Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magic79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magic79 » 16.06.2010 16:03

Crokuski napisał(a):Natomiast plaża miejska będzie dla was idealna.

A z dzielnicy Zelenka do miejskiej plaży jest daleko.
W ofercie piszą,że 500 metrów do morza i boje się ,żeby aby nie okazało się,że faktycznie 500 do morza(skał) a później 2 km do plaży.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 16.06.2010 16:09

magic79 napisał(a):
Crokuski napisał(a):Natomiast plaża miejska będzie dla was idealna.

A z dzielnicy Zelenka do miejskiej plaży jest daleko.
W ofercie piszą,że 500 metrów do morza i boje się ,żeby aby nie okazało się,że faktycznie 500 do morza(skał) a później 2 km do plaży.

http://www.makarskainfo.com/images/stor ... ka_map.jpg - widzę że ta dzielnica jest nieco oddalona od plaży... Ale za to będziesz mieć bliżej na copacabanę :-)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.06.2010 16:33

Leszek Skupin napisał(a):
pawelli napisał(a):...
Zależy kto co lubi i zależy gdzie kto chodzi w Makarskiej lub w jej podbliżu na plaże....

Cóż, niektórzy widocznie lubią jak im się po kostkach depcze ;) w czasie wypoczynku na plaży ;)

Leszku,
Nie czytasz co piszę :
i zależy gdzie kto chodzi w Makarskiej lub w jej podbliżu na plaże....

Uwierz mi, nikt mi po piętach nie chodził :lol: Mieliśmy dość miejsca żeby się rozłożyć z namiotem plazowym, materacami, itp.
[/img]
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 16.06.2010 17:14

To kiepskie miejsce... daleko do plaży (wracając - pod górkę), i daleko do centrum. Osobiście bym się tam pakował tylko wówczas, gdy nie miał bym innego wyboru...
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 16.06.2010 17:30

Crokuski napisał(a):To kiepskie miejsce... daleko do plaży (wracając - pod górkę), i daleko do centrum. Osobiście bym się tam pakował tylko wówczas, gdy nie miał bym innego wyboru...

Zelenka to IDEALNA lokalizacja - cicho i spokojnie od hałaśliwego centrum.
Do centrum 10-15 minut wolnym krokiem idąc promenadą.
Do morza 500 METRÓW, kilka minut spacerem w stronę Breli i macie małe zatoczki i fajne małe plaże.
Gdybym miał wybór kwatery ( w Makarskiej ) to tylko ZELENKA !
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.06.2010 17:35

magic79 napisał(a):A z dzielnicy Zelenka do miejskiej plaży jest daleko.

Masz dwie odpowiedzi :wink: wybór należy do Ciebie :D
Wg mnie, mając takie przeciwstawne opinie - musisz sam naocznie sprawdzić tą lokalizację.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.06.2010 17:59

Do morza 500 METRÓW, kilka minut spacerem w stronę Breli i macie małe zatoczki i fajne małe plaże.

W tej okolicy w tym roku wynająłem kwatery :) na Zagebackiej
Mam nadzieję że będę zadowolony jak Ty :)
I plaże o których mówisz - tak mi się wydaje że znam - bo i o tych wcześniej pisałem do Leszka :D
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 16.06.2010 18:18

pawelli napisał(a):

W tej okolicy w tym roku wynająłem kwatery :) na Zagebackiej
I plaże o których mówisz - tak mi się wydaje że znam - bo i o tych wcześniej pisałem do Leszka :D

Potwierdzam, jeśli zakotwiczyć w Makarskiej to tylko w tej dzielnicy. Cicho spokojnie a i do mniej zaludnionej plaży nie daleko.

Z Zagrebackiej schodzisz na plaże ulicą I.G. Kovacica przy plaży skręcasz w prawo, idziesz wzdłuż niej jakieś 500m i dochodzisz do fajnej mało zaludnionej plaży.
Mam tylko taka fotkę:
Obrazek
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.06.2010 19:03

Z Zagrebackiej schodzisz na plaże ulicą I.G. Kovacica przy plaży skręcasz w prawo, idziesz wzdłuż niej jakieś 500m i dochodzisz do fajnej mało zaludnionej plaży.

Dokładnie o tej plaży mówię :)
Zazwyczaj rozbijam "obozowisko" zaraz za pierwszym krzewem pod 1 sosenką :)
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 16.06.2010 20:10

Nie potwierdzam opinii moich przedmówców. Dla mnie najlepszą lokalizacja w Makarskiej, to okolice Kralja Petra Kresimira IV, pomiędzy hotelem Dalmacija i Bonaca, lub na ulicy Maslinarskiej. Kiedyś również mieszkałem na Zelence i ruch i spokój jest porównywalny. W Cro od 22-23 w tych okolicach jest cisza nocna, wiec noc to spokój i tu i tu. To jednak, co zraziło mnie do Zelenki, to fakt iż po całym dniu spędzonym na plaży i w wodzie trzeba było te 500m iść pod sporą górkę z wózkiem a potem jeszcze na 3cie piętro apartamentu. A to wszystko w 30 stopniach. Jakbym miał 18 lat i byłbym bez potomków, to bym miał to gdzieś, ale teraz... to taki średni wypoczynek ;-)
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 16.06.2010 20:12

pawelli napisał(a):
w tej okolicy w tym roku wynająłem kwatery :) na Zagebackiej

tez mieszkalismy na Zagrebackiej i było super:)))))))))))))
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 16.06.2010 20:32

Crokuski - masz rację i nie masz racji :D
Mieszkaliśmy na ulicy Lićka na samym skraju Zelenki, a właściwie jej powiedzmy podnóża.Osoby mające kwatery w głębi dzielnicy miały dalej to znaczy wyżej.Rejon, który podałeś jest oddalony o miejsca w którym mieszkaliśmy o jakieś 100 m, ale w Makarskiej metry przelicza się raczej wzwyż niż w dal. :wink:
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 03.07.2010 17:06

Inde napisał(a):Byłem w Makarskiej ....... Alternatywą dla plaży miejskiej są pomniejsze zatoczki i plaże po prawej stronie miasta, a w zasadzie tuż za nim.

"" po prawej.... tuż za nim"""" To znaczy w kierunku Dubrownika ????

A jak jest na lewo ( na prawo schodząc z Zelenki), - w kierunku Splitu?
Podobno "zrzucane" tam są ścieki.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 03.07.2010 17:34

Ustalmy kierunki :
Stojąc twarzą :) do morza Dubrovnik jest po lewej, Split po prawej stronie !
Przepiękne, malownicze i KRYSTALICZNIE czyste zatoczki i maleńkie plaże są po prawej stronie schodząc z Zelenki.
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 07.07.2010 07:28

Artur68 napisał(a):Ustalmy kierunki :
Stojąc twarzą :) do morza Dubrovnik jest po lewej, Split po prawej stronie !
Przepiękne, malownicze i KRYSTALICZNIE czyste zatoczki i maleńkie plaże są po prawej stronie schodząc z Zelenki.

Artur, bardzo dziękuję za informacje.
Dzisiaj wieczorem wyjeżdżam do Makarska i może nie zdążę przeczytać Twojej odpowiedzi na ostatnie pytanie:.......
Schodzę od Zagrebackiej ulicą Ivan Gorana http://www.makarskainfo.com/images/stor ... ka_map.jpg
Czy przed dojściem do morza lepiej jest odbić w prawo na Bilosevac i zejść na plażę w okolicy WC i dopiero na prawo szukać tych zatoczek?
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone