15kn
-pączek--- 4kn
*polecam: spacer w kierunku Krvavicy, spacej w kierunku Nudist Plaza w stronę Tucepi, centrum miasta i zabytkowe kamienice(okolice kościoła),port, przylądek miłości
* co do wycieczek: bardzo łatwo znaleźć idąc deptakiemnp. Dubrovnik 250kn, Fish Picnic-250kn, Plitvice-500kn, KRKA-250kn, Hvar+Brać+Bol-200km ceny z Callypso