napisał(a) miquia » 21.06.2013 16:33
Witajcie Wszyscy cromaniacy i nie tylko. Zaglądam tu do Was już jakiś czas jednak dopiero teraz zabieram głos, nie mogłam się powstrzymać gdyż tydzień temu wróciliśmy właśnie z makarskiej (i już chcemy wracać). To były nasz najlepsze wakacje choć nie po raz pierwszy w Chorwacji i z pewnością nie ostatni może we wrześniu znów (byłoby super ale chyba tym razem do Puli). Zanim wybraliśmy miejsce gdzie pojedziemy czytaliśmy forum namietnie i padło na Tucepi, jednak po przyjeździe (pierwsze dni czerwca) okazało się że to nie dla nas, trochę wiało nudą i prawie wszystko pozamykane, wróciliśmy więc do Makarskiej i to był strzał w 10-tkę. Poszukiwaliśmy kwater w ciemno, na samym początku Makarskiej zjechaliśmy najbliżej plaży i na nóżkach w drogę, 3 pierwsze kwatery nas hmmm... nie zachwyciły (pierwsza z nich - właścicielem był Chorwat ożeniony z Polką i był wielce zdziwiony że nie damy zarobić Polce - dosłownie tak powiedział). Kwaterę znaleźliśmy tuż przy zejsciu na plażę jakieś 70 -100m od plaży, apartament nówka (klimatyzator z 2012r) wszystko nowe: łóżko, szafki, kuchnia, łazienka, balkon. REWELACJA!! i 33euro za 2os + dziecko 2,5roku. Stołowaliśmy się w restauracjach, bardzo różnych nam najbardziej odpowiadała "zmaj" na końcu portu (nie polecam mięs z grilla), ale kalmarki i rybka suuuper, makarony też. Lody oczywiście naprzeciwko promu. Przyznam że nie pływaliśmy autem na wyspy tylko jednodniową wycieczkę statkiem (na Hvar i Brać) taka przyjemność około 500kn dla 2os dziecko free. Autem byliśmy w Dubrowniku, koszmar ze znalezieniem miejsca do parkowania, ale wrażenia wspaniałe polecam kolejkę linową 188kn w obie strony 2os dziecko free zresztą większość wejść dziecko ma free takie do 3-4lat. Synkowi jednak najbardziej w Perle Adriatyku podobało się Akwarium w podziemiach twierdzy. Ja chyba najbardziej wspominam Mostar i wodospady Kravica. Byliśmy tez w Omiś na plaży i doszliśmy do wniosku że lepsze są kamyki, nic się nie przylepia, nie wpada do oczu i łatwo wszystko wyczyścić (zabawki, foremki, wiaderko, buty, ręczniki, etc.) Split obejrzeliśmy z samochodu więc się nie wypowiem, trochę żałuje że się nie zatrzymaliśmy ale było tak gorąco, junior zasnął strach było go budzić, innym razem. W większości czas spędzaliśmy na plaży omijając te najgorsze godziny (12-15), w Makarskiej po 10 czerwca częściej słyszy się język polski niż chorwacki:) nie wiem czy to dobrze czy źle;P
Nie wiem czy coś jeszcze mogę napisać trudno jest przelać mi na papier zachwyt nad Chorwacja i chorwatami, to chyba najmilsi ludzie i zawsze uśmiechnięci, nie wiem czy to klimat tak działa czy geny w każdym razie zazdroszczę.
Apartmani:
Nina i Ivo Glavina
ul.Kralja Petra Kresimira IV 55
Makarska
tel: 00385 21 612 146
email: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Przepraszam jeśli pisane jest zbyt chaotycznie i z literówkami.